12.5 C
Molėtai
2024 / 05 / 22

Baltoji mišrainė bus gerokai skanesnė ir sveikesnė – štai ryškiomis spalvomis nustebinsiantis receptas

Ar jau skaitėte?

Nebrangu ir lengva paruošti – o rezultatas bus ne tik gardus, bet ir įspūdingas. Net ir patį kasdieniškiausią patiekalą galima pakylėti į naują lygį vos su keliomis gudrybėmis ir taip nustebinti artimuosius. Tai galioja ir tradicinei baltajai mišrainei, kurios gamybai, pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai jau intensyviai ruošiasi.

- Reklama -

„Artėjančias šventes dar prieš kelias savaites pradėjo signalizuoti besikeičiantys pirkėjų krepšeliai. Gruodį itin išauga prieskonių, miltų, konditerinių priedų, riešutų, džiovintų vaisių, želė, krakmolo pardavimai. Piką pasiekia silkės, majonezo, konservuotų daržovių, o ypač – žirnelių paklausa. Kasmet matome, kad lietuviai Kalėdoms ruošiasi ypač atsakingai: planuoja pirkinius, atidžiai seka akcijas ir nepraleidžia progos sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko. Dėl to prieš Kūčias dairosi ne tik ingredientų, bet ir jau paruošto maisto – marinuotos paukštienos, žuvų patiekalų, užkandžių, mišrainių“, – sako V. Budrienė.

Baltoji mišrainė.

Baltoji mišrainė lietuvių dievinama ne tik švenčių metu. Pardavimų duomenys rodo, kad ji paklausi ištisus metus ir pagal populiarumą nusileidžia tik Cezario salotoms.

Visgi ne Cezario, o būtent tradicinė baltoji mišrainė per Kūčias pūpsos ant dažno lietuvių stalo. Jos variacijų – kone tiek, kiek ir šeimų. Kiekviena turi savas tradicijas: kokius agurkus – šviežius, raugintus ar marinuotus – naudoti, ar įdėti ir porų ar saliero, o gal pagardinti žuvimi, ikrais.

„Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo šioms šventėms nustebinti ne tik skonio receptorius, bet ir akis – paruošti dvispalvę mišrainę, kuri dar bus ir praturtinta antioksidantais dėl naudojamų natūralių dažiklių.

„Keli šaukštai tradicinio majonezo švenčių metu tikrai nebus tragedija, tačiau norint mišrainę paruošti sveikiau, verta jį pakeisti sveikatai palankesne alternatyva. Parduotuvėse dabar netrūksta veganiškų majonezų versijų, jų nesunku pasigaminti ir patiems – nesunkiai rasite receptų su avokadais, kalafiorais, avinžirnių skysčiu, pupelėmis ir t.t.“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

- Reklama -
Taip pat skaitykite:  5 idėjos ir receptai, kaip moliūgą sunaudoti iki paskutinio gabalėlio

Pasak maisto gamybos žinovės, skoniu ir tekstūra tikram majonezui nenusileidžiantį padažą labai lengva pasigaminti ir iš sojų gėrimo bei garstyčių. Tuomet mišrainė su tokiu „majonezu“ įtiks net ir veganams ar per Kūčias nevalgantiems kiaušinių.

Dvispalvė ryški baltoji mišrainė

Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 40 min.

Reikės: 5 bulvių, 2 morkų, 250 g šaldytų arba konservuotų žaliųjų žirnelių, 300 g konservuotų kukurūzų, 5 marinuotų agurkų, ½ saliero šaknies, 250 ml veganiško majonezo, 1-2 šaukštelių ciberžolės, 1-2 šaukštelių „matcha“ (žaliosios arbatos) miltelių, druskos, pipirų, petražolių.

Veganiškam majonezui reikės: ½ puodelio sojų gėrimo, ¾ puodelio neutralaus augalinio aliejaus (saulėgrąžų, rapsų ar kito), ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto garstyčių, šiek tiek druskos.

Gaminame:

  1. Pasiruoškite majonezą. Į aukštą indą sudėkite visus ingredientus ir maišykite rankiniu trintuvu 30 sekundžių arba tol, kol viskas virs tiršta ir kremine mase. Nepamirškite judinti trintuvą aukštyn ir žemyn – tai viskas geriau susimaišys. Jei norite tirštesnio „majonezo“, įpilkite dar 3 šaukštus augalinio aliejaus. Paragaukite ir, jei reikia, dar įdėkite druskos ir citrinos sulčių.
  2. Bulves, morkas, saliero šaknį išvirkite ir nulupkite. Jeigu naudojate šaldytus žirnelius – juos taip pat išvirkite vandenyje arba garuose.
  3. Bulves, morkas, agurkus, salierą supjaustykite mažais kubeliais, į dubenį dėkite žirnelius, nusausintus kukurūzus, pagardinkite druska, pipirais.
  4. Daržovių masę padalinkite į dvi dalis. Taip pat ir „majonezą“. Į vieną „majonezo“ dalį įdėkite ciberžolės, į kitą – „matcha“ miltelių. Su kiekviena jų sumaišykite dalį daržovių.
  5. Patiekite viename inde – kad skirtingų spalvų mišrainės susiliestų, tačiau jų nemaišykite. Ant viršaus galite iš petražolių suformuoti eglutės formą – bus ypač šventiška.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Maisto tinklaraštininkė pasidalijo greitai pagaminamų mėsos kukulių ant grilio receptu: kartosite kiekvieną savaitgalį 

Prasidėjo šiltasis metų sezonas. Daugumai šis laikotarpis asocijuojasi su buvimu gamtoje, maisto ruošimu grilyje bei smagiais pašnekesiais su mylimais žmonėmis. Maisto tinklaraščio „Ant medinės...

Nuo tinginystės neatpratina net baudos

Daug straipsnių parašyta, daug prašymų, reikalavimų išsakyta, tačiau kasmet atėjus pavasariui ir pradžiuvus pernykštei žolei, pavasario saulei ritinėjantis dangumi, vis dažniau čaižios gaisninių sirenos...

Gruodžio 31 dienos horoskopas

AVINASDėl pačių įvairiausių priežasčių šiandien jūsų gali vengti net patys artimiausi draugai. Nesinervinkite ir nekonfliktuokite dėl to. Jei ir suteikėte kam skausmo, tai gydantis...

„Iki“ taromatuose – naujos aukojimo galimybės: kviečia remti „Blue/Yellow“, „Maisto banką“ ir Raudonąjį Kryžių

Nuo sausio 3 d. prekybos tinklo „Iki“ taromatuose galima ne tik atgauti užstatą už grąžinamą tarą, bet ir paaukoti trims organizacijoms. Kelių mygtukų paspaudimu...

Kad virusai nepultų: daugelį sveikatos klausimų galima spręsti nuotoliniu būdu

Pasaulyje vis dar nesuvaldytas koronavirusas koreguoja nusistovėjusį gyvenimo ritmą. Daugelyje šalių, tarp jų ir Lietuvoje, paskelbus ekstremalią situaciją, rekomenduojama laikytis tam tikrų taisyklių, padedančių mažinti užkrato pavojų.   Viena pagrindinių visoms šalims universalių rekomendacijų, taikomų plintant...

Šiltos žiemos paradoksai: sniego pramogų nėra, vaikų traumų beveik nemažėja

Nors sniego ir ledo pramogų mėgėjams šiemetinė žiema atsuko nugarą, tačiau vaikų traumų skaičiui tai ypatingai didelės įtakos neturi. Draudikų statistika neigia plačiai paplitusį mitą, kad daugiausia vaikų susižaloja lauke – pasirodo, šaltuoju metų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS