7.8 C
Molėtai
2024 / 10 / 07

Griliaus sezoną atidarykite pigiau su „Rimi“: šie patarimai padės iškepti sultingą ir aromatingą kepsnį

Ar jau skaitėte?

Ankstyvas pavasaris ištraukė mus iš namų į šviežia žaluma apsipylusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš anksto apgalvoti ir marinatą, ir mėsos rūšį. Atėjus pavasariui prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kurie padės tiek nepatyrusiam, tiek jau daugiau patirties sukaupusiam grilintojui nedaryti dažniausiai pasitaikančių klaidų ir tobulėti. 

- Reklama -

Pasiruoškite tinkamą kepimo įrangą

Išsikepę kepsnių, kartais patingime išvalyti kepsninę ir grilio įrankius, atidėdami tai rytojui, o kartais ir visai pamiršdami. Mėsos technologas Vidas Nadzeika primena, kad kepsninė turėtų būti laikoma po stogu, antraip, prisirinkusią drėgmės, ją iškūrenti bus nelengva: „Jei atėjus grilinimo sezonui pirmą kartą užkursite kepsninę, iš grilio išpilkite visas senas anglis ir pelenų likučius, kruopščiai ją išvalykite ir apžiūrėkite, ar nėra įtrūkimų. Taip pat grilį reikėtų gerai prakūrenti bei išdeginti, o visa kepsninės įranga ir kepimo įrankiai turėtų būti sutvarkomi po kiekvieno kepimo.“

Marinuotos kiaulienos nugarinės kepsnys.

Naujokams ekspertas rekomenduoja mėsą pradėti ruošti ant paprasčiausio metalinio stačiakampio: „Taip ne tik galėsite lengviau reguliuoti temperatūrą ar pajusti gaminimo ypatybes, bet ir susipažinsite su pagrindiniais kepimo principais. Pažengusiems kepėjams ant grilio renkantis kepsnines, svarbiausia atsigręžti į savo poreikius: populiarieji keramikiniai griliai yra tik vienas iš daugybės galimų grilio variantų. Nereikėtų pamiršti, kad kartu yra ir metalinių bei dujinių kepsninių. Norintiems mėsoje dūmo aromato, derėtų rinktis tik anglimi kūrenamus grilius, o jo nenorintiems – dujinius.“

Marinuokite ir improvizuokite

Jei rinksitės kiaulieną, kepimui kepsninėje tinka daugybė jos dalių: sprandinė, šonkauliai, mentė, išpjova, šoninė. Jei norite liesesnės mėsos, rinkitės nugarinę, kumpį. Žinoma, svarbu mėsos neperkepti – pasak „Rimi“ mėsos technologo V. Nadzeikos, 1,5 cm storio kiaulienos nugarinės viena pusė turi kepti apie 4 min. (priklausomai nuo kaitros), o jei rinksitės storesnį gabalėlį, jis keps ilgiau.

Pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl marinato pagrindo. Tai gali būti aliejus, majonezas, garstyčios, sultys, kefyras, įvairūs gazuoti gėrimai, kurie dar ir paminkština mėsą. Ją suminkština ir garstyčių milteliai, ir rūgštis, bet patarčiau naudoti citrinos sultis, o ne actą“, – siūlo ekspertas.

„Rimi“ atstovas kviečia mėsą marinuoti sandariai užsidarančiame plastikiniame, metaliniame ar stikliniame inde. „Prieš pradedant kepti mėsą, marinatą reikia nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, nes šlapia mėsa neapskrunda. Taip pat svarbu prisiminti, kad mėsos kepimo trukmė labai priklauso ir nuo temperatūros. Be to, mėsa bus daug sultingesnė, jei kepsite didelį jos gabalą, o ne daug mažų gabaliukų.“

- Reklama -

Mėsos technologas pataria išbandyti vieną įdomesnių marinavimo būdų: su pipirais, druska, įvairiais prieskoniais ir kiviais. „Tik įsidėmėkite, kad naudojant kivius, mėsos negalima marinate laikyti ilgai, nes tuomet mėsos struktūra bus per minkšta. Jei trūksta laiko paruošti marinatui, tam puikiai tiks įvairūs prieskoniai ir jų mišiniai. Įtrinkite mėsą mėgstamų prieskonių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, palikite bent 30 min. ir tuomet kepkite“, – pataria V. Nadzeika.

Svarbi mėsos kokybė ir laikymo sąlygos

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad parduotuves pasiekia tik sertifikuota, griežtus kokybės standartus atitinkanti mėsa, tačiau ir pirkėjai visuomet gali įvertinti mėsos kokybę patys. 

Tą padaryti nesunku, užtenka žinoti keltą pagrindinių taisyklių. „Mėsą paspaudus pirštu ant jos atsiradusi duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti. Mėsa negali turėti ir jokių pašalinių, nemalonių kvapų. Jeigu ji supakuota vakuume arba kitoje uždaroje pakuotėje – joje neturėtų būti pažeidimų. Parduotuvių vitrinose kiauliena ir kita šviežia mėsa laikoma specialiomis temperatūrinėmis sąlygomis, tad ir namuose ją būtina laikyti šaldytuve, o nesuvartojant iš karto – perkelti į šaldiklį. Tiesa, net ir šaldiklyje mėsa negali būti laikoma per ilgai. Geriausia ją suvartoti per dvylika mėnesių“, – atkreipia dėmesį O. Suchočeva ir priduria, kad grilinimo sezonui galite pasiruošti pigiau jau dabar: BBQ griliui ir jo aksesuarams iki balandžio 22 d. taikoma 30 proc. nuolaida

Ji taip pat primena, kad atėjus grilinimo sezonui, skubantys gali nusipirkti jau pamarinuotų įvairios mėsos kepsnių, kuriuos bus paprasta išsikepti, o norint apsipirkti pigiau, padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Atėjus pavasariui ir sugrįžus šiltoms dienoms kviečiame išsikepti kiaulienos nugarinės kepsnių, marinuotų su kiviais.

RECEPTAS

Kiaulienos nugarinės kepsniai

Kepsniams reikės: 

  • 720 g kiaulienos nugarinės be kaulo;
  • 2 vnt. kivių;
  • 0,25 vnt. citrinos;
  • 1 v. š. skysto medaus;
  • 1 a. š. raudonėlių;
  • 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 0,5 a. š. maltų pipirų;
  • druskos – pagal skonį.

Garnyrui reikės:

  • 400 g smidrų;
  • 2 vnt. raudonosios paprikos;
  • 250 g vyšninių pomidorų;
  • 1 v. š. aliejaus;
  • druskos, pipirų – pagal skonį. 

Kaip gaminti: 

  1. Nulupkite kivių žievelę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, išspauskite citrinos sultis, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 val.
  2. Kepsnius kepkite ant vidutinės grilio kaitros po 7–8 min. iš abiejų pusių. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska.
  3. Kepsnį patiekite su daržovėmis. Smidrus nuskuskite. Paprikas perpjaukite į 4 dalis, pašalinkite sėklytes. Smidrus, paprikas ir pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių. Smidrus ir pomidorus kepkite  2–3 min., paprikas – 5–7 min. 

Skanaus!

TOP naujienos

Sausio 23-ioji: vardadieniai

Sausio 23-ioji – Pasaulinė sniego diena. Sausio dvidešimt trečioji, antradienis, (antroji 4-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 342 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Algimantas,...

Pirmą kartą ir Kovo 11-ąją visi gali žvejoti nemokamai

Šiemet pirmą kartą Nepriklausomybės atkūrimo dieną – kovo 11-ąją – šalyje visi gali žvejoti nemokamai, be mėgėjų žvejybos leidimų. Šia teise galima pasinaudoti visuose valstybiniuose vidaus...

Pirmadienio, balandžio 27 d. horoskopas

AVINAS Neatsiribokite nuo žmonių, neužsidarykite tarp keturių sienų. Jūsų energija, gyvybingumas ir nuoširdumas šiandien bus kur kas svarbiau už tikslumą ir punktualumą. Jei pavėluosite į...

Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus

Valstybinės kontrolės metu nustatyta, kad pastaraisiais metais rinkoje padaugėjo atvejų, kai prastesnės kokybės ar net netinkamas žmonių vartojimui alyvuogių aliejus buvo parduodamas kaip aukščiausios...

Horoskopai lapkričio 11 dienai

AVINASPasistenkite neskirti per daug dėmesio žmonių ar daiktų išvaizdai, įpakavimui ir pan. Pirmas įspūdis dažnai būna apgaulingas, o šiandien - ypač. Būkite ypač budrus ir atsargus, jei pajusite, kad kažkas siekia paveikti jus emociškai,...

Kasmetinių atostogų perkėlimas ir pratęsimas: ką daryti, jei darbuotojas suserga prieš atostogas arba jų...

Kasmetinių atostogų metu, darbuotoją ištikus svarbioms priežastims, kai yra būtina pertraukti kasmetines atostogas, darbdavys turi pareigą kasmetines atostogas perkelti į kitą laiką arba jas pratęsti. Atvejai, kai darbuotojas suplanuotu laiku negali pasinaudoti kasmetinėmis atostogomis:...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS