8.6 C
Molėtai
2024 / 10 / 06

Nepamirškite pigių perlinių kruopų – jų troškinys su kiauliena ir daržovėmis nekainuos nė 3 eurų

Ar jau skaitėte?

Kai nėra laiko ilgai suktis virtuvėje, norisi ko nors greitai paruošiamo ir gardaus. Tam puikiai tinka įvairios kruopos, kurias galima derinti su įvairiais troškiniais, daržovėmis ar mėsa. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skanios, sočios ir maistingos perlinės kruopos nepelnytai pamirštos – kaip garnyrą ar įvairių patiekalų ingredientą lietuviai dažniau renkasi bulves, grikius arba ryžius. Norintiems sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė siūlo nepraeiti pro privačios etiketės perlines kruopas, kurios savo kokybe nesiskiria nuo kitų, tačiau yra žemesnės kainos.

- Reklama -

Perlinės kruopos – nors ir kasdien

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, magnio, taip pat yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai įsisavinamų angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Kiauliena su perlinėmis kruopomis.

Šios kruopos labai naudingos ir vaikams, todėl gali puikiai praturtinti šeimos pusryčius ar vakarienę. „Perlinės kruopos turi visų augančiam žmogaus organizmui būtinų medžiagų. Jose yra geležies, fosforo, kalcio, magnio ir cinko – medžiagų, svarbių kaulų būklei bei raumenų funkcionavimui. Šis produktas taip pat puikiai tinka sergantiems širdies ligomis, nes skaidulų, B grupės vitaminų ir antioksidantų derinys tampa sveikos širdies mitybos sąjungininku, o didelis beta gliukano kiekis yra atsakingas už cholesterolio lygio balansą“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Tačiau E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys. „Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę“, – pataria ekspertė.

Kaip geriausia laikyti ir gaminti

Pasak „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, neverta namuose kaupti kruopų atsargų – parduotuvėse jų rezervai atnaujinami nuolat: „Kruopas geriausia laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių. Jei pastebėjote, jog pakuotėje ar inde prisikaupė drėgmės, kruopos sušoko į gabalėlius, nedelsdami tokias išmeskite.“

Jei norite greičiau pasigaminti perlinių kruopų košės pusryčiams, D. Špūrienė siūlo jas gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir iš vakaro palikti mirkti šaltame vandenyje – tai sutrumpins tolesnį jų gaminimo laiką. „Tuomet išmirkytas kruopas tiesiog berkite į puodą ir uždenkite dangčiu, kad išeitų kuo mažiau garų. Pavirkite vandenyje, o išvirus pagardinkite žiupsneliu druskos. Tuo tarpu nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tuomet dar maždaug 40 minučių palikti virti žemesnėje temperatūroje. Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2–3 puodeliais vandens, tokį santykį nesunku pamatuoti“, – pataria specialistė.

- Reklama -

Kaskar vis kitoks skonis

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, kruopas verta į kasdienį racioną įtraukti ne tik per pusryčius. „Pastebėjau, kad patiekalų receptūrose retai aptinkame kruopas, o juk jos itin palankios mūsų sveikatai. Galima panaudoti daug įvairių rūšių kruopų sriuboms, troškiniams, apkepams, jomis pakeisti dalį mėsos, taip dar ir sutaupyti. O perlinės kruopos – itin universalios, jų košę galima valgyti vieną, ruošti kaip garnyrą, panaudoti pačių įvairiausių patiekalų gamybai. Be to, kaskart gardinant kruopas skirtingais prieskoniais ar žolelėmis, panaudojant įvairias daržoves, gardžiuosimės vis kitokio skonio kruopomis“, – pataria L.Barčaitė.

Kulinarijos technologė siūlo pasigaminti perlinių kruopų troškinį su kiauliena ir daržovėmis. Mėsą galima keisti ir kita rūšimi, pridėti namie turimų daržovių ar mėgstamų prieskonių.

Perlinių kruopų troškinys su kiauliena ir daržovėmis

Patiekalui reikės:

  • 200 g kiaulienos faršo – 2,59 eur/500g*;
  • 100 g „Rimi Basic“ perlinių kruopų – 0,79/800g;
  • 200 ml vandens;
  • 1 morkos – 1,19 eur/1kg;
  • 1 nedidelio svogūno – 0,49 eur/1kg;
  • 2 pomidorų – 1,99 eur/1kg;
  • 1 valgomojo šaukšto kapotų petražolių –0,59 eur/25g;
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos;
  • Pipirų – pagal skonį;
  • Aliejaus kepimui.

Gamybos eiga:

1. Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pasūdykite. Morką nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

2. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morką, svogūną ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.

3. Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3–4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.

Patiekite pabarstę kapotomis petražolėmis.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos rugsėjo 28 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

TOP naujienos

Pinigus galite prarasti atostogoms net neprasidėjus

Keliaudami turime išlikti budrūs, saugoti nuo vagysčių savo asmens dokumentus, banko korteles ir pinigus. Tačiau atsargiai elgtis verta ir kelionę dar tik planuojant. Kaip...

Šiaurietiškas ėjimas: kaip išsirinkti tinkamas lazdas

Šiaurietiškas ėjimas: – fantastiška treniruotė gryname ore; – puikiai Jus atpalaiduos po darbo dienos streso ir nuovargio nugaroje, pečiuose ir sprande; – mažina stresą, gali pagerinti santykius...

Horoskopai rugpjūčio 18 dienai

AVINASDarykite viską, kad sumažintumėte savo darbo krūvį. Jis akivaizdžiai per didelis. Per daugybę smulkmenų imate nepastebėti esminių dalykų. Pavojingai didėja rimtų klaidų tikimybė. Vakarop...

Šiandien daug kur, daugiausia Vakarų Lietuvoje, numatomi krituliai, vyraus sniegas

Šiandien daug kur, daugiausia Vakarų Lietuvoje, numatomi krituliai, vyraus sniegas. Kai kur plikledis, pustys. Aukščiausia temperatūra nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 šilumos. Sausio 9-os...
Menu mokykla

Jaunimas dovanojo „Pavasario garsus“

Kovo 27-osios pavakarę į Molėtų kultūros centro koncertų salę skubėjo ne tik Molėtų menų mokyklos auklėtiniai, bet ir jų tėvai, seneliai, bendraamžiai bei draugai. Penktadienio pavakarę, pagal jau susiklosčiusią tradiciją, vyko Molėtų menų mokyklos auklėtinių...

Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir nostalgiški kepinių receptai

Tikriausiai nei vienas neįsivaizduoja savo šventinio stalo be jau tradiciniais tapusių mamos ar močiutės kepinių: lengvų ir minkštučių plikytų pyragėlių, traškių žagarėlių, aguonomis ir riešutais kvepiančio vyniotinio... Būtent jie mums labiausiai kvepia Kalėdomis ir...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS