Rita

10 patarimų kaip padėti savo virškinimui

Mūsų kūnui, kiekvienai jo ląstelei reikia maisto medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Taigi, visas dėmesys turi būti ne maisto kiekiui, o jo kokybei. Valgant neįvairų, nevisavertį ar nesubalansuotą maistą, gali pradėti trūksti kažkokių elementų, sutrikti virškinimas, dėl ko atsiranda sunkios ligos. Be virškinimo sutrikimų, tokių kaip dirgliosios žarnos sindromas (IBS), pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas, rėmuo ar dujos, taip pat galit atsirasti alergija tam tikriems maisto produktams, svorio padidėjimas, egzema, išsekimas, astma ir dar visokių sveikatos sutrikimų. Jei nekreipsite į šias būkles dėmesio, nespręsite virškinimo problemų, bet kurie minėti simptomai gali virsti lėtinėmis ligomis,

Geras virškinimas prasideda burnoje. Kruopščiai kramtykite kiekvieną kąsnį, nes skrandis neturi dantų, o maistas turi virsti košele, kad palengvintumėte virškinimo proceso darbą. Jūsų kūnas galės sutelkti dėmesį į kitas užduotis – t.y. naudingų medžiagų pasisavinimą iš maisto turinio.

Rinkitės natūralų maistą, t.y. tokį, kuris turi fermentų (pvz. maistas, kuris negenda savaitę ar mėnesį, vargu ar bus naudingas jūsų sveikatai). Fermentai padeda virškinti ir neapkrauna žarnyno darbo. Rauginti maisto produktai yra „gerųjų bakterijų“ šaltinis, o jų valgymas natūraliai padės atkurti žarnyno mikroflorą. Kuo daugiau fermentuotų ir auginamų maisto produktų įtrauksite į savo mitybą, tuo bus geriau jums ir viduriams. Juk šiuo metu pats momentas užsiraugti šviežius agurkėlius ir mėgautis jais visą laiką iki naujų vitaminų pradžios. Jei turite inkstų funkcijos sutrikimų, pradėkite valgyti mažiaus kiekiais ir saikingai. Pasukos ar kefyras su žalumynais (natūraliu chlorofilo šaltiniu), rauginti burokėliai, kopūstai. Cukinija ar ropes – gali būti jūsų kūno švarintojai iš vidaus, ir virškinimo sistemos prižiūrėtojai.

Įtraukite į savo racioną maistą, kuris valo kepenis. Pabandykite kuo dažniau valgyti morkas, burokėlius ir jų lapus, lapinius burokus, įvairiausias salotas. Kartais į salotas įpjaustykite karčių žolelių (kiaulpienės lapai valgomi visa vasarą) ar pasidarykite pelyno arbatos. Kepenys neskauda ir nepasako mums, kad jos jau taip pavargo nuo teršalų, kuriuos krauname į savo organizmą. Taigi, išvalytas žarnynas ir švarios kepenys leis mums džiaugtis gera sveikata, gražia oda ir gerėjančia išvaizda. Paruošiau Jums 10 svarbiausių patarimų, užtikrinančių mūsų žarnyno veiklą.

Patarimai, kurie užtikrina gerą žarnyno veiklą:

  • Mitybos režimas 3-5 kartai per dieną, delno/saujos principu. Sočiausias maitinimasis turėtų būti pietūs. Vakarienė-silpniausia.
  • Kontroliuokite riebalus, druską, gaminimo temperatūrą. Gaminti kuo žemesnėje temperatūroje ir kuo trumpiau kaitinti. Papildomai į keptuvę geriau įpilti šlakelį vandens negu šaukštą riebalų.
  • Rekomenduoju naudoti tik nerafinuotus, šaltai spaustus aliejus (alyvuogių, sėmenų, kanapių, sezamo, avokadų ir t.t.), tačiau jų nekaitinti. Nevartoti gaminių su hidrintais riebalais. Sotieji riebalai –lydytas sviestas ghee, kokoso aliejus yra stabilūs ir vartoti tik
  • Pakankamai gerti vandens ir geriau būtų jonizuoto šarminio. Skirti organizmo alkį nuo vandens trūkumo. Išgerti stiklinę vandens 30 min. iki kiekvieno valgio. Kasdien rekomenduoju išgerti ir kokybiškos žalios arbatos puodelį.
  • Valgyti kuo įvairesnį, mažiau apdorotą maistą, kuris turtingas maistinėmis skaidulomis. (natūralios kruopos, sėlenos, daržovės, vaisiai). Per dieną gauti minimum 35 g skaidulų. Stengtis gaminti garuose, nelupti, neskusti daržovių.
  • Atsisakyti paprastųjų angliavandenių (cukrus ir produktai su cukrumi, baltų miltų gaminiai, šlifuotos, apdorotos kruopos, sausi pusryčiai, greiti užkandžiai ir t.t.). Tobulam virškinimui rekomenduoju nevartoti ir gliuteno turinčių produktų (kviečių, rugių, miežių).
  • Priklausomai nuo sezono, apie 65 proc. dienos raciono normos turėtų sudaryti augalinės kilmės maistas, o 20/15 – riebalai ir baltymai. Per dieną suvalgyti ne mažiau 500 g šviežių daržovių ir kuo įvairesnių (ypač kryžmažiedės, žalialapės ir ropinės). Čia tinka principas: kuo daugiau, tuo geriau.
  • Valgyti riebios žuvies 3-4 kartus/savaitę (lašiša, skumbrė, silkė, tunas, sardinės, menkė ir t.t.). Žuvį valgyti tik su daržovėmis.
  • Nepiknaudžiauti mėsa. Rinktis ekologišką, neriebią mėsą (ožkiena, triušiena, paukštiena, žvėriena). Pakanka mėsos vartoti 2 kartus/savaitę ir valgyti tik su šviežiomis ar raugintomis daržovėmis. Atsisakyti rūkytų gaminių, pusfabrikačių.
  • Saikingai vartoti pieno produktus. Sveikiau valgyti raugintus pieno produktus, derinti juos geriausia su daržovėmis, žolelėmis. Rinktis avies ar ožkos sūrius, natūralų jogurtą, pasukas, kefyrą. Nepamirškite, kad laktozė – tai pieno cukrus ir daugelis žmonių jos netoleruoja, nors to dažnai net nežino.

Rytinės košės receptas – 2 porcijos

4 š. grikių

2 š. bolivinės balandos sėklų (kynvos)

2 š. sorų kruopų

1 raudona paprika

1 svogūnas

½ nedidelės cukinijos

1 a.š. ghee sviesto

1 a.š. raudonėlio

Svogūnėlių laiškų

Eiga:

  1. Kruopas perplauti vandeniu, užpilti vandens 2 pirštus virš kruopų ir virti 12 min. nuo užvirimo pradžios. Išjungti ir palikti brinkti./ Tuo laiku pasiruošti daržoves.
  2. Ant keptuvės ar puodelyje ištirpinti sviestą, suberti kubeliais supjaustytą svogūną ir apkepti 2 min. Suberti paprikos kubelius, cukiniją ir apkepti 1-2 min. pagardinti druska, pipirais.
  3. Sumaišyti pakeptas daržoves su išbrinkusiomis kruopomis ir patiekiant pabarstyti svogūnėlių laiškais.

Pastaba: norint gauti kuo daugiau natūralių fermentų, šią košę galite pagardinti žalių žirnelių ankštimis ar rukolos žolelėmis. Kiekvieną kartą jūs atrasite naują skonį, naujus derinius ir gražias sezonines spalvas.

Pietums galime valgyti mėsytę, bet ją valgyti ne su bulvėmis ar ryžiais, o daržovėmis. Puikiai tiks brokoliai ar kalafijorai pagarinti 3-5 minutes, morkų – cukinijų košė ar šviežių daržovių salotos.

Vakarienei rekomenduoju rinktis sezonines daržoves, pagardintas tik natūraliu obuolių actu, sėmenų ar kanapių aliejumi, druska, pipirais ir prie jų valgyti garintą lašišą ar neperkepintą žuvį.