0.2 C
Molėtai
Sekmadienis, 24 sausio, 2021

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Ar jau skaitėte?

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų skanu ir kitą dieną? Maisto gamybos ekspertai dalinasi patarimais, kurie padės panaudoti po švenčių likusį maistą ir sumažinti maisto atliekų kiekius savo namuose.

Pasak vieno lietuviško prekybos tinklo maisto gamybos eksperto Aido Polenino, didžioji dalis šventėms paruoštų patiekalų ir užkandžių įprastai tinkami vartoti vidutiniškai dvi dienas, jei tik yra laikomi tinkamai. Vis dėlto kad ir kaip viliojančiai maistas atrodytų ant šventinio stalo, ūpo skanauti tą patį ir kitą dieną gali rastis mažiau.

„Per šventes skirtingų patiekalų prisiragaujame su kaupu, todėl įprastai kitą dieną norisi valgyti ne tą patį. Tad norint, kad su meile šventiniam stalui gaminti patiekalai ir užkandžiai neliktų nesuvalgyti ir neatsidurtų šiukšliadėžėje, dieną po šventinės vakarienės juos verta „prikelti antram gyvenimui“ – perdaryti naujai ar panaudoti kaip šviežių patiekalų ingredientus“, – sako prekybos centro atstovas ir pataria, kaip tai padaryti.

Silkė – vieno kąsnio sumuštiniams

Ko gero, dažniausiai kiekvienoje šeimoje pasitaikantis Kūčių stalo akcentas yra šventiškai paruošta silkė ar galbūt net keli jos patiekalai. O kai silkės ant stalo tiek daug, natūralu, kad per vieną vakarą suvalgyti visko dažniausiai nepavyksta. Pasak A. Polenino, norint išvengti šių patiekalų likučių – paruošti sumuštinius su silke, kurių variantų gali būti itin daug ir įvairių.

„Ruošiant šventinius sumuštinukus galima panaudoti ne tik silkės, bet ir kitų patiekalų likučius. Vienas iš variantų – ant ketvirčiais padalintų duonos riekių uždėti iš vakaro atlikusių burokėlių, o ant viršaus – gabalėlį silkės. Kitas variantas – vietoje burokėlių ant duonos dėti džiovintus ar marinuotus grybus, o ant viršaus –silkę. Iš esmės, vienu iš tokio sumuštinio su silke ingredientu gali tapti daugelio šventinių patiekalų likučiai: tai ir mišrainės, ir užtepėlės“, – sako maisto gamybos ekspertas.

Bulvės – užkepėlėms arba apkepui

Panaudoti bulvių ar jų košės likučius, pasak A. Polenino, taip pat nesudėtinga, o ruošiant skirtingus patiekalus pravers ir daugiau ant stalo atlikusių patiekalų – ne tik mėsiški užkandžiai, bet ir įvairūs sūriai ar marinuotos daržovės.

„Jei šeimyna ar svečiai nesuvalgė visų bulvių, jas panaudoti galima kepant bulvių užkepėles. Šio patiekalo gamyba nesudėtinga ir visiškai priklauso nuo gaminančio fantazijos. Pavyzdžiui, jei pradžioje ant stalo garavo orkaitėje keptos bulvės su lupenomis, galima jas išskobti, minkštimą sumaišyti su atlikusiomis konservuotomis ar šviežiomis daržovėmis, įdėti šiek tiek sūrio. Tuomet viską sumaišius sudėti masę „atgal“ į keptos bulvės „kevalą“ ir kiek pakepus orkaitėje patiekti kaip naują patiekalą“, – siūlo A. Poleninas.

Jei ant stalo liko bulvių košės, ją galima sudėti į kepimo skardą, ant viršaus paberti mėsos gabaliukų, viską gausiai pabarstyti sūriu ir pakepus orkaitėje skanauti.

Mėsa – salotoms, troškiniui ar blyneliams

Jei ant Kūčių stalo mėsos patiekalų nebūna, tai per Kalėdas mėsiškais patiekalais mėgsta gardžiuotis beveik kiekviena šeima. Tačiau jei visko perdien suvalgyti nepavyksta, prekybos centro maisto gamybos ekspertas siūlo likusią mėsą ir jos gaminius naudoti gaminant troškinius, salotas ar net blynus.

„Įvairūs mėsos likučiai – paukštienos, kiaulienos ar jautienos – gali tapti išties skanaus troškinio pagrindu. Tiesiog susmulkinkite visus likučius – kepsnių, dešrų, liežuvio – apkepkite ir sudėkite į puodą. Pakepkite smulkintus svogūnus ir, pagardinę pomidorų pasta, šiek tiek patroškinkite. Į mėsos puodą įdėkite smulkintų raugintų agurkų, užpilkite vandens ir palaukite, kol užvirs. Tuomet sudėkite svogūnus. Pavirkite, pagardinkite prieskoniais ir mėgaukitės šviežiai paruoštu troškiniu“, – receptu dalijasi A. Poleninas.

Kitas būdas – panaudoti mėsos likučius įvairiausioms salotoms ruošti. Maisto gamybos eksperto teigimu, čia taip pat puikiai tiks viskas, kas liko: ir rūkytos mėsos, ir keptos, ir virtos. Tereikia į indą sudėti salotas, visas mėgstamas daržoves ir mėsos likučius bei pagardinti viską norimu padažu.

„Galiausiai, visi mėsos likučiai gali tapti pačiu skaniausiu rytinių blynelių įdaru – tereikia iškepti lietinius, sudėti pjaustytą mėsą, vėl juos suvynioti bei dar kiek apkepti, kad mėsa sušiltų. Žinoma, tokių rytinių lietinių ingredientais puikiausiai gali būti ir ant šventinio stalo likę grybai ar sūris“, – sako įmonės atstovas.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė

Eterinių aliejų galia: ne tik stiprina imunitetą, bet ir apsaugo namus nuo virusų

Eterinių aliejų galios žmogaus sveikatai žinomos nuo neatmenamų laikų: istorikai eterinių aliejų liekanų randa net faraonų kapuose. Jie ne tik atpalaiduoja, ramina, bet ir gali padėti įveikti įvairius negalavimus ar net užtikrinti namų švarą...

Pastatas, buvęs cerkve, ginklų bei maisto sandėliu ir vėl tapęs bažnyčia

Pavadinimas galėtų būti klausimas kauniečiams – apie kokį šio miesto pastatą kalbame? Teisingas atsakymas – . Seniausia Kauno bažnyčia. Pastaraisiais mėnesiais ji traukė akį virš stogo kylančiais pastoliais – Kultūros infrastruktūros centro (KIC) užsakymu remontuotas...

Sveikatos centras informuoja apie koronavirusinės infekcijos situacija Lietuvoje

Per praėjusią parą izoliuoti 1807 asmenys, iš viso izoliacijoje, įskaitant žmones, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, šiuo metu yra 72 865 asmenys. Sveikatos.info - Tai idomu! Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y. epidemiologinių tyrimų...

Dantų protezavimas nemokamai ir paprastesnė gavimo tvarka

Dantų praradimo problema Lietuvoje yra ganėtinai opi – apie 30% vyresnių nei 65 metų amžiaus lietuvių neturi savų dantų. Netekus kelių ar visų dantų vyksta negrįžtami biologiniai pokyčiai: nyksta žandikaulio kaulas, keičiasi sukandimas, krypsta...

Ketvirtadienį žuvo du eismo dalyviai

Sausio 21 d., ketvirtadienį, pirminiais duomenimis, žmonės nukentėjo 5-iuose eismo įvykiuose. Viename įvykyje (kelio „Via Baltica“ ruože), susidūrus dviem krovininiams automobiliams, žuvo vairuotojai, užsienio šalių piliečiai. Sužeisti 4 žmonės, vienas mažametis keleivis. Pirminiais duomenimis,...

Žiemą lietuviai pirmenybę teikia netikėto skonio daržovių sultims

Sveikesnės gyvensenos tendencijos skatina atidžiau rinktis ne tik maistą, bet ir gėrimus. Pavyzdžiui, vis dažniau pirmenybė teikiama natūralioms sultims. Vieni sulčių iš mėgstamų vaisių ar daržovių išsispaudžia namuose, kiti – jų dairosi jau paruoštų...

2020 metų savivaldybės surinko ir gavo mažiau pajamų nei planavo

Išankstiniais Finansų ministerijos duomenimis, 2020 metais valstybės biudžetas ir savivaldybių biudžetai pajamų gavo 0,5 proc. (55,5 mln. eurų) mažiau nei 2019 metais. Planuotos bendros minėtų biudžetų 2020 metų pajamos – 11 648,2 mln. eurų,...

Horoskopai sausio 23 dienai

AVINASKad ir kas atsitiktų, nenukabinkite nosies. Jūsų optimizmas ir gera nuotaika šiandien labai reikalingi tiek jums pačiam, tiek jūsų kolegoms. Galite tikėtis, kad dėl praeities klaidų jums niekas nepriekaištaus. JAUTIS"Laikykitės kuo toliau nuo bet kokių...

Gatvių apšvietimo sistemoms modernizuoti jau buvo skirta virš 21 mln. eurų

Energetikos ministerija kviečia savivaldybes teikti paraiškas ir gauti finansavimą gatvių apšvietimo modernizavimo projektams. Tam numatyta skirti 6,5 mln. eurų. Atnaujinus infrastruktūrą, savivaldybėms mažės išlaidos už elektros energiją ir tinklų priežiūrą, bus efektyviau naudojama elektra...

ŽPV infekcija: vėžį sukelia ne tik moterims, bet ir vyrams

Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros duomenimis, gimdos kaklelio vėžys kasmet diagnozuojamas daugiau nei 61 tūkst. Europos moterų. Lietuvoje sergamumas ir mirštamumas nuo gimdos kaklelio vėžio – vieni didžiausių Europoje. Per metus mūsų šalyje diagnozuojama 400-500 naujų...

Sausio 22-oji, penktadienis, vardadieniai plius sveikas, kokteilis su moliūgais ir bananu

Sausio 22-oji, penktadienis, 4 savaitė. Saulė teka 8.27 val., leidžiasi 16.35 val. Dienos ilgumas 8.08 val. Mėnulis: priešpilnis. Vardadieniai: Anastazas, Gaudentas, Vincentas, Aušrius, Skaistė, Džiugas, Vincas. Orai šiandien: Sausio 22-os dieną žymesnių kritulių nenumatoma. Vietomis plikledis. Vėjas pietų, pietryčių, 7–12...

Šiluma tirpins sniegą

Sausio 22-os dieną žymesnių kritulių nenumatoma. Vietomis plikledis. Vėjas pietų, pietryčių, 7–12 m/s, pajūryje iki 14 m/s. Aukščiausia temperatūra 1–5 laipsniai šilumos. Sausio 23-os naktį vakariniame šalies pakraštyje nedideli krituliai (vyraus lietus), dieną daug kur...

Horoskopai sausio 23 dienia

AVINASKuo didesnį spaudimą darysite, tuo didesnį pasipriešinimą patirsite. Daug ką šiandien stenkitės ne įveikti, o apeiti. Jei vakarop vis dėlto dar nebūsite gavęs, ko siekėte, veikiausiai ne taip jau labai ir norėjote. JAUTISŠiandien jums bus...

Nedarbo grimasos: trečdalis bedarbių prieš karantiną nebuvo dirbę Lietuvoje

Daugiau nei pusė šalyje šiemet registruotų bedarbių negavo „Sodros“ nedarbo išmokos, nes nėra dirbę nė 12 mėnesių per pastaruosius dvejus su puse metų. Be to, trečdalis – apie 95 tūkst. – apskritai šį laikotarpį...