-7.1 C
Molėtai
2022 / 12 / 01

5 grilio patiekalų receptai Joninėms: greita, skanu ir netikėta

Ar jau skaitėte?

Trumpiausią metų naktį daugelis palydės prie liepsnojančių laužų ir kepsninių, kur bus čirškinami šašlykai, dešrelės ir įvairūs mėsos kepsniai. Kulinarijos meistrai Joninių proga siūlo atrasti naujus ir netikėtus grilio patiekalų derinius.


Šeimininkės.info – Tai skanu!


- Reklama -

„Gerai įkaitusios žarijos ilgai išlaiko aukštą temperatūrą, todėl mėgautis kepimo procesu ir eksperimentuoti prie kepsninės galima visą vakarą. Laiko užteks ir kepsniams, šašlykui ar dešrelėms išsikepti, ir net išbandyti naujoves, pavyzdžiui, ant grotelių keptas krevetes, smidrus ar greipfruto desertą“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Ji pataria iš anksto apsirūpinti reikalingais įrankiais ir papildomais indais, kad maisto gamyba lauke būtų sklandi. „Prieš įkurdami kepsninę ar šašlykinę, pasirūpinkite, kad ji būtų tvarkinga ir švari, be pelenų, – rekomenduoja B. Baratinskaitė, – O mėsa, sūris ar daržovės prie kepimo grotelių lips mažiau, jeigu prieš kepant jas patepsite perpjauto svogūno pusele. Numalšinti žarijose įsiplieskusią ugnį padės sauja druskos – tokiu būdu nereikės pilti vandens ir žarijos ilgiau išliks karštos“

Planuojantiems šventinį Joninių stalo valgiaraštį „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti 5 įdomius grilio patiekalų receptus.

Keptas halumis

Viduržemio jūros regione įprasta ragauti įvairių patiekalų su keptu halumiu. Šis sūris lydytis pradeda gan aukštoje temperatūroje, todėl ypač tinka griliui. Kepami halumio gabalėliai pasidengia traškia plutele ir puikiai tinka su įvairiomis daržovėmis.

Reikės:

  • 400 g halumio sūrio,
  • 2 raudonų paprikų,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 1 šaukšto vynuogių acto,
  • skiltelės česnako,
  • šaukštelio rozmarino,
  • druskos ir pipirų.
- Reklama -

Halumį reikėtų pamirkyti šaltame vandenyje apie valandą, tada nusausinti ir supjaustyti riekelėmis, kurias padalykite pusiau. Kiekvieną papriką supjaustykite išilgai į 8 dalis, pašalinkite sėklas. Sumaišykite aliejų, actą, smulkintą česnaką ir prieskonius. Į paprikos gabalėlius tarsi į pupos ankštis įdėkite sūrio ir viską išilgai perverkite iešmeliu. Vėrinuką aptepkite pasigamintu padažu ir dėkite ant grotelių, paprika į apačią. Po 2 minučių iešmelį apverskite ir leiskite pakepti dar 2 minutes.

Halumį ar kitus kepamus sūrius galite rasti „Maxima“ parduotuvėse.


Sveikatos.info – Tai idomu!


Lengvai paruošiami mėsainiai

„Jeigu norite, kad Joninės būtų sočios, o maistą čiupte čiuptų tiek suaugę, tiek vaikai, gaminkite mėsainius“, – pataria B. Baratinskaitė.

Mėsos paplotėliams reikės:

  • 1,5 kg maltos jautienos sprandinės,
  • 2 susmulkintų svogūnų,
  • 3 šaukštų Dižono garstyčių,
  • 3 šaukštų aliejaus,
  • 3 kiaušinių trynių,
  • saujos šviežių,
  • sukapotų petražolių arba kalendrų,
  • druskos ir pipirų.

Taip pat pasiruoškite mėsainiams skirtų bandelių, 200 g pjaustyto fermentinio sūrio, 4 didelius pomidorus, supjaustytus riekelėmis, 2 raudonuosius svogūnus, keletą marinuotų agurkėlių ir pomidorų pažado.

Į mėsą sudėkite kiaušinių trynius, prieskonius, aliejų ir pakepintus svogūnus. Viską gerai išmaišykite. Formuokite paplotėlius ir dėkite ant grotelių. Prižiūrėkite kaitrą, kad mėsa nepradėtų degti, o gražiai ir tolygiai keptų. Kai mėsa iškeps, leiskite jai šiek tiek pastovėti uždengtame dubenyje, o per tą laiką paskrudinkite bandeles. Suformuokite mėsainį ant bandelės kraudami raudonojo svogūnų žiedus, agurkėlių griežinėlius, mėsą, sūrį, padažą ir pomidorus.

Ant grotelių kepti smidrai

Maisto ekspertė B. Baratinskaitė teigia, kad smidrų sezonas tęsiasi, tad Joninės puiki proga pasimėgauti šia daržove, juolab kad šiuo metu „Maxima“ parduotuvėse yra gausus Lietuvoje užaugintų smidrų pasirinkimas.

Reikės:

  • šiek tiek alyvuogių aliejaus,
  • ryšulėlio žaliųjų smidrų,
  • balzaminio acto,
  • tarkuoto kietojo sūrio,
  • druskos, pipirų,
  • česnakų miltelių.

Į dubenį įpilkite aliejaus ir acto, sudėkite smidrus. Tada smidrus ištraukite, pabarstykite prieskoniais bei sūriu ir iškart dėkite kepti. Kepdami truputį pavartykite, kol smidrai gražiai apskrus, tik neleiskite sudegti. Valgykite iškart, kol neatvėso.

Abejingų nepaliekančios krevetės

Reikės:

  • 400 g atšildytų nevirtų baltakojų blyškiųjų krevečių,
  • 5 šaukštų skysto medaus,
  • 3 šaukštų sojos padažo,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 3 susmulkintų skiltelių česnako,
  • druskos,
  • pipirų,
  • čili miltelių ir žiupsnelio kapotų petražolių (papuošimui)

Dubenėlyje sumaišykite medų, aliejų, sojos padažą, česnaką ir prieskonius. Sudėkite švariai nuplautas krevetes. Tada viską suverskite į užspaudžiamą šaldymo maišelį, išleiskite orą ir palikite šaldytuve maždaug valandai.

Medinius iešmelius, ant kurių mausite marinuotas krevetes, palaikykite pusvalandį vandenyje – tada jie neapdegs.

Krevetes verkite ant dviejų iešmelių, nes taip jas bus lengviau vartyti. Kepsninė turėtų būti įkaitusi maždaug iki 200 laipsnių temperatūros. Tokiame karštyje krevetes užtenka kepti po 3–4 minutes iš vienos pusės. Iškeptas krevetes pabarstykite kapotomis petražolėmis.


Sudoku Online: Žaisti sudoku internete


Desertui – greipfruto ir maskarponės derinys

„Užtruks vos 10 minučių, o turėsite įspūdingą desertą“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė. Užtenka tik grotelių ir pakankamos kaitros, kad šventinį tortą ar pyragą pakeistų kiek kitoks desertas.

Reikės:

  • 2 greipfrutų,
  • 150 g maskarponės sūrio kremo,
  • 2 šaukštų cukraus pudros,
  • lydyto sviesto,
  • rudojo cukraus.

Nuplautus vaisius perpjaukite pusiau ir atsivėrusį minkštimą patepkite lydytu sviestu, pabarstykite ruduoju cukrumi. Lydytu sviestu patepkite ir groteles, ant kurių kepsite greipfrutus. Sudėkite vaisius minkštimu žemyn ir kepkite apie 5 minutes, kol cukrus susikaramelizuos.

Iškepus ant kiekvienos vaisiaus pusės uždėkite maskarponės sūrio kremo ir pabarstykite cukraus pudra.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė

spot_img

Mados ekspertė: rūpestis gamta keičia ne tik mūsų drabužių spintą, bet ir procesus pramonėje

Greitosios mados pramonė, gaminanti pigius ir madingus drabužius, daro itin neigiamą poveikį aplinkai. Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos programos duomenimis, ši pramonė yra atsakinga už antrą pagal dydį vandens suvartojimą ir 8–10 proc. pasaulyje išmetamo...

Kad nenubyrėtų iki Kalėdų: 5 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti eglę

Už lango jau kvepia Kalėdomis, todėl dabar puikus metas šventinę nuotaiką susikurti ir namuose. Pasirūpinti dekoracijomis, mielomis smulkmenomis ir pagrindiniu šventės simboliu – egle. Norint, kad kokybiška ir graži išsilaikytų iki pat Kalėdų, eglę...

Gerasis ir blogasis cholesterolis

Cholesterolis – tai riebios konsistencijos medžiaga, esanti mūsų ląstelėse. Cholesterolis reikalingas kai kurių hormonų, vitamino D sintezei, taip pat jis yra svarbus visų ląstelių membranų komponentas ir atlieka kitas mūsų organizmui svarbias funkcijas. Apie...

Žiemos švenčių stalas neapsieis be aguonų – nuo tradicinio aguonpienio iki vyniotinių (receptai)

Kulinarinio paveldo tradicijas puoselėja daugelis šeimų, tad dažniausiai prieš žiemos šventes prisimename aguonas: su šeima kepame kūčiukus, vyniotinius ir pyragus su aguonomis, triname jas aguonų pienui. Iš senosios lietuvių virtuvės žinomas ir patiekalas „Kūčia“,...

Dar žiemai neprasidėjus – draudikai jau išmokėjo tūkstantinę sumą už patirtas traumas

Lietuvą jau nuo lapkričio vidurio aplankė žiemiški orai, gatvėse nestinga sniego bei ledo. Kai lyja ir vėl pašąla, susidaro ledukas, kuris atneša nemažai nuostolių gyventojams. „Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, kad vien per lapkričio mėnesį...

Koralą primenantys „Romanesco“ žiediniai kopūstai: 4 unikalūs jo paruošimo būdai

Nors mūsų šalyje artėja kalendorinė žiema, pietų kraštuose renkamas šviežias derlius pasiekia parduotuvių lentynas – šiuo metu iš Italijos atvyko švieži „Romanesco“ žiediniai kopūstai. Šios daržovės išsiskiria savo unikalumu – kadaise augintos kaip gėlės,...

Mokestiniai ginčai dėl prekių muitinės vertės: ar galima išvengti klaidų?

Mokestinių ginčų praktika rodo, jog glaudus ryšys su pardavėju (eksportuotoju), pernelyg maža importuojamų prekių kaina, netinkamai aprašyta prekė – tai aplinkybės, kurios gali lemti papildomus iššūkius ir importo mokesčius. Šį rudenį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas...

40 kg žuvų tinklininkams kainuos per 1000 eurų

Ankstų pirmadienio rytą, apie 4 val., Aplinkos apsaugos departamento Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai sulaikė du asmenis, tinklais pagavusius 36 kg seliavų ir 5 kg kuojų. Asmenys Ignalinos rajono Gavio ežere iš medinės valties...

Ekspertai pataria: kodėl vietos maisto produktus svarbu įtraukti į kasdienę mitybą

„Gero ūkininko“ čempionato rengėjai sako, jog daug prarandame, nesusiradę mėgstamų ūkininkų šviežių daržovių ar mėsos produktų tiekimui. Prarandame pojūtį apie vietos maisto produktų skonį, įvairovę, sezoniškumą, nuo to nukenčia mūsų santykis su gamta, kultūra...

ORAI: Artimiausiomis dienomis orai sausės, stipriau paspaus šaltukas

Artimiausiomis dienomis orai sausės, stipriau paspaus šaltukas. Gruodžio 1-os naktį kai kur vakarinėje šalies pusėje nedidelis sniegas. Plikledis. Vėjas silpnas. Temperatūra 0–5, rytiniuose rajonuose vietomis 6–9 laipsniai šalčio. Dieną be žymesnio sniego. Vėjas rytinių krypčių,...

Horoskopai gruodžio 1 dienai

AVINASKažkas turi panašių ambicijų kaip ir jūs, todėl bando visais įmanomais būdais jums pakenkti. Pasistenkite likti išdidus ir korektiškas. Jei apsimesite nepastebįs varžovo, jį tai labai nervins. Iš to galite pešti sau naudos. JAUTISIš didelio...

NT ekspertai: nuomos rinka išlieka aktyvi, o pirkti nuosavą būstą – apsimoka

Pastaraisiais metais NT kainodaroje įvyko reikšmingų pokyčių. Ekonominės priežastys, kaip rekordinė infliacija ir palūkanų normų augimas, bei geopolitinės ir demografinės, tokios kaip karas ir išaugęs nuo karo bėgančių ukrainiečių skaičius mūsų šalyje, turėjo nemenką...

Prekybos tinklo „Iki“ priemonės darbuotojų emocinei sveikatai užtikrinti: nuo konsultacijų iki specialių mokymų

Dinamiškoje mažmeninės prekybos tinklo „Iki“ veikloje darbuotojų, nuolat susiduriančių su dideliais pirkėjų srautais, emocinė savijauta yra labai svarbi. Ypač įsibėgėjant aktyviam šventinės prekybos laikotarpiui. Monika Milė, prekybos tinklo „Iki“ Žmonių ir kultūros departamento vadovė,...

Advento pradžiai – 3 pasninko patiekalų idėjos: gaminkite sveikai, bet sočiai

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su nuolatiniu skubėjimu, reikėtų nepamiršti ir tikrosios advento reikšmės, kuri simbolizuoja rimtį ir susikaupimą. Ne išimtis pasninkavimas. Todėl adventas gali tapti...

ORAI: Šiandien kai kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas

Šiandien kai kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Rytą ir vakare didesnėje šalies dalyje plikledis. Aukščiausia temperatūra nuo 3 laipsnio šalčio iki 2 šilumos. Gruodžio 1-os naktį šalies vakaruose kai kur nedideli krituliai, daugiausia sniegas,...

Horoskopas lapkričio 30 dienai

AVINASJūsų miglota kalba ir vargiai motyvuotas elgesys tuoj supainios jus patį. Šitaip elgdamasis galite nesunkiai užmegzti kokį lengvą meilės romaną, bet svarbių ir atsakingų darbų šiandien verčiau nesiimkite... JAUTISTrokštate harmonijos ar bent jau ramybės ir...

Nacionaliniame kultūros forume kalbėjusi V. Čmilytė-Nielsen: kultūra šiuo laikotarpiu yra slėptuvė, kurioje mes išsaugome...

Penktadienį, lapkričio 25 d., įvyko kasmetinis, jau 7-tasis nacionalinis kultūros forumas (Forumas), organizuojamas nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos (NKIKIA). Šių metų Forumo tema – „Kultūra ekstremalių pokyčių akivaizdoje“, sutelkusi kūrybinių ir kultūrinių industrijų...

Kaip elgtis, kad ligos nesujauktų šeimos finansinės gerovės?

Dažniausiai lietuvius kasmet kankina įvairios infekcijos bei kvėpavimo sistemos ligos. Susirgus, pavyzdžiui, gripu ar peršalimu, gali prireikti atseikėti nemažas sumas ne tik medikamentams, bet ir įvairiems tyrimams bei organizmo stiprinimui. Todėl finansų valdymo ekspertė...

Kiek kainuoja Kalėdų šviesa namuose: kaip apskaičiuoti, kiek elektros sunaudoja girliandos

Artėjant metui puošti Kalėdų eglutę išaugusios elektros energijos kainos ne vieną gali priversti susimąstyti – su elektrine girlianda ar be? Kaip apskaičiuoti, kiek kainuos Kalėdinės šviesos instaliacijos sunaudota elektra? Palikti įjungtą kieme stovintį šviečiantį...

Ar yra tinkamiausias metas investuoti į trečios pakopos pensijų fondą?

Pastaruoju metu padėtis pasaulinėse finansų rinkose pasižymi dideliu nepastovumu. Savaime suprantama, kad tai kelia nerimą ne tik investuotojams, bet ir gyventojams, kaupiantiems pensijų fonduose. Tačiau nepaisant fondų verčių svyravimų ir nuolat besikeičiančios situacijos rinkose,...

Nepilnametė, bare smurtavusi prieš jaunuolį, turės atlyginti padarytą žalą

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose išnagrinėta civilinė byla pagal ieškovo P. B. ieškinį ir pareiškimą dėl ieškinio dalyko patikslinimo atsakovėms G. K. ir V. I. dėl nusikalstama veika padarytos turtinės ir neturtinės žalos...

Praūžė pirmasis UCI dviračių treko Čempionų lygos varžybų etapas: netrūko nei staigmenų, nei įtemptų...

Praėjusį savaitgalį startavusios UCI dviračių treko Čempionų lygos varžybos nenuvylė – 72 geriausi pasaulio dviračių treko sportininkai ir sportininkės liejo prakaitą pirmajame iš penkių etapų. Maljorkos Palmos mieste vykusiose keirino, sprinto, skrečo ir eliminavimo...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS