9.2 C
Molėtai
2024 / 03 / 29

Perlinės kruopos: dietologė priminė, dėl kokių priežasčių jas vertėtų įtraukti į mitybos racioną (receptas)

Ar jau skaitėte?

Nors kaip garnyrą prie mėsos patiekalų lietuviai dažniausiai renkasi bulves, grikius ar ryžius, paįvairinti mitybos racioną bei įprastiems patiekalams suteikti naujų skonių gali ir perlinės kruopos. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinės kruopos dažnai pamirštamos nepelnytai. Tai – daug skaidulų turinti kruopa, puikiai pritaikoma skirtingiems receptams ir tinkama valgyti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Be to, šis produktas ne tik maistingas, tačiau ir nebrangus, todėl prekybos tinklas „Rimi“ savaitgalio pietums dalijasi sotaus perlinių kruopų troškinio su daržovėmis ir kiauliena receptu.

- Reklama -

Perlinės kruopos – sveikatos šaltinis

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, perlinės kruopos puikiai tinka įvairių patiekalų gamybai. Jos – skanios, sočios ir labai maistingos. Perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo ir magnio, yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai „atsipalaiduojančių“ angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Kiauliena su perlinėmis kruopomis.

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, jog perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys. „Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę“, – pataria E. Gavelienė.

Perlines kruopas į racioną ji rekomenduojama įtraukti ir vaikams. „Perlinės kruopos turi visų augančiam žmogaus organizmui būtinų medžiagų. Jose yra geležies, fosforo, kalcio, magnio ir cinko – medžiagų, svarbių kaulų būklei ir tinkamam raumenų funkcionavimui. Šis produktas taip pat puikiai tinka sergantiems širdies ligomis, nes skaidulų, B grupės vitaminų ir antioksidantų derinys tampa sveikos širdies mitybos sąjungininku, o didelis beta gliukano kiekis yra atsakingas už cholesterolio lygio balansą“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Taip pat skaitykite:  Nustebinkite mamą pavasarišku braškių tortu (receptas)

Perlinių kruopų sriubą E. Gavelienė pataria įtraukti į mitybos racioną ir kenčiantiems nuo įvairių skrandžio ar žarnyno ligų: „Perlinėse kruopose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurios reguliuoja žarnyno judėjimą, palaiko mikrobiotą, stiprina imuninę sistemą ir gerina žarnyno sveikatą.“

Kokybė ir gaminimo būdai

Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė primena verdant perlines kruopas, kaip ir visus kitus grūdus, pirmiausia jas gerai nuplauti vandeniu, kad pasišalintų bet kokie nešvarumai: „Taip pat patogu kelioms valandoms palikti kruopas mirkti šaltame vandenyje – tai sutrumpina tolesnį jų gaminimo laiką.“

- Reklama -

Anot specialistės, daugelis dar dvejoja, kiek laiko perlines kruopas reikėtų virti, tačiau jų paruošimo procesas labai paprastas. „Išmirkytas kruopas tiesiog berkite į puodą ir uždenkite dangčiu, kad išeitų kuo mažiau garų, pavirkite vandenyje, o išvirus pagardinkite žiupsneliu druskos. Tuo tarpu nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tada dar maždaug 40 minučių ant žemesnės temperatūros. Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2–3 puodeliais vandens – tokį santykį nesunku pamatuoti“, – pataria D. Špūrienė.

Pasak ekspertės, išvirtas perlines kruopas geriausia laikyti sandariame inde. Šaldytuve jas galime laikyti 3–5 dienas, o šaldiklyje – apie mėnesį. Tuo tarpu nevirtas perlines kruopas reikėtų laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių: „Jei pastebėjote, jog pakuotėje, kurioje laikomos kruopos, prisikaupė drėgmės, nedelsdami tokias kruopas išmeskite.“

D. Špūrienė pastebi, jog daugiausia perlinės kruopos perkamos sriubų arba košių gamybai. Renkantis jas parduotuvėje vertėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų: „Kokybiškas kruopas atpažinsite iš baltai gelsvos spalvos, jose neturėtų būti priemaišų. Pirkėjams siūlome ir specialiu „Rimi“ ženklu pažymėtas perlines kruopas, kurios savo kokybe nesiskiria nuo kitų, tačiau yra žemesnės kainos. Perlinių kruopų košę galima valgyti vieną, ruošti kaip garnyrą, dėti į sriubas, troškinius, gardinti pomidorais ar žolelių sviestu bei įvairiais prieskoniais, kurie paįvairins kruopų skonį“, – rekomenduoja specialistė.

Taip pat skaitykite:  7 energijos suteiksiantys maisto produktų duetai

„Rimi“ kviečia sutaupyti ir savaitgalio pietums namie pasigaminti sotų perlinių kruopų troškinį su daržovėmis ir kiauliena.

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis ir kiauliena

Patiekalui reikės:

  • 200 g perlinių kruopų
  • 100 g morkų
  • 40 g svogūnų
  • 100 g kukurūzų
  • 100 g konservuotų pupelių
  • Prieskonių pagal skonį
  • 300 g kiaulienos kumpio
  • 2 šaukštų aliejaus

Gaminimo eiga:

1. Kiaulieną supjaustykite smulkiais gabaliukais. Dėkite į įkaitintą keptuvę, pilkite truputėlį aliejaus ir apkepkite, berkite prieskonių pagal skonį.

2. Kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje.

3. Apkepkite svogūną. Išvirkite morkas, sutarkuokite burokine tarka.

4. Visus ingredientus sumaišykite. Maišant patroškinkite dar apie 2–3 min. Skanaus!

TOP naujienos

Horoskopai gruodžio 6 dienai

AVINASŠiuo metu turite ir jėgų, ir ambicijų pakankamai, kad įveiktumėte jums iškilusias kliūtis. Šitaip kovingai nusiteikus barjerai paprastai įveikiami iš pirmo įsibėgėjimo. Jei norite...

Šiandien bus debesuota su pragiedruliais

Šiandien bus debesuota su pragiedruliais. Daug kur numatomi trumpi lietūs, vietomis smarkūs, perkūnija. Vėjas vakarinių krypčių, 5–10 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–17 m/s....

Lietuva – tarp labiausiai nukentėjusiųjų nuo naujo trojano

Skirtingose šalyse į verslo įmonių ir valstybinių institucijų el. pašto serverius praėjusią savaitę aktyviai pradėjo plisti pavojingas užkratas „GenScript.KLH trojan“. Lietuva pateko į labiausiai...

Reikalingiausias žiemą – rankų kremas

Daugelis svajoja apie aksominę rankų odą, tačiau, kad ji tokia būtų, svarbu nepamiršti tinkamos priežiūros. Specialistai įvardija keturias skirtingas situacijas, kai rankų kremas būtinas...

Trys dalykai, kuriuos namuose turėtume patikrinti prieš eidami miegoti

Dėl koronaviruso pandemijos savo būstuose šiemet praleidžiame ypač daug laiko. Lietuvoje prasidėjus jau antram šiais metais visuotiniam karantinui, draudikai pateikia savo įžvalgas, kaip nieko nekainuojančiais paprasčiausiais būdais apsisaugoti nuo vagysčių ir nelaimių buityje. Draudimo bendrovės...

Kulinarijoje reikėtų dažniau naudoti saulėgrąžų aliejų: sustiprins imunitetą ir palaikys gerą širdies veiklą

Saulėgrąžos yra kilusios iš Šiaurės Amerikos, o vietiniai gyventojai, ypač Amerikos indėnai, vieni pirmųjų pradėjo jas auginti bei naudoti maiste. Iš saulėgrąžų sėklų indėnai spaudė maistingą aliejų, gardino kepinius. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS