18.2 C
Molėtai
2024 / 04 / 28

Šventinio stalo garnyras kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš stalą, bet ir puikiai tiks prie mėsos

Ar jau skaitėte?

Dinamiškame gastronomijos pasaulyje, kuriame tendencijos atsiranda ir išnyksta akimirksniu, egzistuoja nesenstanti, laiko patikrinta šaltienos bei drebučių gamyba. Tai kulinarijos tradicija, be kurios neįsivaizduojamos nei vienos lietuviškos žiemos šventės, o jos šaknys siekia net viduramžių Europą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo jungiamojo audinio pagrindiniai šaltienos ingredientai virdami suteikia jai išskirtinę želatinos tekstūrą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog net ir itin skubantys gali patiekti gardžios šaltienos ant šventinio stalo: tereikia žvalgytis „Mano dienai“ ir „Vikio“ produkcijos. Be to, į tradicinį mėsos šaltienos patiekalą galite šiais metais pažvelgti kitaip pasigaminę pomidorų drebučių, kurie puikiai tiks kaip unikalus garnyras prie mėsos.

- Reklama -

Baltymais turtingas mėsos patiekalas

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog šaltiena – neabejotinai seniai pamėgtas lietuvių šventinio stalo patiekalas. Vis dėlto, tai, kiek šis patiekalas bus sveikatai palankus, priklauso ir nuo gamybos būdo.

Pomidorų drebučiai.

„Dažniausiai šaltienos pagrindinis ingredientas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu, t. y. uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ir ausys. O ilgai verdant tokį audinį, jis skyla ir susidaro medžiaga, duodanti želatinos efektą. Šiaip verdant šaltieną yra nuimamas viršutinis riebalų sluoksnis – toks patiekalas tampa turtingas baltymais, kuris gali paįvairinti mitybos racioną. Be to, šaltienoje gausu kolageno, kuris padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina odos elastingumą bei stangrumą. Jis dar naudingas sąnariams ir sausgyslėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Lėtai virškinamas maistas

Gydytoja dietologė priduria, jog be žmogaus organizmui naudingų medžiagų, šaltiena dažniausiai turtinga sočiaisiais riebalais, kurių perteklius nėra sveikatai palankus.

„Dėl šios priežasties šaltiena turėtų būti valgoma saikingai ir retesnėmis progomis. Be to, šaltiena yra lėtai virškinamas maistas, todėl įvairūs pagardai kaip krienai garstyčios ar kitoks padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją ir pagreitinti virškinimo procesą. Žinoma, kiekvieno skonio reikalas, kokį pagardą prie šaltienos pasirinkti“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Taip pat skaitykite:  Taisyklės, kurios padės palaikyti tvarką jūsų šaldytuve

„Patogus“ šventinis patiekalas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog šaltieną paruošiama iš anksto, todėl galima efektyviai išnaudoti savo laiką įtemptu šventinio pasiruošimo laikotarpiu.

- Reklama -

„Norėdami pagaminti išskirtinę šaltieną, iš pradžių išvirkite sultinio iš kaulų, mėsos ir daržovių. Kad sultinys būtų skaidrus, jį perkoškite ir pagardinkite prieskoniais, tada vandenyje ištirpinkite aukštos kokybės želatinos lakštus arba granules ir įmaišykite juos į sultinį. Pasirinktoje formoje dailiai išdėliokite pasirinktus ingredientus, užpilkite juos želatinos sultiniu ir laikykite šaldytuve, kol šaltiena visiškai sustings. Paruoštą patiekalą atsargiai iškrėskite į serviravimo lėkštę ir papuoškite žolelėmis ar valgomomis gėlėmis“, – pasakoja O. Suchočeva.

Skubantiems pravers iš anksto pagaminta šaltiena

O. Suchočeva priduria, jog jei nepasitikite savo kulinariniais įgūdžiais arba turite mažai laiko, naudodami iš anksto paruoštą šaltieną užtikrinsite, jog ant stalo patieksite išties gerai pagamintą patiekalą: tai gali būti ypač naudinga tiems, kurie rengia didelį susibūrimą arba ruošia kelis patiekalus Kalėdų šventei.

„Specialūs įrenginiai pagreitina masinį šaltienos gamybos procesą, todėl jis mums trunka trumpiau nei virimas namuose. Tik dėl to spėjame užtikrinti reikiamą kiekį gaminio šventiniu periodu. Parduotuvėse siūlome rinktis iš mūsų gamybos ekspertų rankų pagamintų šaltienos patiekalų: turime „Rimi“ kulinarų gamybos kiaulienos ir paukštienos šaltienos, kurią rasite po „MANO DIENAI“ prekiniu ženklu, o mėgstantys ūkininkų produkciją gali rinktis iš „Vikio“ vištienos bei „NAMINĖS“ šaltienų asortimento. Bendrai šaltiena gali būti tiek puikus užkandis, tiek pagrindinis patiekalas: ją galite valgyti su įvairiais tradiciniais ar gurmaniškais pagardais“, – rekomenduoja komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė taip pat primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: įsigyjant šaltienos ir kitų ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį –  nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“ 

Taip pat skaitykite:  Puiki proga pasidomėti veganiškos mitybos principais, nuo ko pradėti?

Kviečiame patiekti šventinio stalo garnyrą kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš vaišes ryškiaspalviu akcentu, bet ir nustebins neįprastu skoniu.

Pomidorų drebučiai

Drebučiams reikės:

  • 30 g nearomatizuotos želatinos;
  • 60 ml šalto vandens;
  • 60 ml verdančio vandens;
  • 950 ml pomidorų sulčių;
  • 15 g svogūno prieskonių;
  • 5 g cukraus;
  • 5 g druskos;
  • 5 ml Vorčesterio padažo;
  • 2,5 g salierų sėklų;
  • 2 vnt. lauro lapų;
  • 2 vnt. gvazdikėlių;
  • 30 ml šviežių citrinos sulčių;
  • Šviežios petražolės papuošimui.

Gaminimo eiga:

1. Ištirpinkite želatiną šaltame vandenyje dubenyje; palikite 5 minutes pastovėti. Supilkite verdantį vandenį, kol želatina ištirps.

2. Sumaišykite pomidorų sultis ir kitus 8 ingredientus dideliame puode; užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami virkite 15 minučių. Perpilkite per vielinį sietelį į dubenį; įmaišykite citrinos sultis ir želatiną.

3. Supilkite masę į 25 cm žiedinę formą, padengtą riebalais, arba į 6 atskiras formas; atšaldykite 6 valandas arba kol sustings.

Skanaus!

TOP naujienos

Dalį teisinių klausimų galima išspręsti be teismo: kokiais atvejais padės notarai ar antstoliai

Teisinius klausimus, tokius kaip santuokos nutraukimas abiejų sutuoktinių sutikimu, kai sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų, tėvystės pripažinimas, vedybų sutarties pakeitimas, leidimų būsto, kai jis laikomas...

Vidas Bareikis pristato jaukų, itin atvirą akustinį turą “Po kauke”

Daugeliui tik su milžiniškomis miniomis gerbėjų, nevaldoma energija bei šou elementais asocijuojamas Vidas Bareikis savo akustiniame ture žada visai kitokį savo veidą. Tą veidą,...

Sugriaukime mitus: kurie patarimai tikrai padeda sutaupyti pinigų perkant maisto produktus, o kurie yra seniena?

Informacijos, kaip sumažinti išlaidas maisto produktams, yra apstu. Kaip nepasiklysti patarimuose ir atskirti faktus nuo prasimanymų? Paneigdamas kai kuriuos įsisenėjusius mitus, prekybos tinklas „Iki“...

Prieš atostogas – svarbi žinia moksleiviams apie mokesčius

Mokslo metų pabaiga daliai moksleivių ir studentų gali pateikti staigmeną rudenį, kai baigsis jų privalomasis sveikatos draudimas (PSD) valstybės lėšomis. Todėl mokyklą ar universitetą...
Gaisras

Ugnis niokojo namą ir mišką

Ketvirtadienį, rugpjūčio 13 d., apie 11.00 val., gautas pranešimas, kad Molėtų rajone, Kaližų kaime, dega gyvenamasis namas. Per gaisrą nudegė stogas, išdegė du kambariai ir dalis prieangio. Sudegė namų apyvokos daiktai. Įvykis tiriamas. Rugpjūčio 18...

Smaližiaukite neišlaidaudami: vakarais „Iki“ konditerijos gaminiai – net 50 proc. pigiau

Pirmadienį, sausio 30-ąją, prekybos tinkle „Iki“ startavo dar vienas pasiūlymas, kuris padės pirkėjams sutaupyti. Nuo šiol po 20 val. visose „Iki“ parduotuvėse konditerijos gaminiams „Pagaminta IKI“ bus taikoma net 50 proc. nuolaida. Vaida Budrienė,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS