12.5 C
Molėtai
2024 / 05 / 22

Kiaulienos sprandinės „Rimi“ įsigykite pigiau ir nustebinkite svečius šventiniais kepsniais

Ar jau skaitėte?

Kai švenčių stalui norisi paruošti ką nors sotaus, bet ypatingo, verta šiek tiek paeksperimentuoti. Toks bus marinuotos kiaulienos sprandinės receptas su aromatingu kalėdiniu padažu. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad kiauliena nėra liesiausia mėsa ir ją valgyti net per šventes turime saikingai. Tačiau prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip namuose pasigaminti sultingesnę ir minkštesnę kiaulieną – apelsinų sultys ir truputis jų tarkuotos žievelės mėsos marinatui suteiks išties įsimintiną skonį. Per šventes dabar galima daugiau sau leisti ir sutaupyti, nes iki gruodžio 25 d. kiaulienos sprandinei be kaulo „Rimi“ parduotuvėse taikoma 39 proc. nuolaida.

- Reklama -

Per šventes primena nepamiršti saiko

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, per šventes žmonės yra linkę persivalgyti, žinia, toks ritmas mūsų organizmui nėra įprastas ir gali išprovokuoti rimtesnius sveikatos sutrikimus.

Marinuota kiaulienos sprandinė.

„Šventės – tas metas, kai griežtos maitinimosi taisyklės dažniausiai atidedamos į šalį. Kiekviena šeima turi savo tradicijas ir mėgstamus patiekalus. Visgi, nereikėtų užmiršti, kad persivalgymas – kūno alinimas, kuris blogina žmogaus savijautą ir gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Dažniausiai jis pasireiškia nevirškinimo jausmu, pilvo skausmais, pykinimu, netgi vėmimu, prisideda ir vangumas, mieguistumas bei energijos stoka.

Didelis maisto kiekis per šventes, o dažnai ir gausus riebalais, cukrumi racionas gali išprovokuoti ūminius virškinamojo trakto sutrikimus. Tokiu atveju tik virškinimą gerinantys vaistai jau nepadės, gali prireikti ir rimtesnės medikų pagalbos. Todėl nors maisto porcijos dydį per šventes išties sunkiau kontroliuoti, tačiau čia gali padėti supratimas, kad skardžio talpa nėra beribė, tad būtina matyti, jausti kaip jis pildosi“, – sako dr. E. Gavelienė.

Taip pat skaitykite:  Namų kvapų gamintojai: lietuviai yra neabejingi Azijos aromatams
Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Planuojant, kaip ir ką iš kiaulienos pasigaminti per šventes gydytoja dietologė taip pat rekomenduoja nepamiršti saiko ir teigia, kad svarbu atkreipti dėmesį į šios mėsos riebumo lygį. „Sveikatai palankesnės – liesesnes kiaulienos dalys. Prie liesiausių kiaulienos dalių priskiriama išpjova, kumpis ir nugarinė. Kiek daugiau riebalų yra kiaulienos sprandinėje, mentėje ir šonkauliuose, o daugiausia – lašiniuose bei šoninėje. Apskritai kiauliena priskiriama riebios mėsos grupei, tad ją gaminant papildomai pilti aliejaus, tirpinto sviesto ar kitų riebalų mišinių tikrai nereikėtų“, – primena gydytoja dietologė.

Kaip iškepti kiaulieną kuo minkštesnę ir sultingesnę?

Renkantis kokybišką kiaulieną prekybos vietose visuomet rekomenduojama imti kuo šviežesnę. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad parduotuves pasiekia tik sertifikuota ir griežtus kokybės standartus atitinkanti mėsa. Tačiau jos svarbu nesugadinti ir gaminant, mat netinkamai paruošta kiauliena greitai išsausės ir taps tiesiog guminė. Išlaikyti mėsos sultingumą ir malonią tekstūrą galima keliais būdais.

- Reklama -
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

„Parduotuvių vitrinose kiauliena ir kita šviežia mėsa laikoma specialiomis temperatūrinėmis sąlygomis, tad ir namuose ją būtina laikyti šaldytuve. Tačiau išėmus iš šaldytuvo mėsos nereikėtų dėti tiesiai į orkaitę ar keptuvę, nes taip ją tik sugadinsite, o mėsa taps kieta. Kiauliena turi atšilti iki kambario temperatūros, tad prieš kepimą bent 15 minučių ją palaikykite. Žinoma, gaminant kiaulieną svarbus ir marinatas. Jam galima naudoti šlakelį alyvuogių aliejaus, išspaustus česnakus, prieskonines žoleles bei kitus prieskonius. Taip pat mėsos marinatui puikų aromatą bei skonį suteiks citrinos sultys, išspaustas apelsinas ar truputis jo tarkuotos žievelės. Tik svarbu neskubėti ir mėsą pamarinuoti ilgiau, kad naudoti ingredientai spėtų perteikti savo skonius bei aromatus. Taupant laiką dar patogiau rinktis jau pamarinuotą mėsą, kurios savo asortimente turime pačių įvairių rūšių ir skonių“, – teigia O. Suchočeva.

Norintys sutaupyti ruošiant šventinį stalą turėtų pasinaudoti galimybe iki gruodžio 25 dienos visose „Rimi“ parduotuvėse įsigyti kiaulienos sprandinės be kaulo net su 39 proc. nuolaida: „Sutaupyti apsiperkant taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa. Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai gali rasti net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi produktai yra pažymėti euro ženklu, tad juos lengva pastebėti. Dabar galite daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu“.

Taip pat skaitykite:  Spalis – geriausias mėnuo pradėti ruoštis Kalėdoms

Šventėms kulinarijos technologai kviečia išsikepti kalėdiškai marinuotos kiaulienos sprandinės, kuri sužavės visus svečius.

RECEPTAS

Marinuota kiaulienos sprandinė su kalėdišku padažu

Mėsos marinatui reikės:

  • 1 kg atšaldytos kiaulienos sprandinės be kaulo;
  • 2 vnt. apelsinų sulčių ir šiek tiek jų tarkuotos žievelės;
  • 1 vnt. česnako;
  • 200 ml raudonojo saldaus vyno;
  • 5 v. š. medaus;
  • 1 v. š. gvazdikėlių;
  • 2 v. š. nesmulkintų pipirų;
  • 2 a. š. druskos;
  • 2 vnt. cinamono lazdelių;
  • Saujelės lauro lapų.

Padažui prie mėsos reikės:

  • 3 vnt. obuolių;
  • Stiklinės šviežių arba šaldytų spanguolių;
  • Stiklinės vandens;
  • Stiklinės rudojo cukraus;
  • 3 v. š. stambiai grūstų pipirų;
  • 2 a. š. cinamono;
  • Druskos (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite kiaulienos sprandinės išpjovą. Į mėsą susmaigstykite gvazdikėlius arba sugrūskite juos kartu su kitais recepte naudojamais prieskoniais.

2. Į didelį dubenį išspauskite dviejų apelsinų sultis, supilkite vyną, medų, įtarkuokite apelsinų žievelę, superkite išspaustą česnaką, lauro lapus, grūstuvėje sugrūstus pipirus ir cinamono lazdeles. Viską išmaišykite ir į marinatą panardinkite mėsą. Laikykite šaldytuve bent parą, kad prieskoniai spėtų įsigerti į kiaulieną.

3. Pasiruoškite mėsos kepimui. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kiaulieną dėkite ant skardos ir aptepkite marinatu. Kepkite apie 20 minučių, po to sumažinkite kaitrą iki 130 °C ir kepkite dar 2 valandas, tol, kol vidinė mėsos temperatūra pasieks 75–78 laipsnius.

4. Kol mėsa kepa pasigaminkite padažą. Nulupkite obuolius, supjaustykite ir sudėkite juos į nedidelį puodą. Ten pat supilkite visus likusius padažo ingredientus ir 30 min. troškinkite ant nedidelės kaitros. Šį padažą galite naudoti ir prie kitų mėsos patiekalų, o pasigaminus didesnį kiekį – likutį užsišaldyti.

5. Iškeptą mėsą supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, patiekite kartu su mėgstamais garnyrais ir pasigamintu kalėdišku padažu.

Taip pat skaitykite:  Prasideda karščiausias silkių sezonas: paragaukite jos su egzotiniais vaisiais

Skanaus!

TOP naujienos

Molėtų gatvėmis skries „Winter Rally“ ekipažai

Variklių gausmas, susikaupę veidai, paskutinės sekundės – užimantis kvapą laukimas, kada pasileis į Molėtų gatves „Winter Rally“ ekipažai, pirmą sykį šio ralio istorijoje važiuosiantys...

Būsto atnaujinimas pagal kinų išmintį: sutaupyti padėsiančios taisyklės

Tyrimai rodo, kad atnaujinti būstą nusprendę europiečiai, didžiausią dėmesį skiria vonios kambario bei virtuvės pagerinimui, naujų interjero detalių įsigijimui bei įvairių susidėvėjusių baldų pakeitimui....

Astrologinė prognozė vasario 10-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Iki pietų bus daugiau aktyvios veiklos ir bendravimo, o popiet – svajojimo ir pasyvaus atsipalaidavimo. Neapsirikite skaičiuodami, tvarkydami dokumentus, sąmatas. JAUTIS. Jausite emocinę įtampą....

Antradienis – nukentėjo Kelių eismo taisyklių nevykdę dviračių vairuotojai, pėsčiasis

Lapkričio 10 dieną, antradienį, policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 50 eismo įvykių. Žmonės (10) nukentėjo 7-iuose įvykiuose. Viename įvykyje (Kaune), susidūrus 3 lengviesiems automobiliams,...

Vilniaus Katedros aikštėje – saugaus eismo renginys visai šeimai

„Šiuo, jau kasmetiniu tapusiu renginiu, norime priminti apie tai, kad mes visi esame atsakingi už saugų eismą gatvėse ir keliuose, nesvarbu, kokie eismo dalyviai bebūtume. Lietuvos saugaus eismo strategijos „Vizija nulis“ tikslas – iki...

ORAI: Šiandien bus debesuota. Daugelyje rajonų krituliai, vyraus lietus

Šiandien bus debesuota. Daugelyje rajonų krituliai, vyraus lietus. Vėjas pietvakarių, pietų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 2–7 laipsniai šilumos. Gruodžio 30 d. protarpiais nedideli krituliai, vyraus lietus. Vėjas pietvakarių, 8–13 m/s, dieną pajūryje gūsiai iki 16...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS