-2.4 C
Molėtai
2024 / 12 / 07

Laikas ruoštis žiemai: „Iki“ rekomenduoja pasigaminti pomidorų ir paprikų žiemai, dalinasi skaniausiu lečo receptu

Ar jau skaitėte?

Paprikų ir pomidorų sezonas – pačiame įkarštyje, kai šios daržovės yra ir skaniausios, ir pigiausios. Jos kasdien keliauja į įvairius patiekalus, tačiau verta nepamiršti – nieko nėra geriau nei atvėsus orams iš sandėliuko ištraukti savo ruoštą stiklainį, kurį atsidarę prisiminsite vasaros skonius. Šiemet lietuviai išties visa galva pasinėrė į naminių konservų gamybą – pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, stiklainių pardavimai šovė į aukštumas.

- Reklama -

„Šiemet Lietuvoje tvarios, ekologiškos ir dažnai nostalgiškos veiklos – absoliučiai ant bangos. Pavasarį pirkėjai rekordiniais kiekiais šluote šlavė sėklas ir patys ėmėsi daržininkystės. Ryškiai augo ir jau pasodintų lauko, kambario augalų paklausa, pirkėjai intensyviai rūpinosi savo aplinkos grožiu. Šias tvarumo ir sveikos gyvensenos tendencijas tik dar patvirtina ir stipriai išaugusi stiklainių paklausa. Jų šiemet nupirkta jau 3 kartus daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Akivaizdu, kad konservavimas tapo dar populiaresnis, ir pirkėjai nepraleidžia progos sutaupyti tiek jo reikmenims, tiek sezoninėms daržovėms, pasinaudodami geromis akcijomis“, – sako G. Kitovė.

Patarimas, jeigu nežinote, nuo ko pradėti konservavimą

Pomidorų ir paprikų lečas žiemai.

Kad konservavimo sezonas jau pike, išduoda ir visuotinė tų „geriausių“ receptų žiemai paieška. Socialiniuose tinkluose lietuviai vienas po kito dalijasi originaliomis idėjomis, kaip žiemai pasiruošti įvairiausių daržovių ir jų derinių. Pradedantiesiems konservuotojams gali susisukti galva, tad „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria pradėti nuo pačių paprasčiausių receptų, kurie patikrinti jau karta iš kartos.

„Viena iš pagrindinių sėkmingo konservavimo taisyklių – naudoti kuo šviežesnes, kokybiškesnes sezonines gėrybes. Taip pasirūpinsite tiek geriausiu rezultatu skonio ir aromato prasme, tiek ir išsaugosite daugiau naudingų daržovių savybių. Todėl rugpjūtį verta imtis pačių įvairiausių daržovių ruošimu žiemai: pomidorų, agurkų, cukinijų, paprikų, baklažanų, šparaginių pupelių ir kt. Verta viename stiklainyje suguldyti net kelias natūraliai prinokusias daržoves, kurios bus tikras gėris organizmui šaltuoju metų laiku“, – sako J. Sabaitienė.

Tiesa, skirtingų daržovių derinimas toje pačioje mišrainėje žiemai visgi yra menas, tad lengviausia savo konservavimo pradžiai pasirinkti patikimą receptą, kuriam nereikės nei daug ingredientų, nei įmantrių sugebėjimų virtuvėje. Vienas iš tokių patiekalų – vengriškasis lečas, kuris žinomas visame pasaulyje ir garsėja kaip vienas skaniausių būdų pasiruošti pomidorų ir paprikų atsargų žiemai.

Kas yra lečas?

Lečas yra vienas mėgstamiausių vengrų virtuvės patiekalų, o jo populiarumas siekia šimtmečius. Šį paprastą, bet skanų patiekalą kone kiekvienas šalyje gamina bent kartą per savaitę, nes baziniam receptui reikia vos kelių produktų, o patobulinimo galimybės priklauso tik nuo fantazijos.

- Reklama -

„Lietuvoje lečas dažniausiai žinomas kaip skanus garnyras stiklainyje, tačiau visų pirma tai yra tiesiog troškinys, kuris valgomas dar karštas. Jis gaminamas iš trijų svarbiausių ingredientų: paprikų, pomidorų ir svogūnų. Tuomet jau galima šį pagrindą derinti su dešrelėmis, kiaušiniais, ryžiais, kitomis daržovėmis ar dar kuo, ką turite šaldytuve ir ką mėgstate. Jis gali būti tiek garnyras, tiek pusryčiai ar netgi sotūs pietūs“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Svarbiausios taisyklės gaminant lečą žiemai

Sezono metu mėgaujantis sultingais pomidorais ir saldžiomis paprikomis, vengrai nepamiršta ir išsaugoti šių skonių žiemai. Jį tuomet galima derinti su mėsos, vištienos patiekalais, patiekti prie pusryčių kiaušinių, naudoti troškiniams ir sriuboms, makaronų patiekalams ar apkepams.

Šviežias lečas yra labai atlaidus klaidoms, nes jo skonį ir tekstūrą akimirksniu galima pataisyti su papildomais prieskoniais ar kitais priedais. Tačiau ruošiant šią gardžią paprikų ir pomidorų mišrainę šaltajam sezonui, vertėtų paisyti svarbiausių taisyklių.

„Ruošiant lečą žiemai, rinkitės išties prinokusius, sultingus pomidorus, ir jų nepamažinkite. Jų sultys – viena svarbiausių sudedamųjų dalių, o proceso metu jų dar ir sumažės verdant. Taip pat, nors lečas vasarą valgomas ir su mėsiškais priedais, juos praleiskite konservavimo metu. Ir galiausiai, paprikų nerekomenduojama labai ilgai termiškai apdoroti – skaniausias lečas žiemai būna tada, kai jos dar išlaiko savo traškumo“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Ji taip pat įvardija dažniausiai pasitaikantį nesklandumą – ir jis susijęs jau nebe su receptu ar mišrainės gamybos technika. Be galo svarbu pasirūpinti, kad lečas stiklainiuose nesugestų. Tam svarbu ne tik sterilizuoti stiklainiai.

„Reikia pasirūpinti, kad pilstant lečą į karštus sterilizuotus stiklainius juose liktų kuo mažiau oro. Vengrai imasi kelių metodų. Vieni, norėdami būti tikri, ant išpilstyto mišinio dar užlieja šaukštą aliejaus. Kiti – pripila tiek, kad sukant dangtelį dalis skysčio netgi ištekėtų. Ypač svarbu, kad stiklainiai būtų hermetiški, todėl saugumo sumetimais rekomenduojama kasmet įsigyti naujus, nepažeistus dangtelius konservų stiklainiams uždaryti – jų kaina visai maža, ir tuomet bus gerokai didesnė tikimybė, kad darbas nenuėjo perniek“, – pabrėžia „Iki“ kulinarijos technologė.

Skaniausias ir paprasčiausias vengriškas lečas žiemai

Porcijos: 3 stiklainiai po 750 ml

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 1 kg prinokusių pomidorų, 2 kg šviežių paprikų, 3-4 svogūnų, 100 ml aliejaus, 1 šaukšto druskos, 1 šaukšto cukraus (nebūtina, jeigu pomidorai nėra labai rūgštūs).

Gaminame:

  1. Nulupkite ir supjaustykite svogūnus kubeliais. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite žievelę ir supjaustykite. Išvalykite paprikų sėklas ir membranas, supjaustykite jas juostelėmis arba žiedeliais.
  2. Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ar puode ir sudėkite svogūnus. Jiems tapus permatomiems, sudėkite pomidorus, pagardinkite druska (jei reikia – ir cukrumi) ir troškinkite ant silpnos ugnies 10-15 min. Tuomet suberkite papriką ir vis pamaišydami dar kaitinkite apie 20 minučių. Jeigu daržovės labai sutirštėja, įpilkite šiek tiek vandens.
  3. Nuimkite mišinį nuo kaitros ir dar karštą supilkite į švarius, sterilizuotus stiklainius. Kruopščiai uždarykite, kad liktų kuo mažiau oro. Atsargiai apverskite aukštyn kojomis penkioms minutėms. Tuomet atverskite, suvyniokite į laikraščius ir užklokite pledu arba įdėkite į šaltkrepšį ir palikite atvėsti vėsioje vietoje. Po 2-3 dienų perkelkite į tamsų sandėliuką ar rūsį.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Už „Facebook“ ir „Instagram“ teks mokėti? Už patvirtintą profilį – iki 15 Eur per mėnesį

Socialinius tinklus „Facebook“ ir „Instagram“ valdanti technologijų bendrovė „Meta“ pristatė iki 15 Eur mėnesiui kainuojančią prenumeratos paslaugą „Meta Verified“. Nauja funkcija suteiks galimybę vartotojams...

Mažiausios gimusios mergaitės istorija: jausmas, kad mes rūpime, padeda gyventi toliau

Kauno klinikose prieš trejus metus gimė mažiausia mergaitė šalyje – vos 22 savaičių gestacinio amžiaus, 350 gramų svorio ir 25 cm ūgio, kone telpanti...

Horoskopas spalio 13 dienai

AVINASPastarųjų dienų skriejimas visu greičiu pirmyn, rodos, ima strigti. Gal laikas bent trumpam išjungti mašiną, kol ji nesubyrėjo pati. Jūsų galimybės nesulaikomai mąžta, bet...

Dėl vasarinių padangų naudojimo nebegalioja automobilio techninė apžiūra ir draudimas: tiesa tai ar mitas?

Naudodami šaltajam sezonui netinkamas automobilio padangas, vairuotojai rizikuoja ne tik savo ir kitų eismo dalyvių sveikata ir gyvybėmis, bet ir gali susidurti su kitais...

ORAI: Šiandien Molėtų rajone oras bus debesuotas, tačiau šilumos netrūks

Šiandien Molėtų rajone oras bus debesuotas, tačiau šilumos netrūks. Ryte, nuo 8 valandos, temperatūra bus 12 °C, ir oras bus debesuotas su 2 m/s vėjo greičiu. Temperatūra pamažu kils, pasiekdama 15 °C iki 11...

Šviežumas be kompromisų: mėsos technologas patarė, kaip atskirti tikrai šviežią mėsą ir įvardijo svarbų...

Kokia yra puikių mėsainių, minkštutėlių šašlykų ir pasakiškai gardžių dešrelių paslaptis? Svarbiausias dalykas yra net ne receptas ar kepimo technika, bet mėsos kokybė, įsitikinęs  Gintaras Bačkovas. Jis jau daug metų dirba „Iki“ mėsos technologu...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS