-2.9 C
Molėtai
2025 / 03 / 17

Pavasaris lėkštėje – tiesiai iš „Iki“: 4 nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių

Ar jau skaitėte?

Rausvų, traškių ridikėlių ryšulėliai – lyg pirmieji pavasario pasiuntiniai. Viena ankstyviausių daržovių derliumi apdovanoja tada, kai besibaigiant žiemai esame išsiilgę šviežumo, spalvų lėkštėje ir vitaminų. Nors jų galima įsigyti ištisus metus, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad centus kainuojantys šviežio derliaus ridikėliai su lapais visuomet sulaukia ypatingo pirkėjų dėmesio.

- Reklama -

„Parduotuvėse jau pasirodęs šviežias daržovių derlius neleidžia abejoti – nors už lango dar sniegas, pavasaris ne už kalnų. Panašu, kad pirkėjai pavasario labai nori ir savo kasdieniame meniu. Jau sausį šviežių daržovių pardavimai augo beveik penktadaliu, o naujas derlius leis dar įvairiau ir skaniau patenkinti šį poreikį. Lentynose jau gausu tiek tradicinių lietuvių mylimų šviežių kopūstų, morkų, salotų, žalumynų, tiek ir įdomesnių daržovių, tokių kaip baltieji ridikėliai, įvairiaspalviai burokėliai ar violetinės morkos“, – sako G. Kitovė.

Ridikėliai.
Ridikėliai.

Visas kiekvienos savaitės naudingas „Iki“ akcijas maistui, pagal kurias lengva planuotis meniu, ir geriausius pasiūlymus kitoms prekėms rasite čia: www.iki.lt/leidiniai.

Nepadarykite klaidos – neišmeskite ridikėlių lapų

Dėl savo mažos kainos, išskirtinio skonio ir traškumo ridikėliai būna viena populiariausių šviežio derliaus prekių. Ridikėliai puikiai tinka sumuštiniams, salotoms ar varškei gardinti, suteikia spalvų įprastiems patiekalams, taip pat puikiai tinka užkandžiams darbe ar net kaip pagrindinio patiekalo ingredientas.

Tiesa, „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pastebi, kad nors lietuviams ridikėliai gerai pažįstami, dažnas dar padaro klaidą parsinešęs jų namo.

„Ridikėliai – ne tik skonio, bet ir sveikatos lobynas. Jie turi vos keletą kalorijų, todėl jie puikus pasirinkimas, jei praktikuojate mažo kaloringumo mitybą. Juose gausu skaidulų, vitaminų C, K ir B, geležies, cinko, magnio bei kalio. Negana to, ridikėliai turi daug antioksidantų, kurie padeda užtikrinti tinkamą apsauginės organizmo funkcijos veiklą. Tačiau ne tik rausva daržovė yra skani – lapai taip pat yra valgoma dalis ir turi sveikatai naudingų savybių. Todėl jų tikrai neverta išmesti – ypač, kai jie švieži ir lengvai panaudojami“, – pažymi J. Sabaitienė.

- Reklama -

Pavyzdžiui, Azijoje ridikėlių lapų sultys netgi naudojami liaudies medicinoje. Juose pilna vitamino C, fosforo, kalcio ir geležies. Žinoma, joks maisto produktas nepakeis vaistų turint rimtesnių sveikatos problemų ir nepadarys stebuklų. Tačiau, pasak „Iki“ šviežių daržovių žinovės, įvairovė yra raktas į subalansuotą mitybą, o lapai gali suteikti naujų spalvų ir patirčių įprastame meniu.

„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė  pasakoja, kad ridikėlių lapai yra šiek tiek aštraus, savito skonio. Jie bus puikus salotų priedas, jų galima dėti į sveikuoliškus kokteilius, pjaustyti ir kartu su šakniavaisiais dėti į varškę, taip pat į kiaušinienę. Vienas skaniausių ir įdomiausių būdų panaudoti lapus – paruošti padažą, kuris primins legendinį itališką „pesto“.

Ridikėlių lapų „pesto“ – sveika, paprasta ir skanu. „Nuplaukite ir nusausinkite lapus nuo dviejų ridikėlių ryšulėlių, susmulkinkite 2 česnako skilteles, o saują graikinių riešutų ar kedrinių pinijų apkepkite sausoje keptuvėje. Į trintuvą sudėkite lapus, riešutus, česnaką, įpilkite apie 150 ml alyvuogių aliejaus, įberkite 100 g tarkuoto kietojo sūrio, pagardinkite druska, pipirais ir šiek tiek citrinos sulčių. Viskas – sutrinkite, ir turėsite skanų padažą makaronams, sumuštiniams ar kitiems pikantiškiems patiekalams. Į jį netgi skanu bus mirkyti kitas šviežios derliaus daržoves“, – idėja dalijasi J. Tamoševičienė.

3 nauji receptai naujam sezonui

Nors dažniausiai ridikėlius regime salotose, šie maži raudonskruosčiai gali nustebinti savo universalumu, sako „Iki“ kulinarijos šefė. Pavyzdžiui, kepant ridikėliai atskleidžia neįprastą saldumą, kuris suteikia patiekalams netikėtą skonį. Taip pat jie gali būti marinuojami arba fermentuojami, kuriant aštrus ir rūgštus užkandžius, kurie puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies.

Prasidedant naujam šviežių daržovių sezonui, „Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė dalijasi 3 receptais, kurie leis pasimėgauti ridikėliais naujai.

Pavasario skonis: šilti ridikėliai su česnakais ir petražolėmis

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 2 ryšulėlių šviežių ridikėlių iš IKI, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų aliejaus, 1-2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių, 2 šaukštų IKI sviesto, 2 šaukštų migdolų riekelių, pusės ryšulėlio šviežių petražolių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, kiekvieną perpjaukite pusiau. Česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite ridikėlius ir česnakus. Kepkite 3-4 minutes, retkarčiais pamaišydami.
  3. Supilkite citrinos sultis, sviestą, migdolų dribsnius ir smulkintas petražoles. Viską sumaišykite, trumpai pašildykite. Pagardinkite druska ir pipirais.

Nauja idėja meksikietiško maisto gerbėjams – ridikėlių gvakamolė

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 1 ryšulėlio šviežių ridikėlių su lapais iš IKI, 1 nedidelio raudonojo svogūno, 2-3 prinokusių avokadų, 1 česnako skiltelės, 90 ml neriebaus jogurto, ½ ryšulėlio šviežių kalendrų, druskos, kumino, raudonųjų paprikų dribsnių, žaliosios citrinos sulčių.

Gaminame:

  1. Nuplaukite ridikėlius ir ¾ jų sukapokite, lapus taip pat pasilikite. Likusius ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais. Nedidelę saują ridikėlių lapų nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite.
  2. Nulupkite svogūną ir labai smulkiai supjaustykite kubeliais. Iš avokadų išskobkite minkštimą, apšlakstykite 2-3 šaukštais žaliosios citrinos sulčių ir sutrinkite šakute. Sumaišykite su jogurtu.
  3. Nulupkite česnaką, smulkiai sukapokite ir sudėkite į avokadą. Nuplaukite kalendrą, nusausinkite, nuskabykite 3/4 lapelių ir smulkiai supjaustykite. Sudėkite į avokadų mišinį kartu su sukapotais ridikėliais, svogūnais, ridikėlių lapais ir viską sumaišykite.
  4. Pagardinkite gvakamolę druska, kuminu ir raudonųjų paprikų dribsniais, jei reikia – įpilkite dar žaliosios citrinos sulčių. Pabarstykite ridikėlių griežinėliais ir likusiais kalendrų lapeliais.

Kai už lango dar šalta – kreminė šilta ridikėlių sriuba

Porcijos: 4 porcijos

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 400 g šviežių ridikėlių su lapais iš IKI, 300 g CLEVER bulvių, 2 nedidelių svogūnų, 2 šaukštų sviesto, 800 ml daržovių sultinio, druskos, pipirų, grietinėlės.

Gaminame:

  1. Nuplaukite ridikėlius, atidėkite 4 jų į šalį. Likusius ridikėlius ir jų lapus stambiai supjaustykite. Bulves nulupkite, nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Svogūnus smulkiai sukapokite.
  2. Puode ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus, kol jie taps permatomi. Sudėkite bulves, ridikėlius ir susmulkintus ridikėlių lapus. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 20 minučių. Sriubą puode sutrinkite trintuvu, įmaišykite grietinėlę ir pagardinkite druska bei pipirais. Plonai supjaustykite pasiliktus ridikėlius ir sudėkite į sriubą kartu su pasiliktais žalumynais, trumpai pašildykite ir patiekite.

G. Kitovė primena, kad geriausiais „Iki“ pasiūlymais pasinaudoti paprasta – naudingos akcijos, įvairios nuolaidos ir ypatingi pasiūlymai skelbiami leidiniuose „Iki“ parduotuvėse, interneto puslapyje www.iki.lt ir mobiliojoje programėlėje. Joje pirkėjai ras ir asmeninių pasiūlymų bei dalyvaudami lojalumo programoje rinks taškus, kuriuos galės išmainyti į vertingus prizus ar nuolaidas.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

2,5 mlrd. pagalbos verslui planas: kokie jo iššūkiai, galimos grėsmės ir privalumai?

Dėl koronaviruso kenčiant ir verslui patiriant nuostolius, pirmadienį Vyriausybė patvirtino 2,5 milijardo eurų pagalbos verslui planą. Kokie plano privalumai, kokie trūkumai, kokios galimos grėsmės...

Nauja karjera – pilateso trenerių reikės vis daugiau

Pasyvus gyvenimo būdas, sėdimas darbas ir daug laiko prie ekranų – šios XXI a. tendencijos itin neigiamai veikia mūsų santykį su kūnu. Norint sumažinti...

Užkandžių tendencijos: patarimai, kaip užkandžiauti sveikiau, įvairiau ir įdomiau

Daugiau laiko praleisdami namuose, esame linkę daugiau ir dažniau užkąsti – prieš pietus, po pietų ar vakare jaukiai įsitaisę ant sofos norime ką nors...

„Lidl Lietuva“ tęsia kalėdinių dovanų tradiciją: visiems darbuotojams įteiks 100 eurų vertės dovanų korteles ir šventinius rinkinius

Kaip ir kasmet, Kalėdas „Lidl Lietuva“ darbuotojai pasitiks su įmonės dovanomis – prekybos tinklas visus komandos narius aprūpins ne tik šventiniais rinkiniais, bet ir...

ORAI: Pirmadienio dieną protarpiais palis, vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 6–11 m/s

Pirmadienio dieną protarpiais palis. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 6–11 m/s. Temperatūra 7–12 laipsnių šilumos. Antradienio naktį daug kur, dieną vietomis trumpai palis. Naktį kai kur rūkas. Vėjas naktį vakarų, pietvakarių, dieną besikeičiančios krypties, 4–9 m/s....

Naujų įpročių neatsisako ir atostogaudami

Nauji apsipirkimo įpročiai gyventojus lydi ir atostogų metu. E. prekyba maistu šių metų liepą Kuršių nerijoje augo 3 kartus, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Pasak elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS