4.3 C
Molėtai
2024 / 04 / 25

Pasaulinė makaronų diena: dietologė rekomenduoja jais papildyti kiekvienos šeimos savaitės racioną (receptas)

Ar jau skaitėte?

Makaronai lietuvių pamėgti kaip lengvai prieinamas ir nebrangus maistas, gaminamas ir kaip pagrindinis patiekalas, ir tampantis garnyru ar ingredientu kitiems valgiams. Nors patys makaronai dažniausiai ypatingu skoniu nepažymi, žvaigžde lėkštėje tampa juos papildantys padažai. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, namie gaminti makaronai gali prilygti restoranų patiekalams – tereikia žinoti, kokie padažai geriausiai dera prie pasirinktos makaronų rūšies. Be to, makaronai tampa puikiu būdu sutaupyti, o viena svarbi gaminimo taisyklė gali padėti juos padaryti palankesniais sveikatai.

- Reklama -

Skirtingoms rūšims – kitokie padažai

Nors makaronų tikroji kilmės vieta nežinoma, dabartiniam maisto mylėtojui jie neabejotinai pirmiausiai asocijuojasi su Italija. Šioje šalyje galima paragauti įvairiausių „pastos“ variacijų – ilgųjų spaghetti, tagliatelle, fettuccine, pappardele, trumpųjų fusilli, rigatoni, penne, lakštinių lasagne ar įdarytų ravioli makaronų. Kiekvienas Italijos regionas didžiuojasi unikalia „pastos“ forma ir gaminimo technologija, neretai perleidžiama iš kartos į kartą.

Tačiau itališka „pasta“ mėgstama ir dėl ją lydinčių padažų. Virtuvėje karaliauja tokios įžymybės, kaip sodrus mėsos padažas ragu alla bolognese, lengvas pipirų padažas cacio e pepe, kreminis padažas carbonara ar žaliasis pesto. „Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė sako, kad namuose norint atkurti mėgstamą makaronų patiekalą, svarbu žinoti, kad prie skirtingų makaronų rūšių turi būti derinami kitokie padažai.

„Kuo stambesni makaronai, tuo sodresnis padažas, nes jis turi prilipti prie makaronų paviršiaus. Tad spagečiams tiks lengvos slidžios tekstūros padažai, paruošti alyvuogių aliejaus su česnaku ar grietinėlės pagrindu. Sraigteliams ar kitaip susuktiems makaronams tiks pesto, kreminiai padažai su sūriu. Briaunotame vamzdelių formos makaronų paviršiuje gerai išsilaikys tiršti mėsos ir daržovių padažai“, – pataria L. Barčaitė.

„Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės.

Kulinarijos technologė teigia, kad net neturint makaronų gaminimo mašinėlės, juos namie galima lengvai pasigaminti rankomis. Tokie naminiai makaronai kainuos mažai, o pagardinti norimu padažu, virs karališka vakariene.

Taip pat skaitykite:  Ką svarbu žinoti apie vieną maistingiausių kruopų, plius duonos receptas

„Vienai porcijai tokių naminių makaronų reikėtų 100 gramų miltų (geriausia pažymėtų 405D arba 00) ir vieno didelio kiaušinio bei žiupsnelio druskos. Miltus reikėtų persijoti, sumaišyti su šakute paplaktais kiaušiniais ir išminkyti tešlą: minkyti tol, kol ji taps glotni ir nelipni. Jei tešla lipni, galima įmaišyti dar šaukštą miltų. Suformuotą tešlos rutulį uždengtą rankšluostėliu reikia palaikyti kambaryje apie valandą, o paskui kuo ploniau iškočioti, pabarstyti miltais ir suvynioti į ritinį. Tada jį supjaustyti griežinėliais ir išvynioti – turėsite fettuccine vadinamus makaronus, kuriuos, priklausomai nuo dydžio, patartina virti 8-12 minučių“, – pataria L. Barčaitė.

- Reklama -

Populiariausi – pigiausi

Mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Pasak „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, pastaruoju metu itin išaugo pigiausių makaronų pardavimai. „Populiariausiomis rūšimis išlieka spagečių, sraigtelių (fusilli) ir vamzdelių (penne) formų kietieji makaronai, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų pardavimai. Paklausūs ir pigesni, bet kokybiški „Rimi“ ženklo makaronai. Makaronai, kaip ir kitos prekės, šiek tiek pabrango, bet jie vis dar išlieka geru pasirinkimu norintiems sutaupyti. Populiarūs tarp norinčių sutaupyti pirkėjų yra švieži makaronai – jie šiek tiek pigesni. Na, o sveikatai palankesnių (viso grūdo) makaronų nuperkama ne itin daug, populiariausi išlieka kietųjų kviečių makaronai“, – sako D. Špūrienė.

Specialistė pataria namie makaronus laikyti sausoje ir švarioje vietoje, o gaminant juos vadovautis ant pakuotės nurodytomis instrukcijomis ir visada dėti tik į verdantį vandenį. Priešingu atveju jie pasidarys lipnūs ir greitai ištiš.

Nepervirti ir rinktis sveikatai palankesnius

Plintant sveikos gyvensenos tendencijoms, tapo populiaru vengti grūdinių kultūrų, bulvių, miltų ir makaronų. Tačiau, pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai susiaurina žmogaus mitybos raciono įvairovę, kuri yra vienas svarbiausių sveikos bei subalansuotos mitybos veiksnių.

Taip pat skaitykite:  Tobulo skonio garnyras prie šašlykų: kitaip bulvių neberuošite 

„Makaronai gali būti įtraukti į sveikatai palankaus maitinimosi racioną, bet svarbu, iš ko jie gaminami. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir praturtinti lęšiais, špinatais, burokėliais ar pomidorais – jie ne tik įgauna įvairesnių spalvų, bet tampa dar ir maistingesni. Nors makaronai nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, tačiau juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose makaronų rūšyse – cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų“, – teigia E. Gavelienė.

Pasak jos, gaminant makaronus svarbu laikytis vienos taisyklės: „Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje vadinami „al dente“. Taip pagamintų makaronų glikeminis indeksas mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kyla lėčiau. Be to, tokiu būdu ilgiau išsilaiko ir sotumo jausmas.“

Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad jei tai kvietiniai, ruginiai ar kiti glitimo turintys makaronai, jų turėtų vengti celiakija sergantys ar neceliakinį jautrumą glitimui turintys žmonės.

Patariama išsivirti kreminių makaronų su burata ir citrina – toks patiekalas tiks ir kasdienai, ir vakarienei su draugais.

RECEPTAS (4 porcijoms)

Makaronams reikės:

  • 2 skiltelių česnako;
  • 400 g pomidorų;
  • 2 šaukštų aliejaus;
  • 1 šaukšto pomidorų pastos;
  • 50 ml grietinėlės;
  • 1 vnt. citrinos;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • Druskos ir pipirų;
  • Čili dribsnių;
  • 300 g makaronų „Spaghetti“;
  • 1 vnt. buratos sūrio.

Gaminimo eiga:

1. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką. Pomidorus perpjaukite per pusę. Česnaką pakepinkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol įgaus šiek tiek spalvos. Sudėkite pomidorus bei pomidorų pastą ir leiskite virti apie 15 minučių. Pomidorus sutrinkite šaukštu.

Taip pat skaitykite:  Apie populiarų maisto produktą: valgyti galima, tačiau saikingai

2. Supilkite grietinėlę, įtarkuokite citrinos žievelę, sudėkite cukrų, čili dribsnius ir druską. Virkite apie 5 minutes.

3. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Pasilikite apie 100 ml vandens, kuriame jie virė.

4. Į pomidorų padažą sudėkite makaronus, supilkite pasiliktą vandenį, viską pakaitinkite iki kreminės konsistencijos.

5. Patiekite su plėšyta burrata, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiaisi pipirais ir citrinos žievele.

Skanaus!

TOP naujienos

Pasaulio čempionate aukso medalių lietus

Agentūra „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo į Lietuvos išskirtinių pasiekimų knygos, anksčiau vadintos rekordų knyga, įrašė naujus išskirtinius pankrationo sportininkų pasiekimus pasaulio čempionate. 11...

Dažniausiai paauglius įtraukiančios apgavystės ir kaip jų išvengti

Vasaros laikotarpiu, kuomet paaugliai turi daugiau laisvo laiko ir neretai jį leidžia naršant internete, sukčiai bando pasinaudoti patikliais vartotojais, jiems siūlydami nelegalias paslaugas, nuo...

Paaiškėjo politinių partijų numeriai Savivaldybių tarybų ir merų rinkimų biuleteniuose

Sausio 11 d. paaiškėjo politinių partijų rinkimų numeriai, kurie bus įrašyti artėjančių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų biuleteniuose. Politiniai komitetai rinkimų numerius burtais trauks...

„ChatGPT“ – juodoji skylė asmens duomenims?

Pokalbių robotas „ChatGPT“ padalino visuomenę ir vartotojus į dvi grupes. Vieni apsidžiaugė, kad šis dirbtinio intelekto (DI) įrankis taps patogiu pagalbininku vykdant užduotis bei...

VDI tyrimas dėl vyrų ir moterų darbo užmokesčio atotrūkio

Valstybinė darbo inspekcija 2022 metais atliko 30 planinių patikrinimų dėl lygių galimybių ir nediskriminavimo principų laikymosi įmonėse, kuriose stebimas didžiausias moterų ir vyrų darbo užmokesčių atotrūkis. Patikrinti atrinktos konkrečios įmonės, atsižvelgus į „Sodros“ pateiktus...

Didžiųjų miestų rajonų savivaldybės pasigenda gyventojų

Lietuvos statistikos departamentas pradėjo skelbti išsamius Gyventojų ir būstų surašymo duomenis. Daugiausia klausimų kyla dėl gyventojų skaičiaus – kodėl jis nesutampa su savivaldybių pateikiamais skaičiais ar gyventojų registro duomenimis? Gyventojų surašymai visame pasaulyje laikomi pačiu...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS