-0.8 C
Molėtai
Antradienis, 25 sausio, 2022

Nuo tvenkinio iki vitrinos – trumpiau nei para: žuvininkė pataria, kaip atpažinti šviežią žuvį

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Nuo sausio Lietuvos prekybos centruose nelikus gyvų žuvų akvariumų, pirkėjams siūloma įsigyti jau vartojimui paruoštos šviežiai išdarinėtos žuvies. Prekybos tinklui „Rimi“ šviežią žuvį tiekiančio ūkio „Birvėtos tvenkiniai“ įkūrėja, biologė Edita Brukštuvienė užtikrina, kad prekybos vietas pasiekia tik pati šviežiausia ir ką tik tvenkinyje pagauta lietuviška žuvis. Anot jos, lietuviai gali džiaugtis palankia geografija – dėl mažo šalies ploto vietiniams žuvininkams pavyksta iš tvenkinio pagautas žuvis iki parduotuvių vitrinų pristatyti itin greitai.


Šeimininkės.info – Tai skanu!


Auksaspalvės dorados.

„Rimi“, kaip ir kituose šalies prekybos centruose, nuo sausio nebeliko gyvos žuvies akvariumų. „Birvėtos tvenkiniai“ šeimininkė E. Brukštuvienė teigia, kad šiam sprendimui svarbus ne tik visuomenės iškeltas humaniškumo klausimas, bet ir pasikeitę vartojimo įpročiai. „Manau, kad akvariumai ir be tam tikrų draudimų prekybos centruose būtų išnykę savaime, palaipsniui. Keičiasi vartotojas ir jo poreikiai, jauni žmonės dabar tikrai patys nebenori doroti žuvies, tokių retai pasitaiko. Žmonės skuba, jiems reikia, kad produktas būtų kuo arčiau galutinės vartojimo stadijos“, – sako žuvininkė.

Pasak jos, žuvis, užauginta ir pagauta tvenkinyje, patiria mažiau streso. „Pagal visus reikalavimus žuvis pirmiausia yra apsvaiginama specialiame įrenginyje, kad nesikankintų ir nepatirtų streso. Net nuo tvenkinio iki perdirbimo cecho ji keliauja specialioje talpoje, prisotintoje deguonies. Tuomet ji nedelsiant išdorojama. Viskas iki supakavimo į ledą užtrunka apie valandą, visi procesai atliekami greitai“, – pasakoja E. Brukštuvienė.

Šeimos verslas skaičiuoja dešimtmečius

E. Brukštuvienės vadovaujamas šeimos verslas „Birvėtos tvenkiniai“, kurį puoselėja kartu su vyru ir sūnumi, Ignalinos rajone gyvuoja jau daugiau nei tris dešimtmečius. Čia pardavimui net 31 tvenkinyje auginami lynai, amūrai, plačiakakčiai, lydekos, karosai ir karpiai. Žuvininkė prisimena, kad verslo įkūrimo pradžia buvo ilga – nuo ūkio projektavimo iki parengimo užtruko beveik 10 metų. Dabar bendras žuvininkystės plotas užima daugiau nei 800 hektarų, kurių dalį sudaro ir ekologinis ūkis.

„Žuvininkystės verslas yra tikrai labai sudėtingas – žuvis iki pardavimo reikia auginti net trejus metus. Ekologinė ūkio dalis vadovaujasi atskirais griežtais reikalavimais: žuvys turi būti auginamos mažesniu tankiu, reikalingi sertifikuoti pašarai – tai didelis iššūkis, tad užsibrėžiame išauginti tik tokią ekologiškos produkcijos dalį, už kurią galime būti atsakingi ir atitikti visus aukščiausius standartus“, – pasakoja E. Brukštuvienė.

Anot verslininkės, ūkio išskirtinumu tampa jo pagrindu sukurta saugoma teritorija „Natura 2000“, įtraukta į Vyriausybės patvirtintus buveinių ir paukščių apsaugai svarbių teritorijų sąrašus: „Mums pavyksta sėkmingai suderinti ūkinę ir gamtosauginę veiklas. Esame nuošaliau nuo didmiesčio – arti nėra jokių didesnių pramonės objektų, intensyvaus judėjimo, tačiau per trumpą laiką galime pasiekti sostinę ir kitus miestus. Mūsų ūkio geografinė padėtis tikrai dėkinga.“

Šviežumą išduoda žuvies išvaizda

Verslininkė pasakoja, kad Lietuvoje auginamos žuvies išskirtinumas tas, kad ji niekada nebūna užšaldoma, todėl prekybininkams pristatoma tik šviežia: „Žuvis dar vakar plaukiojo tvenkinyje, o šiandien jau yra išdorota ir atsiduria prekybos centro vitrinoje ant ledo, kur gali išbūti apie septynias dienas. Vakuumo pakuotėje ar su apsauginėmis dujomis supakuota žuvis šviežia gali išlikti dar ilgesnį laiką. Tai mūsų pranašumas.“

Norintis atpažinti pasenusią žuvį E. Brukštuvienė pataria žiūrėti į žuvies spalvą – ji turi būti nepakitusi, ant jos neturi būti gleivių. Kokybiška žuvis taip pat nebus pažeista išoriškai.

Abejonių kokybe nėra

Šeimos verslas, anksčiau prekybininkams tiekęs gyvas žuvis, dabar prekiauja šviežia ir ką tik išdarinėta žuvimi. Nors dažnai išgirsta dvejonių, kad parduotuvėms atsisakius akvariumų, žuvis nebėra tokia šviežia, E. Brukštuvienė patikina – į vitrinas žuvis atkeliauja itin greitai.

„Turime labai modernų žuvies perdirbimo cechą, kurį atsidarėme praėjusiais metais, pritaikytą tvenkiniuose išaugintai žuviai apdoroti. Mūsų išdarinėta žuvis prekystalius pasiekia mažiau nei per parą. Pavyzdžiui, šiandien vakare mes ką tik pagautą žuvį išskrosime, o rytoj ryte ji jau atsidurs „Rimi“ prekybos vietų sandėliuose. Žuvis į parduotuves atkeliauja ypač šviežia, dėl to abejonių kilti neturėtų“, – tvirtina žuvininkė.

„Kadangi esame nedidelė šalis, vietiniams verslams nesunku pirkėjus aprūpinti kokybiška ir šviežia žuvimi. Be to, pirkėjai, rinkdamiesi Lietuvoje užaugintą produktą, remia vietinį verslą. Mes vieni, be kitų pagalbos, neišgyventume, dėl šios priežasties stengiamės pateikti tik aukščiausios kokybės produktą“, – priduria E. Brukštuvienė.

Ruošiantis stabdyti prekybą gyva žuvimi, „Rimi“ išplėtė šviežios žuvies asortimentą – jį papildė lietuvių įmonių tiekiamu vakuumuotu karpiu, fasuota šviežia karpio filė ir jos gabaliukais, skrostu karpiu ant ledo. Prekybos tinklo prieš Naujuosius atlikta apklausa atskleidė, jog gyvos žuvies pasiges ketvirtadalis pirkėjų, įpratusių ją pirkti šventėms ar norėjusių būti tikri, kad perka tikrai šviežią žuvį. Tuo tarpu beveik trys iš keturių pirkėjų palaiko sprendimą neprekiauti gyva žuvimi, o beveik kas antras jos nepirko ir iki šiol.

spot_img

Šuns skriaudėjo laukia tūkstantinė bauda ir gyvūno konfiskavimas

Socialiniame tinkle tiesioginės transliacijos metu savo šunį gąsdinęs ir jį kankinęs telšiškis T. P sulauks atsakomybės. „Facebook“ paskyroje jis filmavo, kaip kandžioja gyvūnui jautrias kūno dalis (šuns nosį, snukį, galvos sritį), „dresuoja“ atlikdamas grubius...

Ekspertai pasidalino praktiniais patarimais: neskubėkite dėti parašo eismo įvykio deklaracijoje

Sinoptikai prieš savaitgalį praneša nesibaigiantį sniegą, plikledį ir šaltuką, o tai neišvengiamai reiškia ir daugiau nelaimių kelyje. Eismo įvykiai kelia stresą ir žmonės dažnai nežino, ką pirmiausia reikia daryti patekus į nelaimingą nutikimą kelyje....

Į maisto mados viršūnę veržiasi kinrožė: kuo ji ypatinga ir su kuo ją valgyti

Skamba neįtikėtinai, tačiau prognozuojama, kad į maisto madų Olimpą netrukus įsiverš ne kas kitas, o kinrožė. Šis ingredientas sparčiai populiarėja ir laikui bėgant jos populiarumas tik didės. Kinrožė garsėja dėl skaisčiai raudonos spalvos ir...

Sausio 24-os dieną debesuota su pragiedruliais

Dieną ciklonas ims plukdyti šiltesnį orą ir mišrius kritulius. Sausio 24-os dieną debesuota su pragiedruliais. Daug kur nedideli krituliai (sniegas, šlapdriba pereinantys į lietų). Vietomis rūkas, lijundra, plikledis. Vėjas pietų, pietvakarių, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra...

Horoskopai sausio 24 dienai

AVINASViskas seksis puikiai, tad galite pagalvoti ir apie pakankamai nerealių norų įgyvendinimą... Prieš radikaliai ką nors savo gyvenime keisdamas vis dėlto pagalvokite, kad ir senosios vertybės turi savo prasmę. Su niekuo nesidalykite savo mintimis...

Horoskopai sausio 23 dienai

AVINASViskas seksis puikiai, tad galite pagalvoti ir apie pakankamai nerealių norų įgyvendinimą... Prieš radikaliai ką nors savo gyvenime keisdamas vis dėlto pagalvokite, kad ir senosios vertybės turi savo prasmę. Su niekuo nesidalykite savo mintimis...

Patarė, kaip apsisaugoti nuo elektros kainų kilimo: galima rinktis verslo pramintą kelią

Beprecedentė situacija rinkoje, kai elektros energijos kaina vos per metus pakilo daugiau nei dvigubai, ne vieną vartotoją privertė sunerimti. Visgi, panašu, kad augimo tendencija tęsis ir ateinančius metus, tad elektros tiekėjai savo klientus ragina...

Gamtos pažaboti neįmanoma: ką daryti dingus elektrai?

Nors bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vystomos technologijos užtikrina, kad maždaug 2 iš 3 gedimų elektros skirstymo tinkle būtų pašalinami nuotoliniu būdu, mechaniniu būdu pažeistų tinklų atstatymas gali užtrukti ilgėliau. Visiškai eliminuoti žmogaus veiklos...

Šiandien daug kur truputį pasnigs, išliks slidu, vietomis pustys

Šiandien daug kur truputį pasnigs, išliks slidu, vietomis pustys. Aukščiausia temperatūra nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos. Sausio 23-os naktį daug kur, dieną vietomis truputį pasnigs. Naktį kai kur pustys. Vietomis plikledis. Temperatūra...

Horoskopai sausio 22 dienai

AVINASKad ir kas atsitiktų, nenukabinkite nosies. Jūsų optimizmas ir gera nuotaika šiandien labai reikalingi tiek jums pačiam, tiek jūsų kolegoms. Galite tikėtis, kad dėl praeities klaidų jums niekas nepriekaištaus. JAUTIS"Laikykitės kuo toliau nuo bet kokių...

Pabodo iš mėsos – pasigaminkite iš žuvies: 3 kotletų receptai nuo tradicinio iki indiško

Pasiilgote vaikystės skonio – pasigaminkite žuvies kotletų. Tinkamai paruoštas šis patiekalas tirpte tirpsta burnoje. Be to, prie jo galima derinti pačius įvairiausius garnyrus: pradedant klasikine bulvių koše ir baigiant sveikuoliškomis salotomis su kruopomis. Vaida...

Žiemos šaltukas – nė motais: sėklų prekyba jau įsibėgėja

Prekybininkai pastebi, kad šiemet žmonės kaip niekad anksti suskubo pirkti sėklas. Daržovių, gėlių ir net vejos sėklų paklausa yra pastebimai didesnė nei pernai. „Nors pavasaris dar ir toli, tačiau pirkėjų susidomėjimas sėklomis ir kitomis sodo...

Dieną eismo sąlygas sunkins plikledis, snygis, pustymas

Aktyvus ciklonas atneš daug sniego, stiprins vėją ir kels pūgas, vėliau šals. Šiandien Lietuvoje daug kur protarpiais pasnigs. Daugelyje rajonų plikledis, pustys, vietomis kils pūga. Šiaurės vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 m/s, vakariniame...

Horoskopai sausio 21 dienai

AVINASBūsite kupinas energijos ir optimizmo, tad tiesiog privalote šturmuoti kliūtis, nors iš pradžių ir gali pasirodyti nedrąsu. Tik nepersistenkite bandydamas atkreipti į save dėmesį. JAUTISNors ir labai pamažu, bet baigiate išsikapanoti iš krizės. Stenkitės elgtis...
spot_img
spot_img