-0.3 C
Molėtai
2025 / 02 / 06

Šias „jaunystės šaltiniu“ vadinamas uogas patariama valgyti būtent dabar: sezonas – ypač trumpas

Ar jau skaitėte?

Norintys iš sezoninių gėrybių pasiimti viską, kas geriausia, turėtų suklusti – parduotuvių lentynose jau atsirado ypač vertingų lietuviškų uogų, kurios dėl savo naudingų medžiagų gausos vadinamos „jaunystės šaltiniu“. Alytaus rajone sausmedžio uogas auginanti ir jas lietuviškam prekybos tinklui „Maxima“ tiekianti Laima Statutaitė džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių įvertina šių uogų skonį ir naudą organizmui.

- Reklama -

Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu. Pasiklausykite 20 min. nemokamai >>


Tiks ir valgyti vienas, ir skatinti kepinius ar mėsą

Kalnėnų kaime ūkininkaujanti L. Statutaitė pripažįsta, kad lietuviams sausmedžių uogos dar nėra gerai pažįstamos, todėl stengiasi kuo plačiau pasakoti apie jų išskirtines savybes. Pavyzdžiui, nors išvaizda jos daugeliui pasirodo panašios į pailgesnes formos šilauoges, sausmedžių uogos yra gana minkštos.

Sausmedžio uogas auginanti ūkininkė L. Statutaitė.

„Nors ir minkštos, bet didelis jų pliusas tai, kad šaldytuve šios uogos puikiausiai išsilaiko ilgesnį laiką, o jų savybės ir išvaizda nepasikeičia. Be to, jos itin tinka užšaldymui, nes atitirpintos taip pat nepakeičia nei skonio, nei struktūros“, – sako L. Statutaitė.

Šios uogos išsiskiria ir ypatinga savo vidaus spalva – mėlyna. Sausmedžio uogų ūkio šeimininkė juokauja, kad vynuogių selekcininkai verčiasi per galvą mėgindami išvesti jas mėlynu vidumi, o čia gamta kaip geriausia veisėja viską pati sudėliojusi.

Pasak ūkininkės L. Statutaitės, reikėtų gerokai pasistengi, kad surastumėte kitą tokią universalią uogą, kuri skani ne tik viena pati, bet tiktų ir tokiai plačiai gausai patiekalų: nuo desertų iki barbekiu.

- Reklama -

„Mūsų ūkis išsiskiria tuo, kad auginame desertinės veislės valgomuosius sausmedžius. Paprastai sausmedžių uogos turi daugiau rūgštumo ir kartumo, bet mes norime žmones supažindinti ir su kita veisle, kurios uogas galima naudoti kaip bet kurias kitas desertines – skaninti kepinius, ledus, virti uogienes ir t.t.“, – vardija L. Statutaitė.

Tuo jų panaudojimo galimybės nesibaigia: sausmedžio uogos dera su sūriais, mėsa, jas itin mėgstantys kanadiečiai iš jų gamina padažus barbekiu, mėsos kukuliams ir t.t. Tai ypač universali uoga, tinkanti eksperimentams virtuvėje.

„Prie šių uogų taip pat reikia dėti šauktuką ir paskubėti jas pirkti dar ir dėl to, kad jų sezonas ypač trumpas – vos dvi savaitės“, – suskubti pasimėgauti jomis kviečia L. Statutaitė.

Sausmedžio uogos prilyginamos „supermaistui“

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad nuolat ieškoma galimybių pirkėjams pasiūlyti naujų Lietuvos gamintojų produktų. Ankstesniais metais prekiaujama būdavo kaimyninės Lenkijos ūkiuose užaugintomis sausmedžio uogomis, o šiemet pirmąkart „Maxima“ parduotuves pasiekė ir lietuviškos sausmedžio uogos.

„Labai džiaugiamės, kad asortimentą šiemet papildėme būtent Lietuvoje užaugintomis sausmedžio uogomis. Jas pačiame jų sezono įkarštyje į parduotuves pristato vietos gamintojai, o trumpa tiekimo grandinė užtikrina, kad produkcija išlaiko visas naudingąsias savo savybes“, – sako E. Dapkienė.

Nors Lietuvoje sausmedžio uogos populiarumu nusileidžia kitoms pamėgtoms sezoninėms gėrybėms, jas Tolimųjų Rytų šalys liaupsina jau šimtmečius, o japonai vadina „jaunystės šaltiniu“. Pastaraisiais metais jos itin populiarėja ir Europoje bei Šiaurės Amerikoje, kur yra prilyginamos „supermaistui“.

E. Dapkienė pasakoja, kad uogos yra ypač turtingos vitaminais ir mikroelementais. Pavyzdžiui, jos turi net keliais kartais daugiau geležies nei mėlynės, jose gausu vitaminų C ir A, kalio, kalcio, fosforo, B grupės vitaminų, seleno ir kt.

Sausmedžio uogos taip pat turtingos antioksidantais, antocianinais, kuriuos sveikatos specialistai vertina dėl priešuždegiminių, širdies ir kraujagyslių darbą gerinančių savybių.

Japonijoje šios uogos nuo seno valgomos norint stiprinti regėjimą, nes antocianinai padeda gerinti kraujotaką tinklainės kapiliaruose – todėl jos ten vadinamos ir „regėjimo uogomis“.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

TOP naujienos

Švenčių dekoracijoms – ne vieta šiukšliadėžėje

Lietuvos gyventojai, kaip ir kitų šalių piliečiai, negaili pinigų ne tik dovanoms, bet ir įvairioms kalėdinėms namų bei eglutės dekoracijoms, girliandoms, LED lemputėms ar...

Gerinamos sąlygos karjeros specialistams – trumpėja jų darbo laikas

Nuo rugsėjo 1 d. švietimo įstaigų karjeros specialistų darbo laikas per savaitę prilygintas kitų pagalbos mokiniui specialistų darbo laikui, t. y. 36 val. per...

Teismo nuosprendis medžiotojui vietoj šerno iššovusiam į cisterninį traukinio vagoną su arktiniu dyzelinu

Per medžioklę visuotinai pavojingu būdu iššovusiam iš graižtvinio šautuvo į ką tik pravažiavusio traukinio cisterninį vagoną ir sunaikinusiam svetimą turtą – 3,385 tonos pavojingą...

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, liepos 15–21 dienai. AVINAS Savaitės pradžioje dėl pinigų, skolų, mokesčių, alimentų, paveldėjimo, turto dalybų ar kitų finansinių peripetijų augs įtampa. Gali tekti...

ORAI: Artimiausiomis dienomis orai dažniau primins pavasarį

Šiandien Lietuvoje be žymesnių kritulių. Aukščiausia temperatūra 2–6 laipsniai šilumos. Vasario 14 d. kritulių nenumatoma. Vėjas šiaurės vakarų, 6–11 m/s. Temperatūra naktį nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos, dieną 2–7 laipsniai šilumos. Hidrologinė situacija Vasario...

Vasaros košmaras – geliantys vabzdžiai: vaistininkas pataria, kas padėtų apsisaugoti

Artėjant karantino pabaigai, laisvalaikį gryname ore ir nuotaiką gali sugadinti ne tik prastas oras, bet ir aplinkui zyziantys vabzdžiai: uodai, mašalai, vapsvos, akliai ir daugybė kitų. Vieni iš jų kėsinasi įgelti, nes yra alkani,...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS