8.7 C
Molėtai
2024 / 10 / 08

Ką svarbu žinoti apie vieną maistingiausių kruopų, plius duonos receptas

Ar jau skaitėte?

Grikiai – išskirtinės kruopos, pasižyminčios daugybe sveikatai palankių savybių bei tūkstantmečius siekiančia kultūrine istorija. Pradėtos auginti Himalajų regione, dėl gebėjimo augti atšiauriomis klimato sąlygomis ir skurdžiame dirvožemyje iki šiol šios kruopos nepraranda populiarumo ir yra vertinamos dėl naudingų maistinių savybių bei prieinamos kainos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiai savyje turi praktiškai visų žmogui reikalingų mineralų, tad jas tiesiog būtina įtraukti į savo mitybos racioną. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva renkantis grikius pataria atsižvelgti į jų spalvą: ji turėtų būti vientisa, be kitų kruopų ar akmenukų žymių. Maisto technologai kviečia nepraleisti progos praturtinti savo organizmą ir išmėginti netradicinį grikių bei ispaninio šalavijo sėklų duonos receptą.

- Reklama -

Viena maistingiausių bei sveikatai palankiausių kruopų

Grikius sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija kaip vieną maistingiausių bei sveikatai palankiausių kruopų. „Tai skaidulomis ir angliavandeniais turtingos kruopos, kurias galima priskirti prie gero glikeminio indekso produktų. Tai reiškia, kad grikiai tinka tiek diabetu sergantiems, tiek reguliuojantiems kūno masę, nes palaiko tolygų gliukozės atsipalaidavimą ir patekimą į kraują. Be to, grikiai turtingi praktiškai visais žmogui reikalingais mineralais, o šios kruopos išskirtinai žinomos kaip geležies šaltinis. Taip pat jose yra vitamino A, B grupės vitaminų ir šiek tiek vitamino C. Papildomai grikiuose randama ir karotinoidų, o šių kruopų baltymo aminorūgščių sudėtis yra viena artimiausių gyvūninės kilmės baltymui“, – vardija gydytoja dietologė.

Grikių ir ispaninio šalavijo duona.

Lyginant su kitomis kruopomis, kai kurių sveikatai nepalankių dalių grikiuose nėra, pavyzdžiui, glitimo. Todėl celiakija sergantys žmonės gali drąsiai grikius įtraukti į savo kasdienį kruopų racioną. „Labai retais atvejais pasireiškia alergija grikiams. Tai – baltymo turintis produktas, todėl galima alergija, tačiau ji stebima gana retai. Be to, nepelnytai dažnai išsigąstama didelio grikių kaloringumo. Nereikia pamiršti, kad dažniausiai ant kruopų pakuočių nurodyta maistinė vertė yra viso sauso produkto. Paprastai košės porcijai reikia apie 40 g grikių, tad porcijoje gali varijuoti nuo maždaug 200 iki 310 kcal“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Užsipylę iš vakaro sutaupysite laiko

Gydytoja dietologė pasakoja, kad kuo trumpiau grikiai termiškai apdorojami, tuo juose esančios naudingosios medžiagos išsilaiko geriau, ypač – kalbant apie vitaminus: „Naudinga būtų grikius pasiruošti iš vakaro, juos nuplovus ir užpylus verdančiu vandeniu. Tuomet kitą dieną užteks porciją pašildyti ir virti nereikės. Grikius galima komponuoti kartu su daržovėmis, kiaušiniais, nedideliu aliejaus ar sviesto kiekiu bei paskaninus prieskoninėmis žolelėmis.“

Ekspertė taip pat atkreipia dėmesį į grikių rūšį, mat jų būna skrudintų ir neskrudintų. „Paprastai anksčiau minėta maistinė nauda būdinga skrudintiems grikiams. Tai reikštų, kad neskrudintuose grikiuose maistinių medžiagų koncentracija dar didesnė, tačiau juos vis tiek rekomenduojama trumpai pavirti“, – priduria gydytoja dietologė.

Kur laikyti, kad neįsiveistų kenkėjai?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, renkantis grikius parduotuvėje, reikėtų atsižvelgti į jų stambumą ir spalvą: „Grikių branduoliai turėtų būti vidutinio stambumo arba stambūs, o pakuotėje – kuo mažiau suskaldytų ar nelukštentų grikių kruopų. Taip pat neturėtų būti pašalinių priemaišų, pavyzdžiui, kitų kruopų ar smulkių akmenukų. Kokybiškų grikių spalva yra vientisa, sodriai ruda.“

- Reklama -

Taip pat O. Suchočeva rekomenduoja ilgai nelaikyti pradarytos grikių pakuotės, jei norima mėgautis pačiu geriausiu kruopų skoniu: „Net ir po galiojimo termino pabaigos, jei grikius laikėte teisingai, jie netaps nevartotini, tačiau gali išsausėti. Todėl jų skonis nebebus toks, koks turėtų būti. Namuose grikius reikėtų laikyti kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Jei namuose labai karšta, grikius galima įdėti ir į šaldytuvą – taip sumažės tikimybė, kad kruopose įsiveis maistiniai kandys. Be to, šių kenkėjų galite išvengti, jei grikių kruopas laikysite sandariuose stiklo arba plastiko indeliuose, šviesioje vietoje.“

Mėgstamiausi – lietuviški grikiai

Ekspertė pastebi, kad mėgstamiausi pirkėjų grikiai – užauginti Lietuvoje. „Taip pat matyti, kad pirkėjai šiuo metu ieško pigesnių arba vidutinės kainos kruopų, o brangesnes perka akcijų metu. Tai dažno pasirinkimo produktas, kuris daugeliui patinka tiek dėl prieinamos kainos, tiek dėl skonio ir plačių pritaikymo galimybių kulinarijoje. Be to, pastaraisiais metais auga susidomėjimas ir ekologiškomis grikių kruopomis“, – pasakoja O. Suchočeva.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, daugiausia sutaupyti galima planuojant savaitės meniu iš anksto. „Norint dar efektyviau apsipirkti, verta pasidomėti šiuo metu taikomomis nuolaidomis, o „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į asmeninius pasiūlymus“, – priduria ekspertė.

Kulinarijos technologai kviečia praturtinti organizmą ir išbandyti grikių bei ispaninio šalavijo sėklų duonos receptą.

Grikių ir ispaninio šalavijo duona

Duonai reikės:

  • 40 g čija sėklų;
  • 240 ml vandens;
  • 300 g grikių miltų;
  • 12 g kepimo miltelių;
  • 1,5 šaukšto druskos;
  • 160 ml vandens;
  • 60 ml aliejaus.
  • Duonos viršui pabarstyti:
  • 35 g saulėgrąžų sėklų.

Paruošimas:

Sumaišykite čija sėklas su 80 ml vandens. Palikite stovėti 20 min., kol susidarys želė konsistencija.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Lengvai patepkite aliejumi ar sviestu duonos kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.

Sumaišykite grikių miltus, kepimo miltelius ir druską. Tada supilkite likusį vandenį, aliejų ir išbrinkusias čija sėklas. Išmaišykite, tačiau ne per daug, nes duona gali neiškilti.

Duonos tešlą sukrėskite į skardą ir viršų pabarstykite saulėgrąžų sėklomis. Kepkite apie 1 val. 30 min.

Iškepus duonai, ištraukite ją iš orkaitės ir prieš pjaustant palikite atvėsti.

Skanaus!

TOP naujienos

Fenomenalusis sūris: 6 patarimai, kaip maskarponę panaudoti ne tik saldumynams, bet ir pikantiškiems, bet nebrangiems patiekalams

Kai pagalvojate apie maskarponę, tikriausiai prieš akis iškyla tokie desertai kaip tiramisu, tačiau šis skanėstas gali pagelbėti sukurti ir aibę kitų kulinarinių šedeverų. Gimęs...

Pasinaudoję „Rimi“ akcijomis dešrainių paruošite pigiau: tiks valgyti ir namie, ir gamtoje

Net jei esate užkietėjęs sveikatai palankaus maisto propaguotojas, sutikite, kad kartais tikrai neatsilaikote prieš greitojo maisto gundymus – o vaikų ypač mėgstami dešrainiai dar...

Dulkių siurblio „Saturnas“ pėdsakai veda į garažiukus: ne viskas, ką rasime – istorinė vertybė

Sostinėje įsikūrusio baro „Paviljonas“ smalsių lankytojų akį patraukia iš senų lietuviškų dulkių siurblių „Saturnas“ sukurta instaliacija – įeinančius pasitinka originali dekoratyvinė sienelė. Nuo 1962...

Lietuva perka daugiafunkces radarų sistemas

Lietuvos krašto apsaugos ir Nyderlandų Karalystės gynybos ministerijos, plėsdamos bendradarbiavimą gynybos srityje, pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo iš Nyderlandų bendrovės „Thales Nederland“ įsigyjant daugiafunkces artilerijos...

Šiandien džiugins saulė ir šiluma, rytoj atslinks lietaus debesys ir atvės

Kovo 27-os dieną vyraus sausi orai, tik vakare kai kuriuose vakariniuose rajonuose palis. Vėjas pietinių krypčių, 7–12 m/s, vakare pajūryje gūsiai 15 m/s. Temperatūra 11–16 laipsnių šilumos. Autorius Ilja Laurs audioknyga „EFEKTYVUS LAIKO VALDYMAS (Alma...

Sotūs pietūs po žiemos pramogų lauke: žuvies ir bulvių kroketai nekainuos nė 5 eurų

Dažnai nusipirkę šaldytos žuvies ilgam pamirštame ją šaldiklyje, jos lieka ir po švenčių, tad pats metas prisiminti nebrangius ir sočius patiekalus, kurie patiks net žuvies nemėgstantiems vaikams. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS