-7.1 C
Molėtai
2022 / 12 / 01

2022-ieji – Sūduvos metai: vaišingumas ir šiandien garsina kraštą

Ar jau skaitėte?

Prieš lygiai šešis šimtus metų Sūduvos kraštas Melno taikos sutartimi buvo visam laikui prijungtas prie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės. Minint šią svarbią progą, 2022-ieji paskelbti Sūduvos metais. Nusikelkime į šį savo kultūra ir turtinga virtuve garsėjantį Lietuvos kraštą ir pasidomėkime, kodėl sūduviai – priešingai nei dažnai sakoma – yra vienas vaišingiausių bei svetingiausių regionų Lietuvoje.

Šykštumas Sūduvoje – tik stereotipas

- Reklama -

Sūduva, daugeliui geriau žinoma kaip Suvalkija, nuo seno garsėja savo turtinga kultūra ir papročiais. Anot istorikų ir etnologų, šio krašto žmonės visai nepelnytai asocijuojami su šykštumu – jie turi giliai įsišaknijusias vaišingumo tradicijas, o atvykusius svečius ne tik gausiai pamaitins bei patogiai apgyvendins, bet ir įdės lauktuvių išvykstantiems.

Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kuchmistrai“ edukatorė Rima Rauktienė.

„Iki šių dienų mūsų regione išliko gilios svetingumo tradicijos, ypatingai tose šeimose, kur „gaspadinė“ gaminti ne tik privalėjo, bet ir mėgo bei norėjo. Ir tada, ir dabar svečio ar švenčių laukiant, ruošiamasi ir galvojama, kuo ir kaip tu dar gali namiškius ar svečius nustebinti ir pamaloninti“, – tikina Zyplių dvaro virtuvės restorano „Kuchmistrai“ edukatorė Rima Rauktienė.

Pasak jos, vaišingumas Sūduvoje visais laikais buvo svarbus, o didžioji dalis rūpesčių, visgi, nuguldavo ant namų šeimininkės pečių: „Svečių priėmimas labai priklausė nuo „gaspadinės“ gebėjimo viską pagaminti, paruošti, pateikti… Ne veltui yra senas posakis: man nežinant atvykot – o tokį stalą radot. Jei būčiau žinojus, kad atvyksit, tai ne tokį stalą jums būčiau padengus…“

Prieš daugiau kaip tris dešimtmečius Šakiuose su šeima įsikūrusi R. Rauktienė sako, kad ir ji pati nuolat rūpinasi, jog būtų papuoštas daugiabučio kiemas, suburia kolegas tradicijas puoselėjantiems susitikimams švenčių proga, nevengia palepinti pyragais.

Derlingos žemės lėmė maisto įvairovę

R. Rauktienė pastebi, kad nemaža dalis sostinės inteligentijos narių buvo kilę būtent iš šio krašto, kadangi čia gyveno nemažai pasiturinčių ūkininkų, vėliau išleidusių vaikus į mokslus. Vienas tokių pavyzdžių – signataras Jonas Vailokaitis, kuris rūpinosi ūkininkų ugdymu bei ūkio veiklos gerinimu.

- Reklama -

„Kadangi šiame krašte buvo geros, derlingos žemės, be jokios abejonės jos davė, ypač darbštiems žmonėms, ir savojo gėrio. Žmonės užsiaugindavo grūdų, daržovių, prisižiūrėdavo gyvulius“, – atskleidžia edukatorė bei priduria, kad gamtos turtais apdovanotame krašte net valstiečių maistas savo kokybe ir įvairove išsiskyrė iš visų kitų Lietuvos regionų.

Anot R. Rauktienės, iki šių dienų yra likę labai mažai rašytinių šaltinių apie Sūduvos krašto virtuvę, tačiau atidžiai akiai apie juos byloja literatūros šaltinių nuotrupos, vyresnių žmonių pasakojimai ir senieji receptai.

Nuotrauka Evaldo Stakėno.

„Derlingos Sūduvos žemės lėmė, kad senojoje gastronomijoje dominavo žemės ūkio produktai – sūris, sviestas, rūkyta mėsa. Ir tas gero maisto turėjimas formavo, tikėtina, ir patį požiūrį bei elgesį su maistu – juo dalintis, juo vaišinti kitus. O jei jau turi gero maisto, tai dar patį geriausią atrinkti ir šventėms ar garbiam svečiui patiekti – tai buvo kiekvienos „gaspadinės“ garbės reikalas“, – teigia ji.

R. Rauktienė pasakoja ir apie įmantresnius Sūduvos krašto šeimininkių patiekalus, kuriems įkvėpimo dažnai semtasi iš europietiškos dvaro virtuvės „Senos „gaspadinės“ pasakoja apie zrazus, kuriuose buvo įsukti pakepinti su morkomis ir svogūniukais, lašinukai ir virti kiaušiniai. Rūkytos mėsos dešrelės su troškintais raugintais kopūstais, įdaryta kopūsto galva, virtiniai su mėsa, o vasarą – su mėlynėm ir, žinoma, sūriai, sūriai…Visokie, bet labai ryškūs buvo saldiniai. Net Vincas Kudirka savo prisiminimuose rašė: „Labai mėgstu karkutę su krienais, gal Jonieška (V. Kudirkos sesuo) ras da namie, prie karkučių galima pridėti kokį kumpelį, tik neriebų, kokią dešrelę rūkytą, tik neriebią, ir sūrį išdžiovintą, tik nelabai kietą…“

„Kai sirpsta vyšnios Sulvakijoj“

Sūduvos krašto virtuvėje būta ir įvairių desertų – nuo pyragų ir saldainių iki ledų, seniau vadintų šaltkoše. Anot R. Rauktienės, valstiečių saldėsiai buvę kuklesni, o vienas populiariausių – iš duonos, vandens ir cukraus gamintas mutinys. Dvarininkų virtuvė buvusi turtingesnė, mat jų finansinės galimybės leido įsigyti brangesnių atvežtinių produktų. Tačiau dvaro gyventojai taip pat labai vertino ir didžiavosi vietiniuose soduose užaugintas gėrybėmis, kuriomis palepindavo savo svečius. Vasarą buvo itin populiaru juos vaišinti šviežiomis žemuogėmis su pienu ar maišyti šias uogas su mėlynėmis ir gardinti plakta grietinėle. Kita uoga itin vertinta Sūduvos krašte – vyšnia.

Nuotrauka Tomo Preikšos.

„Vyšnios – gardžios ir aromatingos uogos. Jos buvo dedamos į pyragus, to meto desertus, kaip paprasto biskvito pertepimas. Vyšnias žiemai „gaspadinės“ konservuodavo. Su jomis darydavo ir mutinį… Iš jų daromas vynas ir dabar daug kam kelia nostalgiją. Sako, kad ir Jonas Jablonskis turėjo didelį vyšnių sodą savo namuose Rygiškiuose, Šakių rajone“, – pasakoja edukatorė.

Populiariose dainose apdainuotos vyšnios iki šiandien Sūduvos kraštui kelia pasididžiavimą. Šakiuose daugiau kaip penkis dešimtmečius veikiančios „Gulbelės kepyklėlės“ technologė Vilija Dovydaitienė pasakoja, kad Sūduvos metams paminėti buvo sukurtas ir proginis pyragas – „Sūduvos boba“ – kuriam pagardinti pasirinktos būtent vyšnios.

„Didžiuojamės savo kraštu ir tradicijomis, todėl Sūduvos metus norėjome įprasminti taip, kad kiekvienas čia užsukęs keliautojas ar vietinis gyventojas galėtų dalelę Sūduvos pasiimti su savimi. Taip kilo idėja sukurti proginį pyragą su vyšniomis, kuris savo skoniu „papasakotų“ apie kraštą“, – sako ji ir priduria, kad iš visų kepinių pyragas pasirinktas neatsitiktinai – šis saldėsis skirtas dalintis su šeima, svečiais ar dovanoti kitiems, taip atspindint ir įprasminant Sūduvos krašto vaišingumo tradiciją.

Technologė atskleidžia, kad pyragui buvo sukurtas specialus receptas: „Seni receptai tinka ne visada – juos reikia tobulinti pagal laikmetį, bet kartu išsaugoti tai, kas vertingiausia.“

Nuotrauka Tomo Preikšos.

V. Dovydaitienė sako, kad Sūduvoje ir šiandien labai populiarus tradicinis maistas: „Savo populiarumu jau daugelį metų nenusileidžia vietinių ir miesto lankytojų pamėgta ruginė duona ar autentiški duonos saldainiai, o prieš didžiąsias metų šventes žmonės skuba užsisakyti Zanavykiško pyrago, velykinių bobų ar brandintų meduolinių pyragų.“

Jai antrina ir R. Rauktienė: „Sūduviai iki šių dienų mėgsta valgius, gamintus pagal senelių ir prosenelių ištobulintus receptus, todėl jų šventinis stalas dažnai neapsieina be šakočio, meduolinių grybukų ar naminės giros. Žinoma, bėgant laikui natūraliai keitėsi skonio suvokimas, tad dabartinėje Sūduvos krašto virtuvėje netrūksta ir modernių interpretacijų, receptus papildė nauji prieskoniai ir šiuolaikiški ingredientai.“

spot_img

Vyriškumo šaltinis – testosteronas: kodėl jo pertekliumi skundžiasi moterys?

Vyriškumo šaltiniu testosteronas laikomas ne veltui: jis skatina vyrų lytinį potraukį, raumenų ir kaulų masės augimą, didina fizinį bei psichinį pajėgumą. Marijampolės „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Augustina Vaitekonė teigia, kad vyrams nesunku pajausti, jeigu...

Mados ekspertė: rūpestis gamta keičia ne tik mūsų drabužių spintą, bet ir procesus pramonėje

Greitosios mados pramonė, gaminanti pigius ir madingus drabužius, daro itin neigiamą poveikį aplinkai. Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos programos duomenimis, ši pramonė yra atsakinga už antrą pagal dydį vandens suvartojimą ir 8–10 proc. pasaulyje išmetamo...

Kad nenubyrėtų iki Kalėdų: 5 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti eglę

Už lango jau kvepia Kalėdomis, todėl dabar puikus metas šventinę nuotaiką susikurti ir namuose. Pasirūpinti dekoracijomis, mielomis smulkmenomis ir pagrindiniu šventės simboliu – egle. Norint, kad kokybiška ir graži išsilaikytų iki pat Kalėdų, eglę...

Gerasis ir blogasis cholesterolis

Cholesterolis – tai riebios konsistencijos medžiaga, esanti mūsų ląstelėse. Cholesterolis reikalingas kai kurių hormonų, vitamino D sintezei, taip pat jis yra svarbus visų ląstelių membranų komponentas ir atlieka kitas mūsų organizmui svarbias funkcijas. Apie...

Žiemos švenčių stalas neapsieis be aguonų – nuo tradicinio aguonpienio iki vyniotinių (receptai)

Kulinarinio paveldo tradicijas puoselėja daugelis šeimų, tad dažniausiai prieš žiemos šventes prisimename aguonas: su šeima kepame kūčiukus, vyniotinius ir pyragus su aguonomis, triname jas aguonų pienui. Iš senosios lietuvių virtuvės žinomas ir patiekalas „Kūčia“,...

Dar žiemai neprasidėjus – draudikai jau išmokėjo tūkstantinę sumą už patirtas traumas

Lietuvą jau nuo lapkričio vidurio aplankė žiemiški orai, gatvėse nestinga sniego bei ledo. Kai lyja ir vėl pašąla, susidaro ledukas, kuris atneša nemažai nuostolių gyventojams. „Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, kad vien per lapkričio mėnesį...

Koralą primenantys „Romanesco“ žiediniai kopūstai: 4 unikalūs jo paruošimo būdai

Nors mūsų šalyje artėja kalendorinė žiema, pietų kraštuose renkamas šviežias derlius pasiekia parduotuvių lentynas – šiuo metu iš Italijos atvyko švieži „Romanesco“ žiediniai kopūstai. Šios daržovės išsiskiria savo unikalumu – kadaise augintos kaip gėlės,...

Mokestiniai ginčai dėl prekių muitinės vertės: ar galima išvengti klaidų?

Mokestinių ginčų praktika rodo, jog glaudus ryšys su pardavėju (eksportuotoju), pernelyg maža importuojamų prekių kaina, netinkamai aprašyta prekė – tai aplinkybės, kurios gali lemti papildomus iššūkius ir importo mokesčius. Šį rudenį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas...

40 kg žuvų tinklininkams kainuos per 1000 eurų

Ankstų pirmadienio rytą, apie 4 val., Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė du asmenis, tinklais pagavusius 36 kg seliavų ir 5 kg kuojų. Asmenys Ignalinos rajono Gavio ežere iš medinės valties...

Ekspertai pataria: kodėl vietos maisto produktus svarbu įtraukti į kasdienę mitybą

„Gero ūkininko“ čempionato rengėjai sako, jog daug prarandame, nesusiradę mėgstamų ūkininkų šviežių daržovių ar mėsos produktų tiekimui. Prarandame pojūtį apie vietos maisto produktų skonį, įvairovę, sezoniškumą, nuo to nukenčia mūsų santykis su gamta, kultūra...

ORAI: Artimiausiomis dienomis orai sausės, stipriau paspaus šaltukas

Artimiausiomis dienomis orai sausės, stipriau paspaus šaltukas. Gruodžio 1-os naktį kai kur vakarinėje šalies pusėje nedidelis sniegas. Plikledis. Vėjas silpnas. Temperatūra 0–5, rytiniuose rajonuose vietomis 6–9 laipsniai šalčio. Dieną be žymesnio sniego. Vėjas rytinių krypčių,...

Horoskopai gruodžio 1 dienai

AVINASKažkas turi panašių ambicijų kaip ir jūs, todėl bando visais įmanomais būdais jums pakenkti. Pasistenkite likti išdidus ir korektiškas. Jei apsimesite nepastebįs varžovo, jį tai labai nervins. Iš to galite pešti sau naudos. JAUTISIš didelio...

NT ekspertai: nuomos rinka išlieka aktyvi, o pirkti nuosavą būstą – apsimoka

Pastaraisiais metais NT kainodaroje įvyko reikšmingų pokyčių. Ekonominės priežastys, kaip rekordinė infliacija ir palūkanų normų augimas, bei geopolitinės ir demografinės, tokios kaip karas ir išaugęs nuo karo bėgančių ukrainiečių skaičius mūsų šalyje, turėjo nemenką...

Prekybos tinklo „Iki“ priemonės darbuotojų emocinei sveikatai užtikrinti: nuo konsultacijų iki specialių mokymų

Dinamiškoje mažmeninės prekybos tinklo „Iki“ veikloje darbuotojų, nuolat susiduriančių su dideliais pirkėjų srautais, emocinė savijauta yra labai svarbi. Ypač įsibėgėjant aktyviam šventinės prekybos laikotarpiui. Monika Milė, prekybos tinklo „Iki“ Žmonių ir kultūros departamento vadovė,...

Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą. Ne išimtis pasninkavimas. Todėl adventas gali tapti...

ORAI: Šiandien kai kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas

Šiandien kai kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Rytą ir vakare didesnėje šalies dalyje plikledis. Aukščiausia temperatūra nuo 3 laipsnio šalčio iki 2 šilumos. Gruodžio 1-os naktį šalies vakaruose kai kur nedideli krituliai, daugiausia sniegas,...

Horoskopas lapkričio 30 dienai

AVINASJūsų miglota kalba ir vargiai motyvuotas elgesys tuoj supainios jus patį. Šitaip elgdamasis galite nesunkiai užmegzti kokį lengvą meilės romaną, bet svarbių ir atsakingų darbų šiandien verčiau nesiimkite... JAUTISTrokštate harmonijos ar bent jau ramybės ir...

Nacionaliniame kultūros forume kalbėjusi V. Čmilytė-Nielsen: kultūra šiuo laikotarpiu yra slėptuvė, kurioje mes išsaugome...

Penktadienį, lapkričio 25 d., įvyko kasmetinis, jau 7-tasis nacionalinis kultūros forumas (Forumas), organizuojamas nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos (NKIKIA). Šių metų Forumo tema – „Kultūra ekstremalių pokyčių akivaizdoje“, sutelkusi kūrybinių ir kultūrinių industrijų...

Kaip elgtis, kad ligos nesujauktų šeimos finansinės gerovės?

Dažniausiai lietuvius kasmet kankina įvairios infekcijos bei kvėpavimo sistemos ligos. Susirgus, pavyzdžiui, gripu ar peršalimu, gali prireikti atseikėti nemažas sumas ne tik medikamentams, bet ir įvairiems tyrimams bei organizmo stiprinimui. Todėl finansų valdymo ekspertė...

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

Artėjant metui puošti Kalėdų eglutę išaugusios elektros energijos kainos ne vieną gali priversti susimąstyti – su elektrine girlianda ar be? Kaip apskaičiuoti, kiek kainuos Kalėdinės šviesos instaliacijos sunaudota elektra? Palikti įjungtą kieme stovintį šviečiantį...

Ar yra tinkamiausias metas investuoti į trečios pakopos pensijų fondą?

Pastaruoju metu padėtis pasaulinėse finansų rinkose pasižymi dideliu nepastovumu. Savaime suprantama, kad tai kelia nerimą ne tik investuotojams, bet ir gyventojams, kaupiantiems pensijų fonduose. Tačiau nepaisant fondų verčių svyravimų ir nuolat besikeičiančios situacijos rinkose,...

Nepilnametė, bare smurtavusi prieš jaunuolį, turės atlyginti padarytą žalą

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose išnagrinėta civilinė byla pagal ieškovo P. B. ieškinį ir pareiškimą dėl ieškinio dalyko patikslinimo atsakovėms G. K. ir V. I. dėl nusikalstama veika padarytos turtinės ir neturtinės žalos...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS