Mitybos specialistas: sumuštinio į darbą atmintinė – kokį gaminti ir kaip pakuoti?

Ar jau skaitėte?

Midijos: paprasta paruošti ir namuose, o skanu kaip restorane

Jei galvojate, kad jūros gėrybių patiekalais galima mėgautis tik prabangiuose restoranuose, o juos paruošti geba tik įgudę virtuvės šefai – klystate. Vieni lengviausiai paruošiamų...

Ruduo – tinkamas metas pagauti gyvenimo žuvį: ko prireiks sėkmingai žvejybai?

Pasaulyje siaučiant pandemijai, siekdami išvengti masinių susibūrimo vietų bei uždarų patalpų, vis daugiau žmonių laisvą laiką leidžia gamtoje. Dėl to prie upių bei ežerų...

Žymūs šalies žmonės pradėjo rudeninę „Maisto banko“ akciją: šiuo laikotarpiu ji kaip niekad svarbi

Spalio 23-24 dienomis visoje Lietuvoje vyks tradicine tapusi „Maisto banko“ akcija, kurios metu siekiama surinkti kuo daugiau paramos ilgo galiojimo maisto produktais socialiai pažeidžiamiems...

Ekspertai pataria, kaip elgtis, kad automobilio paruošimas šaltajam sezonui neištuštintų piniginės

Kasmet, susidūrus su pirmaisiais šalčiais, vairuotojai skuba ruošti savo transporto priemones šaltajam sezonui, kas dažnai neapsieina vien su padangų keitimu. Ekspertai tikina, jog pradėti...

Prasidėjus Kalėdų laukimui, esame užsiėmę ne tik darbais, bet ir šventiniais rūpesčiais, tad kartais pietų pertrauką tenka iškeisti į dovanų paieškas artimiesiems. Nors papietauti dažnai nelieka laiko, anot mitybos specialisto, VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo prof. dr. Rimanto Stuko, pietų praleisti jokiu būdu nerekomenduotina, todėl geriausia išeitis skubantiems – sumuštinis. Bet kaip jį paruošti ir tinkamai supakuoti, kad šis būtų ne tik sveikatai palankus bei maistingas, bet ir neprarastų gero skonio?

Anot prof. dr. R. Stuko, sumuštiniai yra vienas iš labiausiai nuvertintų pietų pasirinkimų, nes asocijuojasi su greitu, smarkiai apdorotu maistu, riebiais ingredientais ir padažais.

„Sumuštinis – tai išeitis nuolat skubantiems ir papietauti nespėjantiems žmonėms, kurie griebiasi pirmojo po ranka pasitaikiusio saldumyno. Būtent sveikatai palankus, maistingas ir sotus sumuštinis, kurį pagaminsite greitai ir suvalgysite bet kur, taps jūsų išsigelbėjimu. Tačiau jeigu pietums darbe renkatės sumuštinį, kurį gaminsite namuose, atkreipkite dėmesį į keletą svarbiausių dalykų – jo formatą ir ingredientus, kurie užtikrintų sotumą ir neleistų griebtis nesveikų užkandžių dar nesibaigus darbo dienai“, – teigia mitybos specialistas.

Tad prof. dr. R. Stukas ir vienos didžiausių kepyklų šalyje „Fazer Lietuva“ produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius dalinasi svarbiausiomis taisyklėmis – į ką atkreipti dėmesį ruošiant ir pakuojant sumuštinį pietums?

Sočiausias – dvigubas sumuštinis

Nuolat skubantiesiems žmonėms rekomenduojama gamintis dvigubą sumuštinį – suvožtinį, kuriame dvi duonos riekelės garantuos sotumą visą darbo dieną. Be to, toks sumuštinio formatas suteiks galimybę sumuštinį pagardinti gausesniu daržovių ar kitų maistingų ir biologiškai vertingų ingredientų kiekiu.

„Pagrindinis kriterijus renkantis duoną pietų sumuštiniui – jos maistingumas, kuris ilgam suteiks sotumo jausmą. Vietoje įprasto batono vertėtų atkreipti dėmesį į ruginę, viso grūdo avižinę, daržovinę ar duoną su sėklomis. Pastarieji duonos gaminiai turi mažiau angliavandenių, daugiau baltymų ir skaidulinių medžiagų. Tokie duonos gaminiai padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Tai leidžia prislopinti potraukį saldumynams“, – komentuoja mitybos specialistas.

Be to, pietaujant biure ar einant judria miesto gatve, ypač svarbiu aspektu tampa ir patogus sumuštinio formatas.

„Turbūt daugelis yra susidūrę su situacija, kai valgant sumuštinį, iš jo krenta ingredientai, varva padažas, tad netinkama duonos forma gali kur kas apsunkinti jūsų mėgavimąsi pietumis. Norint to išvengti, rinkitės porcijinę duoną. Specialiai sumuštiniams sukurtos dvigubos riekelės tampa itin populiarios tarp Lietuvos pirkėjų, tad jų pasiūla duonos lentynose išties didelė“, – teigia T. Aleknavičius.

Pietums – pakankamai sotūs ingredientai

Pietums gaminamas sumuštinis turėtų būti kitoks, nei pusryčių – pakankamai sotus ir užtikrinantis energijos atsargas visai likusiai dienai. Be to, vidurdienį organizmas jau pilnai pabudęs, todėl galime rinktis ir sunkesnį maistą – mėsą ar žuvį. Tačiau prof. dr. R. Stukas teigia, kad į pietų sumuštinį galime įtraukti ir tokių ingredientų kaip bulvės ar kiaušiniai.

„Ne paslaptis, kad sotumo jūsų sumuštiniui suteikia ne tik duona, bet ir gyvulinės kilmės baltymai. Tačiau norintiems paįvairinti mitybą, sotumui užtikrinti galima rinktis ir, pavyzdžiui, virtas bulves. Įvairūs mitybos tyrimai rodo, kad bulvė yra be reikalo nuvertinama, kadangi ši daržovė ne tik turi daug naudingų medžiagų, bet ir ypač ilgai palaiko sotumo jausmą. Bulvės sumuštiniuose populiarios Izraelio virtuvėje, tad kodėl jų neišbandžius čia, Lietuvoje? Įvairovei rinkitės saldžiąsias bulves, moliūgus ar cukinijas“, – teigia prof. dr. R. Stukas.

Kiaušiniai taip pat yra vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurie pasižymi itin didele baltymų gausa, todėl juos galite rinktis šalia mėsos ir žuvies. Tačiau mitybos specialistas įspėja, kad sumuštiniuose reikėtų vengti rūkytos mėsos, riebių ar saldžių padažų. Verčiau juos keiskite humuso, įvairių pupelių ar avokadų užtepėlėmis.

Svarbiausia – ne per daug drėgmės

Pagrindinė sumuštinio nauda skubantiems – patogumas, nes sumuštinis nereikalauja specialaus paruošimo ar šildymo. Tačiau yra kita medalio pusė – iš anksto paruoštas sumuštinis pusdienį pabuvęs šaldytuve gali sudrėkti ir prarasti savo skonį. Pasak T. Aleknavičiaus, tokiu atveju reikėtų vengti „vandeningų“ daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, kurių drėgmė gali persigeri į duoną ir sugadinti jos skonines savybes.

„Tokie produktai kaip keptos daržovės, liesa mėsa ar nusausintas tunas tinkami ir dėl to, kad juose mažai drėgmės. Ingredientus sumuštinyje dėkite tarp salotų lapų, kurie izoliuotų ingredientų skystį nuo duonos. Be to, prieš gaminant sumuštinį, nepamirškite kruopščiai nusausinti daržovių“, – teigia „Fazer Lietuva“ atstovas.

Anot T. Aleknavičiaus, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į duonos rūšį: viso grūdo miltų duona ar duona su sėklomis ruošti sumuštiniams į darbą tiks kur kas labiau, nei purus batonas, kuris labai greitai sugers kitų ingredientų drėgmę.

Sotūs ir paprasti sumuštinių receptai pietums darbe

Lengvas ir gardus sumuštinis su keptu sūriu

Ingredientai: daržovinės duonelės su burokėliais, varškės sūris, džiūvėsėliai, kiaušinis, pesto padažas, pievagrybiai, baklažanas, druska, pipirai, čiobreliai ar kitos mėgstamos žolelės, alyvuogių aliejus, įvairios salotos.

Gaminimas: riekelėmis supjaustykite pievagrybius bei baklažanus ir pakepkite keptuvėje ant šlakelio alyvuogių aliejaus kol suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais. Tada paruoškite varškės sūrį – apvoliokite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose, trumpai apkepkite orkaitėje, kol paruduos. Daržovinę duonelę patepkite pesto padažu, visus paruoštus ingredientus dėkite ant duonelės ir pagardinkite čiobreliais ar kitomis žolelėmis.

Maistingas bei švelnus sumuštinis su tunu

Ingredientai: daržovinės duonelės su morkomis ir pastarnokais, tepamas sūrelis, konservuotas tunas, kietai virtas kiaušinis, mėlynasis svogūnas, avokadas, rukolos salotos, mėlynasis kopūstas, druska ir pipirai.

Gaminimas: duonelę patepkite sūreliu. Supjaustykite svogūną, avokadą bei kietai virtą kiaušinį. Ant duonelės sudėkite supjaustytus ingredientus ir uždėkite nusausintą konservuotą tuną bei mėlynuosius kopūstus. Gardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

Sotus ir šiltas sumuštinis su kumpiu

Ingredientai: sėklų duonelės, saldžiosios bulvės, humusas, raudonosios paprikos, virtas jautienos kumpis, špinatai, druska ir pipirai, alyvuogių aliejus.

Gaminimas: Supjaustykite papriką, saldžiąją bulvę ir trumpai apkepkite keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus, pabarstant druska ir pipirais. Sėklų duonelę patepkite humusu, uždėkite jautienos kumpį, keptas daržoves ir pagardinkite špinatais.

Midijos: paprasta paruošti ir namuose, o skanu kaip restorane

Jei galvojate, kad jūros gėrybių patiekalais galima mėgautis tik prabangiuose restoranuose, o juos paruošti geba tik įgudę virtuvės šefai – klystate. Vieni lengviausiai paruošiamų moliuskų yra midijos. Gardaus kvapo ir ryškaus skonio patiekalas iš...

Ruduo – tinkamas metas pagauti gyvenimo žuvį: ko prireiks sėkmingai žvejybai?

Pasaulyje siaučiant pandemijai, siekdami išvengti masinių susibūrimo vietų bei uždarų patalpų, vis daugiau žmonių laisvą laiką leidžia gamtoje. Dėl to prie upių bei ežerų daugėja niekada žvejoti nebandžiusių entuziastų, o užkietėję žvejai vis dažniau...

Žymūs šalies žmonės pradėjo rudeninę „Maisto banko“ akciją: šiuo laikotarpiu ji kaip niekad svarbi

Spalio 23-24 dienomis visoje Lietuvoje vyks tradicine tapusi „Maisto banko“ akcija, kurios metu siekiama surinkti kuo daugiau paramos ilgo galiojimo maisto produktais socialiai pažeidžiamiems Lietuvos gyventojams. Akcijos organizatoriai pripažįsta: šios akcijos metu visuomenės susitelkimas...

Ekspertai pataria, kaip elgtis, kad automobilio paruošimas šaltajam sezonui neištuštintų piniginės

Kasmet, susidūrus su pirmaisiais šalčiais, vairuotojai skuba ruošti savo transporto priemones šaltajam sezonui, kas dažnai neapsieina vien su padangų keitimu. Ekspertai tikina, jog pradėti rūpintis tinkama automobilio būkle žiemai reikėtų jau dabar ir išskiria...

Verslas reaguoja į augantį koronaviruso atvejų skaičių ir grįžta prie nuotolinio darbo

Reaguodama į sparčiai didėjantį koronaviruso atvejų skaičių ir siekdama apsaugoti darbuotojų sveikatą, IT sprendimus kurianti ir skaitmenizacijos klausimais konsultuojanti bendrovė „Baltic Amadeus“ priėmė sprendimą – įmonės darbo procesus vėl organizuoti nuotoliniu būdu. Visi įmonės...

Kodėl riešutų populiarumas auga ir ką juose labiausiai vertina vartotojai?

Vieni riešutus vadina mėgstamiausiu užkandžiu, kiti - kąsnio dydžio energijos užtaisu. Kiekviena jų rūšis mėgstama, vertinga ir savaip ypatinga. Spalio 22-ąją atšventus tarptautinę riešutų dieną kviečiame ne tik prisiminti jų naudą sveikatai, bet ir...

„Bambukiniai“ indai. Ar visuomet tai saugus pasirinkimas?

Pastaraisiais metais vis plačiau rinkoje platinami iš plastiko pagaminti stalo ir virtuvės indai, į kuriuos pridėta bambuko ar kitų „natūralių“ medžiagų. Dažniausiai tai daugkartiniam naudojimui, kavai, arbatai ar kitiems karštiems gėrimams skirti puodeliai, taip...

Gydytoja-dietologė E. Gavelienė: kada, vaiko kurpinėje radus saldainių popierėlių, neverta stebėtis?

Valgymas yra svarbu – tokia nuostata turi vadovautis šeima, norinti, kad joje augantys vaikai mokėtų ir užaugę laikytųsi sveikatai palankių maitinimosi principų. Bendri pietūs ar vakarienė bent kelis kartus per savaitę – geras būdas...

Krūties vėžio prevencija internetu: bendras medikų sprendimas moterims

Plečiantis internetu besinaudojančių vartotojų skaičiui, medicinos sektoriuje vis daugiau sprendimų yra priimama atsižvelgiant į kliento poreikius, ypač COVID-19 pandemijos metu, kai populiarėja nuotolinės konsultacijos. Gydytojai pristato testą internetu, kuris padės moterims išsiaiškinti, kokie tyrimai...

Kaip elgtis mokantis nuotoliniu būdu?

Iki koronaviruso dauguma tėvų buvo įpratę savo vaikams nustatyti taisykles, kaip ir kiek laiko jie turėtų naudotis išmaniaisiais įrenginiais, bet dėl nuotolinio mokymo tai kontroliuoti tapo daug sunkiau. Vis dažniau prabylant apie grįžimą prie...

Vilniečiai jau atsiima kalio jodido tabletes: kaip ir kada jas vartoti ir kodėl netinka...

Vilniaus savivaldybei paskelbus apie pradedamas nemokamai dalyti kalio jodido tabletes, vaistinės jau sulaukė pirmų vilniečių, atėjusių jų atsiimti. Visiems gyventojams, Vilniuje deklaravusiems gyvenamąją vietą, išrašytas elektroninis receptas, galiojantis 30 d. – iki lapkričio 17 d.Pasak BENU...

Lietuvos zoologijos sode moliūgai virsta užimtumo priemonėmis gyvūnams

Pasakose moliūgai virsta neregėto grožio karietomis, o Lietuvos zoologijos sode – užimtumo priemonėmis gyvūnams. Spalio 23-26 dienomis Lietuvos zoologijos sodas kviečia mainyti atneštus moliūgus į 20 procentų nuolaidą vienam lankytojo bilietui.  Lietuvos zoologijos sode gyvenantiems...

„Maxima“ kaukes dalins nemokamai visose savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas

Vyriausybei trečiadienį paskelbus karantiną dar dvylikoje savivaldybių, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ visą šį laikotarpį apsiperkantiems šiuose regionuose esančiose parduotuvėse, nemokamai suteiks vienkartinę apsauginę veido kaukę. Spalio 26 d. karantinas įvedamas Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono,...

Kaip atskirti peršalimą ir COVID-19 (VAIZDO ĮRAŠAS)

Kovą su koronavirusu apsunkina ir kitos šaltuoju metų laikų padažnėjančios ligos. „Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė atsako į dažniausius klausimus apie COVID-19 ir paaiškina, kaip jį atskirti nuo peršalimo. Tarp dešimties klausimų ir vaistininkės patarimas,...