21.8 C
Molėtai
2024 / 07 / 27

Pilnas šaldytuvas po Kalėdų: patarė, ką daryti, kad maistas ilgiau išliktų šviežias

Ar jau skaitėte?

Kūčios ir Kalėdos – neatsiejamos nuo gausaus maisto stalo ir po švenčių dar ilgai valgomų likučių. Tam, kad neįveikti patiekalai bent kelias dienas išliktų kokybiški, svarbu juos tinkamai laikyti, todėl reikėtų iš anksto pasiruošti sandarius indus, atlaisvinti vietos šaldytuve ar šaldiklyje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako pastebinti, kad pirkėjai pastaruoju metu savo šventinius pirkinius planuoja atsakingiau, nors perka ir gausiau, į parduotuvę vyksta su sąrašu, dairosi į gurmaniškesnių produktų lentynas.

- Reklama -

„Skaičiuojant paskutines dienas iki švenčių, parduotuves kasdien užplūsta vis didesni pirkėjų srautai. Pastebime, kad lietuviai šventėms ruošiasi atsakingai, o jų šventiniuose krepšeliuose matyti ne tik Kūčioms bei Kalėdoms būdinga silkė, majonezas, žirneliai, džiovinti grybai, bet ir gurmaniškesni produktai: sūriai, Viduržemio jūros regionuose pamėgti Parmos bei Serano kumpiai, įvairios užtepėlės bei įmantresniais skoniais šventinius valgius papildančios uogienės, džemai ar čatniai, paštetai“, – sako V. Budrienė.

Pataria nelaikyti maisto likučių garaže, balkone ar sandėliuke

Po švenčių neišvengiamai likusį maistą norisi kuo ilgiau išlaikyti kokybišką, kad būtų galima spėti jį suvartoti. Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovė, teigia, kad to pasiekti galima tik tinkamai jį laikant šaldytuve, prieš tai sandariai supakavus. Tačiau pirmiausia svarbu išsiaiškinti, kiek laiko saugu laikyti šviežius, dar neapdorotus produktus.

Kaip teigia A. Čepulis, šviežia supakuota mėsa gali galioti ir septynias dienas. Sandari ir tinkama pakuotė gali prailginti jos galiojimo laiką, tačiau ją paruošti vartojimui reikia iki datos, nurodytos ant pakuotės pabaigos. Jeigu perkate šviežią, bet nesupakuotą mėsą – ją suvartoti reikėtų greičiau, per kelias dienas. Žuvį ir jūros gėrybes taip pat rekomenduojama suvalgyti per 2–3 dienas nuo įsigijimo. Žinoma, visi šie produktai turi būti laikomi šaldytuve +2 laipsnių temperatūroje. Šviežią, nesupakuotą žuvį ir mėsą rekomenduojama įdėti į sandarų indą arba įsukti į foliją. O, pavyzdžiui, dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį pergamentinį popierių.

„Garažas, balkonas ar vėsus sandėliukas – nėra tinkamos vietos maisto likučiams laikyti net ir žiemą, mat tose vietose jaučiamas temperatūrų svyravimas, todėl didėja maisto sugedimo ir apsinuodijimo juo rizika. Todėl artėjant šventėms, vertėtų atlaisvinti vietos šaldytuve bei šaldiklyje. Pasiruošti sandarių indelių ar specialių maistui skirtų laikyti maišelių“, – sako A. Čepulis.

Gyvūninės kilmės maistas genda greičiausiai

Pasak jos, gyvūninės kilmės maistas, mėsa, žuvis, jūros gėrybės – genda greičiausiai. Ypač stipriai apdoroti pusgaminiai – malta mėsa, įdaryta žuvis. Pagamintus tokius patiekalus A. Čepulis pataria suvalgyti kuo greičiau ir net šaldytuve kelias dienas jų nelaikyti. Įvairiausios mišrainės su majonezu – dar viena neatsiejama lietuvių šventinio stalo dalis. „Iki“ atstovė sako, kad pasigaminus daugiau baltosios ar burokėlių mišrainės, viso kiekio užpilti majonezu nerekomenduojama, mat taip daržovės pradės greičiau gesti. Mišraines patariama padalinti porcijomis ir majonezu užpilti tik tokią dalį, kurią suvalgysite iškart.

- Reklama -

Kalėdinės anties, vištos ar kitų mėsos patiekalų likučius A. Čepulis pataria suvynioti į foliją ir padėti į šaldytuvą. Keptos mėsos likučius geriausia suvalgyti per kelias dienas. O, pavyzdžiui, šviežių grybų patiekalai šaldytuve gali būti laikomi ne ilgiau kaip parą.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Šiandien Lietuvoje bus debesuota su pragiedruliais

Šiandien Lietuvoje bus debesuota su pragiedruliais. Daugelyje rajonų truputį palis. Vėjas pietvakarių, pietų, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23 laipsniai šilumos. Birželio 19-os naktį kai kur...

ORAI: Dieną daug kur palis, vyraus nedidelis lietus

Trečiadienio naktį kai kur, daugiausia vakariniuose rajonuose, truputį palis. Vietomis plikledis, galima lijundra. Vėjas pietvakarių, pietų, 5–10 m/s. Temperatūra nuo 4 laipsnių šalčio iki...

Antiinfliacinės Kalėdos: „Iki“ skelbia išskirtines nuolaidas šventinio stalo produktams

Kiekvieną savaitę „Iki“ fizinėse ir elektroninėje parduotuvėje yra skelbiami ypač mažų kainų pasiūlymai populiariausiems maisto produktams ir kitoms būtiniausioms prekėms. Šventės vis labiau artėja,...

Horoskopai rugsėjo 5 dienai

AVINASNorėtumėt lėkti pirmyn nepaisydamas nieko, bet kai kas labai tikisi, kad būsite santūrus, atsargus ir atsakingas. Teks ieškoti kompromiso. Atkreipkite dėmesį į sveikatą. Tuo...

Kaip privilioti moksleivius į muziejus: užtenka dviejų itin žemiškų dalykų

Lietuvos moksleiviai įdomiausiais šalies kultūros objektais laiko tuos, kuriuos galima „pačiupinėti“ – ne tik apžiūrėti eksponatus, bet ir aktyviai įsitraukti į įvairias veiklas. Šią vasarą, kampanijos „Rink(is) kultūrą“ metu, įdomiausiais objektais moksleiviai išrinko tokias...

Klaipėdoje nuo koronaviruso infekcijos pasveiko žmogus

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad iš Klaipėdos universitetinės ligoninės namo išleistas žmogus, pasveikęs nuo koronaviruso (COVID-19) infekcijos. Ligoninės teigimu, abu pakartotiniai testai buvo neigiami. Šiuo metu Lietuvoje pasveikusiais laikomi 8 žmonės. Po grįžimo į...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS