8.7 C
Molėtai
2024 / 03 / 29

Prasideda smidrų sezonas: savaitgalio pusryčiams išbandykite jais gardintą receptą

Ar jau skaitėte?

Pasibaigus žiemai bei džiaugiantis vis ilgesnėmis dienomis svarbu pasirūpinti ir šaltuoju metų laikotarpiu vitaminų stygių patyrusiu organizmu. Todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pavasarį rekomenduoja valgyti kuo daugiau šviežių lapinių daržovių, svogūnų laiškų, ridikėlių ar smidrų, kurie ne tik labai gardūs bei nesunkiai paruošiami, bet ir ypač maistingi. Prasidedant šių ypatingų augalų sezonui prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva namuose kviečia išbandyti patiekalą su traškiais smidrais ir dalijasi patarimais, kaip namuose juos ilgiau išlaikyti šviežius.

- Reklama -

Smidrai – nepamainomas vitaminų šaltinis

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir pasižymi ypatingomis savybėmis bei naudingų maistinių medžiagų gausa.

Smidrai.

„Manoma, kad žmonių mityboje smidrai naudojami jau labai seniai. Senovės egiptiečių freskose matomi į smidrus panašus augalai. Tiesa, neaišku ar jie buvo naudojami medicininiais tikslais, ar valgomi, kaip dabar. Įdomu tai, kad dar ir šiandien tradicinėje kinų medicinoje šis augalas naudojamas kaip vaistinis preparatas. Ne veltui smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse. Šią daržovę tiesiog būtina įtraukti į kasdienės mitybos racioną dėl daugybės priežasčių“, – teigia E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė vardija smidrų maistinę naudą: „Tai – mažai kaloringa ir daugybę sveikatai naudingų maistinių medžiagų turinti daržovė. Smidruose gausu folio rūgšties, vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Ši daržovė įvardijama ir kaip puikus skaidulų šaltinis. Smidruose yra ir tokių medžiagų, kurios juos daro išskirtiniais, pavyzdžiui, saponinų, kurie pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu.“

Taip pat skaitykite:  Apsipirkę „Rimi“ šildantį troškinį paruošite pigiai ir greitai – tai kiekvienos mamos išsigelbėjimas (receptas)

Be to, smidrai priskiriami daržovėms, turinčioms ženklų antioksidacinį poveikį, o tai svarbu širdies kraujagyslių sistemai bei ligoms, susijusioms su lėtiniu uždegimu, pavyzdžiui, cukriniu diabetu ar nutukimu. „Reguliarus smidrų vartojimas padeda kontroliuoti ir cukraus kiekį kraujyje. Tai dar viena priežastis įtraukti šią daržovę į sergančiųjų diabetu ar norinčių šios ligos išvengti racioną“, – sako E. Gavelienė ir primena, kad pavasarį reikėtų valgyti ne tik smidrus, bet ir kitas žaliąsias daržoves, įvairias lapines salotas, svogūnų laiškus bei prieskonines žoleles.

Smidrai skaniausi pavasarį

Parduotuvių lentynose smidrų galima rasti ištisus metus, tačiau prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olga Suchočeva tikina, kad smidrų pardavimai piką pasiekia pavasarį, prasidėjus jų sezonui Europoje.

- Reklama -

„Žiemą smidrai Lietuvą pasiekia iš Pietų Amerikos, o pavasarį, prasidėjus jų sezonui Europoje, nuo kovo iki balandžio mėnesių juos importuojame tiesiai iš Ispanijos bei Italijos. Tuo tarpu gegužės mėnesį mūsų prekybos centruose pirkėjai gali įsigyti ir vietoje užaugintų smidrų. Džiaugiamės, kad šių augalų pasiūla kasmet auga ir parduotuvių lentynas pasiekia būtent mūsų šalies augintojų derlius. Lietuviškos daržovės – kokybiškas ir šviežias pasirinkimas, tad prasidėjus pavasariui jomis tikrai vertėtų papildyti trūkstamų vitaminų rezervus“, – sako O. Suchočeva.

Nors „Rimi“ prekybos centruose galima įsigyti įvairių smidrų rūšių, pirkėjai labiausiai mėgsta žaliuosius: „Žmonės vis dažniau atranda šį augalą. Smidrus jie naudoja kulinarijoje ir jais gardina skirtingus patiekalus. Nors smidrų yra įvairių rūšių – žaliųjų, rausvųjų ir baltųjų – pastebime, kad mūsų pirkėjai dažniausiai renkasi žaliuosius smidrus. Savo asortimente turime ir baltųjų smidrų, taip pat – žaliųjų šparaginių pupelių, kurios yra šiek tiek pigesnės.“

Kaip namuose ilgiau išlaikyti smidrus šviežius?

Smidrai vertinami ne tik dėl savo maistinių savybių, bet ir dėl skonio. Pagardintus šlakeliu alyvuogių aliejaus nepjaustytus smidrus rekomenduojama trumpai apkepti keptuvėje ar orkaitėje, kol jų stiebeliai suminkštės. Tuomet juos galima šiek tiek pabarstyti druska bei pipirais ir pateikti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, kiaušinių bei įvairių daržovių. Prasidėjus grilio sezonui smidrus galima kepti ir ant grotelių, tačiau svarbu jų neperkepti.

Taip pat skaitykite:  Kokiais skanumynais XIX a. lepinosi Lietuvos dvarininkai: laikui nepavaldus kuchmistro receptas

Pasak O. Suchočevos, smidrai, kaip ir kitos žaliosios daržovės, geriausią skonį išlaiko tinkamai laikomi. „Smidrus rekomenduočiau skanauti šviežius, geriausia – tą pačią dieną, kai juos įsigyjate. Kad smidrai kuo ilgiau išliktų traškūs, jų koteliai turėtų būti laikomi drėgnai, todėl smidrų galus namuose apvyniokite drėgnu popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į plastikinį maišelį arba sandarų maistinį indelį ir laikykite vėsiai šaldytuve“, – patarimais dalijasi ekspertė.

Ji priduria, kad namuose smidrus galima laikyti ir kaip skintas gėles: „Nupjaukite apatinę, sumedėjusią smidrų stiebų dalį, pamerkite juos į stiklinę su vandeniu (papildomai galima uždengti augalus plastikiniu maišeliu) ir laikykite šaldytuve. Taip laikomi smidrai bus tinkami vartoti iki 4 dienų.“

Prekybos tinklas „Rimi“ savaitgalio pusryčiams kviečia išbandyti kiaušinių su traškiais smidrais receptą.

Smidrai su kiaušiniais marškinėliuose ir kremine kukurūzų koše (polenta)

Patiekalui reikės:

  • 200 g mažųjų smidrų
  • ½ poro
  • 100 g kukurūzų kruopų „Polenta“
  • 2–4 kiaušinių
  • 1 šaukšto acto
  • 1 citrinos
  • 2 šaukštų lydyto sviesto kepimui
  • Sviesto košei pagardinti
  • Mėgstamų daigų patiekimui
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

1. Išvirkite kukurūzų košę, kaip nurodyta ant pakuotės. Košę pagardinkite druska ir sviestu.

2. Porus supjaustykite ir apkepkite su lydytu sviestu.

3. Mažuosius smidrus nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite tarkuota citrinos žievele, druska ir pipirais. Dėkite smidrus į įkaitintą iki 180 °C orkaitę, kepkite apie 5 minutes.

4. Dėkite puodą su vandeniu virti, įberkite žiupsnelį druskos, įpilkite acto ir užvirinkite. Su plakimo šluotele padarykite vandens sūkurį, įmuškite kiaušinį ir pavirkite 4 minutes. Išvirtą kiaušinį labai atsargiai ištraukite iš vandens plokščiu šaukštu.

5. Į lėkštę dėkite kukurūzų košės, keptų smidrų, virtą kiaušinį, keptų porų, pašlakstykite citrinos sulčių, pagardinkite druska ir pipirais. Papuoškite daigais. Skanaus!

TOP naujienos

Atraskite iš naujo – 3 patiekalai iš maltos mėsos rudeniškai vakarienei

Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent...

Bulvių veislių gidas: kurią rūšį rinktis virimui, o kurią bulviniams blynams

Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be daržovių pažibos – bulvės. Daugybė patiekalų – cepelinai, bulvių plokštainis, bulviniai vėdarai – laikomi tradiciniais, tačiau pagrindinis jų ingredientas į...

Lietuvos gyventojų dauguma pritaria nuotolinių notarinių veiksmų įteisinimui, rodo apklausa

Daugiau kaip pusė – 51 procentas – Lietuvos gyventojų teigiamai vertina nuotolinių notarinių veiksmų įteisinimo galimybę. rodo reprezentatyvi sociologinė apklausa. Savaitgalis su KNYGA (Audioknygos internetu...

ORAI: Bus vėjuota ir šlapia

Vasario 18-os dieną krituliai (lietus, šlapdriba). Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, daug kur gūsiai 15–20 m/s, iki vidurdienio kai kuriuose vakariniuose rajonuose 21-26 m/s. Aukščiausia...

Ruošiasi naujiems mokslo metams: prekių krepšelis vis labiau „išmanėja“

Naujus mokslo metus moksleiviai pasitiks klasėse, tačiau prekybininkai pastebi, kad dėl to nemažėja išmaniųjų įrenginių pardavimai. Šalia tradicinių mokyklinių priemonių į prekių krepšelius dedami kompiuteriai, telefonai, išmanieji laikrodžiai. APIE PINIGUS SU VAIKAIS. Paprasti patarimai tėvams,...

Lietuvą pasiekęs ciklonas į šalį atginė ne tik drėgmės pritvinkusius debesis, bet ir gūsingą...

Rugpjūčio 26 d. daug kur palis, naktį vakariniuose rajonuose vietomis lis smarkiai. Vėjas naktį pietų, pietryčių, dieną pietryčių, rytų, 7–12 m/s, pajūryje naktį gūsiai 15–20 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 9–14, aukščiausia dieną 13–18 laipsnių...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS