8.7 C
Molėtai
2024 / 03 / 29

Pošventinei atgaivai – 3 žiemiški receptai su raugintais kopūstais

Ar jau skaitėte?

Šventiniam maratonui einant į pabaigą metas organizmą praturtinti vitaminais. Jolanta Sabaitienė prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad tam padaryti puikiai tinka ne tik vaisiai ir daržovės, bet ir rauginti produktai, pavyzdžiui, nuo seno pamėgti rauginti kopūstai. Rauginti kopūstai pasižymi ne tik sveikatai naudingomis savybėmis, bet ir yra universaliai panaudojami: jais galima praturtinti sriubas ir troškinius. Be to, rauginti kopūstai yra puikus garnyras prie mėsos ar žuvies, sumuštinių, netgi azijietiškų suktinukų.

- Reklama -


Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pasibaigus šventėms pirkėjai renkasi daugiau lengvo maisto.

„Per šventes prisiragavę tiek įmantrių, tiek tradicinių lietuviškų patiekalų, joms pasibaigus pirkėjai stengiasi rinktis daugiau lengvesnio, sveikatai palankaus maisto. Pastebime, kad į kasdienį krepšelį patenka ir tiek tradiciniai, tiek egzotiniai vaisiai ir daržovės, be to, žiemos metu stipriai išauga ir raugintų kopūstų bei jų sulčių pardavimai“, – sako V. Budrienė.

Universaliai panaudojami

J. Sabaitienė, teigia, kad rauginti kopūstai lietuvių mėgstami ir namuose buvo raugiami nuo seno.

„Rauginti kopūstai lietuvių taip vertinami ne veltui – jie itin maistingi, juose gausu įvairiausių organizmui naudingų medžiagų. Be to, jie pasižymi ir išraiškingu skoniu, tinkančių praturtinti įvairiausius patiekalus. Būtent dėl šios priežasties raugintus kopūstus reikėtų įtraukti į savo kasdienį racioną, o ypač žiemos sezoną, norint organizmą praturtinti vitaminais“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė.

J. Sabaitienė, sako, kad ko gero, dažniausiai raugintas daržoves įsivaizduojame kaip garnyrą prie mėsos patiekalų, tačiau tiek raugintus kopūstus, tiek azijietišką jų versiją – kimčius, maisto gamyboje galima panaudoti kur kas plačiau.

- Reklama -

„Raugintus kopūstus galima troškinti su grybais, keptomis dešrelėmis ir virtomis bulvėmis. Įvairiausios raugintos daržovės, o tarp jų ir rauginti kopūstai, gali tapti mėsainių ar karštų sumuštinių skonius praturtinančiu ingredientu, o ką jau kalbėti apie nuostabius raugintų daržovių troškinius. Pabandykite jomis pagardinti ryžius, įdaryti azijietiškus ryžių lakštų suktinukus, derinkite net su šviežiomis daržovių salotomis ir, svarbiausia, nepabijokite paieškoti naujų ir netikėtų kombinacijų“, – sako J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais įdomiais faktais apie raugintus kopūstus.

Keli įdomūs faktai apie raugintus kopūstus

Fermentacija. Viena vertus, paruošti raugintus kopūstus neužtrunka ilgai – kopūstus pakanka pagardinti druska bei mėgstamais prieskoniais. Tačiau po to tenka juos prislėgti ir gerokai, bent jau mėnesį, palūkėti, kol įvyksta fermentacija. Jos metu grybeliai bei bakterijos, natūraliai esantys kopūstuose, vartodami cukrų pradeda išskirti rūgštis, taigi ilgainiui kopūstai įgauna išraiškingą skonį ir tampa apsaugoti nuo sugedimo.

Taip pat skaitykite:  Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

Maistinė vertė. Raugintuose kopūstuose slypi daugybė vertingų maistinių medžiagų, reikalingų tinkamam organizmo funkcionavimui. 100-te gramų raugintų kopūstų tėra vos 19 kalorijų, tačiau ten slypi visa šūsnis vitaminų: vitamino C – itin svarbaus imuniteto stiprinimui, vitaminų B6, K1 bei K2, atliekančių svarbų vaidmenį kaulų augimo procese. Negana to, rauginti kopūstai puikus probiotikų, susidarančių fermentacijos metu, šaltinis.

Druska. Pagrindinis ingredientas, gaminant raugintus kopūstus, yra druska, kurios funkcija – ištraukti kopūstuose esantį vandenį ir skatinti fermentacijos procesą. Taigi, raugintuose kopūstuose gausu natrio. Nepaisant to, kad šis mineralas svarbus žmogaus organizmui, nerekomenduojama druskos vartoti per daug, taigi ir raugintais kopūstais gardžiuotis reikia saikingai.

Patiekalų įvairovė. Raugintus kopūstus galima skanauti ir vienus, tačiau jie puikiai tinka kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Taip pat, jie yra pagrindinis Europoje populiaraus turkiško patiekalo, sarmos – kopūstų suktinukų, ingredientas. Vokietijoje rauginti kopūstai dažniausiai valgomi su mėsos patiekalais, ypač su dešrelėmis ir bulvėmis. Rauginti kopūstai dera ir troškiniuose, ypač jei juose yra pupelių ar marinuotos mėsos, kadangi kopūstai suteikia puikiai tinkantį švelniai rūgštoką skonį.

Kitoks kulinarinis požiūris. Nors Europoje rauginti kopūstai dažniausiai vartojami ruošiant karštus patiekalus, JAV jais įdaromi net sumuštiniai. Pavyzdžiui, rauginti kopūstai yra populiaraus Reubeno sumuštinio sudedamoji dalis, kuri puikiai papildo sūrio ir sūdytos jautienos skonį. O štai Niujorko gatvėse pardavinėjami dešrainiai nebūtų dešrainiai be raugintų kopūstų. Taip pat jie dažnai naudojami ruošiant mėsainius bei gardžius apkepus su dešrelėmis.

Raugintų kopūstų sriuba

Jums reikės:

  • 350 g raugintų kopūstų
  • 100 g svogūnų
  • 3 v. š. saulėgrąžų aliejaus
  • 500 g bulvių
  • 1 lauro lapo
  • 1 a. š. maltų saldžiųjų paprikų
  • 1⁄2 a. š. maltų baltųjų pipirų
  • 1⁄2 a. š. malto kumino
  • 800 ml mėsos sultinio arba vandens
  • 1 v. š. šviežių smulkintų krapų
Taip pat skaitykite:  Susirgus geriate sultinį? Dietologė įvardijo, kam jo vartoti nerekomenduojama

Gaminame:

Svogūnus nulupkite ir supjaustykite ku- beliais. Raugintus kopūstus supjaustykite plonomis juostelėmis. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Puode pakaitinkite aliejų ir 5 minutes pakepinkite svogūnus. Suberkite kuminą, įmeskite lauro lapą ir sudėkite raugintus kopūstus. Nuolat maišydami, viską troškinkite 10 minučių. Tuomet į puodą suberkite maltas paprikas, pipirus bei bulves, viską užpilkite sultiniu ar vandeniu ir virkite 20 minučių. Galiausiai suberkite susmulkintus krapus ir patiekite.

Raugintų kopūstų salotos su morkomis ir obuoliais

Jums reikės:

  • 300 g tarkuotų raugintų kopūstų
  • 100 g morkų
  • 150 g obuolių
  • 2 a. š. alyvuogių aliejaus
  • 1⁄4 a. š. šviežiai maltų įvairiaspalvių pipirų

Gaminame:

Nuskuskite ir sutarkuokite morkas, plonai riekelėmis supjaustykite obuolius ir sumaišykite juos su raugintais kopūstais. Apšlakstykite salotas alyvuogių aliejumi, apibarstykite pipirais, išmaišykite ir patiekite.

Kiaulienos karka su raugintais kopūstais

Jums reikės:

  • 1 kg raugintų kopūstų
  • 1,5 kg kiaulienos karkos
  • 1 v. š. druskos
  • 100 g svogūnų
  • 3 nesmulkintų gvazdikėlių
  • 1 a. š. pipirų žirnelių
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 lauro lapų
  • 1 a. š. maltų saldžiųjų paprikų
  • •1⁄2 a. š. malto kumino
  • 4–5 v. š. aliejaus
  • 1 stiklinės vandens
  • kelių šakelių čiobrelio

Gaminame:

Puode užvirkite pasūdytą vandenį, sudėki- te karką, lauro lapus, gvazdikėlius, pipirus, nuluptą, nepjaustytą svogūną, česnakus ir virkite 60–80 minučių. Kopūstus supjaustykite juostelėmis, likusius svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite dideliame puode įkaitintame aliejuje. Į puodą suberkite kuminą, kopūstus ir nuolat maišydami troškinkite 10 minučių. Viską pagardinkite maltomis paprikomis. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Į gilų, aliejumi išteptą kepimo indą sudėkite kopūstus, karką, supilkite vandenį, uždenkite folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite valandą, kol mėsa visiškai suminkštės. Nuimkite foliją ir kepkite dar 5–10 minučių. Pagardinkite karką šviežiais čiobreliais ir patiekite. Skanaus!

TOP naujienos

Sutaupyti naujiems mokslo metams padės Šeimos kortelė

Artėjantys nauji mokslo metai tampa nemenku finansiniu iššūkiu šalies šeimoms. Išaugęs kanceliarinių ir kitų mokyklinių prekių poreikis gali virsti nemaža našta ypač gausesnėms ar...

Horoskopai rugpjūčio 10 dienai

AVINASImkitės iniciatyvos pašalinti kvailą nesusipratimą. Galėsite pasidžiaugti, kad vėl atsinaujino sena draugystė. Neieškokite slaptos prasmės ten, kur jos nėra. Kartais dalykai yra būtent tokie,...

ORAI: Penktadienio dieną nelis, aukščiausia temperatūra 19–24 laipsnių šilumos

Penktadienio dieną nelis. Vėjas vakarinių krypčių, 7–12 m/s, kai kur gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos. Šeštadienį be lietaus. Vėjas naktį...

„Teambuildingai“: nuo bendro stalo, prie tikros bendrystės veiklos efektyvumui didinti

Darbdaviams vis aršiau konkuruojant dėl darbuotojų, kuriant malonią vidinę atmosferą ir vengiant perdegimo, kolektyvo vasaros išvyka tampa kone laukiamiausiu sezono įvykiu. Siekiantiems didžiausio efektyvumo,...

Pasveikusieji nuo koronaviruso – po dviejų neigiamų testų

Lengvus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) simptomus jaučiantys pacientai, kuriems leista gydytis ambulatoriškai, privalo laikytis visų izoliavimosi taisyklių iki tol, kol gaus patvirtinimą, jog pasveiko. Tai bus pripažįstama tuomet, kai, atlikus du testus iš eilės, esant...

Kam jūs panaudotumėt rastus arba turimus atliekamus 100 eurų.

Lietuvos gyventojai į atliekamų pinigų leidimą per pandemiją ėmė žiūrėti kur kas atsargiau ir konservatyviau. Palyginti su laikotarpiu iki pandemijos, jie linkę mažiau skirti kasdienėms reikmėms, malonumams, labdarai ir loterijos bilietams, tačiau daugiau taupo...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS