Tag Archives: maistas

Dietistė Ugne Radzevičienė: „Iš tikrųjų sveiką maistą turėtume vadinti normaliu maistu“

Maistas dažnai tampa neatsiejama kasdienių situacijų dalimi, valgome susitikimų metu, dirbdami kompiuteriu, dalyvaudami pristatymuose ar parodose. Valgymas dabar labiau pramoga ar tiesiog trumpa stotelė tarp begalės dienos darbų nei būtinas kuras kūnui. Kaip teigia dietistė Ugnė Radzevičienė, vertėtų prisiminti, kad tai vis dar vienas esminių mūsų energijos šaltinių, todėl jį rinktis turime atsakingai. Jo suteikiama energija itin būtina keliaujant, todėl ...

Skaityti plačiau »

Vasara – be maisto švaistymo: patarimai, kaip sumaniai panaudoti maisto likučius

Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis tampa ypač aktualus vasarą, kai maisto išmetimo kiekiai dar labiau padidėja. Šiuo metu Europoje išmetama 88 mln. tonų maisto per metus. Prie to prisideda ir lietuviai, kurių kiekvienas kasmet išmeta apie 60 kg nesuvalgyto maisto. Tai didžiulė žala ne tik planetai, jos resursams, bet ir kiekvienam vartotojui, kurio ...

Skaityti plačiau »

Druska konditerijoje – ar iš tiesų suderinama?

Druska – vienas dažniausiai naudojamų ingredientų gardinant maistą. Ar žinojote, kad žmonių mityboje ji naudojama mažiausiai 10 tūkstančių metų? Druskos vartojimo istorija yra išties spalvinga, nes būtent dėl šio kasdienio produkto atsirado pirmieji prekybos keliai, druska buvo tapusi pirmaisiais pinigais ir, netgi – kai kurių tautų karų priežastimi. Vis dėlto, šiandien druska yra neatsiejama nuo žmonių kasdienės mitybos, tačiau, pasak ...

Skaityti plačiau »

Atskleidė, kurie pigūs produktai gali virsti gurmaniškais pietumis

Dažnas iš mūsų sukame galvą, kaip nustebinti savo šeimyną kulinariniais šedevrais, tačiau nesiimame eksperimentų manydami, jog jie gali viršyti šeimos numatytą biudžetą maistui dienai, savaitei ar mėnesiui. Vis tik, pasigaminti gardžią ir prabangią vakarienę vos už kelis eurus gali kiekvienas – tereikia prisiminti kasdienius produktus ir prikelti juos naujam, gurmaniškam gyvenimui. Staigmenos slypi kiekvienoje virtuvėje Vieno Lietuviško prekybos tinklo komercijos ...

Skaityti plačiau »

Kaip neišmesti maisto, sutaupyti pinigų ir prisidėti prie aplinkos tausojimo?

Keičiant įpročius galima sumažinti ir išmetamo maisto kiekį, ir sutaupyti pinigų, ir prisidėti prie aplinkos tausojimo. Statistiniai duomenys rodo, kad per metus Lietuvoje vienas gyventojas išmeta daugiau nei 50 kilogramų maisto. Įvairių mokslinių tyrimų duomenimis, jei kiekvienas žmogus bent 10 proc. sumažintų išmetamo maisto kiekį, per metus apie 45 kg sumažėtų CO2 emisijų kiekiai į aplinką. Vienas iš efektyvesnių būdų ...

Skaityti plačiau »