9.6 C
Molėtai
2024 / 10 / 04

Pietums išleisit juokingai mažai, o pirštus apsilaižysit: „Iki“ patarimai, kaip kaskart iškepti ypač traškius bulvinius blynus

Ar jau skaitėte?

Traškiems bulviniams blynams atsispirti dažnam reikėtų kone antgamtinių galių. Patiekti su sezoninių grybų padažu, pabarstyti šviežiais krapais, jie džiugina tiek gurmanus, tiek taupuolius. Gausus „Iki“ parduotuvėse siūlomas šviežių lietuviškų bulvių derlius užtikrina geras kainas, tad bulviniai blynai visos šeimos gardžiai vakarienei nekainuos nė euro, skaičiuoja Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. O žinant kelias gudrybes virtuvėje, ypač traškūs bulviniai blynai pavyks visuomet ir nebus prisigėrę daug aliejaus.

- Reklama -

„Bulvės – pigios, maistingos ir puikiai tinka kaip daugelio karštų patiekalų pagrindas. Nereikia nė sakyti, kad jos yra neatsiejamos nuo lietuviškos virtuvės, todėl dažnai keliauja į pirkinių krepšelius. O per akcijas, pasinaudojant geromis nuolaidomis, pirkėjai mėgsta jų įsigyti ir po kelis ar daugiau kilogramų, apsirūpinti atsargomis“, – pastebi G. Kitovė.

Bulviniai blynai.

Kaip ir daugumą šakniavaisių daržovių, bulves dažnai įsivaizduojame kaip neturinčias sezono – juk jų parduotuvėse yra visada, kai tik norime. Visgi, šviežias naujo derliaus bulves galima apibūdinti kaip visiškai kitokią valgymo patirtį. Tą, pasak „Iki“ atstovės, rodo ir apsipirkimo įpročiai. Šviežios lietuviškos bulvės, kaip ir kitos naujo derliaus gėrybės – obuoliai, morkos, cukinijos, slyvos, yra ypač mėgstamos pirkėjų“, – sako G. Kitovė.

Mums saulė draugė, tačiau bulvėms – ne 

Naujo derliaus bulvės, palyginus su pernykštėmis, turi nemažai privalumų. Šviežios jos būna sviestinės, minkštos, drėgnesnės, aromatingesnės, ne taip lengvai byrančios, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Taip pat ir šiek tiek saldesnės, nes jose esantis cukrus dar nėra virtęs krakmolu. Be to, dietologai teigia, kad jose yra mažiau kalorijų nei senesnėse bulvėse. 

„Kad šviežios bulvės liktų tvirtos ir pasižymėtų kitomis savo patraukliomis savybėmis, parsineštų iš parduotuvės jų nepalikite bet kur. Geriausia jas laikyti tamsioje ir kuo vėsesnėje (apie 10 laipsnių temperatūros) patalpoje – pavyzdžiui, rūsyje. Atminkite, kad mes vasaros saulės spindulius tiesiog gaudyte gaudome, tačiau bulvės jų nemėgsta. Todėl svarbu jas paslėpti jas nuo saulės, nes šviežios bulvės labai jautriai reaguoja į šviesą“, – pasakoja J. Sabaitienė.

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja pasakoja, kad ieškant tamsios ir vėsios vietos geriau nežiūrėti į šaldytuvą. Jame temperatūra yra per žema, dėl to gali padidėti cukraus kiekis šiose daržovėse, jos taps minkštesnės. Jeigu neturite rūsio, tiesiog rinkitės tamsų sandėliuką, atokiau nuo šilumos šaltinių. Pavyzdžiui, nelaikykite jų šalia orkaitės, viryklės ar indaplovės.

- Reklama -

TOP 9 patarimai, kad bulviniai blynai būtų ypač traškūs

Bulviniai blynai yra neįtikėtinai paprastas ir pigus patiekalas, o kartu labai skanus. Svajojate apie auksinius, traškius bulvinius blynus? „Iki“ kulinarijos technologai paaiškino, į ką iš tiesų turėtumėte atkreipti dėmesį juos kepant. Kadangi jiems reikės vos kelių ingredientų, tinkama technika ir kelios gudrybės leis užtikrinti, kad jie būtų purūs, lengvi viduje, o išorėje traškūs.

50-50 taisyklė tarkuojant. Traškumo paslaptys glūdi net tarkavimo procese. Mažai žinoma gudrybė – pusę bulvių tarkuoti mažiausiomis tarkos skylutėmis, o kitą pusę – vidutinėmis. Taip pasirūpinsite tobula konsistencija. Blynų kraštai ir visas paviršius dėl stambesnių tarkių tampa maloniai traškūs, o ant mažiausių skylučių sutarkuotos bulvės padaro blynų vidurį pakankamai minkštą.

Tarkius nuspauskite. Net ir pačiose krakmolingiausiose bulvėse yra sulčių, kurias geriau nuspausti. O gaminant blynus iš šviežių bulvių, tai ypač naudinga. Sutarkuotas bulves perkelkite į sietelį, esantį virš dubens. Stipriai išspauskite ir palaukite kelias minutes. Dubens dugne susikaupusį krakmolą pridėkite į bulvių masę, o skystį nupilkite. 

Svogūną sutarkuokite ypač smulkiai. Šios daržovės būtinai turi būti skaniuose blynuose, tačiau svogūnas gali padaryti meškos paslaugą traškumui, nes keptas jis dažniausiai lieka minkštas. Todėl „Iki“ siūlo svogūną sutarkuoti per mažiausias tarkos skylutes. Tuomet jis būna putėsių konsistencijos, o svogūno gabalėlių blynuose visai nesijaučia. 

Įpilkite acto – taip blynai prisigers mažiau riebalų. „Tiesiog įpilkite šiek tiek jo į blynų mišinį, ir kepant jie sugers daug mažiau aliejaus nei įprastai, blynai bus traškesni. Šis patarimas naudingas ir tuomet, jeigu iš sutarkuotų bulvių blynų nekepate tučtuojau. Jeigu tokį tešlos mišinį įdėsite į šaldytuvą, actas neleis jam patamsėti“, – pataria „Iki“ kulinarijos technologai.

Įdėkite papildomą kiaušinį. Norint daugiau traškumo, verta pridėti šiek tiek daugiau kiaušinių nei įprastai. Taip blynai taps traškesni.

Atsargiai su miltais. Rekomenduojame į mišinį dėti kuo mažiau miltų arba visai jų atsisakyti, jei bulvės labai miltingos. Geriau galite įdėti šiek tiek bulvių krakmolo, nes dėl didesnio kvietinių miltų kiekio blynai tampa kietesni.

Sumažinkite porcijas. Storus bulvinius blynus daug sunkiau tolygiai iškepti ir išgauti traškumą.

Įkaitinkite riebalus keptuvėje. Blynus geriausia kepti gana dideliame kiekyje labai gerai įkaitintų riebalų. Jei naudosite jo mažai, blynus bus sunkiau tolygiai iškepti, jie links sudegti arba prilipti prie keptuvės. Žinoma, nereikėtų aliejaus ir padauginti. O svarbiausia – bulvių mišinį dėti tik jau į įkaitintą aliejų. Jei jis bus per šaltas, blynai „gers“ aliejų ir bus riebesni. Blynus kepkite ant vidutinės ugnies – per aukštoje jų kraštai sudegs, o vidurys liks žalias.

Padėkite ant popierinių rankšluosčių. Išėmus bulvinius blynus iš keptuvės, verta juos padėti ant kelis kartus sulenkto popierinio rankšluosčio. Jis sugers riebalų perteklių, ir blynai taps skanesni.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Rajono taryba nutarė

Vasario dvidešimtąją, penktadienį, neįprastą rajono tarybos posėdžiams savaitės dieną, vyko eilinis rajono tarybos posėdis, kuriame buvo gerokai praretėjusios, dėl ligos ir kitų priežasčių, dešiniosios...

Karštą dieną atgaivins – didelis ąsotis su šaltu vandeniu ir žiupsnelis vaizduotės

Termometro stulpeliams vasarą pasiekus aukščiausią tašką, ieškome bet kokios atgaivos formos. Žinoma, labiausiai džiugina šviežias ir gaivus gėrimas, kurio skonis suteikia tokį malonumą, kad...

Kaune – galimybė susipažinti su miesto transporto įdomybėmis

Kauno transporto istorija yra bene įdomiausia Lietuvoje – tarpukariu laikinojoje sostinėje automobilizacija plito greičiau nei bet kuriame kitame šalies mieste. Pirmieji automobilių prekeiviai, autobusai,...

Lašiša itin naudinga mūsų smegenims – nepamirškite jos patiekalų ant švenčių stalo ir įsigykite pigiau „Rimi“ parduotuvėse

Nors dažniausiai ant kalėdinio stalo nugula kepti kalakutai, antys ar kiaulienos kumpis, nepamirškime žuvies. Jei silkės su įvairiais pagardais ragavome per Kūčių vakarienę, Kalėdoms...

Pyragų diena pagal L. Rimgailę – 6 patarimai ir 3 netikėti tobulo pyrago receptai

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje jau tampa tradicija minėti Pyragų dieną, tačiau kasmet daugelis susiduria su ta pačia dilema – kokį naują receptą išbandyti? Juolab, kad pyragų ragautojų skonis keičiasi – ieškoma mažiau kaloringų ar veganiškų...

„Ant medinės lentelės“ dalijasi Meksikos virtuvės įkvėptu receptu: porcija kainuos vos 1,5 Eur 

Mąstote, ką pasigaminti savaitgalio pietums, tačiau nenorite per daug išlaidauti? Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad taupu nėra lygu neskanu ar nemaistinga. Pasak jos, pasitelkus planavimo įgūdžius ir žinant, ko...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS