7.8 C
Molėtai
2024 / 04 / 18

Gerinti savijautą padės vienas pusryčių ingredientas

Ar jau skaitėte?

Pusryčiai – svarbiausias dienos maistas, kuriuo, perfrazavus garsiąją kinų patarlę, nereikėtų dalintis nei su draugu, nei su priešu. Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, tinkamai parinkti pusryčių patiekalai gali ne tik suteikti vertingos energijos dienai, bet ir padėti pagerinti savijautą. Kaip pavyzdį V. Kurpienė pateikia avižas – ekspertės teigimu, iš avižų pagamintuose produktuose naudos žmogaus organizmui apstu, todėl juos vartoti rekomenduojama bent keliskart per savaitę.

- Reklama -

Pasak mitybos specialistės V. Kurpienės, visų pirma avižos žmogaus organizmui užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą, taip pat suteikia vertingos energijos, žūt būt reikalingos kiekvienai produktyviai dienai, pojūtį.


Mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

„Savo sandaroje avižos turi daug vertingų angliavandenių, taip pat baltymų, kurių 100 g avižų grūdų yra net 16,9 g. Svarbu ir tai, kad avižos turi žemą glikeminį indeksą – laiko tarpą, per kurį kraujyje pakyla gliukozės koncentracija, žymintį rodiklį. Todėl suvalgius avižų ar iš jų pagamintų produktų žmogaus organizmas energija aprūpinamas kelioms valandoms, tiek pat laiko žmogus jaučiasi sotus, tačiau neapsunkęs“, – aiškina V. Kurpienė.

Vertingų medžiagų – apstu

Taip pat, pasak ekspertės, siekiant pagerinti savijautą ypač vertingos yra avižų sandaroje aptinkamos vandenyje tirpiosios skaidulos, kurių 100 g avižų yra net 10,6 g, ir „specifiniai“ angliavandeniai, vadinami beta gliukanais.

„Šie elementai teikia plika akimi dažnai nematomą, tačiau žmogaus savijautai didelę įtaką turintį poveikį. Pavyzdžiui, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, todėl padeda gintis nuo širdies ir kraujagyslių ligų, prisideda reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje, padeda stiprinti imunitetą, todėl tarsi gina nuo peršalimo ir kitų susirgimų, padeda slopinti uždegiminius procesus ir alergines reakcijas, taip pat – kovoti su lėtiniu nuovargiu“, – vardija V. Kurpienė. 

- Reklama -

Galiausiai, siekiant pagerinti savijautą, avižas ir avižinius produktus, pavyzdžiui, iš 100 proc. avižų pagamintą porcijinę duonelę „Laba Aviža“ ar avižinę „Laba Aviža“ sumuštinių duoną, verta valgyti ir dėl avižose esančių vitaminų, taip pat mineralų gausos.

„Avižų sandaroje gausu vitaminų B1, B2, B6 ir K, karoteno ir organinių rūgščių, tokių kaip pantotenas, oksalas, erukas ir kitos, įvairių antioksidantų ir mineralų. Pavyzdžiui, geležies, kuri žmogaus organizme padeda užtikrinti sklandžią deguonies apykaitą, mangano, kuris vertingas siekiant pagerinti medžiagų apykaitą, ar magnio, kuris tiesiog būtinas sklandžiai nervų sistemos veiklai užtikrinti“, – sako V. Kurpienė. 

Taip pat skaitykite:  Registruok savo vaizdo kamerą - kurk saugią aplinką

Pusryčiams – ne tik košė 

Pasak mitybos specialistės, avižas ar iš jų pagamintus produktus rekomenduojama vartoti reguliariai, patogiausia jų skanauti per pusryčius ar pietums, jei tik jaučiamas noras pasisemti daugiau energijos. Nors dažniausiai avižas žmonės renkasi valgyti košės pavidalu, V. Kurpienė sako, kad šiandien variantų, kaip paskanauti avižų skirtingomis formomis, apstu.   

„Pavyzdžiui, idealus variantas –  „Laba Aviža“ porcijinės duonelės, pagamintos iš 100 proc. avižų, sumuštinis su pasirinktomis mėgstamomis traškiomis daržovėmis ir sūdyta lašiša, arba mėgstantiems pavalgyti kiek įmantriau – avižinė duona su burokėlių paštetu, silke ir špinatais. Svarbiausia tėra tinkamai pasirinkti ingredientus, kad pasisėmus energijos visa diena galėtų tapti laba“, – sako V. Kurpienė. 

Sveikatos.info – https://www.facebook.com/kaipsveikagyventi/



TOP naujienos

Apgavysčių tendencijos: kaip apsisaugoti nuo šiuolaikinių sukčių

Norinčių pasipelnyti kito žmogaus sąskaita internete netrūksta – sukčiai nuolat tobulina būdus, kaip išvilioti asmeninę informaciją, banko kortelių duomenis. Į kantriai ir profesionaliai spendžiamus...

ORAI: Penktadienio dieną žymesnio lietaus nenumatoma, aukščiausia temperatūra 8–13 laipsnių šilumos

Penktadienio dieną žymesnio lietaus nenumatoma. Vėjas pietų, pietvakarių, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 8–13 laipsnių šilumos. Šeštadienio naktį vietomis, dieną daug kur protarpiais palis. Vėjas pietryčių,...

Ar dėl krentančių biokuro kainų pigs šildymas?

Rudenį pabrangus biokurui visuomenė nerimavo ir baiminosi išaugsiančių šildymo kainų. Tačiau netrukus pati rinka susireguliavo ir pirmą kartą per penkerius metus šildymo sezono metu...

Juos privaloma valgyti žiemą: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių

Padėti sustiprinti imuninę sistemą, palengvinti lėtinių ligų simptomus, sumažinti uždegiminius procesus, sureguliuoti virškinimą, pagražinti odą ir netgi pakelti nuotaiką. Tai yra tik dalis naudų,...

Katedros aikštėje vyko saugaus eismo renginys: kaukė specialiųjų tarnybų sirenos, degė automobilis

Vilniečiai ir miesto svečiai, šeštadienį vykusioje saugaus eismo akcijoje „Būk atsakingas kelyje“, prisiminė pamokas apie saugumą kelyje. Katedros aikštėje ne tik kaukė specialiųjų tarnybų sirenos, bet ir vyko inovatyvios edukacinės veiklos. Daugiau nuotraukų iš renginio...

Kuris pienas draugiškiausias aplinkai: karvės, migdolų, sojų ar avižų?

Avižų, sojų, migdolų – žmonės, kurie vietoj karvės pieno renkasi augalinį, turi daugybę pasirinkimų. Augaliniai gėrimai kasmet patraukia vis gausesnio būrio žmonių dėmesį, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji pastebi, kad...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS