9.6 C
Molėtai
2025 / 05 / 13

Madeira turi ką pasiūlyti gurmanams: ko paragauti ir ką parvežti lauktuvių?

Ar jau skaitėte?

Madeira
Madeira.

Į Madeirą verta keliauti tiek sparčiai vėstantį rudenį, tiek per snieguotą žiemą: visus metus dienos temperatūra čia retai būna žemesnė nei 20 laipsnių. Kiekvienu metų laiku ji atrodo vis kitaip, tad neretai iš Madeiros grįžę keliautojai iš karto planuoja dar vienas atostogas šioje Portugalijai priklausančioje, amžinojo pavasario vardą užsitarnavusioje saloje. Visgi, dar ne visi spėjo atrasti, kad Madeira garsėja ir turtinga savo virtuve, kuria pasimėgausite tiek vietiniuose restoranuose, tiek aplankydami autentiškus turgus, kurių prekystaliai lūžta nuo egzotiškų vaisių, jūrų gėrybių ir prieskonių gausos.

- Reklama -

 Nuo pasivaikščiojimų levadomis iki skrydžių parasparniu

Nuostabūs kraštovaizdžiai, vulkaniniai kalnai, ryškiaspalvių gėlių kilimai jų slėniuose, maudynės žydruose Atlanto vandenyse ar kalnų kriokliuose leidžia pamiršti visus gimtinėje likusius rūpesčius. Didžiausio Baltijos šalyse kelionių organizatoriaus „Novaturo“ produkto skyriaus ekspertė Vilma Kurčeikė sako, kad sala tokia universali, jog bet kuriuo metų laiku keliautojai čia ras tai, kas suteiks puikių kelionių įspūdžių.

Atvirukų verti peizažai Madeiroje.
Atvirukų verti peizažai Madeiroje.

„Rudenį ir net žiemą Madeiroje galima sutikti gana aktyviai, nes sala pasižymi žygių pėsčiomis gausa, o oras tokioms veikloms taip pat dažnai palankus. Keliautojams siūlome pasivaikščioti po levadas – tai buvę drėkinimo kanalai, virtę pasivaikščiojimo takais. Galima pasirinkti lengvesnį ar sudėtingesnį maršrutą: levados vinguriuoja miškais, kalnais, vandenyno pakrante, miesteliais. Nuotykių mėgėjams saloje smagu išbandyti kanjoningą ar skrydžius parasparniu, leistis į žvejybą ar ryžtis unikaliai patirčiai: nusileisti nuo kalno specialiomis rogutėmis, vadinamomis taboganais „Monte Toboggan“, – salos pramogas vardina V. Kurčeikė.

Egztotiniai vaisiai.
Egztotiniai vaisiai.

Ramesnio poilsio mėgėjai gali pasimėgauti ypatingo grožio paplūdimiais, pamatyti atvirukų vertų peizažų apžvalgos aikštelėse, apsilankyti vynuogynuose: „Saloje veiklų ras ir šeimos su mažais vaikais ar paaugliais, ir poros, ir įvairaus amžiaus draugų kompanijos, ir solo keliautojai. Pasidžiaugus stulbinančiais kraštovaizdžiais kalnuose ir jų slėniuose, pasimaudžius natūraliuose baseinuose, bent vieną dieną vertėtų skirti sostinės Funšalio senamiesčio gatvelėms, aplankyti jo muziejus, parkus, pasivaikščioti dailiomis promenadomis ir papietauti jaukiuose restoranėliuose, kurių čia gausu.“

Gastronominiai malonumai nepaliks abejingų

Subtropinis salyno klimatas ir derlingas vulkaninės kilmės dirvožemis suteikia Madeiros virtuvės patiekalams nepakartojamo skonio. Salos restoranuose mėsa ir žuvis patiekiama su netikėtais ingredientais ir nustebina turistus rafinuotų skonių įvairove: ji derinama su batatais, marcipanais, kaštainiais ar grybais.

Funšalio senamiesčio gatvelės.
Funšalio senamiesčio gatvelės.

„Išbandykite tradicinius patiekalus, tokius kaip „Espetada“ (ant iešmo kepti jautienos gabalėliai su padažu) ar „Espada“ (kepta giliavandenė žuvis juodoji kalavija, patiekiama su bananais arba kukurūzų miltų kubeliais). Nors iš pirmo žvilgsnio žuvis ir bananai galbūt atrodo nesuderinami, tačiau šis patiekalas jau virto salos vizitine kortele. Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems patiks saldūs kreminiai pyragėliai „Queijadas da Madeira“ – jie gaminami iš šviežio varškės sūrio, cukraus, kiaušinių. Verta paragauti ir tradicinės Madeiros duonos – „Bolo do Caco“. Jei mes iš moliūgų mėgstame virti sriubą, tai Madeiroje pusryčiams dažnai valgomi moliūgų blyneliai – „Panquecas de Abobora“. Paskanavę jų per atostogas, tikrai bandysite atkartoti receptą ir grįžę namo“, – paragauti Madeiroje populiarių skanėstų rekomenduoja kelionių ekspertė.

- Reklama -

Madeiros turgūs – egzotinių vaisių, šviežios žuvies ir prieskonių rojus

Madeira – egzotinių vaisių rojus.
Madeira – egzotinių vaisių rojus.

Atostogaujant neretam keliautojui smalsu aplankyti vietinį turgų ir paganyti akis ne tik po spalvingus prekystalius, bet ir pabendrauti su vietiniais žmonėmis. „Novaturo“ produkto skyriaus ekspertė sako, kad didžiausias ir žinomiausias Madeiros ūkininkų turgus – „Mercado dos Lavradores“.

Nusileisti nuo kalno galima specialiomis rogutėmis - taboganais.
Nusileisti nuo kalno galima specialiomis rogutėmis – taboganais.

„Įsikūręs sostinėje Funšalyje, šis turgus garsėja ne tik plačia šviežios žuvies ir vėžiagyvių gausa: žvilgsnį traukia ir vietiniai sūriai, gardūs tropiniai vaisiai bei ryškiais žiedais apsipylusios gėlės, kuriomis prekiauja tradiciniais Madeiros kostiumais vilkintys gėlininkai. Dažnai keliautojai svarsto, ką parvežti lauktuvių – tad įvairūs prieskoniai, lauro lapai, spalvingos aitriosios paprikos, vietiniai skanėstai, šokolado gaminiai nudžiugins artimuosius ir pačiam turistui leis nuklysti į prisiminimus apie atostogas“, – neabejoja V. Kurčeikė.

Salos restoranuose žuvis patiekiama su vaisiais.
Salos restoranuose žuvis patiekiama su vaisiais.

Ji priduria, kad neretai turgūs pasižymi modernistine architektūra, o šalia šviežių produktų, kaip kad Santa Cruzo miesto turguje, galima susipažinti ir su Madeiros kultūrą pristatančiais amatais.

„Mercado dos Lavradores“ turgus.
„Mercado dos Lavradores“ turgus.

„Turgus – puiki vieta paragauti šviežių jūros gėrybių ir vietos skanėstų bei gėrimų – tarkime, Camara de Lobos miestelio turguje prekiaujama ne tik šviežia žuvimi tiesiai iš Atlanto vandenyno, bet ir tradiciniais salos gėrimais, gaminamais iš cukranendrių, citrinų ir medaus. Be to, turguje ne tik perkama, bet ir bendraujama, tai puiki vieta susipažinti su vietiniais prekeiviais. Bene draugiškiausia atmosfera pasižymi mažesnis, bet labai jaukus Machico miesto turgus, kuriame rasite vietinių maisto produktų įvairovę: nuo sūrių iki vytintos mėsos gaminių“, – pasakoja V. Kurčeikė.

TOP naujienos

Olimpietės V. Žūsinaitės patarimai: kaip pamilti bėgimą ir pasiruošti pirmajam maratonui

Vos tik orai ima šilti, vis daugiau žmonių pradeda ruoštis bėgimo sezonui. Vieni tai daro pirmą kartą, kiti grįžta po pertraukos, o treti jau...

A. Tarnauskas: krizių akivaizdoje – svarbiausia žmogus

Nors Lietuvoje karantino sąlygos vis drąsiau švelninamos, su nerimu kalbama apie koronaviruso krizės sukeltas finansines bei socialines pasekmes. Dabartinė situacija neretai lyginama su 2008...

„S. Pellegrino“ jau šeštąjį kartą skelbia jaunųjų virtuvės talentų paiešką

Jau šeštąjį kartą kulinarinis konkursas „S. Pellegrino Young Chef Academy 2024–25“ kviečia jaunuosius virėjus iš viso pasaulio mesti sau iššūkį, pademonstruoti savo nepaprastus gebėjimus...

Kaip apskaičiuojama senatvės pensija: teisininkai atskleidžia, ką reikia žinoti

Daugeliui gyventojų, tarp jų ir jau gaunančių pensiją senjorų, neretai kyla klausimų – kaip apskaičiuojama senatvės pensija, į kokius rodiklius yra atsižvelgiama ir ar...

Patarimai gerai savijautai: metas save palepinti

Daugybei žmonių per pastaruosius metus teko keisti kasdienius įpročius, gyvenimo būdą, o visa tai gana ryškiai paveikė ir žmonių emocinę būklę. Psichologai tikina, jog...

Praėjusią parą šalyje rasti devynių žmonių kūnai

Praėjusią parą Lietuvoje rasti devynių žmonių kūnai, pranešė policija. Policijos departamento duomenimis, apie 7 val. 15 min. Vilniuje, Debesijos gatvėje, bute, rastas mirusios nenustatytos tapatybės...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS