8.7 C
Molėtai
2024 / 10 / 08

Pigiau ir sveikiau: „Ant Medinės Lentelės“ dalijasi receptu, kaip ant grilio pasiruošti kebabą su naminiu česnakiniu padažu

Ar jau skaitėte?

Laisvalaikis gryname ore ir kebabas – daugelio ypač mėgstamas derinys. O jeigu dar jis su česnakiniu padažu, tai atsispirti šiam skonių deriniui yra išties sunku. Visai nesunku kebabą pasigaminti ir namuose, o privalumų bus gausybė: patiekalas atsieis pigiau, bus sveikesnis ir netgi skanesnis. Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi lengvu receptu, kurį neabejotinai šį šiltąjį sezoną naudosite ne kartą.

- Reklama -

Įvairiau, paprasčiau ir sveikiau – taip galima apibūdinti pirkėjų pasirinkimą įsibėgėjant šiltajam sezonui, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Daug pirkėjų yra ištikimi tradiciniams patiekalams, tokiems kaip pagal savą receptą marinuoti šašlykai iš šviežios mėsos. Tačiau jau ne vienerius metus matome, kad vis gausesnis ratas pirkėjų noriai leidžiasi į kulinarinius eksperimentus: grilina žuvį, jūros gėrybes, sūrius, šviežias daržoves ir net vaisius. Net ir renkantis mėsos gaminius ieško įvairovės: kiaulieną dažniau keičia vištiena, pirmenybę teikia jau marinuotiems šašlykams ar kepsniams. Juos ypač vertina patogumą ir savo laiką branginantys pirkėjai, todėl kasmet jiems siūlome ir jau pamėgtų gaminių, ir kepsninių sezonui naudingų naujovių“, – sako G. Kitovė.

AML dalijasi: naminis kebabas su grilinta vištiena

Nėra visiškai žinoma, iš kur kebabas kilęs, nes šis patiekalas žinomas daugelyje Artimųjų ir Vidurio Rytų šalių.

Pagaliau startavo maisto lauke sezonas – daugelis jo taip pasiilgo, kad norisi grilį kaisti vos ne kasdien. Jeigu įprasti šašlykai ar kepsneliai nusibodo, naujų vėjų į savo meniu K. Pišniukaitė-Šimkienė siūlo su be galo gardžiu kebabu.

Mityboje maisto tinklaraštininkė sako ieškanti balanso tarp skonio, maistingumo ir estetikos. Tad jos kuriami receptai skirti šiuolaikiškam žmogui – tam, kuriam maistas yra šiek tiek daugiau nei tik poreikis. Ne be reikalo jos receptai išpopuliarėja – K. Pišniukaitė-Šimkienė stengiasi, kad kiekvienas jų net ir rečiau gaminančiam visada pavyktų lengvai ir labai skaniai.

- Reklama -

„Kadangi rutinos aš nemėgstu tiek namų, tiek lauko virtuvėje, tai su iškepusia sultinga vištiena, daržovėmis, feta ir česnakiniu padažu šį sezoną susukau naminius kebabus. Skonį valgiusieji įvertino 10 balų iš 10, todėl galiu ramiai sakyti, kad bus daug skaniau (ir, žinoma, sveikiau) už tai, ką paslapčia perkame kebabinėse“, – sako „Ant medinės lentelės“ autorė.

Šiuolaikinis kebabas, kuris pastaraisiais dešimtmečiais išpopuliarėjęs ir Lietuvoje kilęs iš turkų virtuvės, pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. Šiuo žodžiu apibendrintai vadinamos kelios dešimtys patiekalų – nuo „liulia kebabų“ iki „donerkebabų“.

Nėra visiškai žinoma, iš kur kebabas kilęs, nes šis patiekalas žinomas daugelyje Artimųjų ir Vidurio Rytų šalių. Pats žodis „kebabas“ atėjęs iš persų kalbos ir reiškia suvertą ir ant ugnies keptą mėsą. Pasak legendos, patiekalas atsirado kareivių dėka, kurie tokiu būdu kepdavo ant iešmų suvertą mėsą.

Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi lengvu receptu, kurį neabejotinai šį šiltąjį sezoną naudosite ne kartą.

Tradiciškai kebabai būdavo gaminami iš avienos, tačiau dabar jų įdaras yra pats įvairiausias: nuo kiaulienos iki vištienos, nuo sūrio iki augalinių alternatyvų mėsai. Lietuvoje šis patiekalas dažniausiai gaminamas suktinuko, tortilijos arba pitos, įdarytos mėsa, salotomis ir padažu, pavidalu.

Porcijos: 4

Reikės: 800 g vištienos šlaunelių šašlyko švelniame marinate, 5 romaninės salotos lapų, 2 šviežių trumpavaisių agurkų, 10 vyšninių pomidorų,                1 raudonojo svogūno, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių, 1 a. š. medaus, druskos, pipirų, 100 g fetos, 4 vnt. plokščių duonelių arba tortilijų, „Sriracha“ padažo, jei norisi aštriau.

Česnakiniam padažui reikės: 200 g graikiško jogurto, 1 v. š. majonezo, 1 v. š. citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako, saujelės šviežių krapų, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Vištieną sumauname ant iešmų ir kepame kepsninėje įprastai arba, jei naudojate „kamado“ tipo kepsninę, galima kepti apie pusvalandį netiesioginėje kaitroje 180 laipsnių temperatūroje ir tuomet apskrudinti tiesioginėje kaitroje 5–10 min. Iškepusią mėsą supjaustome juostelėmis.
  2. Paruošiame salotas: sumaišome smulkintą romaninę salotą, agurkus, pomidorus, svogūną, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, medų, druską ir pipirus.
  3. Paruošiame česnakinį padažą: sumaišome visus jo ingredientus.
  4. Pašildome duoneles / tortilijas.
  5. Duonelių viduryje gausiai dedame salotų, vištienos juostelių, fetos, apšlakstome padažu ir, jei mėgstate aštriau, aštriu padažu.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Svarbiausi šiais metais įsigaliojantys sveikatos sistemos pokyčiai

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja apie svarbiausius pakeitimus, kurie įsigalioja nuo šių metų. Planuojama, kad pacientai greičiau pateks pas gydytoją ir gaus reikalingas paslaugas, gydytojams...

Horoskopai spalio 22 dienai

AVINASPagaliau galėsite bent kiek laiko skirti ir sau. Išnaudokite šį trumpą atokvėpį susitvarkyti ganėtinai apleistiems pastaruoju metu asmeniniams reikalams. Nesibaiminkite eksperimento, dėl kurio baigties...

Utenos apskrityje: svetingiausi verslui – Molėtai

Aukštaitijos verslininkų nuotaikos 2018 metais buvo gana optimistiškos: vertindami regiono aplinkos palankumą verslui, jie teigė pastebintys pozityvių pokyčių. Mažiausiai kliūčių Utenos regione patiria Molėtų...

Šiandien Lietuvoje bus debesuota su pragiedruliais

Šiandien Lietuvoje bus debesuota su pragiedruliais. Daugelyje rajonų truputį palis. Vėjas pietvakarių, pietų, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23 laipsniai šilumos. Birželio 19-os naktį kai kur...

Kardiologė: Ką daryti, kad koronaviruso infekcija neužkimštų kraujagyslių

Koronavirusas gali sukelti rimtų komplikacijų, kai trombai „užkemša“ kraujagysles. Kardiologai įspėja, kad šis virusas nusitaiko ne tik į plaučių audinių ląsteles, bet įsiskverbia į endotelį – vidinį kraujagyslės audinį, todėl mirties priežastimi gali tapti...

Iš namo rūsio vagys pagrobė daiktų beveik už 10 tūkstančių eurų

Kauno rajone iš namo rūsio pavogta daiktų už maždaug 10 tūkstančių eurų. Kaip pranešė Policijos departamentas, trečiadienio naktį, 3 val. 40 min., suveikus signalizacijai, pastebėta, kad Zapyškio miestelyje, iš namo rūsio, išlaužus duris, pavogti įvairūs...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS