0.4 C
Molėtai
2025 / 04 / 28

Studentiška klasika – greitai paruošiami makaronai: 7 būdai juos visai nebrangiai pakelti į naują lygį

Ar jau skaitėte?

Penktadienį, lapkričio 17–ąją, minima Tarptautinė studentų diena. Gal šia proga bendrabučiuose studentai suruoš ir gausesnes vaišes, tačiau nuo studijų metų paprastai yra neatsiejamas ypač paprastas ir pigus maistas – greitai paruošiami makaronai. Jie paruošiami vos per kelias minutes, o jeigu pasinaudosite „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimais, visai nesunkiai ir nebrangiai iš jų paruošite sotesnį ir maistingesnį patiekalą.

- Reklama -

„Šiuolaikiniams pirkėjams rūpi tiek kaina, tiek patogumas. Kasmet stebime stabilų vartojimui jau paruošto maisto paklausos augimą: salotų, kulinarijos patiekalų, sriubų, užkandžių. Greitai paruošiamos sriubos, makaronai irgi paklausios, nepriklausomai nuo metų laiko. Taupantiems laiką ir pinigus taip pat itin gelbsti „paruoštukai“ – pavyzdžiui, jau marinuota mėsa, šaldyta tešla kepiniams arba supjaustytų salotų mišinys gali gerokai sutrumpinti laiką virtuvėje“, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Įdomūs faktai apie greitai paruošiamus makaronus

Greitai paruošiami makaronai.

Greitai paruošiami makaronai – kulinarinis fenomenas, sukėlęs revoliuciją greito ir patogaus valgyti maisto srityje. Jų šaknys – XX amžiaus šeštojo dešimtmečio Japonijoje. Momofuku Ando siekė sukurti lengvai paruošiamą patiekalą, kuris padėtų spręsti maisto trūkumo problemą po Antrojo pasaulinio karo.

Dabar žinomi kaip nebrangus maistas, iš tiesų pradžioje pradėti gaminti komerciniu būdu pradžioje jie buvo beveik prabangos prekė, nes buvo gaminami iš itin kokybiškų ingredientų, o japoniški makaronai udon buvo gerokai pigesni. Ilgainiui greito paruošimo makaronų gamyba persikėlė į Vietnamą, ir labai greitai atsirado konkurencija, o ingredientai pradėti keisti pigesniais dirbtiniais ir perdirbtais pakaitalais.

Ilgainiui greitai paruošiami makaronai tapo ne tik kulinariniu, bet ir kultūriniu fenomenu. Skaičiuojama, kad kasmet pasaulyje suvartojama per 120 mlrd. porcijų greitai paruošimų makaronų. Jų populiarumą įvairiuose pasaulio kampeliuose lemia tai, kad jie be galo pigūs, patogūs valgyti, o gamyba tetrunka kelias minutes. Tiesa, šis patiekalas yra kritikuojamas sveiko maisto šalininkų, mitybos žinovų. Visgi, bėgant metams jie tapo sveikesni, pavyzdžiui, gaminami pilno grūdo makaronai ir makaronai su sumažintu natrio kiekiu.

Patobulinkite makaronus su jau namuose turimais priedais

Pridėkite kiaušinį. Kiaušinį rasite kone kiekvienų namų šaldytuve, ir jis bemat greitai paruošiamus makaronus pavers sotesniu patiekalu ir papildys baltymais.

- Reklama -

Yra keli būdai, kaip tą padaryti. Galite įdėti skystai virtą kiaušinį – tuomet išleistas trynys susimaišys su sultiniu ir virs gardžia kremine sriuba. Panašų efektą suteiks ir vidutiniškai keptas kiaušinis. Galite į makaronus įdėti ir kietai virto kiaušinio ketvirčių, o jeigu ieškote įdomesnio varianto – išplakite kiaušinį indelyje ir supilkite juos į verdamus makaronus.

Praturtinkite daržovėmis. Taip papildysite ne patį sveikiausią patiekalą maistingais priedais, o kartu ir suteiksite naujų skonių. Čia galima išnaudoti savo išradingumą – naudoti tiek šviežias, tiek šaldytas daržoves, rinktis jas pagal savo skonį.

„Prie greitai paruošiamų makaronų tiks supjaustyti kopūstai, špinatai, įvairūs daigai, bok choy salotos, plonai arba šiaudeliais pjaustytos morkos, konservuoti kukurūzai, žirneliai, edamame pupelės, ridikėliai, brokoliai. Naudokite tokias daržoves, kurių nereikia termiškai apdoroti, ir kurios tiesiog sušils nuo makaronų ir sultinio. Skonį taip pat pagerins pakeptas česnakas, imbieras, svogūnų laiškai“, – vardija G. Urbonavičiūtė.

Papjaustykite grybų. Klasikinį rameno ingredientą galite panaudoti ir greitai paruošiamiems makaronams. Paprasčiau nei paprasta – tiesiog pakepkite mėgstamos rūšies grybus su šlakeliu aliejaus ar sviesto keptuvėje, pagardinkite juos pipirais, vos vos druskos ir sudėkite į paruoštus makaronus. Taip jie pasipildys sodriu, žemišku skoniu, pagerės skonis ir tekstūra.

Įdėkite žemės riešutų sviesto. Tai gal skamba kiek neįprastai, tačiau G. Urbonavičiūtė patikina – šis priedas suteiks kremiškumo ir gylio skoniams. Galima paprasčiausiai įdėti šaukštą žemės riešutų sviesto į jau paruoštus karštus makaronus, ištirpinti ir gerai sumaišyti.

„Verta ir skirti 10 minučių, kad pasigamintumėte dar skanesnį padažą iš visai paprastų ingredientų. Sumaišykite šaukštą žemės riešutų sviesto, šaukštelį mėgstamo aštraus padažo, šiek tiek medaus, išspaustą česnako skiltelę ir makaronų pakelyje rastus prieskonius. Įpilkite į šį mišinį šiek tiek vandens nuo užpiltų makaronų, gerai išmaišykite ir supilkite ant ramenų. Galite pagardinti ir sezamo sėklomis, šiek tiek sojų padažo ar pjaustytais svogūnų laiškais“, – pasakoja kulinarijos technologė.

Pasigaminkite sviesto ir rudojo cukraus padažą. Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjęs receptas – tai kreminiai, pikantiški greitai paruošiami makaronai, kurie tuo pat metu yra aštrūs, saldūs ir sūrūs.

„Gamyba visai paprasta, o rezultatas – fantastiškas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įdėkite išspausto česnako ir šiek tiek pakepkite. Tuomet įdėkite aitriųjų paprikų dribsnių, įberkite rudojo cukraus ir šlakelį sojų padažo. Ragaukite ir įdėkite kurio nors ingrediento daugiau, kad padažas būtų subalansuotas pagal jūsų skonį. Makaronus ruoškite be prieskonių, juos nusausinkite ir sudėkite į keptuvę su padažu. Gerai išmaišykite – ir patiekalas jau paruoštas. Beje, jis derės ir su kiaušiniu“, – pataria maisto gamybos žinovė.

Įdėkite baltymų – vištienos, šoninės ar krevečių. Visiškai lengva – tiesiog pakepkite keptuvėje to, ko turite namuose, tuomet supjaustykite mėsą plonais griežinėliais ir sudėkite ant paruoštų makaronų. Dar geriau, jei tai derinsite ir su anksčiau minėtomis daržovėmis.

Šlakelis sojų padažo arba sezamo sėklos iškart pagerins skonį. Paprasčiausią patiekalą į kitą lygį pakelti gali vos vienas nebrangus ingredientas. Į paruoštus makaronus įpilkite vos šlakelį umami skoniu pasižyminčio sojų padažo. Nepadauginkite, kad nebūtų per sūru. Taip pat elegancijos ir geresnio skonio patiekalui suteiks ant viršaus pabarstytos sezamų sėklos, o jeigu turite – ir šlakelis sezamų aliejaus.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Vienos rūšies prekės pasaulyje išgyvena tikrą bumą: „Iki“ paaiškino, kodėl jos leidžia sutaupyti neaukojant kokybės

Siekiate sutaupyti, tačiau nenorite dėl to aukoti nei produkto kokybės, nei sumažinti kartelės jo tvarumui? Pasaulyje vis gausėjantis pirkėjų ratas atranda sprendimą – renkasi...

Dėl itin didelio kraujo poreikio Nacionalinis kraujo centras prašo visuomenės susitelkimo

Naujieji metai prasidėjo, daugelis po švenčių grįžo į darbus pailsėję, laimingesni, tačiau ne visiems naujieji atnešė gerų žinių – Nacionalinio kraujo centro (NKC) atstovai...

Horoskopai vasario 25 dienai

AVINASŠeima šiandien lauks iš jūsų savaitgalio plano. Pasistenkite jų neapvilti. Rimtus sprendimus ir darbus atidėkite kitai dienai. Šiandien turite linksmintis ir linksminti kitus. JAUTISNeprotingai elgiatės,...

Žeberklais lašišas gaudę brakonieriai sumokės apie 12,5 tūkst. eurų

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, į pagalbą pasitelkę policiją, sulaikė tris žeberklininkus. Tokia lašišų „žvejyba“ asmenims kainuos iki 12540 eurų. Aplinkos...

„Iki“ sumažino jau 100 pieno produktų reguliarias kainas: nežada sustoti

Prekybos tinklas „Iki“, aktyviai mažindamas reguliarias pieno produktų kainas, skaičiuoja jau daugiau nei 100 produktų, kuriuos palietė kainų pokyčiai. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos...

Ekonomistai apie pasikeitusią finansinę gyventojų padėtį: į nugarą alsuoja nepriteklius

COVID-19 pandemija pasaulyje ir Lietuvoje sunkina gyventojų ekonominę padėtį. Remiantis visuomenės nuomonės tyrimų agentūros „Baltijos tyrimai“ apklausos duomenimis, pusė pilnamečių Lietuvos gyventojų savo finansinę...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS