1.3 C
Molėtai
2024 / 04 / 19

Dietologė atskleidžia geriausius augalinių baltymų šaltinius

Ar jau skaitėte?

Maistas, kurį valgome, turi didelę įtaką ne tik mūsų sveikatai, bet ir aplinkai. Šiuo metu žemės ūkio pramonė užima apie pusę mūsų planetos žemės. JT maisto ir žemės ūkio organizacijos teigimu, mėsos ir pieno sektorius yra atsakingas už maždaug 14,5 proc. išskiriamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, ir tai, daugelio šaltinių teigimu, viršija viso pasaulio transporto sistemos išmetamų dujų žalą.

- Reklama -

Be to, prognozuojama, kad 2050 m. žmonių skaičius Žemėje pasieks apie 9 mlrd. ir žmonijos maisto poreikis išaugs apie 70 proc. Dėl taip padidėjusio maisto poreikio gali nebeužtekti vandens atsargų maistui užauginti.

Augaliniai baltymai.

Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ dietologės Evelinos Sabonaitytės teigimu, svarbu atrasti alternatyvų, kaip nekenkiant mūsų planetai ir sau gauti mums būtinų maisto medžiagų: „Vienas būdų yra į mitybą įtraukti daugiau augalinės kilmės baltyminių produktų. Naujausi tyrimai rodo, kad 1 kg gyvulinių baltymų užauginti reikia apie 6 kg augalinių baltymų ir 100 kartų daugiau vandens nei 1 kg baltymų iš grūdų.“

Anot gydytojos dietologės, didesnis augalinių baltymų vartojimas taip pat siejamas su mažesne kardiovaskulinių ligų, demencijos rizika. Palyginti su gyvuliniais produktais, augaliniai produktai turi daugiau fitonutrientų (augaluose randamos cheminės medžiagos, saugančios nuo neigiamo saulės poveikio, ligų), skaidulų, kalio, mažiau sočiųjų riebalų rūgščių.

„Alver“ dietologė E. Sabonaitytė išskiria geriausius augalinių baltymų šaltinius:

Evelina Sabonaitytė. Nuotrauka iš asmeninio archyvo.

● grybai, tokie kaip Fusarium Venenatum, kuriuos ilgai fermentuojant galima išskirti baltymą, žinomą kaip mikoproteinas. Šių grybų hifų ilgis ir skersmuo yra tinkamas kurti į mėsą panašią tekstūrą, kuri turi apie 43–45 % baltymų ir mažai riebalų;

● mikrodumbliai, kuriuose baltymų kiekis – labai didelis, pvz., Chlorella Vulgaris 51–58 %, Arthrospira platensis (Spirulina) 60–71 %. Kasdienei mitybai pritaikyta auksinė chlorelė (Golden Chlorella) turi 30–35 % baltymų ir iš šio augalo galime gauti daugiau baltymų, nei valgydami vištieną (24 %) ar žuvį (24 %). Kaip ir vartodami pieno produktus, kiaušinius ar mėsą, su dumbliais galime gauti mums reikalingų nepakeičiamųjų aminorūgščių, geležies, OMEGA-3. Taip pat juose gausu kalio, magnio, cinko, B grupės vitaminų. Šie mikrodumbliai ypač tinkami naudoti mityboje, nes yra beskoniai, bekvapiai ir naudojant nesikeičia patiekalo spalva;

- Reklama -
Taip pat skaitykite:  Karūnos verti obuoliai: draugiški ne tik sveikatai, bet ir figūrai / + receptai

● ankštinės daržovės – labai maistingos, gausios baltymų, skaidulų, B grupės vitaminų, kalio, cinko, tai pat turi žemą glikeminį indeksą. Populiariausios ankštinės daržovės pasižymi didele baltymų koncentracija: sojos (31 %), pupelės (20 %), avinžirniai (14,5 %). Sojos (edamame, tofu, tempė) išsiskiria ypač dideliu baltymų kiekiu jose yra visų nepakeičiamųjų aminorūgščių. Rekomenduojama rinktis kiek įmanoma mažiau apdorotus sojų produktus, o ne gaminius, tokius kaip batonėliai.

Dar gan retai lietuvių mityboje sutinkamos spindulinės pupuolės (Mungbean) natūraliai turi apie 24 % baltymų ir yra ypač tinkamos tiems, kas alergiški sojų produktams. Be to, jos retai sukelia pilvo pūtimą;

● sėklose gausu naudingų riebalų rūgščių, skaidulų ir baltymų. Vienos naudingiausių sėklų yra linų sėmenys, juose gausu baltymų – 21 %, skaidulų, yra beveik visų nepakeičiamųjų aminorūgščių. Šalavijų sėklose (chia) taip pat yra dauguma nepakeičiamųjų aminorūgščių. Arbūzų sėklose yra didelis kiekis leucino, kuris mažina kraujospūdį, skatina odos, kaulų, raumenų vystymąsi ir gijimą, skatina kolageno gamybą, taip pat arginino, kuris palaiko tinkamą imuninę ir hormoninę funkciją, skatina raumenų augimą ir vystymąsi, prisideda prie tinkamo širdies darbo;

● riešutai naudingi dėl juose esančių naudingų riebalų rūgščių, tačiau juose gausu ir baltymų, taip pat cinko, magnio, seleno ir vario. Daugumoje riešutų yra beveik visos būtinosios aminorūgštys. Kasdienis riešutų įtraukimas į dienos racioną gali padėti išlaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje, sumažinti vėžio riziką. Pvz., kasdien suvalgydami vieną du bertoletijų riešutus gausite rekomenduojamą dienos seleno normą, o mums puikiai pažįstami žemės riešutai turi apie 26 % baltymų.

● pseudogrūdai – tai augalų sėklos, kurios priklauso dviskilčių grupei (burnočiai, grikiai, bolivinės balandos). Šios rūšies grūdai neturi glitimo, tad tinkami vartoti ir žmonėms, sergantiems celiakija. Juose gausu baltymų, skaidulų. Pvz., grikiuose ir bolivinėse balandose yra visos nepakeičiamosios aminorūgštys.

Taip pat skaitykite:  Gydytoja pasakoja apie galimas COVID-19 infekcijos komplikacijas: ragina neignoruoti simptomų

„Nors ir ne visi augaliniai baltymai turi visas žmogui būtinąsias aminorūgštis, skirtingų baltymų šaltinių vartojimas gali ne tik pagerinti mitybos racioną ir sveikatą, bet ir sumažinti šiltnamio efektą. Pavyzdžiui, labai daug baltymų turintiems geltoniesiems mikrodumbliams užauginti reikia mažai vandens ir beveik nereikia trąšų. Šių dumblių potencialas yra išgauti 22–44 tonas baltymų iš vieno hektaro žemės per metus“, – sako E. Sabonaitytė.

Renata Rimkutė

TOP naujienos

Susitikimas, kuriame bene mažiausiai buvo kalbama apie… politiką

Antradienį po pietų Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius lankėsi Molėtuose, kur su vietos savivaldos vadovais aptarė miestui ir rajonui aktualius klausimus – vykdomų projektų ir...

E. Grišinas: „Norite atsikratyti padidėjusio cholesterolio? Išnaudokite vasarą sveikatai gerinti“

Vasara turi daugybę pranašumų, kuriais pasinaudojus galima ne tik pagerinti nuotaiką, bet ir sveikatą. Pavyzdžiui, puikų orą galima išnaudoti pasivaikščiojimams ar kitai fizinei veiklai,...

Artimiausią parą ciklonas lems darganotus orus, o jam tolstant temperatūra kris sparčiau

Artimiausią parą ciklonas lems darganotus orus, o jam tolstant temperatūra kris sparčiau. Gruodžio 3-os naktį debesuota. Daug kur protarpiais krituliai. Daugelyje rajonų formuosis plikledis, vietomis...

Horoskopas gruodžio 8 dienai

AVINASJus galima sveikinti - suradote teisingą kelią. Per palyginti trumpą laiką jums pavyks įgyvendinti savo planus. Tik turėkite kantrybės, ypač kai bus kalbama apie...

Švenčių metų nepersistenkite su vaišėmis: pilvo chirurgas įspėja apie tykantį pavojų

Didžiosios metų šventės neretai siejamos su persivalgymu – vaišių stalas būna nukrautas daugybe skirtingų patiekalų, kurių nemaža dalis pasižymi riebalų gausa. Ir nors vis daugiau žmonių į mitybą pradeda žvelgti santūriau ir stengiasi valgyti...

Tėvų galvos skausmas – pirmaklasio krepšelis: šiemet stengiamasi sutaupyti

Artėjantis ruduo dažnai virsta tikru galvos skausmu į pirmą klasę savo atžalas išleidžiantiems tėvams, mat kalbama, kad pradinuko krepšelis reikalauja nemenkos pinigų sumos. Prekybos tinklų atstovai ir finansų ekspertai tikina, kad įprastai tokiu metu...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS