10.2 C
Molėtai
2023 / 10 / 01

Smegenų maistas: gydytoja dietologė dalijasi svarbiausias produktais, gerinančiais smegenų veiklą

Ar jau skaitėte?

Smegenys atsakingos už viską, kas mumyse vyksta: mintis, atmintį, emocijas, pasaulio suvokimą, informacijos priėmimą, kalbą, judėjimą ir kitas svarbias sritis. Jos sudarytos iš milijonų ląstelių, vadinamų neuronais – visas smegenų darbas paremtas jų tarpusavio sąveika su kitomis kūno ląstelėmis. O tam, kad smegenys tinkamai funkcionuotų, svarbu užtikrinti visavertę mitybą, aprūpinančią neuronus reikalingomis maisto medžiagomis. Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ gydytoja dietologė Evelina Sabonaitytė pasakoja, kokių medžiagų svarbu gauti, norint užtikrinti gerą smegenų veiklą, kur jų rasti ir kokių taisyklių vertėtų paisyti, norint išsaugoti smegenų jaunystę.

- Reklama -

Riebalai – viena pagrindinių smegenims reikalingų medžiagų

Pasak gydytojos dietologės, viena pagrindinių medžiagų, reikalingų mūsų smegenims, yra riebalai. Jų yra kiekvienoje mūsų kūno ląstelės membranoje, nervus gaubiančiame ir saugančiame mielininiame audinyje ir sudaro net apie 60 proc. viso smegenų svorio.

Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ gydytoja dietologė Evelina Sabonaitytė.

„Smegenims būtina gauti tiek omega-3, tiek omega-6 riebalų rūgščių. Jos dalyvauja smegenų vystymosi ir augimo procese, o kadangi žmogaus kūnas negali pasigaminti nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, priklausančių polinesočiųjų riebalų grupei, jų turime gauti su maistu. Tiesa, omega-6 riebalų rūgščių žmogui gauti lengviau negu omega-3. Todėl būtina į mitybą įtraukti pastarųjų turinčių produktų“, – teigia ji.

Anot E. Sabonaitytės, rekomenduojama, kad omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis organizme būtų 3:1. „Tačiau pastaruoju metu jis keičiasi ir yra panašus į 15:1 ar net 17:1. Šio santykio pokytis lemia didesnį sklerozės ir hiperaktyvumo atvejų skaičių. Prie to ypač prisideda dokozaheksaeno (DHA) riebalų rūgščių trūkumas, kuris aptinkamas ir žmonių, sergančių vidutine ir sunkia depresija, organizme“, – pabrėžia gydytoja.

Ji atkreipia dėmesį, kad tam tikras maistas ir kai kurių medžiagų stoka gali lemti psichikos sutrikimus ir kitas ligas. „Moksliniais tyrimais įrodyta, kad viena dažniausių psichinių sutrikimų priežasčių yra omega-3 riebalų rūgščių, B grupės vitaminų ir aminorūgščių trūkumas. Todėl labai svarbu aprūpinti organizmą šiomis medžiagomis“, – teigia ji.

Riebalų rūgščių tipai ir jų šaltiniai

Pasak gydytojos, išskiriamos šios svarbiausios omega-3 riebalų rūgštys:

- Reklama -

– alfa linoleno (ALA) riebalų rūgštys. Dalis jų gali būti paverčiamos į eikozapentaeno (EPA) rūgštis, o šios – į dokozaheksaeno (DHA) rūgštis. ALA riebalų rūgščių galima rasti linų sėmenų, kanapių, graikinių riešutų aliejuose, tamsiai žalios spalvos lapinėse daržovėse, ispaninių šalavijų ir kanapių sėklose, graikiniuose riešutuose, avokaduose, kiviuose.

– eikozapentaeno (EPA) ir dokozaheksaeno (DHA) riebalų rūgštys. Jų daugiausia randama šaltųjų jūrinių vandenų žuvyse: tunuose, silkėse, lašišose, sardinėse, skumbrėse. Taip pat nedidelis jų kiekis yra ir kiaušiniuose, ypač tuomet, jei vištos buvo lesinamos, pavyzdžiui, linų sėmenimis. Šių riebalų rūgščių atsargas galima papildyti ir vartojant mikrodumblius – auksinę chlorelę (Golden Chlorella). Joje gausu ne tik omega-3 riebalų rūgščių, bet ir skaidulų, baltymų, mineralų, vitaminų B1, B2, B6, B9. Šių mikrodumblių vartojimas taip pat gerina kognityvines funkcijas, virškinimą, normalizuoja žarnyno florą ir palaiko tinkamą cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje.

„Na, o geriausi omega-6 riebalų rūgščių šaltiniai yra augaliniai aliejai, tokie kaip saulėgrąžų, kukurūzų, rapsų, taip pat kiaušiniai, riešutai, sėklos, mėsa“, – papildo E. Sabonaitytė.

Daugiau daržovių, viso grūdo dalių produktų ir vandens

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad, nors tinkama mityba svarbi visą gyvenimą, didžiausią reikšmę ji turi pirmaisiais gyvenimo metais.

„Netinkama mityba ankstyvame amžiuje lemia prastesnę kognityvinę raidą, sumažina dėmesingumą, koncentraciją ir sumažina smegenų pajėgumą vėlesniame gyvenimo tarpsnyje. Žinoma, labai svarbu ir tai, kokių medžiagų gauname dar būdami gimdoje. Viena svarbiausių maisto grupių – daržovės. Ypač smegenims naudingos žalios spalvos lapinės daržovės. Mokslinių tyrimų įrodyta, kad žmonės, valgantys pakankamai daržovių, turi jaunesnes smegenis nei mažiau jų suvartojantys. Tad padidinę suvalgomų daržovių kiekį galime ilgiau išlaikyti puikiai veikiančias kognityvines funkcijas ir sulėtinti senėjimo procesą. Kasdien reikėtų suvalgyti bent 200–300 gramų įvairių daržovių. Taip pat svarbu gerti pakankamai vandens“, – pabrėžia „Alver“ gydytoja dietologė.

Nerekomenduojama vartoti baltų miltų produktų, pridėtinio cukraus – geriausia rinktis viso grūdo dalių produktus, kurių sudėtyje yra sudėtinių angliavandenių. „Šie angliavandeniai ilgiau virškinami, reikalingos medžiagos į kraują patenka pamažu, todėl ilgesnį laiką jaučiamės sotūs ir, žinoma, jaučiame mažesnį norą užkandžiauti. Svarbu suvartoti ir pakankamą kiekį skaidulų – tai padės išvengti kardiovaskulinių ligų, antrojo tipo cukrinio diabeto“, – pasakoja gydytoja.

Pasak jos, svarbu neatsisakyti ir vaisių, uogų – nors šiose gėrybėse yra fruktozės, jose taip pat gausu organizmui naudingų vitaminų ir antioksidantų, tad saikingai jų valgydami tikrai sau nepakenksime.

Svarbu kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje

Norint prisidėti prie geresnės savijautos, pasak gydytojos dietologės, svarbu kontroliuoti ir suvartojamų angliavandenių kiekį, stebėti glikeminį indeksą (GI).

„Šis indeksas parodo, kaip greitai kraujyje pakyla gliukozės kiekis. Kuo aukštesnis GI, tuo didesni cukraus kiekio kraujyje svyravimai jaučiami. Šie svyravimai žalingi, nes jų metu gali būti pažeidžiamos insuliną, kuris koreguoja cukraus kiekį kraujyje, gaminančios ląstelės. Tuomet vystosi organizmo atsparumas insulinui ir taip didėja rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu. Kadangi smegenų ląstelės, neuronai, negali kaupti gliukozės, jos perteklius paverčiamas kūno riebalais. Todėl dideli cukraus kiekiai gali lemti nutukimą, dislipidemiją (padidėjusį cholesterolio kiekį), uždegimines reakcijas. Taip pat cukrus paskatina alkio hormono – grelino – gamybą, todėl slopina sotumo jausmą“, – aiškina ji.

Jos teigimu, nors gali atrodyti, kad laikytis sveikos mitybos principų gana sudėtinga, iš tiesų taisyklės yra gana paprastos: reikia stengtis į mitybą įtraukti kuo daugiau natūralių produktų, suvartoti kuo daugiau įvairių spalvų daržovių, skirti laiko pavalgyti neskubant, gerai sukramtyti maistą ir būti fiziškai aktyviems.

„Žinoma, būtina ir gerai išsimiegoti – miegas turėtų trukti bent 7–9 valandas. Patarimai paprasti, tačiau jie labai prisidės prie ilgesnio ir visavertiško jūsų gyvenimo“, – sako gydytoja dietologė E. Sabonaitytė.

spot_img

Kaip sutaupyti gaminant maistą ant kaitlentės? Kelios klaidos sąskaitas gerokai padidina

Rudenėjant maisto gamyba nuo grilio vėl grįžta į namus. Ant kaitlentės vis dažniau atsiduria troškiniai, sriubos, pradeda virti obuolienės. Kaip pasirūpinti, kad dėl to neišaugtų elektros energijos sąskaitos? Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė...

7 daržovės, kurių geriau nedėkite į šaldytuvą – ten jos suges greičiau

Ką tik apsirūpinote daržovių atsargomis? Pirmasis dažno instinktas grįžus namo – sudėti jas į šaldytuvą, daržovėms skirtą stalčių. Tačiau „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė įspėja, kad kai kurios gėrybės negali pakęsti...

Gydytojas Valerijus Morozovas atskleidžia: kodėl reikalingi arba nereikalingi maisto papildai?

Anot mokslininkų, imuninė organizmo apsauga yra sudėtingas procesas, priklausantis nuo įvairių veiksnių, tačiau, daugelio įsivaizdavimui, jį sustiprinti galėtų vien tik papildai. Rudenį vaistinėse vis prašoma „ko nors imunitetui“ arba savarankiškai įsigyjama papildų, kurių ne...

V. Sinkevičius apie Baltijos jūroje palaidotus sprogmenis: situacija grėsminga

Pasibaigus konferencijai „Mano Baltija“, jos sumanytojas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Virginijus Sinkevičius įvardija esminius renginio metu priimtus įsipareigojimus Baltijos jūros būklei gerinti. Jis taip pat pabrėžia, kad konferencijoje...

Jei saugote savo širdį ir kraujagysles, rinkitės liesiausias kiaulienos dalis: toks troškinys patiks visai...

Jei per vasaros karščius pietums ir vakarienei dažnai rinkdavomės lengvas salotas, vėstant orams taip ir traukia aromatingi mėsos troškiniai, kurių kvapas iškart pasklinda po visus namus. Nebrangi ir populiari kiauliena tinkama greitai paruošiamiems pietums...

„Iki“ pataria: spaudžiate morkų sultis? Neišmeskite tarkių – 3 idėjos, ką skanaus iš jų...

Pigios, skanios, maloniai traškančios ir puikiai tinkančios tiek garnyrams, tiek desertams – morkos puikuojasi tarp mėgstamiausių lietuvių daržovių. Dažnas mėgsta savo organizmą palepinti ir morkų sultimis, po kurių likę tarkiai paprastai keliauja į šiukšliadėžę....

Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo sveikas ir nebrangus receptas – pasinaudokite ypač skanių ir greitų kiaušinių...

Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose neslūgsta milžiniškas susidomėjimas keptų kiaušinių su feta receptu, kuris pateisina įvairiausius lūkesčius: pigu, greita, paprasta ir be galo skanu. Šiam netradiciniam įprastų pusryčių variantui reikės vos kelių produktų, iš...

Partiniuose reitinguose štilis: socialdemokratai išlieka patraukliausiu pasirinkimu Seimo rinkimams

Jei Seimo rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, didžiausią tikimybę juos laimėti toliau turi opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Tai rodo „Lietuvos ryto“ užsakymu rugsėjo 14–23 dienomis atlikta bendrovės „Vilmorus“ apklausa. Naujausių apklausų duomenimis, už LSDP balsuotų...

ORAI: Temperatūra kris žemyn beveik 10 laipsnių

Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų trumpas lietus. Vėjas vakarinių krypčių, 9–14 m/s, pajūryje gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–20 laipsnių šilumos. Sekmadienio naktį vietomis, dieną daug kur trumpai palis. Vėjas vakarinių krypčių, 7–12 m/s, pajūryje gūsiai...

Horoskopai rugsėjo 30 dienai

AVINASKai visos priemonės jau išbandytos ir nepadėjo, gali išgelbėti paprasčiausias užsispyrimas. Kiek galite laikykitės laiko ir praktikos patikrintų veiklos metodų. Šiandien netinkamas metas eksperimentuoti. JAUTISKodėl taip negatyviai mąstote? Šiuo metu tikitės tik blogiausio ir tikrai...

Netaisyklinga laikysena, nusilpę raumenys bei viršsvoris – pasyvaus gyvenimo būdo pasekmės: kaip jas taisyti...

Pamažu vėstant orams, dauguma grįžtame prie senų įpročių – sėslesnio laisvalaikio ir tingių vakarų priešais ekraną, žiūrint mėgstamus serialus. Dažni vasaros bičiuliai riedučiai, tinklinio kamuoliai bei dviračiai lieka dulkėti sandėliukuose, o pažadai reguliariai lankytis...

Su seksualinio smurto aukomis dirbantys specialistai susivienijo – kuriamas Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą...

Smurtas vis dar išlieka viena opiausių mūsų visuomenės problemų. Lietuvoje egzistuoja labai daug ir įvairių smurto rūšių. Viena jų – seksualinė prievarta. Su nukentėjusiais nuo seksualinio smurto daugelį metų dirbančios nevyriausybinės organizacijos bei jų...

„Iki“ pataria: 8 taisyklės, kad rankšluosčiai būtų ne tik švarūs, bet ir ypač purūs...

Pastebėjote, kad laikui bėgant rankšluosčiai jau nebėra tokie minkšti ir purūs? Galbūt net nėra malonu juos liesti, o pluoštas tapo šiurkštus? Dar nebūtina jų nurašyti – padėtį pataisyti galite teisingai juos skalbiant. Pasak Vaidos...

Spalio 10-ąją Lietuva nušvis žaliai – skelbiama akcija „Žalia šviesa gyvenimui“

Nevyriausybinė organizacija „Jaunimo linija“ kviečia kartu paminėti spalio 10-ąją – Pasaulinę psichinės sveikatos dieną – ir rengia akciją „Žalia šviesa gyvenimui“. Ja norima atkreipti dėmesį į jaunų žmonių psichinę bei emocinę sveikatą. Vis dar...

„Dievų vaisius“, bet nekainuoja nė euro: paaiškino, ar reikia lupti persimoną ir kaip jį...

Azijoje „dievų vaisiumi“ vadinami persimonai – sveiki, nebrangūs ir be galo skanūs, galintys net gelbėti nuo noro smaližiauti saldumynais. Jau ne vieną rudens sezoną kartu su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis, vynuogėmis persimonai tampa įprasta ir...

„Rimi“ pirkėjai saugojo gamtą ir sutaupė apie 5 mln eurų: prekių krepšelyje vis dažniau...

Kasmet rugsėjo 29 d. minima Tarptautinė informavimo apie maisto švaistymą diena. Maisto švaistymas yra viena opiausių globalaus pasaulio problemų, prisidedanti prie pasaulinio bado augimo, vertingų išteklių eikvojimo bei dar didesnės žalos, daromos aplinkai. 2021...

Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

Saldus ir sultingas melionas – tikras džiaugsmas skonio receptoriams. Tačiau renkantis, laikant namuose ir ragaujant šiuos vaisius pravers atidumas. Prekybos tinklo „Iki“ žinovai pasidalijo keletu patarimų, kaip kaskart išsirinkti prinokusį melioną ir su kuo...

ORAI: Penktadienio dieną nelis

Penktadienio dieną nelis. Vėjas pietinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra 22–27 laipsniai šilumos. Šeštadienį daug kur trumpai palis. Vėjas naktį pietų, pietvakarių, 6–11 m/s, dieną vakarinių krypčių, 8–13 m/s, pajūryje gūsiai 15–17 m/s. Temperatūra naktį 12–17,...

Horoskopai rugsėjo 29 dienai

AVINASGalia, kurią dabar laikote rankose - lyg dviašmenis kalavijas. Viena vertus, tai jūsų sėkmės laidas, kita vertus, gali būti žlugimo pradžia. Viskas priklausys nuo jūsų sprendimų. Saugokitės trumparegių karštakošių ir kvailo varžymosi. JAUTISJums reikia pasitarti...

Gydytoja paaiškina: kodėl neverta vengti plaukų priežiūros priemonių su parabenais ar sulfatais?

Vasara, mūsų džiaugsmui, prasitęsė ir pirmąjį rudens mėnesį, bet jei odą jau įpratome saugoti nuo saulės, tai plaukai keletą mėnesių turėjo ištverti ir karštus jos spindulius, ir sūrų jūros vandenį. Gydytoja dermatovenerologė – trichologė...

Patirkite Jordaniją: nakvynė dykumoje, žemiausia vieta žemėje, unikali virtuvė ir istorinės vietos 

Jordanija – puiki vieta pažinti Artimuosius Rytus, o į keliones patirtis leistis rudenį ir žiemą bene geriausias laikas. Šlovinga senovės architektūra, ypatinga miestų atmosfera, giluminis nardymas, gardus vietinis maistas, įspūdingos šventos vietos, Raudonoji ir...

Dietologė atkreipia dėmesį: yra kelios cukraus rūšys, kurias būtina skirti sveikatai palankioje mityboje

Diskusijose apie sveikatai palankią mitybą cukrus beveik visuomet yra smerkiamas ar net vadinamas „baltąja mirtimi“. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad cukrus, kaip ir kiti angliavandeniai, organizme skaidomas iki gliukozės, kuri yra...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS