10.2 C
Molėtai
2023 / 10 / 01

Užgavėnių vakarienei – netikėti blynų receptai

Ar jau skaitėte?

Šiandien švenčiamos Užgavėnės, žiemos išvarymo šventė, kuri simbolizuoja paskutinę sočią žiemos dieną, prasidedantį Gavėnios laikotarpį ir artėjantį pavasarį. Lietuvoje Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be personažų – Lašininio ir Kanapinio kovos ir gausybės blynų – saldžių, riebių, mėsinių, mielinių, ir begalės kitų rūšių. Kaip rodo vieno prekybos centro pardavimų duomenys – lietuviai vis dažniau renkasi neįprastus miltus bei jų mišinius, mėgsta išbandyti naujoves.

- Reklama -

„Vasaris yra tikrai intensyvus mėnuo – šiandien minime Užgavėnes, rytoj – pelenų diena ir visų įsimylėjėlių, šv. Valentino diena, o penktadienį minėsime mūsų Valstybės atkūrimo šimtmetį. Šiais metais pastebėjome, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šventė neabejotinai yra svarbiausias ir reikšmingiausias metų įvykis, tai atsispindi ir  tiekėjų siūlomuose gaminiuose. Tačiau labiausiai džiugina tai, kad valstybingumas yra integruojamas į daugelį švenčių ar minėjimų. Užgavėnės ne išimtis, pavyzdžiui, gamintojai pasiūlė miltų mišinius spalvotiems blynams – kviečiama kepti geltonus, žalius ir raudonus blynus“, – pasakoja Vilma Drulienė, prekybos tinklo komercijos vadovė.

„Pastebime, kad apskritai daugėja pirkėjų, kurie renkasi jau paruoštus miltų mišinius, o ne gamina viską nuo nulio. Jų paklausa per pastaruosius metus išaugo, o asortimentą papildė net 18 naujų gaminių“, – sako komercijos vadovė V. Drulienė.

Populiariausi – miltų ruošinys picai ir kvietiniai miltai

Nors dauguma miltų iš pažiūros atrodo vienodai, tačiau nei viena patyrusi šeimininkė iš lentynos nepasiims bet kokių miltų. Vieni labiau tinka pyragams kepti, kiti – duonai, o treti – blynų tešlai maišyti. Taip pat itin populiarėja sveikesnės miltų alternatyvos, tai speltos miltai, viso grūdo miltai, kukurūzų, grikių, ryžių, sojų ar avižų miltai. Dažniausiai tokius miltus renkasi daugiau dėmesio sveikai mitybai teikiantys žmonės arba tie, kurių organizmas netoleruoja glitimo.

Palyginus 2016 metus su 2017 metais, pilno grūdo miltų paklausa išaugo 24 proc., o speltos miltų paklausa net 35 procentais.

- Reklama -

Blynai be miltų ir ne tik pusryčiams

Šiandienos pasiūla sudaro visas sąlygas pasirinkimams. Jeigu anksčiau pagrindiniai blynai būdavo mieliniai ir lietiniai, ir dažniausiai su riebiu padažu arba uogiene, tai šiandien atrodo, kad blynus galima iškepti iš visko – daržovių, sūrio, avinžirnių ar bananų.

Saldžių bulvių (batatų) blynai su pekano riešutais

Reikės: 1 stiklinės miltų; 0,5 puodelio kapotų ir kepintų pekano riešutų; 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių; 1 šaukštelio cinamono; žiupsnelio druskos; 1 stiklinės pieno; 1/4 puodelio tamsaus rudojo cukraus; 1 šaukšto aliejaus; 1 šaukštelio vanilės ekstrakto; 2 kiaušinių; 3/4 puodelio apvirtų ir sutrintų batatų.

Gaminimo eiga: į miltus įmaišykite 2 šaukštus pekano riešutų, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite pieną, rudąjį cukrų, vanilę, aliejų ir kiaušinius. Skystuosius produktus įmaišykite į miltų mišinį bei sudėkite saldžiąsias bulves. Kepkite iš kiekvienos pusės kol gražiai apskrus, patiekti apibarstykite likusiais pekano riešutais, skanaukite su klevų sirupu ar šokolado kremu.

Cukinijų ir morkų blyneliai

Reikės: 2 puodelių tarkuotos cukinijos; 2 puodelių tarkuotų morkų; 1 puodelio konservuotų kukurūzų; 1 kiaušinio; 2 šaukštų natūralaus jogurto; žiupsnelio druskos ir pipirų; 0,5 puodelio viso grūdo miltų; 0,5 puodelio kukurūzų miltų; 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių; 0,5 puodelio tarkuoto čederio sūrio.

Gaminimo eiga: viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite. Kepkite iš abiejų pusių kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.

Avokado ir kale kopūsto blynai

Reikės: 1 kiaušinio; 1/3 stiklinės pieno; pusės griežinėliais supjaustyto avokado; 1 šaukšto aliejaus; 0,5 puodelio migdolų miltų; 1/4 stiklinės miltų; 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių; 1-1,5 puodelio kale kopūsto; 0,5 citrinos sulčių; 0,5 šaukštelio cukraus; grietinės arba natūralaus jogurto patiekti.

Gaminimo eiga: į verdantį vandenį įdėkite kale kopūstą ir pavirkite porą minučių. Tuomet staigiai pamerkite į šaltą vandenį, taip kopūstas nepraras savo spalvos. Į maisto smulkintuvą įpilkite 2 šaukštus vandens, sudėkite kopūstą ir susmulkinkite ir vientisos masės. Dideliame inde išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Kitame inde sumaišykite likusius produktus, sudėkite smulkintą kale kopūstą ir avokadą ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Kepkite ant nedidelės ugnies kol gražiai apskrus iš abiejų pusių, patiekite su natūraliu jogurtu.

Šeimininkės.info – https://www.facebook.com/medosreceptai/

spot_img

Kaip sutaupyti gaminant maistą ant kaitlentės? Kelios klaidos sąskaitas gerokai padidina

Rudenėjant maisto gamyba nuo grilio vėl grįžta į namus. Ant kaitlentės vis dažniau atsiduria troškiniai, sriubos, pradeda virti obuolienės. Kaip pasirūpinti, kad dėl to neišaugtų elektros energijos sąskaitos? Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė...

7 daržovės, kurių geriau nedėkite į šaldytuvą – ten jos suges greičiau

Ką tik apsirūpinote daržovių atsargomis? Pirmasis dažno instinktas grįžus namo – sudėti jas į šaldytuvą, daržovėms skirtą stalčių. Tačiau „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė įspėja, kad kai kurios gėrybės negali pakęsti...

Gydytojas Valerijus Morozovas atskleidžia: kodėl reikalingi arba nereikalingi maisto papildai?

Anot mokslininkų, imuninė organizmo apsauga yra sudėtingas procesas, priklausantis nuo įvairių veiksnių, tačiau, daugelio įsivaizdavimui, jį sustiprinti galėtų vien tik papildai. Rudenį vaistinėse vis prašoma „ko nors imunitetui“ arba savarankiškai įsigyjama papildų, kurių ne...

V. Sinkevičius apie Baltijos jūroje palaidotus sprogmenis: situacija grėsminga

Pasibaigus konferencijai „Mano Baltija“, jos sumanytojas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Virginijus Sinkevičius įvardija esminius renginio metu priimtus įsipareigojimus Baltijos jūros būklei gerinti. Jis taip pat pabrėžia, kad konferencijoje...

Jei saugote savo širdį ir kraujagysles, rinkitės liesiausias kiaulienos dalis: toks troškinys patiks visai...

Jei per vasaros karščius pietums ir vakarienei dažnai rinkdavomės lengvas salotas, vėstant orams taip ir traukia aromatingi mėsos troškiniai, kurių kvapas iškart pasklinda po visus namus. Nebrangi ir populiari kiauliena tinkama greitai paruošiamiems pietums...

„Iki“ pataria: spaudžiate morkų sultis? Neišmeskite tarkių – 3 idėjos, ką skanaus iš jų...

Pigios, skanios, maloniai traškančios ir puikiai tinkančios tiek garnyrams, tiek desertams – morkos puikuojasi tarp mėgstamiausių lietuvių daržovių. Dažnas mėgsta savo organizmą palepinti ir morkų sultimis, po kurių likę tarkiai paprastai keliauja į šiukšliadėžę....

Socialiniuose tinkluose išpopuliarėjo sveikas ir nebrangus receptas – pasinaudokite ypač skanių ir greitų kiaušinių...

Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose neslūgsta milžiniškas susidomėjimas keptų kiaušinių su feta receptu, kuris pateisina įvairiausius lūkesčius: pigu, greita, paprasta ir be galo skanu. Šiam netradiciniam įprastų pusryčių variantui reikės vos kelių produktų, iš...

Partiniuose reitinguose štilis: socialdemokratai išlieka patraukliausiu pasirinkimu Seimo rinkimams

Jei Seimo rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, didžiausią tikimybę juos laimėti toliau turi opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Tai rodo „Lietuvos ryto“ užsakymu rugsėjo 14–23 dienomis atlikta bendrovės „Vilmorus“ apklausa. Naujausių apklausų duomenimis, už LSDP balsuotų...

ORAI: Temperatūra kris žemyn beveik 10 laipsnių

Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų trumpas lietus. Vėjas vakarinių krypčių, 9–14 m/s, pajūryje gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–20 laipsnių šilumos. Sekmadienio naktį vietomis, dieną daug kur trumpai palis. Vėjas vakarinių krypčių, 7–12 m/s, pajūryje gūsiai...

Horoskopai rugsėjo 30 dienai

AVINASKai visos priemonės jau išbandytos ir nepadėjo, gali išgelbėti paprasčiausias užsispyrimas. Kiek galite laikykitės laiko ir praktikos patikrintų veiklos metodų. Šiandien netinkamas metas eksperimentuoti. JAUTISKodėl taip negatyviai mąstote? Šiuo metu tikitės tik blogiausio ir tikrai...

Netaisyklinga laikysena, nusilpę raumenys bei viršsvoris – pasyvaus gyvenimo būdo pasekmės: kaip jas taisyti...

Pamažu vėstant orams, dauguma grįžtame prie senų įpročių – sėslesnio laisvalaikio ir tingių vakarų priešais ekraną, žiūrint mėgstamus serialus. Dažni vasaros bičiuliai riedučiai, tinklinio kamuoliai bei dviračiai lieka dulkėti sandėliukuose, o pažadai reguliariai lankytis...

Su seksualinio smurto aukomis dirbantys specialistai susivienijo – kuriamas Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą...

Smurtas vis dar išlieka viena opiausių mūsų visuomenės problemų. Lietuvoje egzistuoja labai daug ir įvairių smurto rūšių. Viena jų – seksualinė prievarta. Su nukentėjusiais nuo seksualinio smurto daugelį metų dirbančios nevyriausybinės organizacijos bei jų...

„Iki“ pataria: 8 taisyklės, kad rankšluosčiai būtų ne tik švarūs, bet ir ypač purūs...

Pastebėjote, kad laikui bėgant rankšluosčiai jau nebėra tokie minkšti ir purūs? Galbūt net nėra malonu juos liesti, o pluoštas tapo šiurkštus? Dar nebūtina jų nurašyti – padėtį pataisyti galite teisingai juos skalbiant. Pasak Vaidos...

Spalio 10-ąją Lietuva nušvis žaliai – skelbiama akcija „Žalia šviesa gyvenimui“

Nevyriausybinė organizacija „Jaunimo linija“ kviečia kartu paminėti spalio 10-ąją – Pasaulinę psichinės sveikatos dieną – ir rengia akciją „Žalia šviesa gyvenimui“. Ja norima atkreipti dėmesį į jaunų žmonių psichinę bei emocinę sveikatą. Vis dar...

„Dievų vaisius“, bet nekainuoja nė euro: paaiškino, ar reikia lupti persimoną ir kaip jį...

Azijoje „dievų vaisiumi“ vadinami persimonai – sveiki, nebrangūs ir be galo skanūs, galintys net gelbėti nuo noro smaližiauti saldumynais. Jau ne vieną rudens sezoną kartu su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis, vynuogėmis persimonai tampa įprasta ir...

„Rimi“ pirkėjai saugojo gamtą ir sutaupė apie 5 mln eurų: prekių krepšelyje vis dažniau...

Kasmet rugsėjo 29 d. minima Tarptautinė informavimo apie maisto švaistymą diena. Maisto švaistymas yra viena opiausių globalaus pasaulio problemų, prisidedanti prie pasaulinio bado augimo, vertingų išteklių eikvojimo bei dar didesnės žalos, daromos aplinkai. 2021...

Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

Saldus ir sultingas melionas – tikras džiaugsmas skonio receptoriams. Tačiau renkantis, laikant namuose ir ragaujant šiuos vaisius pravers atidumas. Prekybos tinklo „Iki“ žinovai pasidalijo keletu patarimų, kaip kaskart išsirinkti prinokusį melioną ir su kuo...

ORAI: Penktadienio dieną nelis

Penktadienio dieną nelis. Vėjas pietinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra 22–27 laipsniai šilumos. Šeštadienį daug kur trumpai palis. Vėjas naktį pietų, pietvakarių, 6–11 m/s, dieną vakarinių krypčių, 8–13 m/s, pajūryje gūsiai 15–17 m/s. Temperatūra naktį 12–17,...

Horoskopai rugsėjo 29 dienai

AVINASGalia, kurią dabar laikote rankose - lyg dviašmenis kalavijas. Viena vertus, tai jūsų sėkmės laidas, kita vertus, gali būti žlugimo pradžia. Viskas priklausys nuo jūsų sprendimų. Saugokitės trumparegių karštakošių ir kvailo varžymosi. JAUTISJums reikia pasitarti...

Gydytoja paaiškina: kodėl neverta vengti plaukų priežiūros priemonių su parabenais ar sulfatais?

Vasara, mūsų džiaugsmui, prasitęsė ir pirmąjį rudens mėnesį, bet jei odą jau įpratome saugoti nuo saulės, tai plaukai keletą mėnesių turėjo ištverti ir karštus jos spindulius, ir sūrų jūros vandenį. Gydytoja dermatovenerologė – trichologė...

Patirkite Jordaniją: nakvynė dykumoje, žemiausia vieta žemėje, unikali virtuvė ir istorinės vietos 

Jordanija – puiki vieta pažinti Artimuosius Rytus, o į keliones patirtis leistis rudenį ir žiemą bene geriausias laikas. Šlovinga senovės architektūra, ypatinga miestų atmosfera, giluminis nardymas, gardus vietinis maistas, įspūdingos šventos vietos, Raudonoji ir...

Dietologė atkreipia dėmesį: yra kelios cukraus rūšys, kurias būtina skirti sveikatai palankioje mityboje

Diskusijose apie sveikatai palankią mitybą cukrus beveik visuomet yra smerkiamas ar net vadinamas „baltąja mirtimi“. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad cukrus, kaip ir kiti angliavandeniai, organizme skaidomas iki gliukozės, kuri yra...
spot_img
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS