22.5 C
Molėtai
2024 / 09 / 11

Enter title here.

Ar jau skaitėte?

Vasara kvepiantis, greitas ir nebrangus desertas: reikės tik 10 minučių darbo ir 4
ingredientų

- Reklama -

Šilumai lepinant, savaime norisi daugiau šviežio ir gaivaus maisto, o virtuvėje leisti kuo
mažiau laiko. Tai įmanoma net ir tada, kai norisi namuose ruošto deserto. Skaniam kepiniui
verta išnaudoti kaulavaisius, kurie neatsiejami nuo vasaros. Jų sezonui įsibėgėjus, ypač
sultingais ir saulėje sunokusiais persikais, nektarinais ir abrikosais galima mėgautis
išleidžiant visai nedaug. O jeigu pasinaudosite „Iki“ konditerio Thierry Lauvray patarimais,
sutaupysite ir pinigų, ir laiko, o išsikepsite skanų desertą.

Daug vitaminų – mažai kalorijų

„Vaisiai yra vienas tų produktų, be kurių pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas, o ypač vasarą.
Kaulavaisiai dažnam jau tapę įprastu kasdieniu pirkiniu – palyginus su pernai metais, šiemet išaugę
ir abrikosų, ir nektarinų pardavimai. Taip pat pastebime, kad ypač populiarėja plokštieji persikai
„Paraguayo“ – pernai jų pardavimai išaugo net du kartus. Juos ypač mėgsta vaikus auginančios
šeimos, nes šie vaisiai ne tik skanūs, patrauklūs savo išvaizda, bet juos ir patogu kąsti“, – sako
Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip teigia Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, persikus ir nektarinus
į savo valgiaraštį įtraukti tikrai verta.

„Juose gausu vitaminų A ir C, kurie padeda palaikyti imuninę sistemą, odos sveikatą ir regėjimą.
Šiuose vaisiuose taip pat gausu maistinių skaidulų, o juose esantys antioksidantai padeda kovoti su
oksidaciniu stresu ir padeda mažinti lėtinių ligų riziką. Be to, juose mažai kalorijų, todėl jie puikiai
tinka net ir prisižiūrintiems skonį. Pavyzdžiui, viename vidutinio dydžio persike yra vos 70 kcal. Tad
dėl natūralaus saldumo ir sultingumo jie yra skanus, gaivus užkandis arba priedas prie įvairių
patiekalų“, – pasakoja J. Sabaitienė.

- Reklama -

Persikai ir nektarinai – ir ant grilio, ir į kepinius

Gaivus, sultingi kaulavaisiai yra vienas skaniausių vasaros užkandžių. Jie labai dera ir salotose,
kokteiliuose, virsta padažais, uogienėmis, priedais prie ledų. Tačiau daug prarandate, jeigu dar
niekada nebandėte jų kepti – taip persikai, nektarinai, abrikosai tampa dar sultingesni, o jų natūralus
saldumas virsta tikra skonio simfonija, sako „Iki“ konditeris Th. Lauvray.

„Tikriausiai nė vienam prancūzui nebūna tokios vasaros, kad jis neparagautų ant grotelių keptų
persikų arba nektarinų. Juos kepant grilyje, vaisiai įgauna ypatingą skonį – karamelizuojasi, tampa
dar saldesni ir aromatingesni. Grilinti persikai ir nektarinai gali būti naudojami kaip desertas,
patiekiant juos su ledais ar plakta grietinėle, šiek tiek medaus arba ištirpintu sviesto su cukrumi.
Taip pat jie puikiai dera su sūriu, pavyzdžiui, feta ar ožkos sūriu, sukuriančiu įdomų skonio derinį“, –
apie prancūziškas tradicijas pasakoja Th. Lauvray.

Grilinti vaisiai gali būti naudojami ir salotose, suteikdami joms ypatingą skonį ir tekstūrą. Norint
paruošti grilintus persikus ar nektarinus, tiesiog perpjaukite juos per pusę, pašalinkite kauliukus,
lengvai aptepkite alyvuogių aliejumi arba sviestu ir kepkite ant grilio, kol vaisiai taps minkšti ir gražiai
apskrudę.

„Prancūzų virtuvė yra žinoma dėl savo rafinuotų desertų, o persikai ir nektarinai čia užima ypatingą
vietą. Vienas populiariausių prancūziškų desertų yra „Tarte Tatin“, kuris dažnai gaminamas su
persikais, kurie suteikia saldumą ir švelnų skonį. Nektarinai taip pat puikiai tinka vaisių tartaletėms,
kur jie dedami ant plonos tešlos ir kepami, kol tampa minkšti ir sultingi. Persikai taip pat naudojami
gaminant „pêche Melba“ – garsų desertą, kurį sudaro vaniliniai ledai, aviečių padažas ir saldžiame
vandenyje virtas persikas“, – apie kaulavaisių panaudojimo būdus pasakoja „Iki“ konditeris.

Prancūziški desertai garsėja įmantrumu, tačiau visiškai paprastą „mini-tarte tatin“ versiją išsikepti
gali kiekvienas, net ir pirmą kartą bandantis. Reikės tik 4 produktų, kepimo popieriaus, sausainių
pjaustymo formelės ir 10 minučių darbo.

Greiti pyragėliai su šviežiais, sultingais persikais

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min. (10 min. ruošti ir 20 min. kepti)
Reikės: 4 šviežių, prisirpusių persikų arba geltono minkštimo nektarinų, 250 g šaldytos bemielės
sluoksniuotos tešlos, 8 šaukštelių skysto medaus, 4 šaukštelių migdolų arba kvietinių miltų.

Gaminame:
1. Nuplaukite ir nusausinkite persikus.
2. Atsiplėškite kepimo popieriaus lapą, kad jis tilptų į skardą. Paimkite apvalią sausainių
formelę (kad būtų didesnė už nektariną, apie 10 cm), dėkite ją ant kepimo popieriaus ir
apibrėžkite pieštuku. Kartokite, kol taip padarysite ant viso popieriaus.
3. Apskritimus patepkite medumi ir apibarstykite miltais.
4. Perpjaukite persikus per pusę, išimkite kauliuką ir kiekvieną puselę supjaustykite gana
plonais griežinėliais. Sudėkite juos į nubrėžtus apskritimus ant medaus ir miltų, šiek tiek
pasukdami skilteles kampu.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
6. Sausainių formelėmis išpjaukite apskritimus iš tešlos ir uždėkite šiuos tešlos diskelius ant
vaisių puselių. Šiek tiek prispauskite kraštus.
7. (Jeigu sausainių formelės neturite, tešlą galite pjaustyti kvadratais ir atitinkamai medų tepti
bei vaisius dėlioti tokio dydžio plote, koks yra vienas kvadratas. Galite naudoti ir nebūtinai
apvalią formelę – pavyzdžiui, labai gražiai atrodys širdies formos)
8. Kepkite apie 20 minučių, tačiau nepalikite be priežiūros.
9. Išimkite kepimo skardą ir apverskite mažuosius pyragėlius. Galite patiekti su ledais, papuošti
šviežiomis šilauogėmis.

TOP naujienos

Unikalią galeriją Kazlų Rūdoje papuošė Audronės Petrašiūnaitės darbai

Viena unikaliausių meno galerijų po atviru dangumi neabejotinai įsikūrusi Kazlų Rūdoje – ant geležinkelio bėgius kertančio pėsčiųjų viaduko neseniai dienos šviesą išvydo ketvirtoji atvira...

Sumuštinių revoliucija – nuo duonos riekės su mėsa iki visaverčio patiekalo

Manoma, kad pirmasis sumuštinis buvo sukurtas 1762 metais Anglijoje, kai Sendvičo (angl. Sandwich – liet. sumuštinis) miestelio grafas Johnas Montagu paprašė įdėti keptos mėsos...

5 konditerio patarimai, kaip paruošti tobulą trapią tešlą pyragui: svarbu net sviesto temperatūra

Koks trapios tešlos pyragas jums skaniausias? Klasikinis, jau vien kvapu pavergiantis obuolinis? O gal esate pikantiškų skonių gerbėjai ir mieliau renkatės kišą – su...

Horoskopas gruodžio 5 dienai

AVINASKai reikalai galiausiai pajudės iš vietos, imsite abejoti, ar ton pusėn jie juda. Kontroliuokite savo judesius - šiandien galite pralieti sriubą ant kelių labai...

Per parą policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 56 eismo įvykius

Sausio 7-ąją, ketvirtadienį, daug kur važiavimo sąlygas sunkino krituliai, daugiausia – šlapdriba. Per parą policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 56 eismo įvykius. Dėl neblaivaus vairuotojo kaltės – 1 įvykis (Vilniuje). 7-iuose iš įvykių nukentėjo...

Prekybos centro ir pirkėjos ginčas dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo baigėsi taikiai

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje patvirtino pirkėjos ir prekybos centro „Lidl“ sudarytą taikos sutartį. Ginčas tarp šalių kilo dėl pirkėjos susižalojimo parduotuvėje, kai ji eidama paslydo ant slidžių dėl išpilto skalbiklio grindų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS