9.7 C
Molėtai
2024 / 10 / 06

„Rimi“ rasite šiuos produktus: savaitgalį išbandykite netikėtus ir pigius derinius ant grilio

Ar jau skaitėte?

Kai ant grilio ruošiamės gaminti savaitgalio pietus, skanią bei pigią vakarienę šeimai ar draugų kompanijai išsikepti norime ne tik sultingos paukštienos, mėsos arba žuvies, bet ir šalia derančių garnyrų. Kas su kuo labiausiai tinka ilgai galvoti neteks, nes prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika žino ne vieną puikų derinį: nuo vištienos, ananasų ir svogūnų kombo iki krevečių su keptais ananasais, paprika ir svogūnais. Vis dėlto, kepsninėje išsikepti valgiai turėtų būti ne tik netikėti ir skanūs, bet ir sveikatai palankūs. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena maisto ant grilio pernelyg nesuskrudinti ir dar keletą svarbių taisyklių.

- Reklama -

Svarbiausia – neperkepti ir neperskrudinti

Maisto kepimas ant ugnies – ne tik malonus procesas, bet ir mūsų valgiaraštį paįvairinantis maisto gaminimo būdas. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja, kad kepant patiekalus ant grilio labai svarbu pasirinktų ingredientų neperkepti. Be to, nors skonių receptorius ir sužadina persipynę kepto maisto bei dūmų aromatai, tačiau visiškai suskrudinti paukštienos, mėsos, žuvies arba grilintų daržovių bei vaisių nerekomenduojama.

Marinatas.

„Bene svarbiausia taisyklė, kepant maistą ant grilio – jo neperkepti, neperskrudinti. Tai būtina ne tik todėl, kad išsaugotume kuo didesnę patiekalo maistinę vertę ir malonų skonį, bet ir dėl to, kad perkeptoje mėsoje gali atsirasti organizmui kenksmingų kancerogeninių medžiagų. Šios medžiagos apsunkina virškinimą, gali sukelti sunkumo jausmą ar net apsinuodijimą. Jei mėsa per daug apskrunda, o jos kraštai apdega ir net apanglėja, pastaruosius reikėtų nupjauti, kad galimi kancerogenai nepatektų į kūną. Be to, gaminant maistą kepsninėje svarbu jo nekepti ant tiesioginės ugnies, galima tik ant žarijų“, – įspėja dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad apsaugoti kepamą maistą nuo įvairių kenksmingų darinių gali padėti ir marinavimas: „Vyno, alaus, terijakio padažo, alyvuogių aliejaus ar kitų produktų išskiriamos medžiagos padeda mėsą iškepti tolygiau, be jos nudegimų. Žinoma, svarbu pasirinkti tokius marinatus, kuriuose nebūtų sveikatai nepalankių priedų, pavyzdžiui, daug cukraus arba druskos. Mėsą, paukštieną ir žuvį geriausia marinuoti patiems, švelniame prieskoninių žolelių, česnakų bei citrinos sulčių marinate.“

Dar dr. E. Gavelienė primena, kad mėgautis ant grilio keptais valgiais neturėtume kasdien. Taip pat svarbu greta keptų valgių neužmiršti ir pakankamo kiekio daržovių: „Auksinė taisyklė, kad daržovių turėtume suvalgyti daugiau nei mėsos galioja visuomet. Šalia grilio patiekalų puikiai tinka ant grotelių išsikeptos arba švelniai pamarinuotos daržovės ir, žinoma, šviežios salotos. Dabar tam puikus metas, nes gausu šviežio derliaus pigesnių daržovių (ridikėlių, salotų, svogūnų laiškų, agurkų, įvairių daigų), savuose šiltnamiuose ar ant namų palangių taip pat jau galime šio to rasti. Sezoninių daržovių reikėtų valgyti kasdien, o jas galima paskaninti alyvuogių aliejumi, prieskoninėmis žolelėmis, apšlakstyti citrinos sultimis.“

Ant grilio siūlo išbandyti tokius pigius derinius

Grilio meistras, prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika pasakoja, kad grilinimo sezonui po truputį įsibėgėjant į lauko kepsnines gali keliauti daug skirtingų pigių ir gardžių ingredientų, tad reikia tik šiek tiek fantazijos juos derinant. Tiesa, eksperimentuoti laiko randa ne kiekvienas, todėl šefas turi paruošęs keletą derinių, kurie ne tik sužadins skonio receptorius, bet ir gali būti netikėti bei dar neatrasti.

- Reklama -

„Turbūt vienas populiariausių ingredientų ant grilio – vištiena. Ją galima derinti su įvairiomis ant grotelių keptomis daržovėmis ir net vaisiais, pavyzdžiui, nustebins vištienos, ananasų ir svogūnų derinys. Kitas variantas – vištienos, cukinijų bei moliūgo trio. Griežtų taisyklių, kokias daržoves pasirinkti, tikrai nėra, bet naudojant skirtingų tekstūrų, spalvų bei skonių derinius tikrai mėgausitės geriausiu rezultatu. Kalbant apie mėsą, jautiena tinka su svogūnais, paprika, pievagrybiais, o kiaulieną verta paragauti su ant grotelių keptais mangais, persikais bei svogūnais“, – skirtingų grilio ingredientų tarpusavio derinimu dalijasi V. Nadzeika.

Kepant ant grilio žuvį ir jūrų gėrybes dažniausiai nepersistengiame – pagardiname jas mėgstamais prieskoniais, šviežiomis žolelėmis, gausiai apšlakstome citrusų sultimis. Vis dėlto, kulinarijos technologas rekomenduoja išbandyti ir kiek drąsesnius derinius, šalia žuvies bei jūrų gėrybių išsikepant ir vaisių, daržovių.

„Krevetes patariu paragauti su keptais ananasais, paprikomis ir svogūnais. Mėgstamą žuvį taip pat galima derinti su paprikomis ir svogūnais, taip pat tinka vyšniniai pomidorai. Įsileiskite naujų skonių ir spalvų į savo lėkštes, taip grilio sezonu galėsite pasimėgauti netikėtais ir naujais deriniais. Kiekvieną grilio patiekalą praturtins ir pasirinktas pigesnis marinatas bei pačių pasigaminti padažai, o šalia grilintų daržovių visuomet tiks ir šviežios salotos“, – rekomenduoja specialistas.

Šefas kviečia nepamiršti ir įvairių vaisių bei uogų – iškepti kepsninėje jie taps tikru atradimu bei tobulu desertu smaližiams: „Ant grilio galima kepti įvairius vaisius, kokius tik mėgstame. Populiariausi yra ananasai, kriaušės, persikai, arbūzai, mangai, bananai ir net citrusiniai vaisiai bei braškės. Vaisius kepti patogiausia ant grotelių, galima atskirai arba smulkiau supjaustytus jų gabalėlius sumauti ant medinių iešmelių. Persikai, braškės ir ananasai tobulai dera vieni su kitais, nes šių vaisių skoniuose pajausime ir malonaus saldumo, ir gaivumo, ir šiek tiek rūgštumo. Mėgstantys saldesnius desertus ant vaisių papildomai galima pabarstyti truputį rudojo cukraus arba cukraus pudros, kurie kepant karamelizuosis. Tiksli kepimo trukmė priklauso nuo vaisių ir jų sunokimo, todėl atidžiai stebėkite, kad jie neperkeptų.“

Norintiems įsigyti ingredientų kepimui ant grilio pigiau, prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena sekti akcijas, pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programos suteikiamais pasiūlymais bei papildomomis nuolaidomis: „Iki gegužės 6 d. BBQ įrankiams ir priedams „Good Cook“ taikoma 30 proc. nuolaida, o visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

TOP naujienos

Visos Lietuvos eglės vienoje vietoje

Pirmą kartą visos Lietuvos miestų eglės vienoje vietoje! Startuolio „Special“ komanda surinko visas Lietuvos miestų ir miestelių Kalėdų eglutes į projektą „Lietuvos miestų eglės...

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti,...

Horoskopai kovo 29 dienai

AVINASŠiandien esate kupinas energijos ir ryžto kalnus nuversti. Visa problema - nukreipti jėgas į pozityvius darbus. Atsiras kažkas, pasišovęs jus būtinai sukritikuoti ar pažeminti. JAUTISBūsite...

„Rimi“ uogų konservavimui įsigysite pigiau: štai, kaip juos geriausia tai padaryti

Nors esate girdėję frazę, jog vasarą reikėtų vaisių, uogų ir daržovių valgyti kuo daugiau, nes esą sukaupsime vitaminų žiemai, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja...

Šiandien vietomis, daugiausia šiaurės rytiniuose rajonuose, numatomas nedidelis lietus, dulksna

Šiandien vietomis, daugiausia šiaurės rytiniuose rajonuose, numatomas nedidelis lietus, dulksna. Kai kur rūkas, rytą ir vakare plikledis. Pūs stiprokas pietvakarių, pietų vėjas. Aukščiausia temperatūra 1–4 laipsniai šilumos. Sausio 22-os naktį be žymesnių kritulių, dieną vietomis...

Nebevarkite: gudrybė, kaip jau centus tekainuojantį arbūzą supjaustyti greičiau ir valgyti patogiau

Šią savaitę vėl grįžtant karščiams, arbūzo norėsis kaip niekad – šis sultingas vaisius vasarą yra skaniausias užkandis, turintis nepaprastų gaivinimo galių. Vasara ir arbūzai lietuviams yra neatsiejami, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS