3.6 C
Molėtai
2025 / 03 / 18

Ekspertės patarimai, kaip teisingai laikyti rudens gėrybių derlių namuose

Ar jau skaitėte?

Ruduo – sodo ir daržo gėrybių metas, tačiau norint, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios, kokybiškos ir išlaikytų gerąsias savo savybes, būtinos tinkamos daržovių bei vaisių laikymo sąlygos. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad skirtingų rūšių gėrybes reikėtų laikyti ir skirtingose vietose. Vienas daržoves ar vaisius dėrėtų dėlti į šaldytuvą, kitas – virtuvėje ar tamsioje vėsioje vietoje. Ekspertė dalijasi keliomis taisyklėmis, kuriomis vadovaudamiesi mėgstamus produktus išlaikysite pačius šviežiausius.

- Reklama -


„Vaisiai ir daržovės – neatsiejama raciono dalis. Pastebime, kad pastaruoju metu lietuviai jų valgo vis daugiau, o ypatingai ankstyvą rudenį – kai galima pasimėgauti šviežiomis vietos augintojų užaugintomis bulvėmis, morkomis, svogūnais, obuoliais. Pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir cukinijos, patisonai ar moliūgai. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę didelį šviežio derliaus vaisių bei daržovių asortimentą, glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais, kruopščiai atsirenkame tiekėjus iš kitų šalių“, – pasakoja ekspertė.

Kaip teigia J. Sabaitienė, skirtingos daržovių ir vaisių rūšys reikalauja atitinkamų laikymo sąlygų. Vienus geriausia yra laikyti šaldytuve, kitus vietoje, kurios nepasiekia tiesioginė saulės šviesa, trečius tinkamiausia palikti kambario temperatūroje, dar kitus iš viso geriausia pamerkti į vandenį. Pasak jos, kaip laikyti daržoves, kartais galima spręsti ir iš to, kaip jos išdėstytos parduotuvėse: jeigu daržoves randate šaldytuve – vadinasi, šaldytuve jas reikėtų laikyti ir parsinešus namo. Jeigu vaisiai bei daržovės sukrauti į lentynas, jas geriausia laikyti kambario temperatūroje.

J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliomis taisyklėmis, kuriomis vadovaudamiesi mėgstamas daržoves ir vaisius šviežius ir kokybiškus išlaikysite ilgą laiką.

Skirtingoms daržovėms – skirtingos laikymo vietos. Vienas svarbiausių dalykų, anot maisto ekspertės, yra nelaikyti kai kurių vaisių ir daržovių kartu. Sunokę vaisiai išskiria etileno dujas, kurios paskatina šalia esančių daržovių nokimą ir jos gali greičiau gesti. Pavyzdžiui, svogūnų ir bulvių kartu laikyti nepatartina, nes svogūnai skleidžia tam tikras medžiagas, nuo kurių greičiau vysta bulvės.

Nesunokusius vaisius derėtų laikyti kambario temperatūroje. Tam, kad vaisiai iki galo prinoktų, juos reikėtų laikyti kambario temperatūroje. O jeigu norite, kad jie sunotų ypatingai greit – juos geriausia laikyti popieriniame maišelyje. Ši taisyklė galioja avokadams bei kaulavaisiams: abrikosams, nektarinams, persikams ar slyvoms.

- Reklama -

Šviežias žoleles laikyti vandenyje. Anot J. Sabaitienės, krapus, petražoles ar mėtas geriausia laikyti pamerkus į vandenį šaldytuve. Žolelių kotus galima įvynioti į vandeniu sudrėkintą popierinį ar medžiaginį rankšluostį – jis suteiks drėgmės ir žolelės ilgiau bus gaivios.



Kambario temperatūroje. Taip geriausia laikyti pomidorus. Nuskynus pomidorą, jame vyksta dar iki 100 cheminių reakcijų, o kambario temperatūroje laikomas pomidoras toliau noksta ir sirpsta. Kai pomidorus laikote šaldytuve, jie įgauna miltinę tekstūrą ir praranda dalį skonio. Todėl pomidorai išliks sultingesni ir geresnio skonio, jei paliksite juos kambario temperatūroje.

Šaldytuve. Šioje vietoje geriausia yra laikyti obuolius, kriaušes, agurkus, morkas, žiedinius kopūstus, kopūstus ar brokolius. Kaip teigia ekspertė, laikomos šaldytuve šios gėrybės ilgiau išlieka traškios, išlaiko savo šviežumą ir tekstūrą. Šaldytuve laikomi ir įvairiausių rūšių grybai. Pasak ekspertės, juos nuplovus ir nuvalius – taip pat geriausia įdėti į popierinį maišelį.

Šaltesnėje, sausoje vietoje. Kaip teigia J. Sabaitienė, svogūnus, česnakus, bulves ar moliūgus geriausia yra laikyti vėsioje, sausoje vietoje, o ne šaldytuve. Pasak ekspertės, lygiai ta pati taisyklė ir baklažanams – pastaruosius apskritai reikėtų suvartoti per kelias dienas nuo pirkimo. Šių daržovių laikymas šaldytuve gali pakenkti jų tekstūrai.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Aukšto slėgio lauko šiauriniu pakraščiu plūsta šiltų orų banga iš vakarų

Vasario 22 d. debesuota su pragiedruliais. Kritulių nenumatoma. Vietomis rūkas, plikledis. Vėjas pietvakarių, 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra dieną 2–7 laipsniai šilumos. Vasario 23-os naktį be...

Kauniečių verslininkių kuriamos lakštinės veido kaukės vis labiau įsitvirtina užsienio rinkose

Įmonė „PharmaDIA“ savo veiklą vykdo nuo 2015 m. Įmonės steigėjos – kaunietės, dvi farmacijos specialistės ir bendramintės Birutė Kaušilaitė ir Ineta Putnienė. Jų kuriami...

Gudrybės, kaip sutirštinti sriubą net ir nenaudojant miltų – pavyks visuomet

Tirštos, aromatingos ir kupinos rudeniškų gėrybių sriubos – tai patiekalai, kurie ypač džiugina orams atvėsus. Visgi kartais, nepaisant patikrinto recepto ir net laikantis jo...

Aplinkosaugos leidimai – keliais paspaudimais telefone

Atnaujinta Aplinkosaugos leidimų informacinė sistema (ALIS), pasiekiama nauju adresu https://www.alisas.lt/, bus patogesnė ir patrauklesnė vartotojams – žvejams, medžiotojams, miškų savininkams, įmonėms. Nuo šiol ji...

Kaip pasiryžti keisti darbą ar profesiją

Nors skaičiuojama, kad jaunoji karta darbą keičia kone kas dvejus metus, vis dėlto tokie pokyčiai, ypač jei keičiamas ne tik darbas, bet ir profesija, gali kelti iššūkių. Pradedantys galvoti apie karjeros kaitą kelia sau...

Suskaičiavo, kurios žiedinės sankryžos sostinėje buvo avaringiausios

Žiedinėse sankryžose vairuotojai visuomet turi būti atidesni ir labiau susikoncentravę, nes čia nelaimingų įvykių pasitaiko daugiau nei kitur. „Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, kad Vilniuje yra tokių žiedinių sankryžų, kuriose per metus nelaimių nutinka net...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS