21.8 C
Molėtai
2024 / 07 / 27

Kaip pagaminti įdarą paukštienai: naudingi patarimai ir receptas Kalėdoms

Ar jau skaitėte?

Kepta paukštiena – dažnai tampa pagrindiniu lietuvių Kalėdų stalo patiekalu. Tai įrodo ir didėjantys šios mėsos rūšies pardavimai – anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, tokia tendencija pastebima jau ne vienerius metus. Prekybos tinklo duomenys rodo, kad pirkėjai renkasi ne tik atskiras vištienos dalis, bet vis dažniau ir visą paukštį.

- Reklama -

„Vištiena – perkamiausia iš baltos mėsos rūšių, todėl nenuostabu, kad ši mėsa dažnai pastebima ir šventiniuose pirkėjų krepšeliuose. Prieš Kalėdas išauga ne tik vištienos, bet trečdaliu padidėja ir įvairiausios rūšies žuvies bei jūros gėrybių pardavimai. Be to, pirkėjai dairosi ir gurmaniškesnių užkandžių: sūrių, kumpių, pašteto“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad tokio patiekalo sėkmę garantuoja geros kokybės paukštiena, marinavimas ir tinkamai pasirinktas įdaras.

„Jeigu mėgstate tradicinius skonius – viščiuką įdarykite apelsinais, obuoliais ar džiovintais vaisiais. Norint išskirtinesnio patiekalo – naudokite duonos, kruopų, netgi mėsos įdarą“, – sako V. Juodkazienė ir žemiau dalijasi paslaptimis, kaip paruošti puikų paukštienos įdarą.

7 gero įdaro paslaptys

Daržovės ir vaisiai. Džiovinti vaisiai įdarą švelniai pasaldina ir taip paskanina visą patiekalą, o šviežios daržovės ar vaisiai įdarui suteikia šiek tiek drėgmės. Norėdami išgauti malonią tekstūrą, įmaišykite lengvai paskrudintų mėgstamų riešutų.

Riebalai. Įvairiausi riebalai suteikia įdarui sodresnio skonio. Tam puikiai tinka alyvuogių aliejus, lydytas ar įprastas sviestas, taukai. Tiesa, kartais papildomų riebalų įdarui visai nereikia – pavyzdžiui, jeigu jame yra rūkyta arba vytinta šoninė, dešrelės.

- Reklama -

Aromatas. Svogūnai, česnakai įdarui suteikia gardumo ir kvapnumo, tiesa tam, kad mišinio tekstūra būtų maloni – svogūnus ir česnakus supjaustykite smulkiai. Tiesa, svogūnus ir česnakus galite pakeisti plonai supjaustytu poru. O šiek tiek šviežiai tarkuoto imbiero arba keli saliero stiebai patiekalą pagyvins gardžiu aromatu.

Prieskoniai. Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai yra pagrindiniai kiekvieno įdaro prieskoniai. Aitriųjų paprikų dribsniai, malti kmynai arba rūkytos paprikos – puikūs papildomi pagardai. Svarbiausia, prieskonių nepadauginti.

Žolelės. Švieži žalumynai, tokie kaip petražolės, rozmarinai, čiobreliai ar raudonėliai – puikiai dera su paukštiena. Be to, tokios žolelės ne tik paskanina, bet ir šventiškai papuošia patiekalą.

Krakmolas. Duona – dažnas mėsos įdaro ingredientas siekiant masės vientisumo, bet jeigu norite, ją galite pakeisti beglitimiais ryžiais arba bolivinėmis balandomis. Jeigu visgi pasirinkote naudoti duoną – ji tinka bene kiekvienos rūšies. Prancūziškas batonas įdarui suteiks traškumo, o norėdami panašesnio į duonos pudingą įdaro, rinkitės brioche bandeles.

Skysčiai. Gaminant tobulo skonio įdarą, reikėtų nepamiršti ir skyčių. Pienas yra dažniausiai naudojamas skystis, bet ne vienintelis. Pavyzdžiui, daržovių ar paukštienos sultinys įdarui suteiks ne tik drėgmės, bet ir sodresnio skonio. Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad masė turėtų būti drėgna, bet ne skysta. Jei indo su įdaru dugne pamatysite per daug skysčio – įdėkite daugiau duonos ar kito krakmolingo priedo.

Keptas įdarytas viščiukas

Jums reikės:

  • 1 viščiuko (~1,3 kg)
  • 1 a. š druskos
  • 2 v. š alyvuogių aliejaus

Įdarui:

  • 2 v. š alyvuogių aliejaus
  • 100 g šoninės
  • 100 g svogūnų
  • 300 g sudžiūvusios duonos
  • 150 ml pieno
  • 50 g džiovintų abrikosų
  • 50 g džiovintų spanguolių
  • 2 v. š smulkintų petražolių
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltos paprikos
  • ¼ a. š maltų pipirų

Plutelei:

  • 150 ml apelsinų sulčių
  • 2 v. š medaus
  • 3 v. š džiovintų spanguolių
  • 1 a. š tarkuotų imbierų
  • 2 v. š sojų padažo
  • 2–3 čiobrelių šakelių

Papildomai:

  • 1 apelsino
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 100 g džiovintų abrikosų

Gaminame:

1. Svogūną ir šoninę supjaustykite mažais kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite svogūną, šoninę ir kepkite 5–6 minutes, kol gražiai paruduos. Atidėkite.

3. Duoną supjaustykite kubeliais, sudėkite į dubenį ir užpilkite pienu. Palikite pastovėti, kad sugertų pieną.

4. Nupilkite pieno perteklių, sudėkite smulkintus abrikosus ir petražolių lapelius.

5. Į dubenėlį sudėkite spanguoles, kiaušinį, pipirus, druską, maltą papriką ir viską išmaišykite.

6. Viščiuką įtrinkite druska, apšlakstykite aliejumi ir įdarykite paruoštu įdaru. Įdėkite viščiuką į kepimo indą ir kepkite valandą 180 laipsnių temperatūroje.

7. Tuo tarpu paruoškite mišinį viščiukui aptepti. Apelsinų sultis supilkite į dubenį, sudėkite medų, spanguoles, pilkite sojų padažą, tarkuotą imbierą ir čiobrelius. Virkite, kol šiek tiek nugaruos ir sutirštės.

8. Išimkite viščiuką iš orkaitės, aptepkite paruoštu mišiniu, įdėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 20 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Likusį mišinį pilkite į puodą, sudėkite supjaustytą apelsiną, spanguoles ir abrikosus, pavirkite ir patiekite su kepta įdaryta vištiena.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Iš 5 nustatytų pažeidimų, net 4 šiurkštūs

Savaitgalyje Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai intensyviai kontroliavo kaip laikomasi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas išsiaiškinti, ar...

Patamsėjusios alkūnės, pažastys, kelių zonos – ką darome ne taip? Atsako vaistininkė

Su patamsėjusia kelių, pažastų ar alkūnių oda susidurti gali kiekvienas – nesvarbu, kokia būtų odos spalva ar tipas. Odos patamsėjimai dažniausiai yra suintensyvėjusios melanino...

Už permokėtą elektrą lėšos rajono gyventojams bus grąžintos greičiau

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), atsižvelgdama į viešosios konsultacijos su rinkos dalyviais metu išsakytas pastabas, patvirtino AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) 157,7 mln. Eur...

Įdarytas vaivorykštinis upėtakis, kurio dar neragavote: kaip įdaryti, kad šis taptų Kalėdų legenda?

Švenčių metu ant stalo norime patiekti nekasdienius valgius ir taip nustebinti ne tik artimuosius, bet ir apsilankiusius svečius. Dėl savo išskirtinių skonio savybių ir...

Horoskopai birželio 16 dienai

AVINASKartais verčiau pradėti nauja nei bandyti užbaigti sena. Kai po peštynių nusės dulkės ir aprims triukšmas, galėsite ramiai tęsti ką pradėjęs... arba pagalvoti, ar jūsų veiksmai dar turi kokios nors prasmės. JAUTISĮvykiai vystosi greitai. Stengdamasis...

ORAI: Artimiausiomis dienomis didesnėje šalies dalyje susidarys sniego danga

Artimiausiomis dienomis didesnėje šalies dalyje susidarys sniego danga Šiandien Lietuvoje bus debesuota, vietomis su pragiedruliais. Didesnėje šalies dalyje pasnigs, vyraus nedidelis sniegas. Vietomis plikledis. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 2–6 laipsniai šalčio. Lapkričio 20...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS