Pusryčiai yra vienas svarbiausių dienos valgių, o jų meniu dažniausiai neapsieina ir be kiaušinių. Ne veltui galvojant apie rytinio pasistiprinimo patiekalų idėjas, vieni pirmųjų mintyse iškylančių pasirinkimų būna omletas, angliški pusryčiai ar Benedikto kiaušiniai. Tačiau lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai tikina, kad šiuo metu kyla dar viena pusryčių žvaigždė – bene karščiausia šio sezono gastronomine naujiena laikoma pesto kiaušinienė, populiarumu prilygstanti savo laiku pasaulinio susidomėjimo sulaukusiam avokado skrebučiui.
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pažymi, kad lietuviai pandemijos metu nebevengia eksperimentuoti bei drąsiai namuose išbando naujus receptus, kuriems seniau pristigdavo laiko.
Sudoku Online: Žaisti sudoku internete
„Kartu su sveikesne mityba didėja noras ir daugiau eksperimentuoti virtuvėje bei išbandyti įvairesnes įprastų patiekalų interpretacijas. Lietuviai taip pat seka pasaulines tendencijas, semiasi įkvėpimo iš jų. Tai tapo dar labiau pastebima per pandemiją, kuomet gyventojai ėmė daugiau gamintis namuose. Tad galima manyti, kad tai prisideda ir prie pusryčių kultūros formavimosi. O joje neabejotinai svarbi vieta tenka ir patiekalams iš kiaušinių“, – sako E. Dapkienė.
E. Dapkienė pastebi, kad lietuviai šį kasdienį produktą renkasi vis atidžiau ir atsakingiau. Dažnas ieško ekologiškų kiaušinių. Be to, vis didesnė dalis gyventojų perka tik laisvai arba ant kraiko laikomų vištų kiaušinius. Tai daryti gyventojus skatina ir pats prekybos tinklas, iki 2025 metų ketinantis visai atsisakyti prekybos narvuose laikomų vištų kiaušiniais.
Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad daug baltymų ir kitų organizmui reikalingų medžiagų turintys kiaušiniai yra pusryčiams išties puikiai tinkantis pasirinkimas, leidžiantis gauti užtektinai energijos dienos pradžiai, tačiau tuo pat metu ir neapkraunantis organizmo.
„Kiaušiniai yra kone idealiai subalansuotas produktas, turintis daug baltymų, A, D, K ir B grupės vitaminų bei kitų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Pusryčiams renkantis patiekalus iš kiaušinių galima papildyti po nakties išsekusias organizmo energijos atsargas ir su šviežiomis jėgomis pradėti naują dieną. Tad nieko keisto, kad kiaušiniai visame pasaulyje iki šiol yra vienas populiariausių pasirinkimų pusryčiams“, – sako maisto gamybos ekspertė.
Anot A. Baratinskaitės, ilgainiui įprasta kiaušinienė ar omletas gali pabosti, todėl visuomet verta pusryčiams paieškoti įdomesnių šių patiekalų variantų. Vienu tokių gali tapti pesto kiaušinienė, kuri pastaruoju metu socialiniuose tinkluose susilaukė išskirtinio dėmesio.
Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi pesto kiaušinienės receptu, kuris puikiai tiks tiek pradedant darbo dieną, tiek mėgaujantis vėlyvaisiais savaitgalio pusryčiais.
Pesto kiaušinienė
Vienai porcijai reikės: 2 vidutinio dydžio kiaušinių, 2 šaukštų pesto padažo, 1 avokado, 2 riekių mėgstamos duonos skrebučiui, 1 šaukšto rikotos sūrio, 1 arbatinio šaukšto medaus, žiupsnelio čili prieskonių, šiek tiek druskos ir pipirų.
Visų pirma, iš anksto plonais gabalėliais supjaustykite avokadą. Vėliau keptuvėje ant vidutinės ugnies apie 1 min. pakaitinkite pesto padažą, kol šis sušils ir ims atsiskirti jame esantis aliejus. Tuomet įmuškite du kiaušinius, uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite apie 3 min.
Sudoku Online: Žaisti sudoku internete
Kol kiaušiniai kepa, kitoje keptuvėje arba orkaitėje paskrudinkite duonos riekes, vėliau ant jų užtepkite storesnį sluoksnį rikotos sūrio ir uždėkite ant viršaus avokado gabalėlius. Tada iškeptus kiaušinius dėkite ant paruoštų skrebučių. Ant sumuštinių užpilkite šiek tiek medaus, pagal skonį pabarstykite druskos, pipirų ir čili prieskonių.
„Nebūtų galima paneigti, kad pesto kiaušinienė yra žavinga būtent išskirtiniu savo ingredientų susiderinimu tarpusavyje. Visgi turbūt net ir drąsiai virtuvėje eksperimentuojančiam vėlyvųjų pusryčių gurmanui tektų ilgai paplušėti sukuriant tokį receptą, kuriame puikiausiai dera kiaušiniai, pesto padažas, duona, medus ir čili prieskoniai. Tad nepraleiskite progos ir pasinerkite į naujus skonius, taip įnešdami dar daugiau naujovių į savo maisto ruošimo kasdienybę“, – sako maisto gamybos ekspertė.
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė