Kelionių išsiilgę lietuviai ieško saugių pramogų

Ar jau skaitėte?

Midijos: paprasta paruošti ir namuose, o skanu kaip restorane

Jei galvojate, kad jūros gėrybių patiekalais galima mėgautis tik prabangiuose restoranuose, o juos paruošti geba tik įgudę virtuvės šefai – klystate. Vieni lengviausiai paruošiamų...

Ruduo – tinkamas metas pagauti gyvenimo žuvį: ko prireiks sėkmingai žvejybai?

Pasaulyje siaučiant pandemijai, siekdami išvengti masinių susibūrimo vietų bei uždarų patalpų, vis daugiau žmonių laisvą laiką leidžia gamtoje. Dėl to prie upių bei ežerų...

Žymūs šalies žmonės pradėjo rudeninę „Maisto banko“ akciją: šiuo laikotarpiu ji kaip niekad svarbi

Spalio 23-24 dienomis visoje Lietuvoje vyks tradicine tapusi „Maisto banko“ akcija, kurios metu siekiama surinkti kuo daugiau paramos ilgo galiojimo maisto produktais socialiai pažeidžiamiems...

Ekspertai pataria, kaip elgtis, kad automobilio paruošimas šaltajam sezonui neištuštintų piniginės

Kasmet, susidūrus su pirmaisiais šalčiais, vairuotojai skuba ruošti savo transporto priemones šaltajam sezonui, kas dažnai neapsieina vien su padangų keitimu. Ekspertai tikina, jog pradėti...

Projekto „Surink Lietuvą“ autorė ir koordinatorė Lina Baublienė.

Pastaruoju metu, turizmą šalies viduje skatinančios iniciatyvos itin akcentuoja krašto įdomybes ir unikalumą, taip siūlydamos tautiečiams artimiau susipažinti su gimtine. Kelionių išsiilgę kraštiečiai noriai keliauja po šalį, ieškodami kuo saugesnių kampelių. Turizmo verslas pamažu atsitiesia, tačiau karantino metu patirti nuostoliai bei investicijos į saugumo palaikymą dar kurį laiką neleis pasiekti praėjusių metų lygio.

Keliaujant Lietuvoje – prioritetu laikomas saugumas

Projekto „Surink Lietuvą“ autorė ir koordinatorė Lina Baublienė tikina, kad tik prasidėjus karantinui, žmonės baiminosi palikti namus, tad netgi apie keliones gimtinėje nebuvo nė kalbos. Sušvelninus karantino sąlygas, bendravimo bei įspūdžių išsiilgę žmonės pradėjo lankytis įvairiuose Lietuvos kampeliuose, nepamiršdami medicininių kaukių, dezinfekcinio skysčio bei laikydamiesi saugaus atstumo, rinkdamiesi atviresnes erdves.

Pasak jos, šis sezonas yra išskirtinis, mat per karantiną daugelis žmonių atrado pažintinius takus, piliakalnius, parkus ir kitas lankytinas vietas, kurioms anksčiau buvo skiriama mažiau dėmesio. „Pastebima, kad šį sezoną žmonės linkę keliauti mažesnėmis grupėmis, neskuba apsistoti kempinguose ar viešbučiuose, tad dažniausiai renkasi vienos dienos kelionę“, – situaciją apžvelgia L. Baublienė.

Ji priduria, kad nors būriavimosi vis dar privengiama, žmonės vis labiau atsipalaiduoja ir nebevaržo savęs, norėdami pasižvalgyti dar neaplankytose Lietuvos vietovėse, todėl turizmo šalyje kreivė kyla aukštyn. Tiesa, L. Baublienė teigia, kad prie to prisideda ir pastangas suteikti saugumo garantijas dedantys verslininkai, turizmo centrai bei patys gyventojai, jaučiantys atsakomybę už save ir aplinkinius.

Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ vykdyto vietinio turizmo tyrimo duomenimis, 2019–2020 metais ilgąsias atostogas Lietuvoje praleido net 7 iš 10 šalies gyventojų. Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad 82 proc. keliautojų, pasirinkusių išvykas be nakvynes, mažiausiai vieną kartą rinkosi vienos dienos kelionę.

Keliautojai domisi įvairiais turizmo būdais

Kelionių išsiilgę lietuviai ieško saugių pramogų.

Šakių Turizmo informacijos centro (TIC) direktorė Ieva Bernotaitė sako, kad dėl karantino kurį laiką keliautojų srautų nebuvo išvis, o dabar galima džiaugtis, jog Šakių rajono turizmas atsitiesė. Ji pasakoja, kad Šakiuose atsirado nemažai rengiančių reguliarias ekskursijas ir priimančių pavienius turistus.

„Šiuo metu visi lankytini objektai veikia pilnu pajėgumu, turistų srautai intensyvėja. Negana to, po karantino keliautojai skuba aplankyti ir naujausio objekto ant Sudargo piliakalnių šlaito – skulptūros Dž. D. Selindžerio romanui „Rugiuose prie bedugnės“. Pastebime pavienius keliautojus, kurie ypač mėgsta lankyti dvarus bei piliakalnius ir maisto mylėtojus, kurie atvyksta čia susipažinti su kulinariniu krašto paveldu“, – pasakoja I. Bernotaitė.

Zyplių dvaro ansamblyje veikiančio restorano „Kuchmistrai“ įkūrėjas Arūnas Tarnauskas teigia, kad net ir pasibaigus karantinui, prioritetu išlieka saugumo rekomendacijos. Būtent čia gastronomijos mylėtojai iš visos Lietuvos atvyksta pailsėti nuo miesto šurmulio, pasilepinti didikų virtuvės patiekalais ir pasimėgauti ypatinga dvaro ansamblio aplinka. Karantino suteiktas atokvėpis restorano komandai leido įgyvendinti ir ilgai brandintą planą – išplėsti restorano terasą.

„Karantino laikotarpiu netrūko iššūkių, tačiau gimė kūrybiški sprendimai. Siekiame, kad mūsų svečiai jaustųsi saugiai ir užtikrintai. Lietuviai šią vasarą, kaip niekada, ištroškę aplankyti naujas vietas, todėl tikimės, kad mūsų pokyčiai taps indėliu į turizmo regione skatinimą“, – tikisi A. Tarnauskas.

TIC direktorė I. Bernotaitė keliautojams siūlo išbandyti Šakių rajone siūlomas turizmo pramogas, skirstomas į tris tipus: dvarišką, zanavykišką ir gamtinį turizmą. Norintiems susipažinti su dvarų istorija ir didikų gyvenimu rekomenduojama apsilankyti Zyplių, Kidulių, Gelgaudiškio dvaruose, apžiūrėti išpuoselėtus parkus, meno ekspozicijas, muziejus ir bent vienai dienai atitrūkti nuo rutinos bei rūpesčių.

Siekiantiems artimiau pažinti Zanavykų kulinarinį krašto paveldą, siūlomos įvairios patiekalų bei gėrimų degustacijos, maisto gaminimo edukacijos bei kulinarinė-edukacinė programa „Zanavykų ragaučius“. Veiklos netrūksta ir vertinantiems poilsį gamtos apsuptyje – čia gaivina šaltinio vanduo iš Šventaduobės, turistus traukia menininkų dirbiniais bei skulptūromis garsėjantis Lukšių miestelis. Keliautojai taip pat visuomet naudojasi galimybe pasivaikščioti šalia Nemuno upės, užkopti į Sudargo piliakalnį.

Gyvenimas grįžta į senas vėžes

I. Bernotaitė, pastebi, kad šiuo metu keliautojai dažniau renkasi turistauti Lietuvoje, užuot vykę į užsienio šalis – juos vienija noras padėti atsigauti šalies ekonomikai ir prisidėti prie tarpusavio gerovės kūrimo. Po dar neaplankytas šalies vietas keliaujantys lietuviai siekia artimiau susipažinti su gimtuoju kraštu, vertina čia vyraujančią ramybę, tankius miškus, išpuoselėtus pažintinius takus, piliakalnius, tačiau ieško ir ne tokių tradicinių objektų.

„Keliautojų priverstinis buvimas namuose tik dar labiau paskatino keliauti, tyrinėti dar nematytas vietas, svetingus veidus, atrasti Lietuvos istoriją atkuriančias vietas, labiau įsigilinti į lankomus šalies objektus“, – sako I. Bernotaitė.

Restorano „Kuchmistrai“ įkūrėjas A. Tarnauskas tikina, kad svečiai domisi krašto istoriją pristatančiomis degustacijomis, noriai rengia šeimos šventes, kurias dėl karantino teko atidėti. Nors veiklos stabdymas karantino metu turėjo skaudžių pasekmių rezultatams, džiugina augantys lankytojų srautai.

„Džiaugiamės matydami į restoraną užsukančius svečius, norinčius susipažinti su Lietuvos didikų virtuvės paveldu, pasinerti į gastronomines keliones laiku. Smagu ir tai, jog lankytojai vis dažniau teiraujasi apie galimybę restorane surengti gimtadienio, krikštynų ar vestuvių šventę – Zyplių dvaro lokacija ir mūsų restorano salės bei terasa puikiai tinka kamerinėms šventėms su pačiais artimiausiais. Žinoma, dėdami visas pastangas užtikrinant lankytojų saugumą, prašome restorano svečių būti sąmoningiems ir laikytis Vyriausybės rekomendacijų“, – kalba A. Tarnauskas.

Turizmo ekspertai taip pat priduria, jog šiuo metu Lietuvoje apstu keliones šalyje skatinančių iniciatyvų, kaip antai „Šlamučio slėpynės“, „Pažinimo apyrankė“, Latvijos ir Lietuvos Kuržemės pažinimo žaidimas, įvairūs „Keliauk Lietuvoje“ skelbiami pažintiniai maršrutai.

Midijos: paprasta paruošti ir namuose, o skanu kaip restorane

Jei galvojate, kad jūros gėrybių patiekalais galima mėgautis tik prabangiuose restoranuose, o juos paruošti geba tik įgudę virtuvės šefai – klystate. Vieni lengviausiai paruošiamų moliuskų yra midijos. Gardaus kvapo ir ryškaus skonio patiekalas iš...

Ruduo – tinkamas metas pagauti gyvenimo žuvį: ko prireiks sėkmingai žvejybai?

Pasaulyje siaučiant pandemijai, siekdami išvengti masinių susibūrimo vietų bei uždarų patalpų, vis daugiau žmonių laisvą laiką leidžia gamtoje. Dėl to prie upių bei ežerų daugėja niekada žvejoti nebandžiusių entuziastų, o užkietėję žvejai vis dažniau...

Žymūs šalies žmonės pradėjo rudeninę „Maisto banko“ akciją: šiuo laikotarpiu ji kaip niekad svarbi

Spalio 23-24 dienomis visoje Lietuvoje vyks tradicine tapusi „Maisto banko“ akcija, kurios metu siekiama surinkti kuo daugiau paramos ilgo galiojimo maisto produktais socialiai pažeidžiamiems Lietuvos gyventojams. Akcijos organizatoriai pripažįsta: šios akcijos metu visuomenės susitelkimas...

Ekspertai pataria, kaip elgtis, kad automobilio paruošimas šaltajam sezonui neištuštintų piniginės

Kasmet, susidūrus su pirmaisiais šalčiais, vairuotojai skuba ruošti savo transporto priemones šaltajam sezonui, kas dažnai neapsieina vien su padangų keitimu. Ekspertai tikina, jog pradėti rūpintis tinkama automobilio būkle žiemai reikėtų jau dabar ir išskiria...

Verslas reaguoja į augantį koronaviruso atvejų skaičių ir grįžta prie nuotolinio darbo

Reaguodama į sparčiai didėjantį koronaviruso atvejų skaičių ir siekdama apsaugoti darbuotojų sveikatą, IT sprendimus kurianti ir skaitmenizacijos klausimais konsultuojanti bendrovė „Baltic Amadeus“ priėmė sprendimą – įmonės darbo procesus vėl organizuoti nuotoliniu būdu. Visi įmonės...

Kodėl riešutų populiarumas auga ir ką juose labiausiai vertina vartotojai?

Vieni riešutus vadina mėgstamiausiu užkandžiu, kiti - kąsnio dydžio energijos užtaisu. Kiekviena jų rūšis mėgstama, vertinga ir savaip ypatinga. Spalio 22-ąją atšventus tarptautinę riešutų dieną kviečiame ne tik prisiminti jų naudą sveikatai, bet ir...

„Bambukiniai“ indai. Ar visuomet tai saugus pasirinkimas?

Pastaraisiais metais vis plačiau rinkoje platinami iš plastiko pagaminti stalo ir virtuvės indai, į kuriuos pridėta bambuko ar kitų „natūralių“ medžiagų. Dažniausiai tai daugkartiniam naudojimui, kavai, arbatai ar kitiems karštiems gėrimams skirti puodeliai, taip...

Gydytoja-dietologė E. Gavelienė: kada, vaiko kurpinėje radus saldainių popierėlių, neverta stebėtis?

Valgymas yra svarbu – tokia nuostata turi vadovautis šeima, norinti, kad joje augantys vaikai mokėtų ir užaugę laikytųsi sveikatai palankių maitinimosi principų. Bendri pietūs ar vakarienė bent kelis kartus per savaitę – geras būdas...

Krūties vėžio prevencija internetu: bendras medikų sprendimas moterims

Plečiantis internetu besinaudojančių vartotojų skaičiui, medicinos sektoriuje vis daugiau sprendimų yra priimama atsižvelgiant į kliento poreikius, ypač COVID-19 pandemijos metu, kai populiarėja nuotolinės konsultacijos. Gydytojai pristato testą internetu, kuris padės moterims išsiaiškinti, kokie tyrimai...

Kaip elgtis mokantis nuotoliniu būdu?

Iki koronaviruso dauguma tėvų buvo įpratę savo vaikams nustatyti taisykles, kaip ir kiek laiko jie turėtų naudotis išmaniaisiais įrenginiais, bet dėl nuotolinio mokymo tai kontroliuoti tapo daug sunkiau. Vis dažniau prabylant apie grįžimą prie...

Vilniečiai jau atsiima kalio jodido tabletes: kaip ir kada jas vartoti ir kodėl netinka...

Vilniaus savivaldybei paskelbus apie pradedamas nemokamai dalyti kalio jodido tabletes, vaistinės jau sulaukė pirmų vilniečių, atėjusių jų atsiimti. Visiems gyventojams, Vilniuje deklaravusiems gyvenamąją vietą, išrašytas elektroninis receptas, galiojantis 30 d. – iki lapkričio 17 d.Pasak BENU...

Lietuvos zoologijos sode moliūgai virsta užimtumo priemonėmis gyvūnams

Pasakose moliūgai virsta neregėto grožio karietomis, o Lietuvos zoologijos sode – užimtumo priemonėmis gyvūnams. Spalio 23-26 dienomis Lietuvos zoologijos sodas kviečia mainyti atneštus moliūgus į 20 procentų nuolaidą vienam lankytojo bilietui.  Lietuvos zoologijos sode gyvenantiems...

„Maxima“ kaukes dalins nemokamai visose savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas

Vyriausybei trečiadienį paskelbus karantiną dar dvylikoje savivaldybių, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ visą šį laikotarpį apsiperkantiems šiuose regionuose esančiose parduotuvėse, nemokamai suteiks vienkartinę apsauginę veido kaukę. Spalio 26 d. karantinas įvedamas Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono,...

Kaip atskirti peršalimą ir COVID-19 (VAIZDO ĮRAŠAS)

Kovą su koronavirusu apsunkina ir kitos šaltuoju metų laikų padažnėjančios ligos. „Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė atsako į dažniausius klausimus apie COVID-19 ir paaiškina, kaip jį atskirti nuo peršalimo. Tarp dešimties klausimų ir vaistininkės patarimas,...