18.8 C
Molėtai
2024 / 04 / 29

Pigiau nebūna: pasižvalgykime į estus – štai ką jie skanaus, nebrangaus ir įdomaus ruošia iš šprotų

Ar jau skaitėte?

Kas šauna galvon, kai išgirstate žodį „Estija“? Daugelis tikriausiai pagalvoja apie Talino senamiestį, idiliškas šalies salas ir… šprotus. Estija nuo seno jais garsėja, o šias nedideles žuvytes mėgsta ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šprotai yra viena perkamiausių konservuotų žuvų.

- Reklama -

Receptai slėpti nuo konkurentų

Estijos nacionalinė žuvis yra silkė, tačiau šprotai yra jau šimtmečius neatsiejami nuo estų kasdienybės. Kadaise buvęs neturtingų našlių pragyvenimo šaltinis yra virtęs delikatesu, kuris patiekiamas net priėmimuose pas prezidentą.

Šprotai.

Manoma, kad garsiųjų Talino šprotų su prieskoniais ištakos siekia XVIII a. pabaigą. Talino našlės sūdydavo šprotus mažose statinėse su lauro lapais ir angliškais prieskoniais.

Kai XIX a. antroje pusėje vienas pirmųjų Estijos žuvų pardavėjų Voldemaras Sörensenas pradėjo gaminti šprotus skardinėse, pakrantėje prasidėjo didelis šių žuvų prekybos bumas. Vis daugiau prieskoniais pagardintų šprotų konservų buvo eksportuojama į Rusiją, jos ėmė populiarėti tarptautinėse parodose Berlyne, Baden Badene.

Dažniausiai buvo naudojami šie prieskoniai: lauro lapai, juodieji pipirai, kvapieji pipirai, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, muskato riešutas, kalendra, kardamonas, vanilė ir cukrus. Kiekviena šprotų konservų gamykla turėjo savo receptą, kurį kruopščiai saugojo nuo konkurentų.

Kiekvienos šventės palydovas – šprotas

Jau tuomet buvo populiaru juos valgyti su duona, sviestu ir kiaušiniu, tačiau sumuštinis nebuvo siejamas su šventine diena. Sovietmečiu šprotai su kiaušiniu ėmė puošti ir stalus per šventes, nes paprasčiausiai trūko kitų kokybiškų žuvų.

- Reklama -

Estai į sumuštinius su šprotais žiūri rimtai, juos patiekia bet kokia proga – nuo vestuvių ir laidotuvių iki gimtadienių ar Naujųjų metų išvakarių. Tiesiog privalu jų pasigaminti ir Estijos Nepriklausomybės dieną vasario 20-ąją.

„Tuo tarpu lietuviams konservuotos žuvys dažniausiai būna šaltojo sezono pirkinys – pardavimai tuomet išauga ne procentais, o kartais. Visgi, tokia klasika kaip konservuoti šprotai savo pirkėją turi visais metų laikais – šios žuvys pigios, puikiai pažįstamo skonio ir tinka įvairiems patiekalams“, – sako V. Budrienė.

Taip pat skaitykite:  Sveikesnė pasakiškai skanių buritų versija: tereikės 10 minučių ir 5 produktų

Įdomu tai, kad net ir pastarojo dešimtmečio vykusiuose Estijos prezidentų priėmimų meniu yra dešimtys užkandžių kompozicijų, kuriose šprotai yra pagrindiniai herojai. Pavyzdžiui, patiekti triufeliai su šprotais ir juoda duona ar daržovių suktinukai su varške ir šprotais, porų sriuba su šprotais.

Patys populiariausi sumuštiniai, kuriuos rasite kone ant kiekvieno šventinio stalo – tiesiog su sviestu, raudonaisiais svogūnais, šprotais, kietai virtais kiaušiniais ir krapais. Variacijų, žinoma, yra visokiausių – vienuose namuose duona patepama garstyčiomis, kiti mėgsta vietoj sviesto naudoti kreminį sūrį, gardinti česnakais ar kaparėliais. Taip pat estai mėgsta „kiaušinių sviestą“ – paprasčiausiai sviestas gerai ištrinamas su smulkintais virtais kiaušiniais. 

Šprotų sumuštiniai su žirnelių užtepėle

Šiek tiek netradiciniam šprotų sumuštinio variantui panaudokite šviežius arba šaldytus žirnelius. Spalva bus patraukliai ryški, o skonis – švelnus, maloniai derantis su išraiškingaisiais šprotais ir raudonuoju svogūnu.

Reikės: juodos ruginės duonos, šprotų aliejuje, raudonojo svogūno, cukraus, citrinos sulčių, sviesto, petražolių, krapų. Užtepėlei: 200 g žirnelių, svogūno, sviesto, druskos, pipirų, 100 ml pieno arba grietinėlės.

Gaminame: keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto ir jame apkepkite susmulkintą baltąjį svogūną. Sudėkite žirnelius, įberkite druskos ir pipirų ir kaitinkite apie 10 minučių. Žirnelių ir svogūnų mišinį sudėkite į trintuvą ir supilkite pašildytą pieną arba grietinėlę. Mišinį sutrinkite iki vientisos masės. Palikite jį sustingti vėsioje vietoje.

Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais griežinėliais, įberkite šiek tiek cukraus, citrinos sulčių ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Duonos riekes supjaustykite trikampiais arba išilgai per pusę, patepkite jas sviestu ir ant viršaus šaukštu dėkite purios žirnelių tyrės. Ant jos dėkite šprotą ar kelis, ant jų – raudonojo svogūno žiedus, papuoškite krapais ir petražolėmis.

Taip pat skaitykite:  Enter title here.

Keptas šprotų pyragas

Ypač lengvai ir greitai pagaminamas nesaldus pyragas bus tikras išsigelbėjimas, kai reikia greitai pamaitinti būrį žmonių. Tereikės produktų, kurių tikriausiai jau yra namuose, o paruošimui sugaišite visai mažai laiko. Bus skanu valgyti tiek šiltą, tiek ir atvėsęs bus gardus užkandis.

Reikės: 500 g mielinės sluoksniuotos tešlos, didelė sauja svogūnų laiškų, 4 virti kiaušiniai, 1-2 indeliai šprotų aliejuje, sauja šviežių krapų, 2 žali kiaušiniai, 200 ml 35 proc. grietinėlės.

Gaminame: sluoksniuotą tešlą iškočiokite iki kepimo skardos dydžio. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo dėkite tešlą. Susmulkinkite svogūnų laiškus ir virtus kiaušinius, tolygiai apibarstykite tešlą. Ant viršaus išdėliokite šprotus. Ant viršaus pabarstykite smulkintų krapų. Išplakite kiaušinius su grietinėle ir tolygiai apipilkite pyragą. Kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje apie 20-25 minutes, kol apskrus. Leiskite šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite mažais gabalėliais ir patiekite. Puikiai derės su žaliomis salotomis.

Šaltas šprotų „tortas“

Tai tarsi sočios salotos su duona, tik puošnesnės. Nebrangūs produktai juos pateikus netradiciniu būdu gali virsti viso vakarėlio pažiba – ypač, jeigu skirsite laiko papuošti šį „tortą“. Pavyzdžiui, jo šonus galima apdėlioti ilgai svogūnų laiškais, o viršų pabarstyti valgomais gėlių žiedais.

Reikės: 200 g tamsios ruginės duonos, 75 g sviesto, 1 indelio šprotų aliejuje, 150 g šviežio kreminio sūrio, 150 g 30 proc. grietinės, 2 lapelių želatinos, pusės citrinos sulčių, smulkintų svogūnų laiškų, kaparėlių, smulkintų krapų, 2 virtų kiaušinių.

Gaminame: duoną smulkiai sutrinkite pirštais arba virtuviniu kombainu. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su smulkinta duona. 20 cm skersmens torto formą išklokite kepimo popieriumi ir ant dugno suspauskite duonos masę. Dėkite skardą į šaldytuvą pusvalandžiui, kad sustingtų. Šprotus smulkiai supjaustykite. Želatinos lapelius 5 minutes pamirkykite šaltame vandenyje. Sumaišykite šviežią kreminį sūrį ir grietinę, sudėkite smulkintus šprotus ir žalumynus (šiek tiek palikite papuošimui).

Taip pat skaitykite:  Horoskopai spalio 20 dienai

Iš želatinos išspauskite vandens perteklių. Išspauskite iš citrinos sultis ir jas užvirinkite nedideliame puode. Užvirus, nukelkite nuo ugnies ir ištirpinkite želatinos lapelius jose. Atsargiai supilkite į grietinės ir kreminio sūrio mišinį. Supilkite šią masę ant duonos sluoksnio ir palikite pastovėti šaldytuve bent 3 valandas. Patiekdami apibarstykite smulkintu kiaušiniu, kaparėliais, ir žalumynais.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Bonos Sforcos įkvėpti dvariškosios lietuvių virtuvės pokyčiai: nuo „vargo“ agurkų iki gaivinančio itališko pyrago

Prieš daugiau nei 500 metų į Lietuvą iš Italijos atvykusi Lenkijos karalienė ir Didžioji Lietuvos kunigaikštienė Bona Sforca neretai įvardijama kaip asmenybė, kurios atvykimas...

Seimas patvirtino kitų metų valstybės biudžetą

Seimas, 71 parlamentarui balsavus už, nė vienam nebuvus prieš ir 4 susilaikius, priėmė 2022 m. valstybės biudžeto įstatymą (projektas Nr. XIVP-966(2), kuriame didžiausias dėmesys...

Molėtiškiams atveriamos galimybės paprasčiau kreiptis į valstybės institucijas

Modernėjant technologijoms vis daugiau piliečių įsitraukia į valstybės valdymą. Pastebima, kad kasmet didėja elektroniniu būdu Vyriausybei ar Vyriausybės kanceliarijai teikiamų gyventojų prašymų, skundų skaičius....

Patys namuose pasigaminkite madingiausią rudens gėrimą – moliūgų pyrago kavą: nustebsite, kaip nebrangu ir paprasta

Kvapni moliūgų pyrago prieskonių kava – „pumpkin spice latte“ – kiekvieną rudenį tampa geidžiamiausiu šildančiu gėrimu. Šio kavos variantų gausu kavinių meniu, tačiau aromatingą...

Kitokios darbuotojų šventinės tradicijos: gyvus pasibuvimus pakeitė siunčiamos dovanos ir nuotoliniai renginiai

Šiemet karantino apribojimai lėmė kitokias įmonių Kalėdų ar Naujųjų metų tradicijas – pasibuvimus su kolegomis pakeitė į namus siunčiamos dovanos, internetiniai renginiai ir nuotoliniai sveikinimai. Ekspertų teigimu, šventiniu laikotarpiu artimą ryšį su darbuotojais palaikyti...

Horoskopai rugpjūčio 10 dienai

AVINASImkitės iniciatyvos pašalinti kvailą nesusipratimą. Galėsite pasidžiaugti, kad vėl atsinaujino sena draugystė. Neieškokite slaptos prasmės ten, kur jos nėra. Kartais dalykai yra būtent tokie, kokie atrodo. JAUTISPagaliau atėjo laikas susumuoti rezultatus. Labai galimas dalykas, kad...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS