22.8 C
Molėtai
2024 / 09 / 17

Nenoriai geriate vandenį? Dietologė atsakė, ką turėtumėte valgyti per karščius

Ar jau skaitėte?

Ruošiantis iškylauti kartais tenka pasukti galvą, ką įsidėti desertui, mat karštyje maistas greitai genda. Tačiau vaisiai ar uogos – puikus pasirinkimas, o kai lauke karšta, vandeningi arbūzai dar ir gaivina bei užtikrina skysčių balansą. Tad planuojant Joninių išvyką į gamtą, verta pasidairyti po parduotuvių vaisių skyrių. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad arbūzai puikiai paįvairina mitybos racioną, o juos skanauti rekomenduojama tiems, kurie sudėtingiau išgeria vandens dienos normą. 

- Reklama -

Puikus skysčių šaltinis

Nors arbūzus labai mėgsta ir maži, ir dideli, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja, kad šių vaisių glikeminis indeksas – aukštas: „Tai reiškia, kad arbūzai gali didinti apetitą, tada bus sunkiau kontroliuoti sotumo jausmą. Tai nekaloringas vaisius, nes 100 g arbūzo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų. Juose taip pat gausu B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai, taip pat vitamino C, magnio, kalio. Nors arbūzas dažnai valgomas kaip desertas, jį taip pat galima dėti į salotas, jis puikiai dera su vaisiais ar net pieno produktais. Skonio paįvairinimui tai tikrai gali būti puikus komponentas.“

Gaspačo sriuba su arbūzu.

Be to, pasak gydytojos dietologės, arbūzai yra puikus skysčių šaltinis, nes net apie 90 proc. šio vaisiaus sudaro vanduo. Taigi, arbūzai gali puikiai paįvairinti mitybos racioną, tačiau tai neturėtų būti vienintelis vaisių pasirinkimas: juos skanauti rekomenduojama tiems, kurie sudėtingiau išgeria vandens dienos normą. Tačiau reikia atminti, kad tinkamiausias skysčių balanso reguliatorius – vanduo.

Arbūzai – įvairiems patiekalams

Nors arbūzus dažniausiai skanaujame vienus, juos, pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, galima valgyti kaip priedą prie įvairių patiekalų, gerti jų sultis, panaudoti kokteiliams, netgi kepti ant grotelių: „Arbūzas gali būti ir pagrindinis patiekalas. Pavyzdžiui, iš jo galima paruošti puikią šaltąją sriubą, kuri atgaivins karštomis vasaros dienomis.“

Arbūzas taip pat puikiai tinka gaivioms vasaros salotoms, kurias galime gaminti su įvairiais sūriais. „Šis vaisius puikiai dera su fetos sūriu, salotų lapais, svogūnais, pomidorais, mėtomis ir kt. Ruošdami salotas įdėkite arbūzo ir pamatysite, kad jis suteiks ne tik sultingumo ir saldumo, bet ir tekstūros“, – dalinasi patarimais O. Suchočeva.

Kaip išsirinkti saldžiausius ir kur laikyti namuose

Norintiems sutaupyti ir pasigardžiuoti sunokusiais arbūzais, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė primena, kad šiuo metu verta pasinaudoti akcija – jiems taikoma net 75 proc. nuolaida: „Šiuo metu prekiaujame arbūzais iš Graikijos, kurių kilogramas kainuoja tik 49 centus, turime ir ekologiškų arbūzų iš Ispanijos. Galima pirkti ir visą, ir perpjautą arbūzą, bet tokį namuose, šaldytuve, reikėtų laikyti ne daugiau kaip 20 valandų. Neperpjautą arbūzą taip pat geriau laikyti šaldytuve.“

- Reklama -

Pasak ekspertės, norint išsirinkti saldų ir sultingą perpjautą arbūzą, ieškokite tokio, kurio minkštimas būtų ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. „Jei arbūzas neperpjautas, atkreipkite dėmesį į tamsiai žalios spalvos vaisius, o šviesi gelsva dėmė ant jo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs“, – pataria O.Suchočeva.

Komercijos operacijų vadovė norintiems sutaupyti ir apsipirkti vienoje vietoje primena, kad prekybos tinklas „Rimi“ visoje Lietuvoje sumažino daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas – šios prekės parduotuvėse ir „Rimi.lt“ žymimos specialiu euro ženklu.

Kai lauke karšta, gaivina ne tik visų mėgstami šaltibarščiai – kulinarijos technologai siūlo pasigaminti šaltos gaspačo sriubos su arbūzu.

Gaspačo sriuba su arbūzu

Sriubai reikės:

  • 700 g šviežio arbūzo;
  • 3 didelių pomidorų;
  • 1 nedidelio agurko;
  • 1 vidutinio dydžio raudonosios paprikos;
  • 1/2 raudonojo svogūno;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 1/3 puodelio šviežių mėtų lapelių;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 3 šaukštų acto;
  • 1 šaukštelio smulkios jūros druskos;
  • 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų;
  • 1/4 šaukštelio kumino.

Kaip gaminti:

Arbūzą, pomidorus, agurką, svogūną supjaustykite kubeliais, sudėkite į maisto trintuvą kartu su likusiais komponentais. Atidėkite keletą mėtų lapelių papuošimui.

Sutrinkite mišinį iki norimos konsistencijos. Patiekite su baltos duonos skrebučiais, šlakeliu alyvuogių aliejaus, užberkite mėtos lapelių.

Skanaus!

TOP naujienos

N. Mačiulis: gero meto mokesčių reformai niekada nebuvo ir niekada nebus

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas dr. Nerijus Mačiulis neigia tarp verslo asociacijų paplitusią nuomonę, kad techninės recesijos laikotarpis yra netinkamas vykdyti mokesčių reformą ir ši turėsianti...

Šiandien daug kur nedideli krituliai, vyraus sniegas

Šiandien daug kur nedideli krituliai, vyraus sniegas. Vietomis plikledis, rūkas. Vėjas pietinių krypčių, vidutinis. Aukščiausia temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio iki 3 laipsnių šilumos. N24.lt...

Daugėja lietuvių keliaujančiųjų gydytis svetur

Tarpvalstybinė sveikatos priežiūra palengva atsigauna po koronaviruso pandemijos sukrėtimo. Praeitais metais pastebimai padaugėjo gyventojų prašymų kompensuoti išlaidas už kitose Europos šalyse suteiktas sveikatos priežiūros...

Horoskopai liepos 11 dienai

AVINASJaučiatės esąs pats narsiausias avinas visoje bandoje. Visi jus myli, ir kodėl neturėtų? Pagalvokite apie savo perspektyvas kokioje nors labdaros organizacijoje. Šįvakar daug kas...

Net perpus pigiau ir tik 15 minučių darbo: „Iki“ siūlo išsikepti pasakiškai skanių BBQ...

Vieniems ketvirtadienis – mažasis savaitgalis, o „Iki“ pirkėjams tai ir didžiųjų akcijų pradžia. Naudingomis akcijomis garsėjančiame tinkle „Iki“ jau prasidėjo įvairios savaitgalinės nuolaidos. Kad ir ką ketinate gaminti, rasite geros kainos pasiūlymų – nuolaidos...

Ortopedė konstatuoja – vaikų laikysena pavojingoje būklėje: ką daryti, kad stuburas išliktų sveikas?

Kuprinės nešiojimas ant vieno peties, naudojimasis telefonu nuleidus galvą ir įtampos sukėlimas sprando srityje – dažniausios iš ortopedės-traumatologės Rasos Simonaitytės įvardintų vaikų laikysenos ydų. Anot specialistės, svarbu imtis tinkamų priemonių, kad būtų išvengta negrįžtamos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS