14.7 C
Molėtai
2024 / 04 / 29

Plovui – viena, kepsniams – kita: kaip išsirinkti tinkamą kiaulieną dalį ir atrasti naujų skonių

Ar jau skaitėte?

Kiauliena – ne tik lietuvių itin mėgstama, tačiau ir nebrangi mėsa, iš kurios galima paruošti gausybę įvairiausių patiekalų. Nuo paprasčiausių kepsnelių, šašlykų ar šonkauliukų iki gerokai egzotiškesnių azijietiškos virtuvės šedevrų. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad kiauliena populiariausių mėsų sąraše išlieka ištisus metus – tiek iškylaujant gamtoje vasarą, tiek ir gaminant šiltą troškinį žiemą.

- Reklama -

Pasirinkimo – gausybė

„Jau metai iš metų kiauliena karaliauja mūsų pirkėjų krepšeliuose – ne tik mentė, sprandinė, šoninė ar kitos dalys, tačiau ir įvairūs jos gaminiai, pavyzdžiui, kiaulienos dešrelės ar faršas. Pastebime, kad lietuviai šią mėsą itin mėgsta ir dėl draugiškų kainų – parduotuvėse juos pasiekia kokybiška produkcija iš Lietuvos ūkių už patrauklią kainą“, – sako V. Budrienė.

Kiauliena .

Pasak V. Budrienės, pirkėjai vis dažniau dėmesį kreipia į mėsos kokybę ir kilmę, todėl asortimente prekybos tinklas nuolatos užtikrina lietuviškos produkcijos pasirinkimą.

Tinkamai paruošta kiauliena dažniausiai atitiks net ir išrankiausių valgytojų skonį – reikia tik žinoti, kurią dalį kuriam patiekalui naudoti. Gaminimui paprastai tinkamos visos kiaulės dalys – nuo žando iki nugarinės ar kojų. O be to, ši mėsa puikiai tiks ne tik kasdieniams, tačiau ir šventiniams patiekalams.

Svarbu žinoti, ką gaminsite

Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, prieš renkantis kiaulienos dalį parduotuvėje, pradžioje derėtų žinoti, ką planuojate gaminti. Kai sprandinė ar mentė puikiai tiks kepsneliams greitai vakarienei su gaiviomis salotomis, šonkaulių ar sultingos šoninės gamybos procesas gali pareikalauti kiek daugiau laiko.

G. Bačkovas apžvelgia populiariausius kiaulienos patiekalus ir pataria, kurią kiaulės dalį išsirinkus patiekalo gamybai, neabejotinai sužibėsite virtuvėje.

- Reklama -

Plovas: nors tradiciškai jam naudojama aviena ar ėriena, tačiau paprastesniam ar greitesniam variantui dažnai pasirenkama kiauliena. Gamindami plovą atminkite, kad jam reikia rinktis riebesnę dalį – pavyzdžiui, puikiai tiks sprandinė. G. Bačkovas atkreipia dėmesį, kad mėsą plovui pjaustyti reikia stambesniais gabaliukais – taip kepdami jie išliks sultingesni.

Plėšyta kiauliena: tai itin populiarus, tačiau laiko reikalaujantis patiekalas. Jam tinkamiausia dalis – kiaulienos mentė. Tinkamai paruošta ji išlieka sultinga ir minkšta bei tirpsta burnoje – kadangi turi šiek tiek riebalų, žemoje temperatūroje kepama ji neišsausėja. Plėšyta kiauliena tiks daugybei patiekalų – mėsainiams, picoms, sumuštiniams ar takams.

Taip pat skaitykite:  Pavasario daržovė – smidrai: kaip juos laikyti, kad ilgiau išliktų švieži ir ką iš jų pasigaminti?

Kepsniai: keptuvėje ar orkaitėje kepti, jie puikiai tiks greitai vakarienei ar pietums. Nugarinė bus tinkamiausias pasirinkimas tam – yra minkščiausia ir liesiausia dalis. Pasirinkus tinkamus prieskonius ar marinatą, virtuvėje sukursite tikrą šedevrą, o laiko sugaišite vos kelias minutes. Tik svarbu nugarinės neperkepti ir kepimo laiką pasirinkti pagal mėsos storį – kitu atveju jį taps sausa.

Troškiniai: geriausias pasirinkimas šaltam žiemos vakarui. Jiems pirkite galinės dalies kumpio mėsą, kuri neturi daug riebalo. Ją galite naudoti ir guliašui ar malimui. Troškinant kumpį jis taps tirpstantis burnoje.

Netradiciniai skoniai

 Nors iš kiaulienos paprastai gaminame lietuvių skoniui itin artimus ir gerai pažįstamus patiekalus, tačiau „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė rekomenduoja išmėginti ir naujų, šiek tiek egzotiškesnių patiekalų, kurie tikrai nustebins šeimos narius.

„Kiaulieną itin mėgsta ne tik lietuviai, tačiau ir kitų šalių, pavyzdžiui, Azijos krašto gyventojai. Jie pasižymi įdomių, mums netradicinių skonių virtuve, todėl tikrai verta pasidomėti ir išmėginti kažką naujo. „Wok“ makaronai, „Stir fry“ troškiniai, kiauliena tešloje su padažu ir daugelis kitų variacijų įtiks net ir išrankiausiems kiaulienos kritikams“, – sako G. Urbonavičiūtė ir dalinasi itin greitu azijietiškų makaronų receptu.

Greiti azijietiški makaronai

 Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min (15 min. paruošti, 15 min. kepti)

Reikės: 3 v. š. sezamo aliejaus, 350 g kiaulienos kumpio, 350 g kiaušininių makaronų, ketvirtadalio tarkuoto imbiero, 3 česnako skiltelių, įvairių daržovių (galima naudoti šaldytų daržovių mišinį arba bet ką, ką turite namuose – paprikas, kukurūzus, morkas, kopūstus, t.t.), 4 v. š. sojos padažo, 2 v. š. miltų, 4 v. š. saldžiojo aitriųjų paprikų padažo.

Gaminame:

  1. Jeigu naudojate šviežias daržoves, jas susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais.
  2. Į keptuvę su aliejumi dėkite plonomis juostelėmis pjaustytą kiaulieną ir kepkite apie 8 minutes, kol apskrus.
  3. Atskirame dideliame inde verdančiu vandeniu užpilkite makaronus ir uždenkite dangčiu bei leiskite pastovėti apie 10 minučių, kol išbrinks.
  4. Į keptuvę su kiauliena berkite pjaustytas daržoves, smulkintą česnaką ir imbierą bei viską gerai išmaišykite ir pakepinkite apie 3 minutes.
  5. Nuo makaronų nupilkite vandenį ir sudėkite makaronus į keptuvę.
  6. Supilkite sojos ir aitriųjų paprikų padažą, suberkite miltus. Jeigu bus per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens.
  7. Gerai viską išmaišykite ir pakepkite dar kelias minutes.
Taip pat skaitykite:  Kūdikių primaitinimui dietologė rekomenduoja rinktis bulves – svarbus vienas kriterijus

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Mėgstamiausia telefono ir kompiuterio temperatūra – kambario

Lietuvos klimatas su žvarbiomis žiemomis ir sniegu gali atrodyti žavus mėgstantiems žiemos sporto šakas ar gražius kraštovaizdžius. Deja, šaltis visiškai nepalankus skaitmeniniams elektronikos prietaisams:...

Rytų Lietuvoje atidarytas naujas naudotų automobilių pardavimų centras „Longo“

Sparčiai auganti automobilių paklausa, jos rinkos dalyvius skatina pasitempti ir ieškoti sprendimų, galinčių pagerinti šalies gyventojų automobilių įsigijimo praktiką. Automobilių pardavimo eksperto Pauliaus Valiukėno...

Horoskopai vasario 23 dienai

AVINASNebūkite toks susirūpinęs. Visur spėsite laiku, nors kol kas tai atrodo mažai tikėtina. Jūsų intuicija pasufleruos jums, kuriems reikalams teikti pirmenybę. Tiesa, suderinti veiksmus...

Ūkininkai jau pradėjo bulvių sėją: kokio derliaus šiemet laukti?

Bulvių sėja Lietuvoje – jau prasidėjo. Nors šiemet pirmosios bulvės pasodintos anksčiau nei pernai, pirmojo šviežių lietuviškų bulvių derliaus ūkininkai tikisi sulaukti kaip ir...

„Rimi“ priėmė iššūkį – Velykų vaišėms apsipirksite už 20 eurų: visi šventinio stalo receptai...

Jei nenorite išlaidauti Velykoms, vaišių stalą galite pasiruošti vos už 20 eurų, tereikia iš anksto susiplanuoti, ką gaminsite, pasinaudoti siūlomomis akcijomis bei atkreipti dėmesį į galimybę įsigyti privačios etiketės prekes už itin patrauklią kainą....

Tarptautinė arbatos diena: kokią rinktis rytais, o kurią geriau gerti vakare?

Šiais metais žiema itin lepina sniegu ir pūgomis, todėl grįžus iš lauko – vienas greičiausių ir maloniausių būdų sušilti yra kvapnios arbatos puodelis. Visgi, renkantis kokios rūšies arbata pasimėgauti svarbu atkreipti dėmesį į skirtingas...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS