6.5 C
Molėtai
Trečiadienis, 25 lapkričio, 2020

Ypatingam Šv. Velykų stalui – gardūs ir paprasti žinomų žmonių receptai

Ar jau skaitėte?

„Sodra“: ši pandemija – išbandymas moterims

Tarp karantininiu laikotarpiu – trečiąjį šių metų ketvirtį – atsitiesė ir dirbančiųjų skaičius, ir vidutinių darbo pajamų augimas, kuris vėl buvo dviženklis. Vis dėlto,...

Didžioji dalis šalies gyventojų norėtų atnaujinti savo daugiabutį

Didžioji dalis šalies gyventojų mano, kad renovacija prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo ir norėtų atnaujinti savo daugiabutį. Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“...

Šiandien Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena

Lapkričio 25-oji, trečiadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.08 val., leidžiasi 16.02 val. Dienos ilgumas 7.54 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Alanas, Germilė, Jaumantas, Kybartas, Kotryna, Santautas. Datos: Šv. Kotryna, Senbernių diena Tarptautinė...

7 gero mandarino paslaptys, kurias turi žinoti kiekvienas

Kai pakvimpa mandarinais – visi žinome, kad Kalėdos jau ne už kalnų. Šių vaisių populiarumas ypač išauga lapkritį, o slūgti ima tik prieš pavasarį....

Viena gražiausių pavasario švenčių šiais metais bus kitokia, tačiau ne mažiau ypatinga. Juk pagrindiniu Šv. Velykų akcentu visuomet išliks gausios vaišės, šeimos susibūrimas prie stalo ir margučiai. Be kokių skanumynų šios šventės neįsivaizduoja žinomi žmonės ir ką pagaminti visai šeimai, kad būtų sveika, paprasta ir skanu?

Pasilepinti būtina, bet štai ko verta nepamiršti

Sporto trenerė ir mitybos specialistė Laura Panavė. Nuotrauka L. Martinkaus.

Švieži žalumynai, ridikėliai ir įvairios daržovės, pasak biomedicinos mokslų daktarės, mitybos konsultantės Sandrijos Čapkauskienės, turėtų būti vienu svarbiausių šventinio stalo akcentu. Kuo ryškesnės daržovės, tuo daugiau antioksidantų gauname, o jie stiprina mūsų imunitetą, mažina uždegimus organizme. Pašnekovės teigimu, perkant ar gaminant desertą patiems, svarbiausia vadovautis keliomis taisyklėmis: vengti baltųjų miltų, pridėtinio cukraus, transriebalų, įvairių sintetinių dažiklių ir kvapų. Yra puikių alternatyvų šiems komponentams pakeisti. Namuose galima pagaminti sveiką, nekeptą pyragą iš džiovintų ar šviežių vaisių, uogų, sėklų, riešutų ir jų sviesto (be pridėtinio cukraus ir aliejų), pilnagrūdžių kruopų, medaus, juodojo šokolado, kokoso drožlių.

Ką rekomenduoja pasigaminti žinomi žmonės?

Sporto trenerė ir mitybos specialistė Laura Panavė pabrėžė, kad jei norime ne tik per Velykas, bet ir viso karantino metu išlaikyti formas, reikėtų vengti mišrainių su padažais, pyragų ir bandelių iš parduotuvių, mažą maistinę vertę, bet didelį kalorijų kiekį turinčių miltinių patiekalų ir užkandžių. Ant stalo turėtų karaliauti žaluma, riešutai, sėklos, beje, su jomis galima iškepti ir puikią naminę duoną. ,,Šiais metais Šv. Velykos iš tiesų bus kitokios, todėl ir vaišių stalas mūsų šeimoje bus kitoks nei įprasta. Šv. Velykų rytas turėtų būti ypatingas, todėl L. Panavė rekomenduoja pasigaminti pupelių brownie pyragą.

 

Virtuvės šefo Gian Luca Demarco gimtinėje – Italijoje, Velykos yra ypatinga šventė, suburianti artimus žmones ne tik bendrauti, švęsti, bet ir ragauti bei dalintis maistu. Italijoje maistas yra neatsiejama kultūros dalis. Pagrindiniu patiekalu dažniausiai būna ėriukas arba jo šonkauliai. Na, o antrąją šventės dieną italai mėgsta valgyti lazaniją ir įvairius pyragus – ypač populiarus Neapolietiškasis, „Casatiello“. Pašnekovas įsitikinęs, kad saldumynai yra puikus antidepresantas. ,,Šios Velykos bus kitokios visiems. Teks būti namuose, negalėsime aplankyti mums artimų žmonių, giminių siekiant juos apsaugoti. Ir svarbiausia – nepamirškime, kad yra didžiulė dovana Velykas leisti kartu su šeima”, – sakė Gian Luca Demarco.

Laidų vedėja Gerda Žemaitė pasakojo, kad kiekvienais metais buvusią tradiciją eiti į bažnyčią, šiais metais kardinaliai pakeitė karantinas. Tačiau visa šeima dažys margučius ir gamins mėgstamiausius patiekalus. ,,Andrius gamins lauke, planuojame ruošti putpeles su ypatingu marinatu, taip pat bulvinius blynelius. Na, o aš gaminsiu pyragą. Visi turėtume save palepinti, o svarbiausia, norėčiau palinkėti atsipalaiduoti. Visiems dabar sudėtingas metas, įtemptas laikas, kai trūksta kantrybės, bet viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą. Svarbiausia ramybė, atsipalaidavimas ir susitelkimas saugant vieni kitus”, – sakė G. Žemaitė.

Eksperimentuokite su riešutais ir žalumynais

Maisto tinklaraščio autorės Aurelijos Gurskienės šių metų Velykų kodas – paprastumas, derinamas kartu su kūrybiškumu. Kasdien šeimai gaminanti ir įvairius naujus receptus išbandanti Aurelija ragina prisiminti, kad šventiškumo įprastiems patiekalams suteikti padeda įvairesnės daržovės ir sėklos ar riešutai. ,,Į mėgstamas salotas berkite saujelę kepintų ir sūdytų žemės riešutų ir jos atrodys tikrai šventiškai. Šie riešutai labai tinka ir avokado bei trumpavaisių agurkų derinyje, o orkaitėje kepintais ir sūdytais migdolais įdarytos alyvuogės, pamarinuotos kokybiškame alyvuogių aliejuje su apelsinų ir laimo sultimis bei prieskoniais, tikrai nustebins savo skoniu”, – įkvėpė gaminti ir ragauti Aurelija.

 

Mažiausiems patiekalų ragautojams A. Gurskienė siūlo kepti lietinius ir įdaryti juos riešutų sviestu su uogomis, karamelizuotais obuoliais ar vištienos ir daržovių troškiniu. Lietiniai patiks ir suaugusiems, ieškantiems būdų, kaip skaniai sunaudoti visus likusius kiaušinius. Tereikia įpjaustyti juos į lietinį blyną, pagardinti vytinto kumpio riekele, krevetėmis ar lengvai patroškintomis tarkuotomis cukinijomis.

Sveikam ir spalvingam Velykų stalui – receptai iš riešutų ir džiovintų vaisių

Jei planuojate desertą gaminti patys, bet trūksta idėjų, iš ko paruošti sveiką torto ar pyrago alternatyvą, gaminkite iš riešutų ir džiovintų vaisių. Jie suteiks egzotiško skonio ir spalvų. Štai šokoladiniai goji uogų batonėliai ir migdolų triufeliai ar pistacijų sausainiai – ypač paprastai pagaminami, bet yra gardūs ir patinka ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Šokoladiniai goji batonėliai

Reikės:

  • 1 puodelio datulių be kauliukų
  • Pusės puodelio migdolų sviesto
  • Pusės puodelio dygliuotojo ožerškio (goji) uogų
  • Pusės puodelio pjaustytų pistacijų
  • 2 šaukštų tirpinto kokosų aliejaus
  • Šokoladinei masei: puodelio tirpinto juodo šokolado

Gaminame:

Datules sutrinkite su migdolų sviestu. Įberkite pjaustytas dygliuotojo ožerškio (goji) uogas, pistacijas, įmaišykite kokosų aliejų. Mišinį supilkite ant kepimo popieriaus, gerai suspauskite ir išlyginkite. Užpilkite tirpintą šokoladą. Laikykite šaldytuve 3-4 valandas ir skanaukite!


Patiekalų receptai – Šeimininkės.info


Pistacijų skonio sausainiai, kurių nereikia kepti

Šie riešutai – vienas mėgstamiausių užkandžių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tačiau ar kada bandėte ką nors pagaminti su šiais egzotiškais pistacijomis? Patiekalams jos suteikia ne tik puikų skonį, bet ir spalvą. Pabandome?

Sausainiams reikės:

  • 1 puodelio pistacijų
  • Pusės puodelio nesaldinto, susmulkinto kokoso
  • Pusės puodelio avižų dribsnių
  • 2 šaukštų klevų sirupo
  • 1-2 šaukštai vandens

Įdarui reikės:

  • 1 puodelio nesaldinto susmulkinto kokoso
  • Pusės puodelio anakardžių riešutų
  • Pusės puodelio avižų dribsnių
  • 2 šaukštų migdolų sviesto
  • 1 šaukšto tirpinto kokosų aliejaus

Gaminame:

Sutrinkite sausainiams gaminti skirtus ingredientus. Suminkykite ir iškočiokite tešlą, kol ji taps maždaug pusės centimetro storio. Išpjaukite apvalius sausainukus ir įdėkite juos į šaldiklį dešimčiai minučių, kad sukietėtų.

 

Pasiruoškite įdarą – sutrinkite jam skirtus ingredientus iki lygios masės. Išimkite sausainius iš šaldiklio, tepkite įdarą, o ant jo viršaus uždėkite dar vieną sausainį – taip suformuosite dvigubus sausainius.

Rožiniai migdolų triufeliai

Pasigaminę šiuos triufelius Velykoms, norėsite juos gaminti dar ir dar kartą. Sveiki, sodraus marcipanų skonio.

Reikės:

  • 1 puodelio datulių be kauliukų
  • Pusės puodelio migdolų miltų
  • 2 šaukštų migdolų sviesto
  • 2 šaukštų vandens
  • Pusės puodelio šaldytų džiovintų aviečių
  • 2 šaukštų kokoso drožlių

Gaminame:

Sutrinkite triufeliams skirtus ingredientus, kol masė bus puri ir minkšta. Iš šio mišinio suformuosite apie 15 triufeliukų. Avietes sutrinkite ir sumaišykite su smulkiomis kokoso drožlėmis. Šiame mišinyje apvoliokite migdolų triufelius. Laikykite šaldytuve. Skanaus!

Na, o ieškantiems dar daugiau patiekalų idėjų, žinomi žmonės dalijasi receptais:

Gian Luca Demarco Neapolietiškas Velykų pyragas

Reikės:

  • 700 g kvietinių miltų
  • 300 ml šilto vandens
  • 10 g šviežių mielių
  • 10 g druskos
  • 50 g kiaulienos taukų
  • 20 g sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 150 g parmezano arba pekorino sūrio
  • 150 g neapolietiškos arba chorizo rūkytos dešros

Gaminame:

Šiltame vandenyje ištirpinti mieles. Ant darbastalio suberti miltus, druską ir išmaišyti. Padaryti šulinėlio formos kauburėlį ir iš lėto į vidų pilti šilto vandens ir mielių mišinį. Po truputį minkyti tešlą iki vientisos masės. Kubeliais supjaustytą dešrą ir sūrį suberti ant tešlos ir įminkyti juos į vidų, kad pasiskirstytų po visą masę. Atplėšti nedidelės saujos dydžio tešlos gabaliuką ir iš jo susukti 6 „virveles“. Tešlą išformuoti ir paskirstyti ragaišio kepimo formoje. Ant viršaus įspausti švariai nuplautus nevirtus kiaušinius ir pritvirtinti prie tešlos pagrindo „virvelėmis“. Palikti valandai šiltai, kad pyragas gerai iškiltų. Tada kepti iki 175°C įkaitintoje orkaitėje 75 minutes.

Lauros Panavės šokoladinis pupelių pyragas

Reikės:

  • 2 indelių konservuotų aštriųjų (jei nepatinka čili, galite imti paprastas) juodųjų pupelių
  • 2-3 kiaušinių
  • 2 gerai prinokusių bananų
  • 10 išmirkytų datulių
  • 7 šaukštų kakavos miltelių
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • Medaus, agavų sirupo – 100 ml
  • Papuošimui: juodas šokoladas, šviežios ar džiovintos uogos

Gaminame:

Pupeles nuplauname šaltu vandeniu. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Viską (išskyrus batymus) sutriname blenderiu iki gražios vienalytės masės. Kiaušinio baltymus suplakame su žiupsneliu druskos ir lengvai įmaišome į masę. Paruoštą masę pilame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame apie 45 minutes 180°C orkaitėje. Neperkepkite, pyragas turi būti drėgnas.

Gerdos Žemaitės kondensuoto pieno pyragas

 

Reikės:

  • 400 g kondensuoto, saldinto pieno
  • 200 g miltų
  • 100 g tirpinto sviesto
  • 3 kiaušinių
  • Po vieną šaukštelį: kepimo miltelių, vanilinio cukraus
  • Žiupsnelio druskos

Gaminame:

Visus ingredientus sudėti į dubenį ir išplakti, supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

„Sodra“: ši pandemija – išbandymas moterims

Tarp karantininiu laikotarpiu – trečiąjį šių metų ketvirtį – atsitiesė ir dirbančiųjų skaičius, ir vidutinių darbo pajamų augimas, kuris vėl buvo dviženklis. Vis dėlto, karantinas paliko ir randų, ypač moterims. Vidutinės visą mėnesį dirbusių gyventojų...

Didžioji dalis šalies gyventojų norėtų atnaujinti savo daugiabutį

Didžioji dalis šalies gyventojų mano, kad renovacija prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo ir norėtų atnaujinti savo daugiabutį. Tai parodė rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kartu su Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA) atliktas...

Šiandien Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena

Lapkričio 25-oji, trečiadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.08 val., leidžiasi 16.02 val. Dienos ilgumas 7.54 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Alanas, Germilė, Jaumantas, Kybartas, Kotryna, Santautas. Datos: Šv. Kotryna, Senbernių diena Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena Šios dienos oras: Artimiausiomis dienomis išsilaikys...

7 gero mandarino paslaptys, kurias turi žinoti kiekvienas

Kai pakvimpa mandarinais – visi žinome, kad Kalėdos jau ne už kalnų. Šių vaisių populiarumas ypač išauga lapkritį, o slūgti ima tik prieš pavasarį. Mandarinų kvapas dažną lydi nuo vaikystės ir yra viena stipriausių...

Lapkričio 23-ioji – žuvo trys žmonės

Lapkričio 23 dieną, pirmadienį, šalies keliuose eismo įvykiuose žuvo 3 žmonės (lengvojo automobilio vairuotojas ir keleivė, dviračiu važiavęs vyras), vienas jų – dėl neblaivaus vairuotojo kaltės. Sužeisti 4 eismo dalyviai. Visi eismo įvykiai (6)...

Kam jūs panaudotumėt rastus arba turimus atliekamus 100 eurų.

Lietuvos gyventojai į atliekamų pinigų leidimą per pandemiją ėmė žiūrėti kur kas atsargiau ir konservatyviau. Palyginti su laikotarpiu iki pandemijos, jie linkę mažiau skirti kasdienėms reikmėms, malonumams, labdarai ir loterijos bilietams, tačiau daugiau taupo...

Kas antras lietuvis įsitikinęs, kad netrukus bus ekonominė krizė

Paskelbtas antrasis karantinas ir jau daugiau nei pusmetį besitęsianti neaiški ekonominė situacija šalyje privertė gyventojus susimąstyti apie ekonominės krizės grėsmę. Tyrimai rodo, kad kas antras lietuvis mano, jog netolimoje ateityje bus ekonominė krizė. Finansų...

Kas dešimtas jaunas žmogus prisipažįsta turįs aukštą kraujospūdį ir padidėjusį cholesterolį

Kas trečias šalies gyventojas mano, kad turi padidintą kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, atskleidė reprezentatyvus visuomenės nuomonės tyrimas. O kaip yra iš tikrųjų? Bendrovė „Spinter tyrimai“ spalio 19–29 dienomis atliko Lietuvos gyventojų apklausą. Joje dalyvavo...

Kalėdinis ARS VIA aukcionas nuotoliniu būdu

Šių metų gruodžio 3 d. įvyks 17-asis, kalėdinis, aukcionas. Lietuvoje paskelbtas karantinas pakoregavo aukciono vykdymo sąlygas, todėl tradiciškai pakviesti žiūrovų į aukciono salę negalėsime, bet aukcionas bus transliuojamas per tarptautinę „LiveAuctioneers“ platformą ir visi...

Lapkričio 24-oji, orai, horoskopas

Lapkričio 24-oji, antradienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.06 val., leidžiasi 16.03 val. Dienos ilgumas 7.57 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Gerardas, Krizogonas, Mantvilas, Tvirmantė, Žybartė. Šios dienos orai: Šiandien daug kur palis. Pūs stiprokas vakarų, pietvakarių vėjas, pajūryje gūsiai sieks 15–17...

Turintiems stabilias pajamas užsienyje – paskolos būstui itin palankiomis sąlygomis

KREDA, vienijanti 11 šalies kredito unijų, kviečia emigracijoje dirbančius ir apie nuosavus namus Lietuvoje galvojančius tautiečius įvertinti naujus finansinių paslaugų grupės pasiūlymus. „Net ir turint gerai apmokamą darbą sutaupyti naujam būstui nėra paprasta. Todėl uždarbiaujantieji...

Maisto ekspertė atskleidžia 5 balandėlių gamybos gudrybes

Atšalus orams vis dažniau norisi pastumti į šalį egzotiškus patiekalus ir sočiai pavalgyti šilto, paprasto, naminio maisto. Tokio, kokį sekmadieniais gamindavo mama ar močiutė. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, vaikystę primenančių...

Ukmergėje laimėtas didžiausias šiemet „Teleloto“ Aukso puodas – 560 000 Eur

Lapkričio 22 d. „Teleloto“ žaidimas pasibaigė rekordiniu – didžiausio šiais metais – Aukso puodo laimėjimu. Žaidėjas iš Ukmergės užbraukė visus bilieto lentelėje esančius skaičius ir laimėjo daugiau nei pusę milijono – 560 089 Eur sumą....

Savaitgalis – neblaivaus motociklo vairuotojo nestojimas, susidūrimas su laukiniu gyvūnu, pervažoje – su traukiniu

Lapkričio 20–22 d., penktadienį–sekmadienį, šalies keliuose, pirminiais duomenimis, įvyko 29 eismo įvykiai, kuriuose nukentėjo žmonės. Esant šlapiai kelio dangai ar lyjant įvyko 55,2 proc. įvykių, tamsiuoju paros metu – 51,7 proc. Miestuose, pirminiais duomenimis,...