9 C
Molėtai
2024 / 04 / 26

Naudingieji daigai: tarp maisto ir vaisto

Ar jau skaitėte?

Žiemos išsekintas organizmas nusipelnė dėmesio ir rūpesčio – juk pavasarį dera sutikti kupiniems energijos. Sveikos gyvensenos specialistai sako, jog į vaistinę skubėti neverta, mat stiprinti imunitetą galima pirmiausiai atsigręžiant į supermaistą. Vienas tokių produktų – dažnai pakankamai neįvertinami daigai, pasižymintys itin didele vitaminų, mikroelementų ir fermentų gausa. Sudaigintos sėklos puikiai papildo įvairius patiekalus, o kartą jų paragavus, iš valgiaraščio net nesinori išbraukti.

- Reklama -
Deimantė Rapalytė. V. Morkveno nuotrauka.

Kaip pasakoja mitybos specialistė ir homeopatė Deimantė Rapalytė, daigai ne veltui priskiriami prie vienų vertingiausių maisto produktų. „Daiguose randama labai daug maistinių medžiagų: juose gausu baltymų, folio rūgšties, magnio, fosforo bei vitaminų C ir K. Be to, daigai yra amino rūgščių ir įvairių fermentų lobis. Sveikatai jie palankūs tuo, kad gali prisidėti prie cukraus kiekio kraujyje reguliavimo, dėl didelio skaidulų kiekio gerina virškinimo veiklą, mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei mažina blogojo cholesterolio kiekį. Taip pat jie gerina medžiagų apykaitą, todėl gali padėti žmonėms, turintiems viršsvorį“.

Specialistės teigimu, daigus galima valgyti kiekvieną dieną. „Jie puikiai dera įvairiose salotose, mėgėjai neįsivaizduoja žaliųjų kokteilių be daigų, taip pat jais galima skaninti sriubas ar dėti ant sumuštinukų, suktinukų. Karštam patiekalui daigai bus it paskutinis štrichas, kuris papuoš ir praturtins jo skonį. Tiesa, dėl galimo toksinio poveikio neapdorotų daigų dera vengti vaikams, besilaukiančioms moterimis bei imuninėmis ligomis sergantiems žmonėms“, – teigia D. Rapalytė.

Pasak vieno Lietuvioje veiukiančio prekybos tinko komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, prekybos vietoje įsigyti jau sudaigintų sveikųjų sėklų galima nuolatos. „Mūsų parduotuvių lentynose jau ne vienerius metus šalia populiariųjų daržovių puikuojasi ir daigai. Jų turime įvairių rūšių: saulėgrąžų, garstyčių, ridikėlių, žirnių ir liucernos daigų. Nors tokį produktą nesunku auginti ir namų sąlygomis, atsižvelgiant į nūdienos tempą, pirkėjų patogumui siūlome atkreipti dėmesį į patogias, kompaktiškas pakuotes ir savo patiekalus praturtinti vitaminų doze“.

Taip pat skaitykite:  COVID-19 požymių audinių ūkiuose nėra, tačiau telkiami visi ištekliai ir situacija stebima itin atidžiai

Sveika gyvensena ir mitybos įpročiais besidominti D. Rapalytė priduria, jog daigų skonis skiriasi, tačiau jų gausybė leidžia nesunkiai atrasti labiausiai patinkančius. „Daigų pasirinkimas parduotuvėse išties labai platus, vis tik kaip maistingiausius išskirčiau liucernos, brokolių, spindulinių pupuolių bei saulėgrąžų sėklų daigus“, – komentuoja D. Rapalytė.

Berta Čaikauskaitė
Komunikacijos vadovė

- Reklama -

Sveikatos.infohttps://www.facebook.com/kaipsveikagyventi/



TOP naujienos

Banaldžio 3-oji, šeštadienis, Tarptautinė pagalvių mūšio diena

Banaldžio 3-oji, šeštadienis, 14 savaitė. Saulė teka 06:00, leidžiasi 18:49, dienos ilgumas 12.49. Mėnulis (Pilnatis). Perkamiausios Audioknygos » Vardadieniai: Irena, Ričardas, Vytenis, Rimtautė, Kristijonas. Datos: Tarptautinė pagalvių mūšio diena Šiandienis orai: Balandžio 3-os...

Jūrų muziejuje gydoma jau dešimt ruonių jauniklių

Gamta karantino nežino: per dešimt dienų į Lietuvos jūrų muziejų atgabenta jau net 10 nusilpusių ruoniukų-pamestinukų iš Baltijos pajūrio. Aštuoni iš jų – patys...

ORAI: Plūstelės dar viena šilumos banga

Trečiadienį vietomis trumpai palis. Naktį kai kur susidarys rūkas. Vėjas naktį daugiausia vakarų, 5–10 m/s, kai kur iki 14 m/s, dieną pietvakarių, 8–13 m/s,...

5 idėjos ir receptai, kaip moliūgą sunaudoti iki paskutinio gabalėlio

Moliūgas – mėgstama daržovė, šaltuoju sezonu nugulanti ant dažno stalo. Tiesa, ne visada pavyksta jį sunaudoti iki galo. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos...

Drabužių dizainerė A. Kuzmickaitė apie darbo ir šeimos suderinimą

Bene garsiausia Lietuvos drabužių dizainerė, kostiumų dailininkė ir drugelių karaliene tituluojama Agnė Kuzmickaitė šiandien gali džiaugtis pelniusi tarptautinį pripažinimą mados pasaulyje. Jos kurtais drabužiais puošiasi pasaulinio lygio žvaigždės, o pagrindiniu simboliu tapęs drugelis –...

Maisto technologė pataria: kaip užsišaldyti braškių, kad išsaugotume jų maistinę vertę ir skonį

Įsibėgėjus šiek tiek vėlyvesniam braškių sezonui, kai šviežių uogų išragavome įvairiomis formomis, metas galvoti, kaip jų tinkamai užsišaldyti žiemai. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai vienas iš geriausių uogų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS