Pavasarį žalumynus norisi raškyti saujomis, o jų aromato įkvėpti visa krūtine. Ant palangės pasisėjus krapų, netruksite šiuos norus įgyvendinti. Juos auginti nesunku, jie nereikalauja daug priežiūros, tačiau prieš sėjant nepamirškite padaryti vieno dalyko – tuomet krapai, pasak „Iki“ šviežių gėlių ir augalų kategorijos vadybininkės Vestos Paukštelo, išdygs vos per kelias dienas.
Perkamiausias žalumynas – lietuviškos virtuvės puošmena
Krapai yra tiek vienas dažniausiai sutinkamų augalų lietuvių daržuose, tiek ir vienas iš populiariausių pasirinkimų ieškant žalumynų parduotuvėje, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
„Lietuviai išties atradę ir pamėgę didelę žalumynų įvairovę. Net ir tokios mūsų kraštui mažiau tradicinės žolelės kaip rozmarinai, kalendros ar bazilikai jau yra tapę kasdienybe mūsų pirkėjams. Jas mėgstama pirkti ir vazonėliuose, kad po ranka visuomet būtų šviežių jų lapelių. Tiesa, populiariausiųjų topuose karaliauja tie žalumynai, be kurių lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama: tai krapai, petražolės ir svogūnų laiškai“, – pasakoja G. Kitovė.
Meilė šiems prieskoniniams augalams atsispindi ir sėklų skyriuje: krapų, petražolių sėklos kasmet labai paklausios, o svogūnų sodinukai pavasarį būna graibstyte graibstomi. Pasak G. Kitovės, žalumynai, kurie tinkami auginti tiek darže, tiek ir ant palangės, visuomet sulaukia didelio populiarumo.
„Didesnis dėmesys ekologijai, sveikam gyvenimui būdui skatina vis daugiau žmonių patiems išbandyti sėją. Tuo rūpintis pirkėjai pradėjo dar sausį, o šį vasarį, lyginant su pernykščiu, sėklų pardavimai išaugę net 70 proc. Pradedantiesiems būtent prieskoniniai augalai, įvairūs mikrožalumynai yra vienas patraukliausių ir patogiausių pasirinkimų. Jiems nereikia daug erdvės, auginimas nėra sudėtingas, o sėklų maišelių kainos prasideda vos nuo keliasdešimt centų“, – sako G. Kitovė.
Prieš sėją – svarbus žingsnis, kad sėklos sudygtų greičiau
Krapai nereikalauja ypatingų dirvos sąlygų, tačiau mėgsta derlingą, gerai sukultūrintą ir drėgną žemę, pasakoja V. Paukštelo. Jie turėtų augti saulėtoje vietoje, tad įkurdinkite juos ten, kur netrūks šviesos.
„Sėja darže prasidės tik pavasariui gerokai įsibėgėjus, bet krapų greitai ir be vargo galima užsiauginti ir namuose. Jie puikiai augs ir balkone ar ant lango nedideliame vazonėlyje. Pripildykite jį derlingos, laidžios žemės, pavyzdžiui, paruoštos daržovėms auginti, tada maždaug 1-2 cm gylyje berkite sėklas ir palaistykite. Laikykite vazonėlį saulėtoje ir šiltoje vietoje. Nepamirškite reguliaraus laistymo, kuris yra būtinas, tačiau nepersistenkite. Krapai mėgsta drėgną, bet neperlaistytą dirvą“, – pasakoja V. Paukštelo.
Pirmuosius valgyti tinkamus lapus nusiskabysite maždaug 6-8 savaičių. Augalų žinovė rekomenduoja pasisėti krapų kas dvi savaites – taip namuose visuomet turėsite šviežių žalumynų, kurie sriuboms, troškiniams, salotoms ar šviežioms bulvėms suteiks nepakartojamą aromatą.
„Jeigu negalite sulaukti, kada išdygs pirmieji krapai, yra ir viena gudrybė, kad jie pasirodytų greičiau. Panaudojus medžiaginį maišelį ir vandenį, pirmieji daigai pasirodys ne po savaitės ar net dar ilgiau, o jau po maždaug keturių dienų. Visa esmė slypi tame, kad tokiuose augaluose kaip krapai ir petražolės yra eterinių aliejų, kurie prailgina augimo procesą. Jei prieš sėdami sėklas jas pamirkysite, atsikratysite aliejų, ir augalas greičiau sudygs. Tad sudėkite krapų sėklas į medžiaginį maišelį ir panardinkite į 50–60 laipsnių temperatūros vandenį, palaikykite 2 minutes. Tada įdėkite į indą su šaltu vandeniu ir palaukite 2 dienas. Nepamirškite reguliariai keisti vandens. Praėjus šiam laikui sėklas išimkite, išdžiovinkite ir dėkite į dirvą vazonėlyje“, – patarimu dalijasi V. Paukštelo.
Pavasarinei gaivai – greita ir sveika krapų užtepėlė prie šviežių daržovių
Užaugus pirmajam derliui, idėjų krapų panaudojimui tikrai netrūksta. O dar tik laukiant pirmųjų lapų, bet kurioje parduotuvėje jų visą ryšulėlį įsigysite visai nebrangiai. Beje, krapai, kaip ir svogūnų laiškai bei petražolės, buvo žinomi jau senovės Egipte, Romoje ir Graikijoje. Įdomu tai, kad pastarojoje jie buvo naudojami ir kvepalų gamybai – taip buvo vertinamas krapų aromatas.
„Senieji prietarai bylojo, kad pakanka pakabinti krapus prie virtuvės lango, ir būsite apsaugoti nuo piktųjų dvasių. Dvasios dvasiomis, bet švieži krapai jūsų patiekalus apsaugos nuo blankumo. Jie yra nuostabi gamtos dovana, kurią verta naudoti ištisus metus ir pačiuose įvairiausiuose patiekaluose: gardinti sriubas, troškinius, gausiai dėti į agurkų ar pomidorų salotas, šaltibarščius. Su jais pagaminti padažai tiks ne tik tradiciniams bulviniams blynams, bet ir įvairiems mėsos, žuvies patiekalams. Šiems pakanka tik sumaišyti saują krapų, grietinę, šaukštelį Dižono garstyčių ir paskaninti citrinos sultimis. Žuvis su tokiu padažu suskambės naujomis skonio natomis“, – idėjomis dalijasi „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Kulinarijos technologė kviečia iš pirmojo krapų derliaus pasiruošti ir skanią užtepėlę, kuri tiks ir ant rytinio skrebučio, ir kaip skanus pagardas dažyti šviežio derliaus daržoves: morkas, ridikėlius, agurkus.
Porcijos: 3
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 180 g varškės, 2 šaukštų linų sėmenų, ryšulėlio krapų, ½ puodelio grietinės, baltųjų pipirų, muskato riešuto, itališkų žolelių mišinio, tarkuotos citrinos žievelės,.
- Įkaitintoje sausoje keptuvėje paskrudinkite linų sėmenis. Susmulkinkite krapus.
- Varškę sumaišykite su grietine ir linų sėmenimis, pagardinkite pipirais, muskato riešutu, citrinos žievele ir itališkų žolelių mišiniu.
- Sudėkite krapus ir gerai išmaišykite. Atvėsinkite šaldytuve.