13 C
Molėtai
2024 / 05 / 02

Iš Holivudą į Kauną iškeitusio J. Greenspono lūpų – apie tikrąją Padėkos dienos prasmę ir 4 patarimai, kurie pravers bet kuriai šventei

Ar jau skaitėte?

Las Vegase augęs, scenarijus Holivude rašęs Jaqas Greensponas jau daugiau nei dešimtmetį gyvena ir dėstytojauja Kaune. Nors tarp gimtųjų ir dabartinių namų – beveik 10 tūkst. kilometrų, tačiau atstumas neištrina Padėkos dienos tradicijų, ir ketvirtadienį J. Greensponas su šeima sės prie šventinio stalo. Nors Padėkos diena Lietuvoje toli gražu nėra tokia populiari kaip iš JAV taip pat atkeliavęs ir pamėgtas Helovinas, pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, viena su šia švente susijusi tradicija jau yra prigijusi ir Lietuvoje.

- Reklama -

„Padėkos diena dar tik pradeda populiarėti, bet apskritai lietuviai noriai į savo namus įsileidžia net ir naujas šventes. Pardavimai rodo, kad maistas jose tampa ypač svarbiu akcentu: prieš kiekvieną šventę išauga įvairiausių sūrių, kumpių, alyvuogių, užtepėlių, įmantresnių užkandžių paklausa. Dažnai proginėms vaišėms pirkėjai renkasi ir karštąjį patiekalą gaminti iš ypatingesnių produktų: krevečių, šviežios žuvies, kitų jūros gėrybių, dairosi į kitas mėsos ir paukštienos rūšis“, – pastebi V. Budrienė.

Padėkos dienos akimirka.

Padėkos diena už Atlanto švenčiama jau kelis šimtmečius ir kasmet tampa viena laukiamiausių dienų metuose. Pasak J. Greenspono, tą lemia ir jos universalumas – jeigu Kalėdas švenčia daugiausiai krikščionys, tai Padėkos diena yra skirta visiems.

„Padėkos diena yra puiki šeimos diena, kuri niekaip nesusijusi su religija. Tad nesvarbu, iš kur esate kilęs, kuo tikite, kas esate – Padėkos diena yra jūsų šventė. Dar daugiau – ir pagrindinė šios dienos nešama žinia yra labai sveikintina, o ji labai paprasta: visi kartu susirenka švęsti derliaus. Šios šventės tradicija kilo iš į Ameriką atvykusių piligrimų, kurie pirmąją žiemą badavo, o vietiniai gyventojai padėjo jiems apsirūpinti maistu. Jiems padėkojant ir buvo surengta pirmoji Padėkos dienos – t. y., derliaus šventė“, – pasakoja J. Greensponas.

Taip pat skaitykite:  „Iki“ pataria: kaip atskirti, ar apelsinai yra saldūs ir be sėklų? Išduos vienas išskirtinumas

Metams bėgant, atsirado ir daugiau priežasčių švęsti – pavyzdžiui, tą ketvirtadienį taip pat vyksta itin mėgstamos amerikietiškojo futbolo rungtynės, todėl dažnai maistas gaminamas žiūrint sporto varžybas. Taip pat atsiradusi ir draugams skirta Padėkos diena – „Friendsgiving“.

Pagrindines tradicijas saugo ir Lietuvoje

Padėkos diena.

Amerikietišką tradiciją ketvirtą lapkričio ketvirtadienį kartu susėsti prie bendro stalo ir padėkoti už besibaigiančius metus J. Greensponas tęsia ir persikraustęs gyventi į Lietuvą. Tiesa, ji būna kuklesnė, tačiau pagrindiniai šventės akcentai išlieka tie patys.

- Reklama -

„Kadangi mano šeima čia yra tik žmona ir dukra, dažniausiai švenčiame vieni. Mano žmona, kuri yra lietuvė, iškepa didelę kalakuto krūtinėlę, valgome bulvių košę ir galbūt spanguolių padažą. Prieš kelerius metus su žmona surengėme ir pilną Padėkos dienos vakarienę keliems draugams. Tik deja, Padėkos diena būna ketvirtadienį, Lietuvoje tai nėra šventinė dieną, todėl per darbus apie maisto ruošimą ar vėlyvą vakarienę negali būti nė kalbos“, – pripažįsta amerikietis.

Po vakarienės šeima pradeda žiūrėti prasidedančias šventines laidas, filmus. Jis juokiasi, kad vis dar nepavyksta septynmetės įtikinti, jog kalėdiniai „Rankin/Bass“ sustabdyto kadro („stop motion“) filmai yra nuostabūs, bet vilties tėtis nepraranda.

Ant stalo – amerikietiška klasika

Neabejotinai pagrindinis Padėkos stalo akcentas yra kalakutas, kurį kartu su keliais garnyrais paprastai ruošia namų šeimininkas, o tuomet kiekvienas atvykstantis atneša ir savo patiekalą stalui. J. Greensponas sako mėgstantis ragauti visko, bet yra tradicijų gerbėjas.

„Saldžiųjų bulvių apkepas su mažais zefyrais, cukruoti batatai arba šparaginių pupelių apkepas su keptais svogūnais yra klasika. Atskiras klausimas yra ir kalakuto įdaras, mat kiekviena šeima turi savitą, tikriausiai iš karto į kartą perduodamą jo gaminimo būdą. Kalbant apie desertus, man labai patinka moliūgų pyragas su plakta grietinėle. Nuo jo kilo ir išpopuliarėjusi „moliūgų prieskonių“ idėja. Taip pat dažnai siūlomas obuolių pyragas“, – pasakoja J. Greensponas.

Taip pat skaitykite:  Sausio 7-oji, ketvirtadienis, orai, vardadieniai ir žaidimas

Pritapusi ir laukiama tradicija Lietuvoje – „Juodasis penktadienis“

Jaqas Greensponas su šeima.

Jis sako nepastebintis, kad Padėkos diena įgautų daugiau populiarumo Lietuvoje, tačiau vieną su šia švente susijusią tradiciją lietuviai išties pamėgę – tai „Juoduosius penktadienius“. Penktadieniais po Padėkos dienos vyksta didelio masto išpardavimai, kurie žymi Kalėdų sezono pradžią.

„Mano šeimoje Las Vegase Padėkos dienos vakarą praleisdavome peržiūrinėdami visas reklamas ir kurdami planą, kaip pasinaudoti geriausiais „Juodojo penktadienio“ pasiūlymais. Šiems planams diriguodavo mano sesuo ir mums vadovaudavo lyg karinei organizacijai. Visą naktį nemiegodavome, kad galėtume laukti eilėse ir gauti pigesnių žaislų bei dovanų“, – prisimena J. Greensponas.

Lietuvoje „Juodieji penktadieniai“ taip pat rengiami jau nemažai metų iš eilės. Tik, priešingai nei už Atlanto, čia žmonės nestovi pernakt eilėse, tačiau progą gerokai sutaupyti tikrai išnaudoja, sako „Iki“ komunikacijos vadovė V. Budrienė.

„Nuolaidos, akcijos lietuviams yra labai svarbios. Pastebime, kad neretai ir pirkiniai planuojami būtent atsižvelgiant į riboto laiko geriausios kainos pasiūlymus. Pirkėjams svarbu, kad būtų ne tik mažinamos reguliarios kainos, bet kad jie parduotuvėje rastų ir agresyvių akcijų, 50-60 proc. siekiančių nuolaidų. Juodiesiems penktadieniams prie jų jau pripratę lietuviai taip pat turi didelių lūkesčių, todėl pirkėjų patogumui, juodąjį išpardavimą vykdome ne vieną dieną, o visą savaitę“, – sako V. Budrienė.

4 Jaqo patarimai norintiems surengti Padėkos dieną:

  • Smagiai praleiskite laiką. Tai svarbiausia. Šios šventės visa esmė yra praleisti laiką su artimaisiais ir būti dėkingam už šeimą, kurią turite.
  • Nestresuokite dėl maisto. „Tradiciniai“ patiekalai tradiciniai yra tik todėl, kad jie jau seniai žinomi. Tačiau internete daugybė patarimų, kaip senoms idėjoms įpūsti naujų vėjų. Gaminkite maistą, kuris patiks jums ir jūsų svečiams, nepriklausomai nuo to, ar jis atitinka „tradicinius“ reikalavimus. Pasinaudokite galimybe išbandyti naujus receptus ir idėjas. O jeigu nepasiseks, visada galite nusipirkti jau paruoštų patiekalų ar užsisakyti maisto į namus.
  • Kurkite savo tradicijas. Kaip minėjau, mano šeimoje JAV tradicija buvo planų rengimas „Juodajam penktadieniui“. O galbūt jums tai gali būti pretekstas pirmą kartą per sezoną pažiūrėti filmą „Vienas namuose“. Pavyzdžiui, su šeima čia mes tą darome savaitgalį po Padėkos dienos.
  • Pasitelkite pagalbą. Neprivalote visko daryti patys. Pati šventės esmė yra bendruomenė, artimieji. Ji neturi reikšti, kad vienas žmogaus vergaus virtuvėje. Te visi padeda, o tuomet visi ir džiaugiasi.
Taip pat skaitykite:  „Iki“ pataria: padarykite gerą pirmąjį įspūdį: 5 idėjos, kaip nebrangiai ir originaliai papuošti šventines dovanas

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Virtualioje erdvėje – mažamečių ir nepilnamečių mergaičių seksualinis išnaudojimas

Panevėžio apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas, kuriame 18-metis Utenos rajono gyventojas L. Č. kaltinamas mažametės seksualiniu prievartavimu, vaiko įtraukimu į nusikalstamą veiką ir išnaudojimu...

Horoskopai rugpjūčio 17 dienai

AVINASPats laikas susirūpinti sveikata, net jei jums atrodo, kad jaučiatės gerai. Profilaktinė apžiūra gali nemaloniai nustebinti. Šiandien nevarginkite savo kūno pernelyg aktyviu poilsiu. „Manis, arba...

3 pigios alternatyvos majonezui iš avokadų, pupelių ir varškės: truksit vos 15 minučių, o tiks įvairiems patiekalams

Kai kuriuose patiekaluose, tokiuose kaip baltoji mišrainė, silkė pataluose ar kalėdinis virtas liežuvis, regis, majonezas yra nepakeičiamas. Tą rodo ir prekybininkų skaičiai – artėjant...

Ruošiamės Kalėdoms: 3 šventinių pyragų ir kavos deriniai

Besisukiojant virtuvėje prieš Kalėdas, daugelis spėlioja, kaip suspėti laiku paruošti ne tik užkandžius ir pagrindinius patiekalus, bet ir patiekti desertus po šventinių pietų. Tam,...

„Rimi“ dairykitės vienos žuvies: vietoje lašišos galite rinktis ją, o skonis tikrai nebus prastesnis

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir...
Probacijos skyrius

Pristatytos Probacijos skyriaus programos

Gegužės 15 dieną Panevėžio apygardos probacijos tarnybos Probacijos skyriaus (toliau – Probacijos skyrius), veikiančio Molėtų rajono savivaldybės teritorijoje, vyresnioji inspektorė Regina Grikinienė susitiko su Viešosios įstaigos Molėtų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro, Psichikos sveikatos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS