3 idėjos, kaip pasigaminti Velykų antį (+ receptai)

Ar jau skaitėte?

Teismas padidino merginai iš smurtautojo priteistą neturtinės žalos atlyginimą ir skyrė nuteistajam papildomą įpareigojimą

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos seksualinio prievartavimo bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo priėmė nuosprendį, kuriuo iš dalies...

4 priežastys, kodėl planšetė yra geriau už nešiojamąjį kompiuterį

Aksčiau neretai kovą tarp šių dviejų įrenginių beveik visuomet laimėdavo nešiojamasis kompiuteris, tačiau pastaraisiais metais planšetės itin patobulėjo. Dabar jos savo našumu ir patogumu...

Lietuviai įsitikinę – moterys turi būti skatinamos kurti verslą gyvybės mokslų sektoriuje

Pirmoji šalyje platforma, skatinanti moterų lyderystę biotechnologijų srityje, „Women in Biotech“ pasiekė finišo tiesiąją. Rugsėjo 29 – spalio 20 dienomis vykęs virtualus renginių ciklas...

Automobilio termometras daugiau dėl ramybės, negu vardan tikslumo

Vairavimo sąlygas tiksliau įsivertinti bei pagal jas pasirinkti saugų vairavimo būdą norintys vairuotojai ne visuomet linkę pasitikėti atskiriems miestams ar vietovėms sinoptikų skelbiama apytiksle...

Kepta antis su apelsinais. Nuotrauka iš Unsplash.

Jei vis dar ieškote idėjų, ką patiekti ant Velykų stalo, kepta antis neabejotinai sukurs šventinę atmosferą. Norint paprastai ir skaniai ją paruošti reikia žinoti vos kelias taisykles. Kur kas sudėtingiau išsirinkti vieną iš daugelio internete ar kulinarijos knygose randamų receptų. Todėl vieno Lietuvoje veikiančio prekybos tinklo ekspertai dalijasi keliais patarimais ir trimis receptais, kurie leis pasigaminti minkštą ir tikrai gardžią antį.

Keturios taisyklės ir ant jūsų stalo – tobula antis

Indrė Baltrušaitienė, prekybos tinklo komunikacijos vadovė, sako, pastaruojuomu metu šviežios mėsos pardavimai bendrai auga. Prieš šventes pirkėjai ieško ko nors išskirtinio, todėl šalia įprastai labiausiai perkamos produkcijos – šviežios vištienos, kiaulienos – išauga susidomėjimas ir antiena. Nepaisant šiemet pasikeitusių aplinkybių, pirkėjai aktyviai ruošiasi Velykoms.

„Nors daugelis galvoja, kad antis yra kalėdinis patiekalas, prieš Velykas pastebime, jog pirkėjai ir šiai pavasario šventei nebijo rinktis antienos, todėl ji atsiduria dažno pirkinių krepšelyje. Nors šiemet Velykos bus kiek kitokios – daugelis švęsime savo namuose, siaurame šeimos rate, tačiau pirkėjų krepšelio įvairovė atskleidžia, kad žmonės ieško būdų, kaip jas paminėti skaniai ir sočiai“, – sako I. Baltrušaitienė.

 

Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo maisto ekspertės, vis dar egzistuoja mitas, kad antieną sudėtinga pagaminti. Tačiau norint greitai ir skaniai iškepti šią paukštieną, pakanka vadovautis vos keliomis taisyklėmis – ją kantriai atšildyti, tinkamai užmarinuoti, pasirinkti patinkantį įdarą ir kepti žemoje temperatūroje.

„Antiena turi daug riebalų, kurie kepant neaukštoje temperatūroje lėtai tirpsta ir drėkina mėsą. Dėl tokios paukštienos sudėties vienam žmogui reikėtų numatyti apie 500 g žalios, dar nekeptos anties. Orkaitėje ji gerokai susitrauks, nes didelė dalis riebalų nutirps. Todėl maždaug 3 kg anties šeimynai nebus per daug, kaip tik tokio kiekio su įdaru pakaks pavalgyti 5–6 žmonėms“, – pasakoja maisto ekspertė.

Ji taip pat akcentuoja, kad įsigijus šaldytą antį geriausią ją palikti atšilti pernakt šaldytuve. Anot ekspertės, lėtas mėsos atitirpinimas šaldytuve užtikrina geriausią skoninių savybių išsaugojimą ir apsaugo nuo žalingų bakterijų. Kambario temperatūroje žalia paukštiena, mėsa ar žuvis neturėtų būti laikoma ilgiau nei 2 valandas.

Marinavimui – vos keletas prieskonių

V. Juodkazienė pabrėžia, kad prieš kepant antį, labai svarbu nepamiršti atsargiai ją subadyti šakute ar peiliu arba įpjauti paukštienos odą, nepažeidžiant raumenų.

„Įpjovus anties odą, išbėgs po oda esantys riebalai, kai ją kepsite, o taip pat į mėsą geriau įsigers prieskoniai. Daug skirtingų prieskonių marinatui nenaudokite, kad neužgožtumėte pačios antienos skonio. Pakaks druskos, pipirų, česnako ir kelių prieskoninių žolelių, pavyzdžiui, raudonėlio, rozmarino ar mairūno. Pasirinktais prieskoniais ištrinkite paukštį iš vidaus ir išorės ir porą valandų, o geriausiu atveju pernakt, palikite marinuotis šaldytuve“, – pataria maisto ekspertė.

Didesnę nei 3 kg antį rekomenduojama marinuoti sūryme. Pasak pašnekovės, taip marinuota mėsa bus ypač minkšta ir sultinga. Sūrymui paruošti dideliame puode reikia ištirpinti druską, tiek, kad paragavus primintų jūros vandenį, ir įberti kvapnių prieskonių bei žolelių. Antį reikia įmerkti į šį vandenį, uždengti ir palikti porai valandų arba pernakt šaldytuve.

Pasak V. Juodkazienės, antis ypatinga tuo, kad jos skonis geriausiai atsiskleidžia ją valgant su kitais produktais. Maisto ekspertė renkantis anties įdarą pataria vadovautis savo skoniu ir fantazija.

„Tradiciškai antis įdaroma obuoliais, citrusiniais vaisiais, spanguolėmis, džiovintais abrikosais arba slyvomis. Taip pat įdarui dažnai naudojami su kita mėsa sumaišyti ryžiai, pavyzdžiui, maltomis kepenėlėmis. Dar antį populiaru įdaryti raugintais kopūstais, kurie vėliau valgomi kaip troškintas garnyras“, – vardija maisto ekspertė.

 

Atlikus visus darbus laukia paskutinis, bet ne mažiau svarbus procesas – kepimas. Ekspertė primena, kad čia svarbiausia kantrybė, nes antį rekomenduojama kepti žemoje temperatūroje, maždaug iki 150–160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 valandas.

„Paruoštą antį kepkite ant grotelių, o po jomis pakiškite skardą. Kepimo metu riebalai nutekės, todėl mėsa bus minkšta, bet ne per riebi. Beje, nuvarvėjusiais riebalais karts nuo karto aptepkite antį, tuomet ji bus sultinga, o odelė traški“, – pataria V. Juodkazienė.

Prekybos centro maisto ekspertai pateikia 3 anties receptų idėjas Velykų stalui. Visi receptai skirti vidutinio dydžio, maždaug 2,5 kg svorio, ančiai.

Kepta antis su apelsinais

Jums reikės:

  • 1 anties
  • 1 kg apelsinų
  • 6 skiltelių česnako
  • Čiobrelių, raudonėlio, druskos, pipirų

Paruošimas:

Paruoškite antį – išplaukite, išvalykite, nusausinkite. Tuomet iš išorės ir iš vidaus įtrinkite prieskoniais, česnaku ir palikite marinuotis, geriausia – visai nakčiai. Prieš kepant antį, supjaustykite apelsinus riekelėmis ir sudėkite į anties vidų, o vieno apelsino sultis išspauskite ant viršaus. Antį dėkite į kepimo maišą ir kepkite 1,5–2 val. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite su orkaitėje keptais obuoliais arba bulvėmis.

Kepta antis su figomis

Jums reikės:

  • 1 anties
  • Stiklinės baltojo vyno
  • Čiobrelių, garstyčių, druskos, pipirų
  • Alyvuogių aliejaus
  • 450 g džiovintų figų
  • 450 g pievagrybių
  • 3 raudonųjų svogūnų
  • 3 skiltelių česnako
  • Šlakelio balzamiko ir alyvuogių aliejaus
  • Saujos džiūvėsėlių

Paruošimas:

Sumaišykite baltąjį vyną su prieskoniais ir alyvuogių aliejumi. Šiuo marinatu įtrinkite antį ir jos vidų. Supjaustykite džiovintas figas ir pievagrybius didesniais gabaliukais, o svogūną ir česnaką – smulkiau. Viską sumaišykite su džiūvėsėliais, balzamiku ir aliejumi. Gautą įdarą sudėkite į anties vidų. Antį kepkite apie 3 val. iki 160 laipsnių laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Jeigu norite, kad antis apskrustų, kepimo pabaigoje padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar 20 min.

Tradicinė antis su obuoliais

Jums reikės:

  • 1 anties
  • 2 v. š. balzaminio vynuogių acto
  • 2 v. š. medaus
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 5–6 obuolių
  • 4 v. š. rudojo cukraus
  • 1 v. š. cinamono
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Anties išorę ir vidų įtrinkite druska ir pipirais ir palikite kelias valandas šaldytuve. Sumaišykite medų ir aliejų, jeigu reikia, medų ištirpinkite ant silpnos ugnies. Įmaišykite balzaminį actą, citrinos sultis. Šiuo mišiniu ištepkite antį. Nulupkite ir skiltelėmis supjaustykite obuolius. Juos paskaninkite ruduoju cukrumi su cinamonu ir sudėkite į anties vidų. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2–2,5 val.

Teismas padidino merginai iš smurtautojo priteistą neturtinės žalos atlyginimą ir skyrė nuteistajam papildomą įpareigojimą

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje dėl pasikėsinimo išžaginti nepilnametę, jos seksualinio prievartavimo bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo priėmė nuosprendį, kuriuo iš dalies patenkino nukentėjusiųjų ir prokuroro apeliacinius skundus dėl neturtinės žalos padidinimo...

4 priežastys, kodėl planšetė yra geriau už nešiojamąjį kompiuterį

Aksčiau neretai kovą tarp šių dviejų įrenginių beveik visuomet laimėdavo nešiojamasis kompiuteris, tačiau pastaraisiais metais planšetės itin patobulėjo. Dabar jos savo našumu ir patogumu jau prilygsta „vyresniesiems broliams“. Nesenai bendrovės „Samsung“ pristatytos „Galaxy Tab...

Lietuviai įsitikinę – moterys turi būti skatinamos kurti verslą gyvybės mokslų sektoriuje

Pirmoji šalyje platforma, skatinanti moterų lyderystę biotechnologijų srityje, „Women in Biotech“ pasiekė finišo tiesiąją. Rugsėjo 29 – spalio 20 dienomis vykęs virtualus renginių ciklas sudomino daugiau nei 1,5 tūkst. žmonių, kurie turėjo galimybę tiesiogiai...

Automobilio termometras daugiau dėl ramybės, negu vardan tikslumo

Vairavimo sąlygas tiksliau įsivertinti bei pagal jas pasirinkti saugų vairavimo būdą norintys vairuotojai ne visuomet linkę pasitikėti atskiriems miestams ar vietovėms sinoptikų skelbiama apytiksle temperatūra. Vis dėlto, aklai kliautis tuo, ką vietoje rodo automobilio...

6 svarbiausi klausimai, kuriuos turite užduoti savo kardiologui

Vizitas pas kardiologą šiuo visiems įtemptu laikotarpiu drąsiai gali būti prilyginamas laimingam loterijos bilietui. Galiausiai apsilankius gydytojo kabinete, trumpą konsultacijos laiką norisi išnaudoti teisingai. O kokius klausimus reikėtų užduoti, kad vizitas būtų sėkmingas ir...

Antradienio eismo įvykių apžvalga

Spalio 27-ąją, antradienį, pirminiais duomenimis, užregistruota 40 eismo įvykių. Žmonės (4) nukentėjo 4-iuose iš jų, vienas jų – nepilnametis. Esant šlapiai kelio dangai – 3 įvykiai. Eismo įvykiai įvyko Kaune, Klaipėdoje, Jonavos ir Radviliškio...

Gydytoja akušerė ginekologė: ką reikėtų žinoti apie žmogaus papilomos virusą

Žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija – tai virusinė, dažniausiai lėtinė liga. Šios infekcijos sukėlėjas išlieka klinikiniais simptomais nepasireiškiančioje fazėje, tačiau veikiant rizikos veiksniams gali sukelti įvairius odos, viršutinių kvėpavimo takų, lytinių organų sistemos gleivinių...

Kūdikio nužudymu kaltintas tėvas nuteistas už neatsargų gyvybės atėmimą

Klaipėdos apygardos teismas pripažino kaltu tėvą, kuris, būdamas neblaivus, dėl neatsargumo atėmė gyvybę savo 1,5 mėn. sūnui. Teismas skyrė vyrui 2 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant atvirojoje kolonijoje. Nukentėjusiajai kūdikio motinai priteistas 10 000...

Svarbiausi dalykai apie veido kaukes

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad netaisyklingas veido kaukės dėvėjimas gali sumažinti jos veiksmingumą. Veido kaukių dėvėjimas yra viena iš infekcijos šaltinio kontrolės priemonių, kuri sumažina infekcijos plitimą visuomenėje, nes sumažina...

Rytinė veido priežiūros rutina. Ką pamiršta daugelis moterų?

„Rytas ir mankšta – neatskiriami dalykai. Tačiau nors ir žinau, kaip svarbu po miego išjudinti visus raumenis, ryte veidą pabudinti dažniausiai pamirštu“, – pasakoja šokėja Eglė Straleckaitė. „Mary Kay“ naujos natūralios linijos „Naturally“ pristatymo...

Lietuviška tradicija – lankyti sergančius artimuosius su maisto krepšiais – nenyksta ir pandemijos metu

Covid-19 pandemija nesugriovė tradicijos ligoninėje gulinčius artimuosius lankyti su maisto produktų pilnais krepšiais. Rugsėjį atlikta reprezentatyvi bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa parodė, kad didžioji dalis šalies gyventojų dažniausiai sergantiems ligoninėje neša vaisius, gaiviuosius gėrimus, pieno...

Vietoj laimikio – ant bangų besisupanti tuščia valtis

Šiandien jau penkta dieną ugniagesiai gelbėtojai Elektrėnų savivaldybėje esančiame Skynimų ežere ieško galimai nuskendusio žvejo. Gelbėtojai sonaru išžvalgė beveik visą ežerą, apieškojo ir pakrantę, tačiau vyro aptikti nepavyksta. Ugniagesiai rado tik ant vandens besisupančią...

Spalio 26-oji – nukentėjo viešojo transporto keleivės, dviračiu per pėsčiųjų perėją važiavęs neblaivus vyras

Spalio 26 dieną, pirmadienį, policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 51 eismo įvykį. 8-iuose iš jų sužeisti 8 žmonės, tarp kurių 3 keleiviai (viešuoju transportu važiavusios 2 garbaus amžiaus moterys), 2 pėstieji (1 – pėsčiųjų...

Deividas Norvilas: „Gyvenimo kokybė už miesto yra nepalyginamai aukštesnė“

Dabartinė situacija pasaulyje įnešė pokyčių ne tik į visuomenės, bet ir į asmeninį gyvenimą. Saugodami save ir kitus, atrandame daugiau alternatyvų dirbti nuotoliniu būdu, dar labiau vertiname artimųjų draugiją ir gamtos prieglobstį. Be to,...