8.7 C
Molėtai
2024 / 03 / 29

Riešutų gidas: kuo ypatingos ir su kuo valgomos skirtingos jų rūšys?

Ar jau skaitėte?

Ruduo – ne tik sodo ir daržo gėrybių, bet ir riešutų metas. Riešutus mėgsta daugelis, tačiau ar žinote, kad skirtingos jų rūšys pasižymi ne tik unikaliu skoniu, bet ir skirtingomis sveikatai naudingomis savybėmis? Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad riešutai yra populiari ir pirkėjų mėgstama kategorija, o pastaruoju metu jie dėmesį kreipia ne tik į riešutų kainą, bet ir įvairovę.

- Reklama -


„Sveikesnės mitybos tendencijomis besivadovaujantys pirkėjai maistą atidžai renkasi ne tik pusryčiams, pietums ar vakarienei, bet ir užkandžiams. Būtent dėl šios priežasties prekybos tinkle siūlome platų ir įvairų asortimentą, atsižvelgdami į užkandžiavimo kultūros tendencijas ir sezoniškumą, pavyzdžiui, gausų Lietuvos ūkininkų auginamų daržo ir sodo gėrybių, vaisių, uogų, įvairiausių sėklų ar riešutų pasirinkimą“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad riešutai yra puikus baltymų, sveikųjų riebalų, skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Riešutus žmonės valgo dar nuo senovės laikų, pavyzdžiui, graikiniai riešutai itin mėgstami buvo dar senovės graikų ir romėnų, pastarieji riešutus netgi laikė dievų maistu.

Kaip teigia maisto ekspertė, riešutai plačiai vartojami ne tik kaip užkandis, bet ir kaip ingredientas. Iš jų gaminamas riešutų sviestas, su kuriuo vėliau valgomi sumuštiniai, vafliai, blynai netgi pusryčių košės ar kiti saldėsiai. Jie naudojami ir granolai gaminti. Riešutais gardinami ledai, tortai, pyragai, keksiukai, tartaletės, kiti įvairūs desertai.

Riešutai derinami ne tik prie saldžių, bet ir pikantiško skonio patiekalų, pavyzdžiui, jais gardinamos įvairios salotos. Graikiniai riešutai arba pistacijos dažnai naudojamos itališkų makaronų patiekalams paskaninti, jie derinami su kumpiu arba įvairiausiais sūriais, tokiais kaip gorgonzola. Riešutai mėgstami ir Azijos virtuvėje, žemės riešutais gardinamos ne tik salotos, bet ir azijietiški makaronai, troškiniai, netgi sriubos. Be to, iš riešutų gaminami augaliniai gėrimai ar miltai.

Taip pat skaitykite:  7 imunitetą stiprinantys produktai

Tačiau kuo išsiskiria ir su kuo derinamos skirtingos riešutų rūšys? Maisto ekspertė dalijasi keliais faktais apie labiausiai pamėgtus ir galbūt mažiau žinomus riešutus.

- Reklama -

Graikiniai riešutai

Žmonės graikinius riešutus jau valgė prieš daugiau nei 12 tūkstančių metų. Ne veltui – jie yra išskirtinai maistingi, turi didelį kiekį antioksidantų ir omega-3 riebalų rūgščių, mažinančių riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis bei prisidedančių prie uždegiminių procesų slopinimo. Vis tik tai kaloringi riešutai, todėl reikėtų laikytis rekomenduojamos paros dozės – 30 g. Jie suteiks skonio ir maistinės vertės košėms, salotoms, padažams bei įvairiems kepiniams.

Lazdynų riešutai

Riešutai, kurių yra ir Lietuvos miškuose, ne tik skanūs, bet ir naudingi. Juose randama folio rūgštis padeda įveikti niūrią nuotaiką, didina protinį ir fizinį aktyvumą, gerina atmintį ir suteikia energijos. A, E, B vitaminai teigiamai veikia odą ir nervų sistemą. Vėsesniais rytais, kai sunku išlipti iš lovos, lazdynų riešutais gardinkite pusryčius – jie tiks į kompaniją ir kiaušinienei, ir sūriui, ir jogurtui ar glotnučiams.

Anakardžiai

Iš tiesų tai net ne riešutai, o vaisiai, Brazilijoje augančių tropinių medžių sėklos. Jie prisideda prie cukraus kiekio kraujyje kontrolės, skatina metabolizmą ir yra naudingi širdies veiklai. O anakardžių aliejus laikomas odos grožio eliksyru. Gaminkite naminį anakardžių riešutų sviestą, gardinkite sriubas, makaronų patiekalus.



Brazilinės bertoletijos

Bertoletijos prisideda prie imuniteto stiprinimo, o sudėtyje esantis selenas padeda palaikyti skydliaukės funkciją ir apsaugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų, taip pat gerina nuotaiką. Gerų dalykų turi būti su saiku, tad rekomenduojama paros norma – vos 1–3 braziliškieji riešutai.

Pistacijos

Dėl savo formos pistacijos Irane vadinamos „besišypsančiais riešutais“, o Kinijoje – „linksmaisiais riešutais“. Jose randamų baltymų, vitamino B1, padedančio palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, fosforo, reikalingo kaulams ir dantims, bei kalio, padedančio palaikyti normalų kraujospūdį. Pistacijomis gardinkite užtepėles, sūrio patiekalus, jogurtą, kefyro kokteilius, salotas ar pyragus.

Taip pat skaitykite:  Lietuviai pirmą kartą sieks pistacijų gliaudymo čempiono titulo

Migdolai

Net 20 % migdolų svorio sudaro baltymas, todėl jie rekomenduojami nevalgantiems mėsos, daug fiziškai dirbantiems ar sportuojantiems. Sudėtyje esantis magnis, varis, geležis, cinkas, fosforas vitaminas B padeda puoselėti odos, nagų ir plaukų grožį. Manoma, kad migdolų piene esančios medžiagos veikia kaip afrodiziakas! Tiesa, šių riešutų luobelėje slypi sveikatai nepalankūs taninai, todėl prieš vartojant rekomenduojama juos nulupti.

V. Juodkazienė siūlo daugiau riešutų įtraukti į kasdienę savo mitybą ir dalijasi nepaprasto skonio, veganiško pyrago receptu.

Veganiškas riešutinis pyragas

Jums reikės:

  • 450 g moliūgų tyrės
  • 360 g migdolų riešutų sviesto
  • 20 g migdolų riešutų
  • 150 g rudojo cukraus
  • 70 g kakavos miltelių
  • 110 g migdolų miltų
  • 2 a. š. cinamono

Pagaminimas:

Tai pyragas, dėl kurio nereikės sukti galvos! Visus ingredientus sudėkite į gilų dubenį (eiliškumas visiškai nesvarbu) ir išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite ją į kepimo popieriumi išklotą skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite pyragą apie valandą. Prieš pyragui baigiant iškepti, apibarstykite jį traiškytais migdolų riešutais ir kepkite dar 10 minučių. Skanaukite, kai pyragas atvės ir sutvirtės. Skanaus!

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Gruodžio 25 dienos horoskopas

AVINASJūs turite pakankamai patirties ir išminties, kad sugebėtumėte naujai pažvelgti į jums duotą užduotį. Neslėpkite savo sugebėjimų. Kuo daugiau laiko skirkite namams ir vaikams. JAUTISNedarykite...

Ir Kūčioms, ir kasdienai: 3 gardūs ir sotūs virtinių receptai su nebrangiais įdarais – aguonomis, silke ir grybais

Virtiniai arba koldūnai nuo seno yra vienas iš tradicinių Kūčių patiekalų daugelyje namų. Pasirinkimų, kuo juos įdaryti be mėsos, apstu – pradedant pikantiškomis bulvėmis...

Nijole Narmontaitė: „Imkimės visi iniciatyvos ir gydykim planetą“

Puikiu humoro jausmu garsėjanti ir savo gerbėjus pralinksminti gebanti teatro, kino, televizijos aktorė, rašytoja Nijolė Narmontaitė nepraranda optimizmo ir vertindama ekologijos iššūkius. Ji tiki...

Kaip per 66 dienas susiformuoti gamtai draugiškus įpročius

Lietuvoje jau ne vieneri metai siekiama netradiciškai ugdyti moksleivių ekologinį sąmoningumą. Šią vasarą pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ bei aplinkosauginės iniciatyvos „Kita forma“...

Horoskopai gegužės 29 dienai

AVINASKodėl amžinai viską sužinote paskutinis? Šiandien vėl pražiopsojote kažką svarbaus. Net jei turėsite dar vieną galimybę, tai jau nebus visai tas pat. Labai naudingą žinią gali atnešti vaikas ar senyvas žmogus. JAUTISNetikėtas emocijų proveržis sujudins...

Kaip padėti viduriuojančiam vaikui jaustis geriau: gydytoja rekomenduoja iš anksto pasirūpinti rehidrataciniais tirpalais

Viduriavimas – tai problema, su kuria yra susidūręs kone kiekvienas žmogus. Nors daugelis suaugusiųjų šios sveikatos būklės yra linkę nesureikšminti, mažamečiams vaikams ji ypač pavojinga. Panevėžio „InMedica“ klinikos padalinio vaikų ligų gydytoja Aida Gurevičienė...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS