14.2 C
Molėtai
2024 / 03 / 28

Įdomūs faktai apie smidrus: auga neįtikėtinu greičiu, turi jų garbei skirtą muziejų

Ar jau skaitėte?

Gurmanų visame pasaulyje itin pamėgti smidrai vis dažniau pastebimi ir ant lietuvių stalo. Ši pavasario daržovė ne tik skani, sveika, bet ir fotogeniška, todėl nenuostabu, kad ji taip staigiai išpopuliarėjo tarp tų, kuriems svarbus ne tik patiekalo skonis, bet ir vaizdas lėkštėje. O smidrai išvaizdiems patiekalams paruošti itin tinka, mat ši daržovė dėl išskirtinės savo išvaizdos buvo net naudojama kaip gėlė. Be to, smidrai pasižymi ir didele gerųjų medžiagų gausa. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad smidrai mitybos požiūriu yra viena iš labiausiai subalansuotų daržovių.

- Reklama -


„Šių daržovių, kaip ir visų šviežio derliaus daržovių, parduotuvėse rasti galima jau ankstyvą pavasarį. Pastebime, kad kiekvieną sezoną smidrai sulaukia vis didesnio pirkėjų dėmesio. Tai – ne tik skani, lengvai paruošiama daržovė, bet ir puikus maistinių skaidulų šaltinis, juose gausu folio rūgšties, vitamino C, vitamino E, vitamino B6“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Smidrų vardas kilęs iš graikų kalbos žodžio, reiškiančio „ūglis“ arba „daigas“. Manoma, kad ši daržovė, dabar plačiai auginama visame pasaulyje, atsirado prieš 2000 metų Viduržemio jūros rytiniame regione, kur buvo pamėgta dėl unikalios tekstūros ir sveikatai naudingų bei afrodiziakinių savybių. J. Sabaitienė pasakoja, kad pasaulyje labiausiai yra paplitusi žalios spalvos smidrų rūšis, tačiau prekybos centruose ir restoranuose galite pamatyti dar dvi: baltą, kuri pasižymi subtilesniu skoniu, ir violetinę, kuri yra mažesnė ir turi vaisius primenančio aromato.

Lengvai paruošiami

Smidrai – lengvai paruošiama daržovė, kurią gaminti galima įvairiais būdais: virti, garinti, kepti ant žarijų, troškinti, gruzdinti ar paprasčiausiai kepti keptuvėje. Smidrai paruošiami vos per kelias minutes ir yra puikus garnyras įvairiems mėsos ar žuvies patiekalams, juos galima valgyti ir vienus, kaip užkandį, pabarsčius sūriu ar stiebą apsukus plonai supjaustyto kumpio gabalėliu. Pastaruoju metu smidrai itin išpopuliarėjo ir kaip pusryčių maistas – jie patiekiami kartu su Benedikto kiaušiniais ar omletais.

Taip pat skaitykite:  Dietologė įvardijo, kuri sviesto rūšis turėtų dažniau atsidurti mitybos racione: dabar geriausias metas jo įsigyti pigiau

Pasak ekspertės, net ir pirmą kartą ruošiant smidrus, sudėtinga nebus. Pirmiausia, prieš ruošiant, reikėtų nukirpti patį augalo galiuką. Geriausias būdas nuspręsti, ties kuria vieta nupjauti nevalgomą dalį, yra pirštų galiukais prilaikant stiebo centrą spustelti jį per pusę. Natūralų lūžio tašką galima naudoti kaip orientyrą likusiems stiebams apipjaustyti. Na, o juos ruošiant nei daug pastangų, nei ingredientų neprireiks. Smidrai pasižymi puikiu skoniu, todėl juos paskaninti užtenka lašelio kokybiško alyvuogių aliejaus ir žiupsnelio druskos bei pipirų.

- Reklama -

„Supjausčius smidrus, juos reikėtų sudėti į karštą, pasūdytą vandenį ir virti 4 minutes. Svarbiausia smidrų nepervirti, nes tuomet jie suglebs, praras savo formą ir skonį. Be to, rekomenduojama juos virti surištus į ryšulėlį ir įstačius į puodą su vandeniu, kuris neapsemtų jų viršūnių. Taip jos virs garuose ir išliks maistingesnės. Stenkitės juos sunaudoti per 1–2 dienas, nes ilgiau užsistovėjusiuose smidruose esantis cukrus virs krakmolu ir sukurs medingą tekstūrą“, – pataria ekspertė.

J. Sabaitienė atskleidžia ir kelis įdomius faktus apie smidrus, kurių iki šiol galbūt nebuvote girdėję.

Vokiečiai valgo tik baltus smidrus. Įdomu tai, kad vokiečiai valgo tik baltus smidrus. Baltieji smidrai iš kitų išsiskiria tuo, kad yra kur kas saldesni. Šie smidrai auginami tamsoje, todėl niekada nematant saulės šviesos, juose neįvyksta fotosintezė ir jie nepažaliuoja.

Turi savo garbei skirtą muziejų. Bavarijoje, Vokietijoje, yra įkurtas smidrams skirtas muziejus. Jis yra XV a. pastatytame pastate, kurį sudaro trys aukštai. Jame galima rasti net ir Andy Warholo paveikslą, kuriame pavaizduoti smidrai.



Būna skirtingų lyčių. Kad ir kaip neįtikėtinai skambėtų, smidrai būna moteriškos arba vyriškos lyties. Moteriškieji smidrai užaugina raudoną uogą, dėl šios priežasties jie paprastai yra mažesni už vyriškuosius smidrus. Kadangi žmonės paprastai nori valgyti didesnes daržoves, ūkininkai augina daugiau vyriškos lyties smidrų.

Taip pat skaitykite:  Šis karštas gėrimas šaltais vakarais – skaniau už arbatą: prireiks tik obuolių sulčių ir cinamono

Auga neįtikėtinu greičiu. Susidarius palankioms augimo sąlygoms smidrai auga neįtikėtinu greičių. Jų augimą kartais galima stebėti ir plika akimi, nes smidras per vieną dieną gali išaugti beveik 18 centimetrų.

J. Sabaitienė dalijasi ir omleto su smidrais receptu, kuris taps tikra šeimos pusryčių pažiba.

Itališkas omletas su smidrais

Jums reikės:

  • Ryšulėlio smidrų
  • Kelių kiaušinių
  • Gabalėlio sviesto
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų
  • Gabalėlio parmezano
  • Mėgstamo rūkyto sūrio
  • Šviežių petražolių

Paruošimas:

Pirmiausia, nupjaukite kietąją smidrų dalį ir surišę į tvarkingą ryšulėlį pavirkite 15 minučių aukštame siaurame puode su pasūdytu vandeniu. Išvirusius smidrus nusausinkite ir perpjaukite pusiau. Tuomet keptuvėje išlydykite sviestą, įberkite druskos bei pipirų ir kelias minutes pakepinkite smidrus. Atskirame inde išplakite kiaušinius, sumaišykite su tarkuotu parmezanu ir smulkiais kubeliais pjaustytu rūkytu sūriu. Sūrio ir kiaušinių plakiniu užpilkite keptuvėje esančius smidrus ir kepkite, kol omleto kraštelis lengvai apskrus. Patiekite su saujele šviežių smulkintų petražolių. Skanaus!

Gabrielė Valaitytė

TOP naujienos

Rafinuotoji „Oktoberfest“ pusė: vokiškos tradicijos ir nepamirštama gastronominė patirtis Zyplių dvare

Jau antrą kartą Vokietijoje atšaukus tradicinę „Oktoberfest“ šventę, Lietuvos miestai imasi iniciatyvos ir gyventojus kviečia iš arčiau pažinti šio festivalio tradicijas. Vieno tokio renginio...

Astrologinė prognozė vasario 12-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Šiandien nederėtų niekur skubėti, rizikuoti, persidirbti. Labai lengvai galima susikompromituoti, ypač apsvaigus nuo alkoholio ar paskleidus gandus, sąmokslo teoriją. JAUTIS. Rytas bus aktyvesnis ir...

Vasario 15-oji, pirmadienis, Tarptautinė vėžiu sergančių vaikų diena

Vasario 15-oji, pirmadienis, 8 savaitė. Saulė teka 7.40 val., leidžiasi 17.26 val. Dienos ilgumas 9.46 val. Mėnulis (jaunatis). Vardadieniai: Alina, Faustinas, Girdenis, Jordanas, Jovitas, Jurgina (Jurgita), Vytis, Zygfridas. Datos: Tarptautinė...

ORAI: Šiandien Lietuvoje debesuota su pragiedruliais

Šiandien Lietuvoje debesuota su pragiedruliais. Vietomis, daugiausia šiaurės rytinėje šalies pusėje, nedideli krituliai. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 9–14 m/s. Aukščiausia temperatūra 2–7 laipsniai šilumos. Kovo...

Psichologė apie vaikų saugumą internete: sprendimus darykime realybėje

LR Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, praėjusias metais interneto karštąja linija „Švarus internetas“ buvo gauti 998 pranešimai apie neteisėtą ar žalingą turinį. Nesantaikos kurstymas, pornografija, vaikų seksualinis išnaudojimas, patyčios – tai pagrindinės priežastys, dėl...

ORAI: Ketvirtadienio dieną lietaus tikimybė nedidelė, temperatūra 14–19 laipsnių šilumos

Ketvirtadienio dieną lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra 14–19 laipsnių šilumos. Penktadienį žymesnio lietaus nenumatoma. Vėjas šiaurės, šiaurės rytų, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 4–9, dieną 15–20 laipsnių šilumos. Šeštadienį be lietaus. Vėjas šiaurės,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS