10.7 C
Molėtai
2024 / 03 / 28

Ideali vakarienė visai šeimai: kaip pagaminti Ispanijos vizitine kortele tapusią paeliją?

Ar jau skaitėte?

Tūkstantmetį skaičiuojanti istorija, daugiau nei 200 skirtingų receptų variantų ir ideali vakarienė šeimai. Tai tik keletas iš daugybės epitetų paelijai – kone populiariausiam patiekalui Ispanijoje. Visgi norint paskanauti šio delikateso nebūtina ieškoti prabangaus restorano ar bilietų į Pirėnų pusiasalį. Anot lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ meistrų, paelijos gamybai nereikia ypatingų kepimo indų ar kulinarinių gebėjimų, o visus būtinus ingredientus, net pačius egzotiškiausius, galima rasti ir šalia namų esančiame prekybos centre.

- Reklama -


Paelijos gimtine laikomas trečias pagal dydį Ispanijos miestas Valensija. Tuo pačiu tai yra vienas didžiausių komercinių uostų Europoje ir didžiausias Viduržemio jūros regione, turėjęs didžiulės įtakos Ispanijos ekonomikai tiek dabar, tiek ankstesniais laikais.

Čia pirmąkart, prieš maždaug 1200 metų, į šalį buvo atplukdyti ryžiai, kurie yra neatsiejama paelijos dalis. Be to, Valensijos uoste būdavo iškraunami ne tik produktai iš svečių šalių, bet ir Viduržemio jūroje sužvejotos gėrybės, kurios taip pat tapo paelijos sudedamąja dalimi.

Paelijos ypatumai ispanų virtuvėje

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad paelijos gamybai svarbiausias reikalavimas yra itin švieži ingredientai. „Mūsų parduotuvėse pirkėjai gali rasti šviežių midijų, krevečių, kalmarų, aštuonkojų ar kitų jūros gėrybių, be kurių paelija sunkiai įsivaizduojama. Norint papildomų skonio natų, galima įdėti ispaniškos chorizo dešros ir, žinoma, rūkytos paprikos“, – patarimais dalijasi ji.

Anot maisto ekspertės, jeigu jūros gėrybes paelijai drąsiai galima rinktis pagal skonį – naudoti daugiau moliuskų ar krevečių, tai ryžių pasirinkimą apriboja griežtos taisyklės. Pasak B. Baratinskaitės, siekiant pagaminti išties skanią paeliją, kuria didžiuotųsi ir Ispanijos virtuvės meistrai, ryžius reikėtų rinktis kietesnius ir lipnokus, pavyzdžiui, kiek ryškesnio skonio apvaliuosius ruduosius.

Taip pat skaitykite:  „Iki“ pataria: kaip atskirti, ar apelsinai yra saldūs ir be sėklų? Išduos vienas išskirtinumas

„Galima naudoti ir itališkus „Arborio“ ryžius, kurių pavadinimas kilo nuo to paties pavadinimo miesto. Tai labai krakmolinga, sugerianti daug skysčio, puikiai išlaikanti savo formą ir pasižyminti kremine tekstūra ryžių rūšis, idealiai tinkanti paelijai. Kad būtų išlaikomos gerosios ryžių savybės, svarbu jų nemaišyti, taip leidžiant susidaryti ir karamelizuotam sluoksniui patiekalo dugne“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

- Reklama -

„Maximos“ maisto ekspertė B. Baratinskaitė įsitikinusi, kad pasigaminti klasikinę, jūros gėrybėmis paskanintą paeliją gali kiekvienas, tad ji dalijasi tradiciniu Ispanijos virtuvės šedevro receptu.

Paelija su jūros gėrybėmis

Keturioms porcijoms reikės: pusės litro vištienos ar žuvies sultinio, 300 g šviežių pomidorų, 300 g lukštentų krevečių, 190 g ryžių, 160 g kalmarų ir tiek pat midijų, dviejų skiltelių česnako, pusės svogūno, šaukštelio druskos, po pusę šaukštelio rūkytos paprikos ir pipirų, žiupsnelio šafrano, šviežių ar šaldytų žirnelių, citrinos ir petražolių papuošimui.

Ant stiprios ugnies įkaitinkite maždaug 30 cm pločio keptuvę, joje pakepkite alyvuogių aliejumi ir žiupsniu druskos pagardintus kalmarus ir krevetes. Kai šios jūrų gėrybės apskrunda, išimkite jas iš keptuvės ir leiskite atvėsti. Toje pačioje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus trumpai pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, tuomet įdėkite nedidelį kiekį šafrano, įpilkite smulkintus pomidorus ir virkite kelias minutes, kol išgaruos didžioji dalis skysčio.



Šį mišinį sumaišykite su ryžiais, rūkyta paprika, likusia druska ir pipirais. Supylus sultinį sumažinkite kaitrą, keptuvę dalinai uždenkite ir patroškinkite gautą mišinį dar 7–10 minučių, kol ryžiai beveik išvirs. Galiausiai į kepimo indą įdėkite prieš tai apdorotas jūros gėrybes taip, kad nesuardytumėte apatinio patiekalo sluoksnio. Sudėkite žaliuosius žirnelius. Vėl uždenkite ir pavirkite dar 5–7 minutes, kol jūros gėrybės ir ryžiai bus paruošti valgyti. Pagardinkite citrinos skiltele ir smulkinta petražole. Skanaus!

Taip pat skaitykite:  Bandote, kurie kūčiukai skaniausi? „Iki“ pataria: 5 idėjos, ką skanaus iš jų pasigaminti dar prieš šventes

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

TOP naujienos

Margučiai pigiau: „Iki“ nuolaida kiaušiniams ir taupūs dažymo būdai

Ruošiantis Velykoms, svarbiausias ir atsakingiausias darbas – nudažyti margučius. Jei pritrūkote idėjų ar tiesiog norisi išmėginti šį tą naujo, siūlome kelis velykinių kiaušinių dažymo...

Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus

Valstybinės kontrolės metu nustatyta, kad pastaraisiais metais rinkoje padaugėjo atvejų, kai prastesnės kokybės ar net netinkamas žmonių vartojimui alyvuogių aliejus buvo parduodamas kaip aukščiausios...

Horoskopai birželio 17 dieniai

AVINASVisi myli atnešantį gerą žinią, o jūs šiandien šiam vaidmeniui labai tinkate. Artėja ilgai lauktas ir išsvajotas momentas. Tegul visi mato, kad esate laimės...

2023 metų horoskopas skorpijonams

Darbas skorpijonams 2023 metais 2023-ieji pasitiks su daug iššūkių ir pareigų. Pirmąjį pusmetį teks priimti esminius sprendimus, prisiimti didesnę darbų atsakomybę. Neskubėkite ieškoti kaltų dėl...

Nauji metai, blogas elektros plano pasirinkimas: ką daryti?

2020 metų pabaigoje nepriklausomą elektros tiekėją pirmą kartą pasirinko daugiau kaip 87 tūkst. didžiausių buitinių vartotojų. Vis dėlto, elektros kainoms šiemet ėmus kilti dalis gyventojų buvimu laisvoje rinkoje gali nusivilti, jei pasirinko su biržos...

Kalėdines dovanas pirkite jau dabar: idėjos, ką padovanoti artimiesiems

Iš JAV po visą pasaulį ir Lietuvą paplitusi juodojo penktadienio tradicija yra puiki proga pasirūpinti kalėdinėmis staigmenomis už geriausią įmanomą kainą. Tiesa, į ankstyvą juodojo penktadienio dovanų pirkimo traukinį suspėja tik tie, kurie savo...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS