1.6 C
Molėtai
2024 / 04 / 20

Prasidėjo lietuviškų rabarbarų derlius: nepraleiskite progos išsikepti pavasarinį pyragą

Ar jau skaitėte?

Parduotuvių lentynose jau pasirodė pirmieji lietuviško derliaus rabarbarai. Su vasaros pradžia siejami augalai dažnam lietuviui primena nuo vaikystės pamėgtus desertus – pyragus, rūgščias uogienes ar tiesiog cukruje mirkytus rabarbaro stiebus. Savo ruožtu lietuviško prekybos tinklo atstovai džiaugiasi galėdami su savo pirkėjais pasidalinti ir pirmuoju rabarbarų derliumi, ir skaniu receptu, kuris padės prisiminti šiuos vitaminų gausa ir malonia rūgštele pasižyminčius augalus.

- Reklama -

N24.lt – NAUJAS!


Vasarą pranašaujantis rabarbarų derlius

„Mūsų parduotuvių lentynose jau pasirodė lietuviški rabarbarai, kurie tradiciškai praneša apie artėjančią vasarą. Per eilę metų mums pavyko užmegzti stiprius ir artimus ryšius su Lietuvos ūkininkais. Drauge mes visuomet galime savo pirkėjams pasiūlyti aukščiausios kokybės šviežų lietuviškų vaisių ir daržovių derlių“, – sako prekybos tinklo komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Rabarbarų nauda mūsų sveikatai

Augintojų atstovė M. Kubiliūtė priduria, kad mėgautis šviežiais rabarbarais reiktų iki Joninių, nes vėliau rabarbarai pradeda kaupti oksalo rūgštį, kurios dideliais kiekiais vartoti nepatartina.

Rabarbarai žmogaus organizmui yra labai naudingi dėl juose esančių organinių rūgščių, antioksidantų bei skaidulinių medžiagų. Taip pat juose gausu magnio, fosforo, geležies, kalcio bei kalio: kiekvienas iš jų atlieka svarbų vaidmenį – rūpinasi kraujo, raumenų ir kaulų sistemų darna, yra naudingi inkstams bei taip pat stiprina mūsų imunitetą. Tačiau svarbu pabrėžti, jog šių augalų stiebus reikėtų valgyti saikingai, kadangi jie gali itin paspartinti ir mūsų virškinimo procesus.

„Iš tikrųjų šie augalai yra daug universalesni, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio“, – pažymi prekybos tinklo maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė. – Juos galima naudoti ne tik desertams, bet ir sriuboms bei troškiniams. Žinoma, vertėtų nepamiršti, jog neapdoroti rabarbarai savyje išsaugo kur kas daugiau naudingųjų medžiagų mūsų organizmui. Tuo metu norint mėgautis rabarbarais bei juose esančiais vitaminais visus metus, juos taip pat galite nuplauti po verdančiu vandeniu ir užsišaldyti ateinančiai žiemai“.

Taip pat skaitykite:  Į vasarišką lauko virtuvę – rytietiška egzotika: kaip ant laužo paruošti tobulą uzbekišką plovą

Lietuviškų rabarbarų sezono atidarymo proga „Maximos maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė dalijasi pavasariško pyrago receptu.

- Reklama -

Tradicinis rabarbarų pyragas

Reikės: 250 g kvietinių miltų, 300 g rabarbarų, 150 g kambario temperatūros sviesto, 150 g cukraus, 4 kiaušinių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 1 šaukštelio vanilinio cukraus arba vanilės esencijos ir šiek tiek druskos.


Sveikatos.info – Tai idomu!


Visų pirma, sumaišykite miltus su kepimo milteliais – tuomet viską atsakingai persijokite per kiaurą indą. Vėliau į maisto plakiklį sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir paprastą bei vanilinį cukrų – viską gerai suplakite, kol masė taps puri. Šalia įmuškite vieną kiaušinį ir dar kartą viską suplakite – pakartokite šią procedūrą su likusiais 3 kiaušiniais.

Tada į suplaktą masę po truputį berkite persijotus miltus ir viską tuo pat metu maišykite šaukštu. Kuomet tešla taps vientisa, leiskite jai šiek tiek „pastovėti“. Dabar galite pasiruošti rabarbarus – juos nuplaukite, nuskuskite ir smulkiai supjaustykite. Be to, dalį rabarbarų galite supjaustyti jums gražia stambesne forma ir vėliau panaudoti pyrago papuošimui.

Vėliau į sviestu pateptą kepimo formą supilkite maždaug pusę tešlos ir ant jos suberkite smulkintus rabarbarus. Tuomet juos užpilkite likusia tešla ir ant viršaus norimais ornamentais išdėliokite stambiau pjaustytus rabarbarų gabalėlius. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.

„Apie artėjančią 50-ąją kepimo minutę jums tikrai išduos po namus dvelkiantis pyrago kvapas. Tačiau prieš ištraukiant jį iš orkaitės patikrinkite, ar šis jau spėjo iškepti. O tam panaudokite seną ir laiko patikrintą būdą: į pyrago vidurį įsmeikite pagaliuką – jeigu ištraukus nepastebite ant jo tešlos gabalėlių, galite būti užtikrinti, jog pyragas jau iškepęs“, – dalijasi patarimais maisto gamybos ekspertė.

Taip pat skaitykite:  „Rimi“ plečia prekių pristatymą į namus: nuo šiol prekes užsisakyti galima Biržuose bei Molėtuose

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

TOP naujienos

Išskirtinių statybos darbų bendrovė „Mirigita” pernai augo 34 proc.

Vakarų Lietuvos išskirtinių statybos darbų bendrovė „Mirigita” praeitus metus pabaigė pasiekusi 9,3 milijonų eurų apyvartą arba 34 proc. didesnę nei 2022 metais, kuomet ji...

Visko išmesti nebūtina – paprasti patarimai, padėsiantys sumažinti atliekų kiekį

Skaičiuojama, kad kasmet išmetame 2,12 mlrd. tonų atliekų. Netinkamai išmetamos atliekos ne tik gadina kraštovaizdį – theworldcounts.com duomenimis, kiekvienais metais 13 mln. tonų plastiko...

Dietistė pataria, kokią duoną rinktis ir su kuo valgyti, kad būtų naudinga

Norintieji atsikratyti svorio ar tiesiog sveikiau maitintis iš mitybos raciono dažnai išbraukia angliavandenių turinčius produktus, tarp jų ir duoną. Tačiau duonos vis vien norisi...

Astrologinė prognozė gruodžio 25-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Regis, susitiksite su išsiilgtu žmogumi, giminaičiais, gausite viliojamą kvietimą ar pan. Turėtų pagerėti santykiai su kaimynais. Džiaugsitės dovanomis, dėmesiu, gardumynais, o jeigu dirbate...

„TAMO“ dienynas tikina, kad duomenų nutekėjimo sistemoje nebuvo

Viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad internete nutekinta daugiau kaip 100 tūkst. „TAMO“ dienyno vaikų ir mokytojų duomenų, įmonė tikina, kad sistemoje duomenų nutekėjimo nebuvo. „Užtikriname, kad duomenų nutekėjimo „TAMO“ sistemoje nebuvo. Programišiai galėjo bandyti pasinaudoti...

Mokytojų dienos proga tinklaraštininkė Asta Černė rekomenduoja skanią dovaną mokytojams

Artėjanti Mokytojų diena – puiki proga skirti pedagogams ypatingo dėmesio. Tik svarbu, kad staigmena mokytojams būtų įgyvendinta ne tik tėvų, bet ir pačių mažųjų pastangomis. Tam puikiai tinka valgomos dovanos. Pasirinkus nesudėtingą receptą, jį...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS