7.9 C
Molėtai
2023 / 05 / 29

Puošiame namus ir Velykų stalą: specialistė pataria, kaip neišlaidaujant susikurti šventinę nuotaiką (receptas)

Ar jau skaitėte?

Norint gyventi tvariau ir sutaupyti, verta pradėti nuo savo aplinkos. Juk vietoje to, kad kasmet pirktume vis naujus papuošimus šventėms, galime juos susikurti patys iš jau turimų daiktų, gamtoje randamų augalų ar net maisto produktų. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė dalijasi patarimais, kurie palengvins pasiruošimą Velykoms ir primena į žaismingą kūrybos procesą įtraukti vaikus, kuriems tai bus maloni saviraiškos forma. 

- Reklama -

Visžaliai augalai, medžių šakelės – natūralu ir taupu

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, kad įvairiose šalyse per šventes vis labiau nutolstama nuo vienkartinių plastikinių dekoracijų ir atsigręžiama į gamtą nei natūralios spalvos puošmenas.

„Velykos – tai pavasario šventė, kai esame išsiilgę natūralios žalumos ir žiedų, o kol jų laukiame už lango, turime laiko gaivumo nuotaiką susikurti namuose. Dabar daug kur genimi medžiai ir krūmai, tad vertėtų pasivaikščioti ir parsinešti namo šakelių, kurios vėliau sulapos. Sumerkite jas į turimas vintažines ar pastelinių spalvų vazas bent savaitę prieš Velykas ir per šventę galėsite džiaugtis nemokama šventės puokšte. Jau dabar ant šakelių galima sukabinti turimus dekoratyvinius kiaušinius arba su vaikais iš spalvoto popieriaus, plunksnelių ir servetėlių pasigaminti paukštelius bei jais papuošti Velykų medį“ – siūlo L. Barčaitė.

Specialistė pataria, kad namus galime pasipuošti ir sandėliuke pamirštomis verbomis, turimomis džiovintomis gėlėmis, net sudžiūvusiomis smilgomis iš ežerų pakrančių: „Savaitgalį prieš Velykas su vaikais pasivaikščiokite miške, pasirinkite visžalių augalų, šakelių. Iš jų galima pasidaryti puikių stalo puošmenų, pavyzdžiui lizdelių imitacijų kiaušiniams sudėti. Juos susukite iš šakelių, o vidų papuoškite žalumynais. Tokie lizdeliai su kiaušiniais gali būti patiekti tiek kiekvienam svečiui, tiek tapti stalo puošmena visiems margučiams susidėti.“ 

Dar viena šventinė dekoracija – velykinis krepšys. „Į pintą krepšį įdėkite žalumynų, papuoškite lauko gėlėmis, medžių ar krūmų šakelėmis ir sudėkite margučius, vaisius ar velykinius saldainius. Tai bus ne tik puiki velykinė dekoracija, bet ir papildoma galimybė pateikti margučius, jei nesugalvojate kur juos sudėti“, – pasinaudoti natūraliomis puošybos priemonėmis kviečia specialistė. 

Švenčių atributai – kasdienybės daiktai

Pasak „Rimi“ technologės Linos Barčaitės, stalo puošybai galima panaudoti daugybę jau turimų namuose daiktų. Pavyzdžiui, margučių nebūtina išdėlioti lėkštėje: juos galite sudėti į plačią stiklinę vazą ir dar papuošti ją gėlėmis – ypač gražiai joje atrodys pastelinėmis spalvomis, natūraliomis priemonėmis dažyti kiaušiniai. 

- Reklama -

„Dar viena idėja, į perpus perskeltų kiaušinių lukštų puseles priberti žemės ir pasodinti želmenų ar velykinės žolės. Panaudokite juos net kaip mažas vazeles pirmosioms žibuoklėms. Be to, Velykų stalui neabejotinai pirksite stiklainėlių su konservuotomis daržovėmis, tad nulupę nuo jų etiketes, su vaikais nudažykite kelis stiklainius spalvotais ornamentais, o išdžiūvus į juos sumerkite gėles ar šakeles su pavasariniais „kačiukais“. Taip stalas įgaus ryškių spalvų, o prie dekoracijų gamybos bus prisidėjusi visa šeima, – siūlo L. Barčaitė. – Dar viena puiki puošmena – Velykų vainikas, kurį galima puošti tuščiaviduriais dažytais įvairaus dydžio kiaušiniais, gėlių žiedais, iš spalvoto popieriaus pagamintais zuikučiais ar namuose jau turimomis dekoracijomis. Svarbiausia pasirinkti tris dominuojančias spalvas, kurios tiks prie jūsų interjero, ir kartu su šeima suklijuoti dekoracijas ant pagrindo.“

Įdomesniam stalo dekoravimui technologė siūlo išnaudoti servetėles. „Daugkartinės medžiaginės servetėlės, sulankstytos įdomesniais būdais ir sudėtos į lėkštes, taip pat papuoš stalą. Pavyzdžiui, iš servetėlės ir nudažyto margučio padarykite velykinį zuikį: sulankstykite servetėlę į ilgą juostą, per vidurį įdėkite margutį, aplink jį apsukite juostą, o abu juostos galus suriškite siūlu. Surišti juostos galai turėtų būti lyg zuikio ausys, o margutis – jo veidas, kurį galite nupiešti. Tokius papuošimus padarykite kiekvienam svečiui ir taip papuoškite jų lėkštes“, – pataria „Rimi“ ekspertė.

Stalo puošmena – Velykų boba 

Nė viena šventė neapsieina ir be deserto, o ypatinga stalo puošmena – nuo seno gilias tradicijas turinti Velykų boba. Jos receptai randami jau XIX a. receptų knygose, aprašant Šiaurės Žemaičių Velykų papročius, tačiau, manoma, kad šis pyragas buvo kepamas ir gerokai anksčiau: „Senovėje buvo tikima, kad kuo aukštesnis pyragas, tuo geresnis bus kviečių derlius, todėl tradiciškai boba buvo kepama aukštoje formoje. Kepimui  moterys naudodavo molinius puodus, kuriuos vėliau sudaužydavo ir išimdavo išsipūtusią Velykų bobą. Tradiciškai ji būdavo patiekiama su specialiai šiai progai virta vyšnių uogiene.“

„Rimi“ technologė atskleidžia kelias gudrybes, kaip šį skanų pyragą sėkmingai išsikepti namuose: „Norint, kad tešla būtų puresnė, miltus rekomenduojama persijoti, o pačią tešlą ne minkyti rankomis, bet ne mažiau kaip pusvalandį maišyti šaukštu, jį sukant tik į vieną pusę. Jei norite, kad pyragas būtų gelsvos spalvos, į tešlą galite įberti šiek tiek ciberžolės prieskonių, o jei kepant Velykų bobos viršus per greitai apskrunda, galite jį uždengti folija.“

Dažniausiai kepamos mielinės arba varškinės Velykų bobos, o jų tešla pildoma įvairiais pagardais: riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, šokolado gabaliukais ar cukatomis. „Iškepęs ir pravėsęs pyragas apipilamas specialiu glajumi. Tradiciškiausias Velykų bobos glajus yra cukraus pudra, sumaišyta su citrinų sultimis. Norint, kad pyrago viršus būtų baltesnis, glajų reikia tepti bent kelis kartus“, – pataria Lina Barčaitė.

Pirkėjai renkasi tradicinius patiekalus 

Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog sveiko maisto banga renkantis šventinius patiekalus pirkėjų įpročiuose nėra stipriai jaučiama, nes per šventes norisi pasilepinti bei išlaikyti iš kartos į kartą einančias šeimos patiekalų tradicijas: „Pastebime, kad pirkėjai linkę sumokėti daugiau, bet įsigyti tikrai kokybišką gaminį. Tad mūsų „Mano dienai“ prekinio ženklo konditerijos bei kepyklos gaminiai yra gaminami renkantis kuo natūralesnes žaliavas bei priedus.“ 

„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Pasak O.Suchočevos, šiais metais „Rimi“ pirkėjams Velykų stalui pasiūlys pavasariškas daržovių salotas su vištiena, ypatingą suktinuką su silke ir šviežiu sūriu, jau keletą metų išbandytą, pirkėjų atrastą ir pripažintą vyniotinį su omletu. Tuo tarpu kiaušinių užtepėlė su avokadais puikiai tiks užkandžiams, o jautiena arba lašiša drebučiuose – stalui papuošti. „Pastebime, jog tradicinis „Panettone“ pirkėjų tarpe populiarus ne tik per Kalėdas, bet ir per Velykas, tačiau šiais metais desertui turėsime ir specialiai Velykoms kepamą pyragą, keksą su varškės ir uogų įdaru. Mano favoritas – nepakartojamo skonio pyragas su karamelės ir apelsinų įdaru. Tai itin šventiškas derinys, kuris patiks net ir išrankiausiam saldėsių mėgėjui  – tikina specialistė.

„Rimi“ technologė Lina Barčaitė kviečia išbandyti gardų Velykų bobos receptą, kuris ne tik pradžiugins svečius, bet ir papuoš šventinį stalą. 

RECEPTAS

Šventinė Velykų boba

Patiekalui reikės: 

  • 70 g  šviežių mielių;    
  • 400 ml pieno;   
  • 200 g  cukraus;
  • 1.1 kg  miltų;
  • 8 vnt. kiaušinių;
  • 4 vnt. kiaušinių trynių;
  • 500 g sviesto;
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus;    
  • 1 žiupsnelio druskos;
  • 1 šaukšto aliejaus.        

Razinoms paruošti reikės:

  • 3 vnt. apelsinų žievelių;           
  • 200 g razinų;    
  • 30 g romo, konjako arba brendžio.      

Glaistui reikės:

  • 200 g cukraus pudros;  
  • 2 šaukštų pieno;
  • 1 skiltelės citrinos.       

Gaminimo eiga:

  1. Ištirpinkite mieles šiltame piene, maišydami įberkite 1 šaukštą cukraus. Nenustodami maišyti suberkite pusę miltų, įmuškite 4 kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską.Gerai išmaišykite.
  2. Tada suberkite likusius miltus ir įmuškite likusius kiaušinius. Gerai išmaišykite.
  3. Kitame dubenyje išplakite iki purios masės 4 trynius su cukrumi.
  4. Į mielinę tešlą po šaukštą dėkite išplaktų trynių ir minkšto sviesto, išmaišykite ir vėl kartokite procesą, kol sudėsite visus plaktus trynius ir sviestą. Išmaišykite tešlą iki vientisos masės.
  5. Patepkite tešlos paviršių aliejumi ir kildinkite apie 1,5 val. šiltoje vietoje.
  6. Razinas nuplaukite ir užpilkite romu. Tai geriausia padaryti iš vakaro. Razinas apibarstykite trupučiu miltų ir permaišykite. Suberkite jas į tešlą ir išmaišykite.
  7. Imkite aukštą formą su skyle ir supilkite tešlą. Svarbu, kad indas nebūtų pripildytasiki viršaus, nes tešla pakils.
  8. Palikite tešlą pakilti apie 1 valandą šiltoje vietoje.
  9. Velykų bobą kepkite orkaitėje 175 °C temperatūroje apie 40–50 min. Iškepusį pyragą atvėsinkite kepimo formoje ir išimkite.
  10. Pasigaminkite glaistą. Į dubenį suberkite cukraus pudrą ir maišydami supilkite pieną ir citrinos sultis. Labai gerai išmaišykite. Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite dar šlakelį pieno. Glaistą užpilkite ant Velykų bobos.

Skanaus!

 

spot_img

Horoskopai gegužės 28 dienai

AVINASLaikas baigti savaitės darbus. Tai gali būti ne taip paprasta, ypač jei užduotis nemiela. Vis dėlto pasistenkite susikaupti - kiekvienas jūsų žingsnis stebimas ir kritiškai vertinamas. JAUTISJei ketinate improvizuoti, būkite tikras, kad partneriai jus palaikys....

Žinomos moterys susirinko unikaliai meninei terapijai: tapė ant jūros kranto bei mėgavosi lėto gyvenimo...

Didelių paveikslų tapybos sesijas organizuojanti menininkė Gerda Umarienė kartu su Kunigiškėse įsikūrusių darbui, poilsiui ir gyvenimui skirtų apartamentų/prekybos patalpų kompleksu „Hill Garden Residence“ įgyvendino seniai planuotą idėją ir sukvietė būrį moterų į sulėtinto gyvenimo...

Lietuviškų smidrų sezono įkarštis: kviečia kepti ant grilio, gardinti salotas ar valgyti žalius (receptas)

Maistingieji smidrai šiuo metu yra pačiame sezono įkarštyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė smidrus vadina viena superdaržovių ir pasakoja, kokią naudą sveikatai turi šis augalas. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena,...

Kurorto festivalis „Myliu Palangą 770“ – jau kitą savaitgalį ir toks, kokio dar niekas...

Jau kitą savaitgalį, birželio 2 – 4 d., Palanga kviečia į vieną iš žinomiausių, itin laukiamų ir labiausiai lankomų šiltojo sezono renginių pajūryje – į kurorto festivalį „Myliu Palangą“, kuris tradiciškai šventiškai ir nuotaikingai...

ORAI: Šeštadienio dieną bus mažai debesuota, be lietaus, aukščiausia temperatūra 17–22 laipsniai

Šeštadienio dieną bus mažai debesuota, be lietaus. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, vakariniuose rajonuose vakarų, pietvakarių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 17–22 laipsniai. Sekmadienį lietaus nenumatoma. Vėjas naktį nepastovios krypties, 3–8 m/s, dieną pietvakarių, vakarų, 6–11 m/s....

Horoskopai gegužės 27 dienai

AVINASTik jūs pats geriausiai žinote, ko jums dabar reikia, tad neleiskite, kad kitų žmonių nuomonė darytų įtaką jūsų sprendimams. Finansiniai reikalai vėl neduos ramybės. Vakarą pasistenkite praleisti be didelių piniginių išlaidų. JAUTISGali tekti bendrauti su...

Smegenų maistas: gydytoja dietologė dalijasi svarbiausias produktais, gerinančiais smegenų veiklą

Smegenys atsakingos už viską, kas mumyse vyksta: mintis, atmintį, emocijas, pasaulio suvokimą, informacijos priėmimą, kalbą, judėjimą ir kitas svarbias sritis. Jos sudarytos iš milijonų ląstelių, vadinamų neuronais – visas smegenų darbas paremtas jų tarpusavio...

Pavaišinsite visus kaimynus: 3 gardūs, nebrangūs ir greiti visos skardos patiekalai

Penktadienį – Europinė kaimynų diena. Kaip ir į antrosios pusės, taip ir į kaimynų širdis kelias dažnai driekiasi per skrandį. Vaišės būriui žmonių gali gąsdinti dažną šeimininką, tačiau yra išeitis – paprasti visos skardos...

Nuo ispaniškų muzikos festivalių iki tango šventės Kretoje: įspūdingiausi vasaros renginiai, prie kurių verta...

Per atostogas trokštame ne tik poilsio, bet ir įspūdžių, todėl verta pasidomėti, kur vyksta įdomiausi šios vasaros Europos kultūros ir sporto renginiai, taip pat suspėti į įspūdingas tradicines miestų šventes. Savitos fiestos bei festivaliai...

ORAI: Penktadienio dieną nelis, aukščiausia temperatūra 19–24 laipsnių šilumos

Penktadienio dieną nelis. Vėjas vakarinių krypčių, 7–12 m/s, kai kur gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos. Šeštadienį be lietaus. Vėjas naktį šiaurės vakarų, dieną šiaurės vakarų, vakarų, 7–12 m/s. Temperatūra naktį...

Horoskopai gegužės 26 dieniai

AVINASJei nemėgstate siurprizų, vargu ar sutiksite šią dieną laikyti sėkminga. Nepastebimi pokyčiai kelia nestabilumo jausmą, verčia taikytis prie nuolat kintančių aplinkybių. Ypač sunku bus vienišiams. JAUTISPrieš pradėdamas dieną įvertinkite savo emocinę būklę. Santūrumas padėtų spręsti...

Pablogėjusi savijauta gali reikšti skydliaukės sutrikimus – kaip atpažinti?

Slenkantys plaukai, nerimas, svorio pokyčiai – skydliaukės hormonų disbalanso pranašais gali tapti simptomai, kuriuos dažnai priskiriame tiesiog nuovargiui ar pakitusiai mitybai, tačiau skydliaukė daro didelę įtaką bendrai organizmo būklei, o jos sutrikimai gali lemti...

Mokesčių reforma – kas keisis verslams, jei ji bus priimta?

Lietuvos finansų ministerija šių metų kovo 20 d. pateikė siūlymus dėl mokesčių reformos, kuri, jei bus priimta, keistų ir koreguotų įvairius šiuo metu galiojančius mokestinius aspektus. Vyriausybė mokesčių reformos paketą planuoja pristatyti per LR...

Mėsainių variancijų – gausybė: specialistas pataria, kaip juos teisingai paruošti (receptas)

Vasarą prasidedantis kepimo ant grotelių sezonas vilioja ir mėsainių mėgėjus. Plačiu ingredientų pasirinkimu bei įvairiomis jų variacijomis pasižymintis patiekalas kasmet tik populiarėja. Mėsainiams naudojama įvairi mėsa – nuo jautienos iki kalakutienos. Pasak gydytojos dietologės...

Plėšyta kiauliena, dėl kurios galvas pametę gurmanai visame pasaulyje: itin paprastas, bet efektingas receptas

Plėšyta kiauliena – be galo populiarus patiekalas, be kurio dažnas amerikietis neįsivaizduoja savo vasaros. Nenuostabu – specialiu būdu paruošta mėsa yra ypač sultinga, aromatinga ir tinkanti įvairiems patiekalams. Be to, tai nebrangus produktas, tad...

Vasaros atradimas: gaivus rizotas su cukinijomis pripildys namus citrinų aromato

Artėjant vasarai, natūraliai norisi mažiau mėsos ir daugiau daržovių, tad vegetariški patiekalai dažniau atsiduria ir visavalgių mitybos racione. Paprastas, bet ypač gaivus receptas saulėtai dienai – rizotas su šviežiomis cukinijomis ir citrina, kuris pasotins,...

ORAI: Šiandien galima perkūnija, aukščiausia temperatūra 22–27 laipsniai šilumos

Šiandien Lietuvoje kai kur numatomas trumpas, nedidelis lietus, galima perkūnija. Vėjas pietvakarių, vakarų, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 22–27, vakariniame šalies pakraštyje 17–21 laipsnis šilumos. Penktadienį be žymesnio lietaus. Vėjas naktį vakarinių krypčių, 6–11 m/s, dieną...

Horoskopai gegužės 25 dieniai

AVINASŠiandien galite būti neįprastai emocingas. Būkite atsargus, itin stiprūs troškimai gali trukdyti adekvačiai vertinti tikrovę. Vakare tikrai būtų ne pro šalį palįsti po šaltu dušu. JAUTISYra daugybė dalykų, kurių esate linkęs vengti, bet šiandien turėsite...

Teisininkai: „ChatGPT“ keičia etikos ir moralės ribas

Diskutuodami su kolegomis, kalbėdamiesi su draugais ar šeimos nariais, analizuodami gaunamą informaciją, atlikdami užduotis darbovietėje, vadovaujamės visuotinai pripažintais etikos standartais. Paradoksalu, bet vis labiau mūsų kasdienybėje įsitvirtinantis dirbtinio intelekto (DI) valdomas „ChatGPT“ trina aiškias...

Lietuvės padės formuoti sveikus mitybos įpročius

Daržovių ir vaisių vartojimas gali būti ne tik sveikas, bet ir modernus bei šiuolaikiškas – būtent tai siekia įrodyti naujojo produkto „Fruttberry“ kūrėjos. Norėdamos padėti gyventojams suvartoti reikiamą kiekį daržovių ir vaisių, lietuvės pristato...

Svajonė turėti namą – vis prieinamesnė

Dėl nekrintančių nekilnojamojo turto kainų didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir augančių galimybių dirbti nuotoliniu būdu gyvenant už miesto vis daugiau Lietuvos gyventojų svarsto galimybę įsigyti mobilius medinius karkasinius namus. Kaip šis sektorius vystosi Baltijos šalyse,...

Ženklai, kurie išduoda, jog laikas atlikti proktologinius tyrimus

Proktologiniai tyrimai dažniausiai atliekami atsiradus negalavimams, susijusiems su tiesiąja žarna arba galine storosios žarnos dalimi – išange. Dėl nemalonių pojūčių dalis pacientų baiminasi atlikti tokius tyrimus, tačiau reikėtų žinoti, kad jie neskausmingi, o pats...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS