14.1 C
Molėtai
2024 / 04 / 29

Moliūgo išskobimas bus vieni niekai – tereikia visų pirma panaudoti ne šaukštą, o kitą virtuvės įrankį

Ar jau skaitėte?

Juokingi ar baisūs, su veido išraiškomis ar įdomiais ornamentais – yra daugybė idėjų, ką išpjaustyti moliūguose, kad jie papuoštų namus ir sukurtų rudenišką nuotaiką. Lietuviai kasmet vis aktyviau įsitraukia į Helovino šventimą – rūpinasi dekoracijomis ir gausiai perka atpigusius moliūgus, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tačiau prieš imantis jų skobimo, verta žinoti kelias gudrybes, kad šis darbas neatimtų nei daug laiko, nei jėgų.

- Reklama -

„Kad lietuviai noriai į savo rutiną įsileidžia naujas tradicijas, išduoda ir jų apsipirkimo įpročiai. Moliūgas dar prieš dešimtmetį negalėjo pasigirti populiarumu, o dabar yra tapęs tikrų tikriausiu rudens simboliu, šių daržovių kasmet nuperkama vis daugiau. Plečiasi ir dekoratyvinių moliūgų gerbėjų ratas. Tą patį stebime ir su Helovino dekoracijomis: kiekvieną spalį aktyviau perkamos kaukės, girliandos, kiti teminiai papuošimai“, – sako V. Budrienė.

Kaip išsirinkti tinkamą moliūgą

Helovino moliūgai.

Parduotuvėse apstu šios daržovės rūšių – vieni labiau tinka saldiems kepiniams, kiti idealiai virsta troškiniais ar netgi makaronais. Visgi Helovino simbolis yra ryškus, oranžinis ir gražiai pūpsantis paprastasis moliūgas. Išsirinkti jį tokį, kad tiktų skobimui, yra visai nesudėtinga.

„Ieškokite moliūgo su lygia žieve ir tolygios spalvos. Apžiūrėkite, kad nebūtų minkštų dėmių ar gilių įbrėžimų – tokie paprasčiausiai suges greičiau. Tvirta turi būti ir jų apačia, ir viršus prie kotelio. Kad būtų lengviau išskobti, verčiau rinktis plonesnės žievės moliūgus: paprasčiausiai pastuksenkite ir rinkitės tą, kurio garsas yra labiau tuščiaviduris“, – pataria „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Visai nebūtina rinktis idealios formos moliūgą – netobulumas gali kaip tik padėti sukurti žaismingesnes Helovino dekoracijas. Verta kartu įsigyti ir keletą būtent dekoratyvinių moliūgų, kurie netinkami valgymui, bet sukurs dar originalesnę atmosferą.

Taip pat skaitykite:  Vos vienas nebrangus ingredientas – ir bulvių košė bus šilkinė bei dar skanesnė

Nepadarykite klaidos – nupjauti reikia ne jo viršų

Daugelis tradicinių moliūgo skobimo technikų prasideda nuo to, kad patariama nupjauti jo viršūnę. Visgi, J. Sabaitienė siūlo verčiau imtis daržovės apačios. Skylę apačioje bus galima padaryti didesnę, tad dirbti su moliūgu bus lengviau. Taip pat gerokai paprasčiau įtaisysite žvakę – tereikės ją uždengti moliūgu nerizikuojant nusideginti.

- Reklama -

Bus paprasčiau ir jį pernešti – jo kotas liks kaip patogi „rankena“. Galiausiai, tokia dekoracija išsilaikys ilgiau, mat moliūgas geriau išlaikys struktūrą.

Elkitės gudriau – panaudokite plakiklį

Minkštimo ir sėklų išskobimas gali būti laikui ir jėgoms imlus darbas. Socialiniuose tinkluose praėjusiais metais išplito genialu vadinamas patarimas – tereikia šią užduotį patikėti rankiniam plakikliui.

Kad būtų stabiliau, moliūgą rekomenduojama pasidėti ant kelių, o ne ant stalo. Tuomet vietoj šaukšto į rankas pasiimti plakiklį su besisukančiais antgaliais ir juo pasidarbuoti – visą vidų teliks visai paprastai išskobti šaukštu.

Dar vienas praversiantis patarimas: išpjausčius ornamentus galite jų kraštus patepti paprasčiausiu vazelinu. Šis triukas neleis kraštams taip greitai suvysti.

Iš minkštimo pagaminkite aksominę pastą „carbonara“

Išskobto vidaus jokiu būdu neišmeskite – iš jo galite pasigaminti aibę skanių patiekalų ir užkandžių. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė visų pirma pataria išsisaugoti moliūgų sėklas, kurios yra vertingos organizmui.

„Jas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite ant kepimo skardos ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais (pvz., druska, pipirais, paprika) ir kepkite orkaitėje maždaug 150 °C temperatūroje 30-45 minutes – kol jos taps traškios ir auksinės spalvos. Jos bus skanus ir baltymingas užkandis, taip pat derės salotose ar sriubose“, – idėja dalijasi maisto žinovė.

Tuo tarpu ką pasigaminti iš moliūgo minkštimo, receptų tikrai netrūksta: jis gali virsti keksiukais, pyragais, sriuba, suflė, blynais, vafliais, padažais, užtepėlėmis ar pagrindu naminei rudeniškai moliūgų prieskonių skonio kavai latė.

G. Urbonavičiūtė siūlo išbandyti ir rudeniu apglėbsiantį sotų, nebrangų ir ypač gardų patiekalą – itališką „carbonara“ pastą su moliūgų pažadu. Soti vakarienė keturių asmenų šeimai bus paruošta per maždaug pusvalandį.

Taip pat skaitykite:  Iš „Iki“ atkeliauja beveik pusė „Maisto banką“ pasiekiančių produktų – tai 5,4 mln. porcijų maisto skurstantiems

Reikės:

  • 320 g makaronų,
  • 300 g moliūgų minkštimo,
  • ½ svogūno,
  • 250 ml daržovių sultinio,
  • 150 g šoninės,
  • 4 kiaušinių trynių,
  • 100 g tarkuoto pekorino arba parmezano sūrio,
  • alyvuogių aliejus,
  • druskos,
  • pipirų.

Gaminame:

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį su trupučiu aliejaus. Tada sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą moliūgo minkštimą ir, jam apkepus, supilkite daržovių sultinį. Jeigu naudojate moliūgo tyrę, sultinio pilkite mažiau. Pavirkite maždaug 10 minučių, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Kol moliūgas kaitinamas, šoninės gabaliukus kelias minutes pakepinkite keptuvėje – jie turi būti traškūs, tačiau neperdžiūvę. Sudėkite į keptuvę su šonine moliūgo padažą ir viską gerai išmaišykite.

3. Išvirkite makaronus al dente pasūdytame vandenyje. Tuo tarpu trynius dubenyje gerai išmaišykite su druska, pipirais ir tarkuotu sūriu. Turi gautis tirštas kremas.

4. Nusausinkite makaronus ir minutę pakepinkite juos ant didelės ugnies keptuvėje su moliūgų ir šoninės padažu. Galiausiai, išjungę ugnį, sudėkite kiaušinius ir viską greitai išmaišykite. Pabaigai pagal skonį pabarstykite pipirais ir iš karto patiekite.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Studentė Gabija iš Klaipėdos įkūrė tvarų verslą

Pasaulyje vis dažniau girdime apie klimato krizės sukeltas kataklizmas, įvairios stichijos neaplenkia ir Lietuvos, o kartu tarša lemia ir žmonių sveikatos problemas. Remiantis Pasaulio...

Šiandien žemo slėgio laukas į daugelį rajonų atneš lietaus

Šiandien žemo slėgio laukas į daugelį rajonų atneš lietaus. Rugsėjo 29-os dieną daug kur trumpai palis. Iki vidurdienio vietomis rūkas. Aukščiausia temperatūra 11–15 laipsnių šilumos. Motyvuojanti...

Kvepiantis imbierinis namelis: konditeris pataria, kaip jį pasigaminti patiems

Imbierinis namelis – jaukumo suteikianti šventinė dekoracija ir skanumynas, prieš Kalėdas lietuvių namuose pastebimas vis dažniau. Bent jau taip rodo paskutinių dienų iki švenčių...

Eismo sąlygas sunkina snygis, pustymas ir pūga

Žemesnio slėgio laukas pildys sniego atsargas, o sustiprėjęs žvarbus šiaurės rytų vėjas kels pustymą, kai kur ir pūgą. Šiandien Lietuvoje bus debesuota. Snigs, daug kur...

„Iki“ pirkėjai sutaupė beveik 1,5 mln. Eur vien per specialią sausio akciją: ar žinote...

Šimtai tūkstančių „Iki“ pirkėjų šį sausį prie kasos maloniai apstulbo – kiekvienas pirkinys jų krepšelyje tekainavo 1 ct. Prekybos tinklas „Iki“ skaičiuoja, kad visą mėnesį besitęsusi akcija „Sausio akcentas – viskas po centą“ pirkėjams...

Vaisių ir daržovių laikymas namuose: ką reikėtų žinoti?

Vasaros sezono metu į savo mitybos racioną vis dažniau įtraukiame šviežius vaisius bei daržoves, tačiau kartais parsinešę iš parduotuvės nespėjame jų suvalgyti arba nesuprantame, kodėl jie ima gesti ir galiausiai atsiduria šiukšliadėžėje, net jei...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS