1.9 C
Molėtai
2024 / 12 / 09

Baltoji mišrainė bus gerokai skanesnė ir sveikesnė – štai ryškiomis spalvomis nustebinsiantis receptas

Ar jau skaitėte?

Nebrangu ir lengva paruošti – o rezultatas bus ne tik gardus, bet ir įspūdingas. Net ir patį kasdieniškiausią patiekalą galima pakylėti į naują lygį vos su keliomis gudrybėmis ir taip nustebinti artimuosius. Tai galioja ir tradicinei baltajai mišrainei, kurios gamybai, pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai jau intensyviai ruošiasi.

- Reklama -

„Artėjančias šventes dar prieš kelias savaites pradėjo signalizuoti besikeičiantys pirkėjų krepšeliai. Gruodį itin išauga prieskonių, miltų, konditerinių priedų, riešutų, džiovintų vaisių, želė, krakmolo pardavimai. Piką pasiekia silkės, majonezo, konservuotų daržovių, o ypač – žirnelių paklausa. Kasmet matome, kad lietuviai Kalėdoms ruošiasi ypač atsakingai: planuoja pirkinius, atidžiai seka akcijas ir nepraleidžia progos sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko. Dėl to prieš Kūčias dairosi ne tik ingredientų, bet ir jau paruošto maisto – marinuotos paukštienos, žuvų patiekalų, užkandžių, mišrainių“, – sako V. Budrienė.

Baltoji mišrainė.

Baltoji mišrainė lietuvių dievinama ne tik švenčių metu. Pardavimų duomenys rodo, kad ji paklausi ištisus metus ir pagal populiarumą nusileidžia tik Cezario salotoms.

Visgi ne Cezario, o būtent tradicinė baltoji mišrainė per Kūčias pūpsos ant dažno lietuvių stalo. Jos variacijų – kone tiek, kiek ir šeimų. Kiekviena turi savas tradicijas: kokius agurkus – šviežius, raugintus ar marinuotus – naudoti, ar įdėti ir porų ar saliero, o gal pagardinti žuvimi, ikrais.

„Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo šioms šventėms nustebinti ne tik skonio receptorius, bet ir akis – paruošti dvispalvę mišrainę, kuri dar bus ir praturtinta antioksidantais dėl naudojamų natūralių dažiklių.

„Keli šaukštai tradicinio majonezo švenčių metu tikrai nebus tragedija, tačiau norint mišrainę paruošti sveikiau, verta jį pakeisti sveikatai palankesne alternatyva. Parduotuvėse dabar netrūksta veganiškų majonezų versijų, jų nesunku pasigaminti ir patiems – nesunkiai rasite receptų su avokadais, kalafiorais, avinžirnių skysčiu, pupelėmis ir t.t.“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

- Reklama -

Pasak maisto gamybos žinovės, skoniu ir tekstūra tikram majonezui nenusileidžiantį padažą labai lengva pasigaminti ir iš sojų gėrimo bei garstyčių. Tuomet mišrainė su tokiu „majonezu“ įtiks net ir veganams ar per Kūčias nevalgantiems kiaušinių.

Dvispalvė ryški baltoji mišrainė

Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 40 min.

Reikės: 5 bulvių, 2 morkų, 250 g šaldytų arba konservuotų žaliųjų žirnelių, 300 g konservuotų kukurūzų, 5 marinuotų agurkų, ½ saliero šaknies, 250 ml veganiško majonezo, 1-2 šaukštelių ciberžolės, 1-2 šaukštelių „matcha“ (žaliosios arbatos) miltelių, druskos, pipirų, petražolių.

Veganiškam majonezui reikės: ½ puodelio sojų gėrimo, ¾ puodelio neutralaus augalinio aliejaus (saulėgrąžų, rapsų ar kito), ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto garstyčių, šiek tiek druskos.

Gaminame:

  1. Pasiruoškite majonezą. Į aukštą indą sudėkite visus ingredientus ir maišykite rankiniu trintuvu 30 sekundžių arba tol, kol viskas virs tiršta ir kremine mase. Nepamirškite judinti trintuvą aukštyn ir žemyn – tai viskas geriau susimaišys. Jei norite tirštesnio „majonezo“, įpilkite dar 3 šaukštus augalinio aliejaus. Paragaukite ir, jei reikia, dar įdėkite druskos ir citrinos sulčių.
  2. Bulves, morkas, saliero šaknį išvirkite ir nulupkite. Jeigu naudojate šaldytus žirnelius – juos taip pat išvirkite vandenyje arba garuose.
  3. Bulves, morkas, agurkus, salierą supjaustykite mažais kubeliais, į dubenį dėkite žirnelius, nusausintus kukurūzus, pagardinkite druska, pipirais.
  4. Daržovių masę padalinkite į dvi dalis. Taip pat ir „majonezą“. Į vieną „majonezo“ dalį įdėkite ciberžolės, į kitą – „matcha“ miltelių. Su kiekviena jų sumaišykite dalį daržovių.
  5. Patiekite viename inde – kad skirtingų spalvų mišrainės susiliestų, tačiau jų nemaišykite. Ant viršaus galite iš petražolių suformuoti eglutės formą – bus ypač šventiška.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Keturių žuvų kaina – beveik 1100 eurų

Praėjusią savaitę, rugpjūčio 22 d., Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Varėnos r. sulaikė asmenį, Gelovinės ežere žvejojantį draudžiamais ne mėgėjų...

Pasiruoškite likti apstulbę: kasdien 40 tūkst. lojalių „Iki“ pirkėjų už prekes mokės tik po 1 centą

Kiekvieną dieną – net 40 tūkst. laimingų „Iki“ lojalumo kortelių, kurių turėtojai prie kasos ypač maloniai nustebs. Prekybos tinklas „Iki“ paskelbė visą mėnesį vyksiančią...

Horoskopai liepos 31 dienai

AVINASturite seną slaptą norą, gal šiandien kaip tik ta diena, kai jis gali būti įgyvendintas? Kantrybė ir atkaklumas kalną išjudina. Nesileiskite apgaunamas prekybos vietose. JAUTISGal...

Lapkričio 26-oji, Šiandien lietaus bus mažai, iš debesų daug kur pamatysime saulę

Lapkričio 26-oji, ketvirtadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.10 val., leidžiasi 16.01 val. Dienos ilgumas 7.51 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Dobilas, Leonardas,. Leopoldas, Silvestras, Vygantė. Datos: Šv. Silvestras Bažnyčios istorijoje yra du...

Kad žiema neapkandžiotų lūpų, „aprenkite“ jas naminiu balzamu – vertingi patarimai ir receptai

Žiemos mėnesiai yra išbandymų metas mūsų lūpoms – sausas patalpų oras jas išdžiovina, o spustelėjęs šaltukas kaskart apkandžioja. Lūpas būtina tinkamai apsaugoti , kad žiemą nekamuotų skausmingi įtrūkimai, šerpetojimas ar nemalonus tempimo jausmas. Beje,...

Pavasarį nuspalvinkite savo lėkštes ridikėliais – sustiprinsite imunitetą ir apsisaugosite nuo širdies bei kraujagyslių...

Ateina metas, kai norisi savo įprastą žiemos racioną papildyti šviežiomis, ryškiomis spalvomis akis džiuginančiomis daržovėmis. Nuo kovo mėnesio prekybos centruose jau galima įsigyti šviežio derliaus ridikėlių, svogūnų laiškų, kopūstų. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės,...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS