Pirmasis kepsnys ant grotelių – dažnam lietuviui yra ne mažiau svarbus atėjusio šiltojo sezono pranašas nei pirmosios žibutės, griaustinis ar parskridusių paukščių giesmės. Visgi, norint, kad džiugintų ne tik pirmasis, bet ir visi sezono kepsniai, vienas svarbiausių darbų – tinkamai paruošta kepsninė. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pavasarį parduotuvės pasitinka dideliu maisto ruošimui ant žarijų skirtų reikmenų bei produktų asortimentu.
„Įsibėgėjus pavasariui, kaip ir kasmet, parduotuvėse rasite didelį maisto ruošimui lauke skirtų įrankių ir maisto produktų asortimentą. Pradedant anglimis, kepsninių priežiūros, įdegimo priemonėmis, didesnėse parduotuvėse rasti galite netgi pačių kepsninių, kitų naudingų įrankių. Be to, neseniai pristatėme ir atsinaujinusią griliui skirtų produktų liniją, kurioje galima rasti nuo mėsos, žuvies, jūros gėrybių produktų iki sūrių, grybų ar padažų“, – sako V. Budrienė.
Nesvarbu, kokia kepsnine naudojatės – dujine, angline ar malkine – itin svarbus priežiūros elementas yra švaros palaikymas. Kaip nešvarioje keptuvėje neiškepsite skanios kiaušinienės, taip ant nešvarių grotelių, iešmų ar kitų kepimo įrankių nepagaminsite kokybiško kepsnio. Jei ant jų bus likę seno maisto ar riebalų likučių, jie svils ir net gerai iškeptas kepsnys įgaus svilėsių kvapo. Norint to išvengti – „Iki“ dalijasi keliais patarimais, kurie pravers visiems kepsninių entuziastams.
Kruopščiai prižiūrėkite groteles
Baigus gaminti maistą ant kepsninės, nuo grotelių reikėtų nuvalyti didžiausius maisto gabalėlius, o tada jas palikti ant žarijų dar pakaisti, kad mažesni likučiai ir riebalai nudegtų. Jei anglys jau atvėsusios, galima grotelių nudeginimui panaudoti ryšulėlį laikraščių ar kito popieriaus.
Jei turite dujinę kepsninę, tiesiog palaikykite groteles kelias minutes virš intensyvios ugnies.
Nuvalytas groteles, ypač jei jas saugote lauke, rekomenduojama nutepti riebalais apsaugant nuo rūdijimo, kuriuos galima lygiai taip pat nudeginti prieš kepant kitą kepsnį.
Viena dažniausių klaidų – palikti pelenai
Ne mažiau svarbu palaikyti ir pačios kepsninės švarą. Viena dažniausiai daromų klaidų – „kitam kartui“ palikti pelenai. Jie traukia drėgmę ir tai skatina greitesnę kepsninės koroziją. Be to juose dažnai būna likę privarvėjusių riebalų, kas tikrai nesuteiks aromato kitų kepimų metu. Pelenus išvalykite jau atvėsus kepsninei. Dujinę kepsninę tiesiog išvalykite pasinaudodami valymo priemonėmis ir nusausinkite.
Visų tipų kepsnines geriausia saugoti sausoje vietoje. Jei paliekate ją lauke – būtinai uždenkite uždangalu. Tai apsaugos ne tik nuo kritulių, bet ir nuo nešvarumų patekimo. Tiesa, labai svarbu, kad uždangalas netrukdytų įrankiui ventiliuotis. Aklinai uždengus kepsninę orui nepralaidžia medžiaga, ji gali surūdyti.
Dar viena dažnai daroma klaida, kuri nebūtinai turi įtakos kepsnio kokybei, tačiau sutrumpina pačios kepsninės eksploatacijos laiką – anglies kepsninių kūrenimas malkomis. Anglimis kūrenti skirtos kepsninės gaminamos iš plonesnio metalo ir nuo kaitresnės malkų ugnies deformuojasi ar net pradega. Tad jei turite anglims skirtą kepsninę, labiau sutaupysite prieš maisto gaminimą nusipirkę medžio anglių ar briketų nei naudodami miške rastą medieną.
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė